Invatamant

Părinţii de la Colegiul de Marină ar fi preferat, în locul Şcolii nr. 15, să facă naveta la Colegiul „Tomis“

Ieri, şedinţa Consiliului Local Constanţa a început cu un expozeu al primarului Decebal Făgădău legat de necesitatea reînfiinţării Liceului Militar de Marină la Constanţa, dar şi cu explicaţii la soluţiile găsite pentru această premieră ce se pregăteşte din toamnă, plecând de la realităţile din teren.
1. De ce a fost ales Colegiul de Marină „Al. I. Cuza“? „Fostul liceu NAVROM are o infrastructură mare, masivă, pe alocuri perimată, iar unitatea şcolară nu are capacitatea să gestioneze întreaga suprafaţă“.
2. De ce căminul şi cantina la Liceul „C.A. Rosetti“? „Are imobile în conservare, care nu arată deloc bine, şi mă refer la cămine“.
3. Cât despre Şcoala 15... „Este goală“ (?!?).
 
Mai mult, a consultat, informal, locuitorii din cartierul Poarta 6, iar „opinia cvasiunanimă a fost că DA, îşi doresc ca Liceul de Marină Militară, ce are statut de unitate militară, să reprezinte un pol de siguranţă în acest cartier“.
 
A fost retras de pe ordinea de zi un punct „întrucât se aşteaptă memorandumul aprobat în şedinţă de Guvern, astfel încât să putem aproba transferul din proprietatea publică a municipiului Constanţa în proprietatea publică a statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale“.

Profesorii de la NAVROM nu exclud ajutorul unui avocat 

Prezentă în sală, alături de alţi colegi şi părinţi, Carmen Maga este de 22 de ani profesor la Catedra de matematică a Colegiului Tehnic de Marină „Al. I. Cuza“ şi recunoaşte că au crescut costurile aferente acestui liceu. „Soluţia propusă de dânşii, respectiv fosta Şcoală nr. 15, nu este una care să ne poată înlesni procesul educaţional. În primul rând, nu avem săli suficiente să ne desfăşurăm programul în două schimburi, întrucât există doar nouă săli. Iar noi avem 22 de clase: cinci clase a IX-a - iar de la anul vor fi şase, patru la zi şi două profesionale, solicitate de Şantierul Naval - clasa a X-a şi a XI-a, patru la zi, una profesională, iar la clasa a XII-a avem patru la zi şi două de postliceală. La ce clase renunţăm? Am avea nevoie de 11 clase, ca să nu mai spunem că e învăţământ tehnic şi avem nevoie de laboratoare pentru profilurile pe care le avem - electric, mecanic, tubulator naval, sală de calculatoare, bibliotecă, arhivă.
 
Căminul de la SNC îl cunoaştem, pentru că facem parte din aceeaşi structură tehnică, dar chiar credeţi că va fi gata în trei-patru luni?
După nişte discuţii pe care le-am făcut şi noi, ipotetice, aseară, împreună cu părinţii elevilor noştri, am zis că, în această idee urâtă şi rea, dacă într-adevăr vom fi mutaţi, vom apela la ajutor din partea unui avocat, care cunoaşte legile mult mai bine decât noi, şi vom încerca, dacă este posibil, pe cale legală, pentru a oferi şi copiilor noştri şansa la educaţie“.
 
Întrebată de ce nu au acceptat să se mute în localul Colegiului „Vasile Pârvan“, prof. Maga a declarat că şi acolo tot nouă clase există. „Noi înţelegem costurile mari pe care le presupune liceul nostru, nu suntem absurzi, nu suntem persoane care să nu ne dăm seama. Ştim exact că este vorba de costuri mari la mijloc, dar nu poţi muta 22 de clase în nouă săli“. 

Părinţii: „La Şcoala 15, în săli foarte mici, gândite pentru nişte copii preşcolari sau pentru gimnaziu“ 

Reprezentantul părinţilor de la Colegiul de Marină, Simona Coşman, afirma că deja copiii nu mai sunt atenţi la ce se întâmplă la şcoală şi sunt bulversaţi de mutare, pentru că nu ştiu unde vor merge. „Propunerea Consiliului Local nu este viabilă, chiar dacă afirmă că se vor aloca bani de mutare la Şcoala 15, în săli foarte mici, gândite pentru nişte copii preşcolari sau pentru gimnaziu, în timp ce ai noştri au 17-18 ani şi doi metri înălţime. Unde bagă 30 de copii într-o sală de 3 m pe 4 m? Spaţiile sunt improprii, nu este o soluţie. De acord că este în cartier, dar vreau o educaţie justă, indiferent de locaţie. Discutăm despre nişte spaţii propice învăţământului. Şi nu e cazul nici la «Pârvan», nici la Şcoala 15, care este o şcoală generală, unde copilul meu a terminat opt clase. Când a fost cutremur, au crăpat pereţii şi podeaua. Aş fi preferat Colegiul «Tomis», care este gol, cu clase după-amiaza, iar noi am învăţa dimineaţa“.
 
Cât despre retragerea de pe ordinea de zi a şedinţei CLC a trecerii în administrarea MapN a lotului de la NAVROM, Simona Coşman a declarat că este o strategie, pentru ca decizia să se ia mai apoi pe furiş.

Primarul: „Din această permutare toată lumea are de câştigat“ 

În opinia primarului Decebal Făgădău, mutarea este extrem de benefică, întrucât Colegiul de Marină va beneficia „de un loc adecvat de învăţare atât a disciplinelor teoretice, cât şi a disciplinelor practice, mult mai calitativ. Şcoala nr. 15 arată mult mai bine decât fostul liceu NAVROM. În curte au un spaţiu generos pe care pot construi ateliere adecvate şi dotate cerinţelor de astăzi. Vreau să-i asigur pe profesori, elevi şi părinţi că din toamnă va fi mai bine, nu mai rău“. Adăugând că protestul celor de la Colegiul de Marină a fostul unul în... orb, „neştiind că vor beneficia de condiţii mai bune. Apoi majoritatea a înţeles despre ce este vorba şi lucrurile s-au liniştit“.
 
În momentul în care i-am spus primarului că majoritatea se întreabă de ce a fost nevoie să fie dislocate trei unităţi de învăţământ, în loc să fie creat Liceul Militar în localul ce va fi eliberat de Colegiul „Vasile Pârvan“, acesta a răspuns: „Nu mă interesează ce întrebări îşi pune altcineva. Răspunsul este următorul: din această permutare, toată lumea are de câştigat. În primul rând, oraşul, apoi întreaga reţea de învăţământ şi în al treilea rând elevii“.
 
Şi totuşi, de ce nu s-a vrut „Vasile Pârvan“? „Pentru că este NAVROM“. Cum vor învăţa 22 de clase în nouă săli? „Nu este obligatoriu ca toată lumea să înveţe de dimineaţă. Am avut discuţii şi cu ISJ, şi cu doamna director şi credeţi-mă că este capacitate suficientă“.
 
Vom reveni.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

PUZ-ul care a „devorat“ spaţiile verzi de pe bulevardul Lăpuşneanu din Constanţa, atacat în instanţă de Instituţia Prefectului!

20 Jun 2018 1147

Spectacol de balet, la Casa de Cultură din Cumpăna

15 Jun 2018 293

Ce societate se ocupă de proiectarea tehnică pentru modernizarea drumurilor din comuna Seimeni, județul Constanța. Ce valoare are contractul (document)

15 Jun 2018 321

Cât pune la bătaie Consiliul Judeţean Constanţa Programul anual de finanţare nerambursabilă destinat proiectelor, evenimentelor şi programelor sportive de interes local

13 Jun 2018 595

Ședință de îndată, la Consiliul local Constanţa. Pe ordinea de zi, proiectul ”Miniature Park”

11 Jun 2018 590

Stadionul Farul ar putea trece în administraţia Consiliului Local Constanţa

06 Jun 2018 1237

Flori, culoare şi zâmbete Ziua Comunei Saraiu, sărbătorită cu mare fast şi oaspeţi de seamă (galerie foto)

04 Jun 2018 728

Sărbătoare mare, azi, la Saraiu O maşină de pompieri, oferită autorităţii publice locale de Clubul Rotary

02 Jun 2018 571

Primăria şi Consiliul Local Saraiu urează „La mulţi ani“ cetăţenilor comunei!

02 Jun 2018 497

Consiliului Local al comunei Valu lui Traian convocat în ședință ordinară. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

30 May 2018 565

O firmă din Constanţa se va ocupa de proiectarea unei grădiniţe în oraşul Băneasa (document)

30 May 2018 357

Este ședința Consiliului local al municipiului Constanţa. Zeci de proiecte pe ordinea de zi. Iată ce se discută. Lista integrală

29 May 2018 1035

Schimb de terenuri între municipiul Constanța și Orient Construct Decor SRL. Unde sunt situate și la cât au fost evaluate (document)

26 May 2018 860

Constănțenii s-au adunat în Parcul Tăbăcăriei - ”Făgădău, nu e parcul tău!” (galerie foto)

25 May 2018 1257

Consiliul local Cumpăna convocat în ședință ordinară. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

25 May 2018 364

Primăria Constanța vinde un teren fostului consilier local Tudorel Chesoi. Pe teren funcționează o piață agroalimentară (document)

25 May 2018 4588

Aleșii locali vor stabili marţi prețul de furnizare a energiei termice pentru Constanţa. La cât va ajunge gigacaloria (document)

25 May 2018 1104

Societatea Efo Urban SRL are un nou administrator

24 May 2018 556

Consiliul local al municipiului Constanţa, convocat în şedinţă ordinară. 64 de proiecte pe ordinea de zi

23 May 2018 535

Licitație publică în vederea închirierii a două imobile, organizată de Primăria Lumina

23 May 2018 867

Luv Team administrată de Ion Budi cheamă în judecată Consiliul Local Municipal. Motivul are legătură cu procesul intentat Direcţiei Poliţie Locală

22 May 2018 2041

Consiliul Local al comunei Cumpăna, convocat în şedinţa de îndată. Ordinea de zi (document)

21 May 2018 387

Societatea care administrează Cimitirul Municipal cheamă în judecată Consiliul Local Constanţa şi contestă taxele şi impozitele locale

15 May 2018 1855

Editorial Un fost consilier al lui Oprescu va inventaria parcurile și spațiile verzi din Constanța. Care parcuri, poate firele de iarbă?!

12 May 2018 1057

Ce decizie a luat Primîria comunei Târgușor, județul Constanța în legătură cu o societate a cărei unic acționar era

11 May 2018 499

Prefectura Constanţa atacă în instanţă actele emise de primarul şi Consiliul Local al oraşului Eforie. Iată despre ce este vorba!

05 May 2018 1643

UPDATE. Ședință de îndată a Consiliului Local al municipiului Constanța. Ce proiecte sunt analizate

04 May 2018 670

Consiliul Local al comunei Valu lui Traian, convocat în ședință ordinară. Iată ordinea de zi!

04 May 2018 736

Astăzi este ședință de îndată la Consiliul Local Municipal Constanța. Două proiecte pe ordinea de zi. Ce este ședința de îndată. Cine o poate convoca

04 May 2018 1012

Într-un mandat, numărul de dosare noi poate atinge 3.000 Primăria Constanţa, primarul Făgădău şi Consiliul Local Municipal angajează casă de avocatură

04 May 2018 1662

Consiliul local al municipiului Constanţa, convocat în şedinţă de îndată. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

03 May 2018 713

UPDATE. Consiliul local al municipiului Constanţa, convocat în şedinţă ordinară. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

25 Apr 2018 1150

Bani de la bugetul local pentru Tomitanii Constanţa, Farul Constanţa şi pentru turneul de baschet „Constanţa Qualifier 3X3“ (documente)

23 Apr 2018 817

Planul de administrare şi management pentru 2018-2022 RATC îşi propune să deservească din nou transportul metropolitan (document)

21 Apr 2018 1636

Consiliul Local al comunei Cumpăna, convocat în ședință ordinară. Ce proiecte se află pe ordinea de zi

20 Apr 2018 515

Consiliul local al municipiului Constanţa, convocat în ședință ordinară. 62 de proiecte pe ordinea de zi

19 Apr 2018 555

Consiliul Local al comunei Mircea Vodă, județul Constanța convocat în şedință ordinară. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

19 Apr 2018 449

Constănţeanul supărat Consiliul Local Constanţa, chemat în instanţă pentru o hotărâre adoptată anul trecut! (document)

19 Apr 2018 2870

Este oficial. Cinci hectare de la MApN, transferate la Consiliul Local Constanța Proiectul cartierului social a picat - Decebal Făgădău spune că aici ar putea fi construit un CET sau un parc fotovoltaic (document)

17 Apr 2018 6008

Consiliul Local al comunei Valu lui Traian, convocat în ședință extraordinară. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

16 Apr 2018 504

Interviu online cu Adriana Arghirescu, consilier local PNL în CLM Constanţa „Atitudinea primarului Făgădău este una de superioritate faţă de consilieri. Nu are deschiderea necesară să putem comunica!“

14 Apr 2018 2000

Câinii fără stăpân au devenit o problemă pentru administraţia din Negru Vodă. Prefectura a atacat HCL-ul privind activitatea de ecarisaj din localitatea de la graniţa cu Bulgaria

13 Apr 2018 1473

După municipalitate, şi Consiliul Judeţean Constanţa pregăteşte terenul pentru a comanda o strategie pentru dezvoltare turistică a judeţului

07 Apr 2018 1035

Consiliul Local al comunei Valu lui Traian, judeţul Constanţa, convocat în şedinţă ordinară

05 Apr 2018 822

După aprobarea noului regulament de către CLM ONG-urile constănţene, sceptice în a aplica pentru evenimentele culturale şi sportive finanţate de Primăria Constanţa! (document)

04 Apr 2018 588

Vot în Consiliul Judeţean Constanţa pentru amenajarea miniporturilor turistice Ostrov, Capidava, Rasova şi Ghindăreşti

27 Mar 2018 918

Primarul comunei Mereni, obligat de magistraţi să convoace de urgenţă Consiliul Local

26 Mar 2018 1955

Dopo „festival“, opoziția reacționează „Primăria Constanța este organizată haotic și nu ia în serios autoritatea Consiliului Local Municipal!“

24 Mar 2018 649

LIVE TEXTConsilierii locali constănţeni, întruniţi în şedinţă ordinară. Zeci de proiecte importante, pe ordinea de zi (galerie foto)

23 Mar 2018 906

Evenimentul „Acelaşi neam, acelaşi plai şi-acelaşi grai!”, organizat la Casa de Cultură din Cumpăna

23 Mar 2018 643