Invatamant

Părinţii de la Colegiul de Marină ar fi preferat, în locul Şcolii nr. 15, să facă naveta la Colegiul „Tomis“

Ieri, şedinţa Consiliului Local Constanţa a început cu un expozeu al primarului Decebal Făgădău legat de necesitatea reînfiinţării Liceului Militar de Marină la Constanţa, dar şi cu explicaţii la soluţiile găsite pentru această premieră ce se pregăteşte din toamnă, plecând de la realităţile din teren.
1. De ce a fost ales Colegiul de Marină „Al. I. Cuza“? „Fostul liceu NAVROM are o infrastructură mare, masivă, pe alocuri perimată, iar unitatea şcolară nu are capacitatea să gestioneze întreaga suprafaţă“.
2. De ce căminul şi cantina la Liceul „C.A. Rosetti“? „Are imobile în conservare, care nu arată deloc bine, şi mă refer la cămine“.
3. Cât despre Şcoala 15... „Este goală“ (?!?).
 
Mai mult, a consultat, informal, locuitorii din cartierul Poarta 6, iar „opinia cvasiunanimă a fost că DA, îşi doresc ca Liceul de Marină Militară, ce are statut de unitate militară, să reprezinte un pol de siguranţă în acest cartier“.
 
A fost retras de pe ordinea de zi un punct „întrucât se aşteaptă memorandumul aprobat în şedinţă de Guvern, astfel încât să putem aproba transferul din proprietatea publică a municipiului Constanţa în proprietatea publică a statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale“.

Profesorii de la NAVROM nu exclud ajutorul unui avocat 

Prezentă în sală, alături de alţi colegi şi părinţi, Carmen Maga este de 22 de ani profesor la Catedra de matematică a Colegiului Tehnic de Marină „Al. I. Cuza“ şi recunoaşte că au crescut costurile aferente acestui liceu. „Soluţia propusă de dânşii, respectiv fosta Şcoală nr. 15, nu este una care să ne poată înlesni procesul educaţional. În primul rând, nu avem săli suficiente să ne desfăşurăm programul în două schimburi, întrucât există doar nouă săli. Iar noi avem 22 de clase: cinci clase a IX-a - iar de la anul vor fi şase, patru la zi şi două profesionale, solicitate de Şantierul Naval - clasa a X-a şi a XI-a, patru la zi, una profesională, iar la clasa a XII-a avem patru la zi şi două de postliceală. La ce clase renunţăm? Am avea nevoie de 11 clase, ca să nu mai spunem că e învăţământ tehnic şi avem nevoie de laboratoare pentru profilurile pe care le avem - electric, mecanic, tubulator naval, sală de calculatoare, bibliotecă, arhivă.
 
Căminul de la SNC îl cunoaştem, pentru că facem parte din aceeaşi structură tehnică, dar chiar credeţi că va fi gata în trei-patru luni?
După nişte discuţii pe care le-am făcut şi noi, ipotetice, aseară, împreună cu părinţii elevilor noştri, am zis că, în această idee urâtă şi rea, dacă într-adevăr vom fi mutaţi, vom apela la ajutor din partea unui avocat, care cunoaşte legile mult mai bine decât noi, şi vom încerca, dacă este posibil, pe cale legală, pentru a oferi şi copiilor noştri şansa la educaţie“.
 
Întrebată de ce nu au acceptat să se mute în localul Colegiului „Vasile Pârvan“, prof. Maga a declarat că şi acolo tot nouă clase există. „Noi înţelegem costurile mari pe care le presupune liceul nostru, nu suntem absurzi, nu suntem persoane care să nu ne dăm seama. Ştim exact că este vorba de costuri mari la mijloc, dar nu poţi muta 22 de clase în nouă săli“. 

Părinţii: „La Şcoala 15, în săli foarte mici, gândite pentru nişte copii preşcolari sau pentru gimnaziu“ 

Reprezentantul părinţilor de la Colegiul de Marină, Simona Coşman, afirma că deja copiii nu mai sunt atenţi la ce se întâmplă la şcoală şi sunt bulversaţi de mutare, pentru că nu ştiu unde vor merge. „Propunerea Consiliului Local nu este viabilă, chiar dacă afirmă că se vor aloca bani de mutare la Şcoala 15, în săli foarte mici, gândite pentru nişte copii preşcolari sau pentru gimnaziu, în timp ce ai noştri au 17-18 ani şi doi metri înălţime. Unde bagă 30 de copii într-o sală de 3 m pe 4 m? Spaţiile sunt improprii, nu este o soluţie. De acord că este în cartier, dar vreau o educaţie justă, indiferent de locaţie. Discutăm despre nişte spaţii propice învăţământului. Şi nu e cazul nici la «Pârvan», nici la Şcoala 15, care este o şcoală generală, unde copilul meu a terminat opt clase. Când a fost cutremur, au crăpat pereţii şi podeaua. Aş fi preferat Colegiul «Tomis», care este gol, cu clase după-amiaza, iar noi am învăţa dimineaţa“.
 
Cât despre retragerea de pe ordinea de zi a şedinţei CLC a trecerii în administrarea MapN a lotului de la NAVROM, Simona Coşman a declarat că este o strategie, pentru ca decizia să se ia mai apoi pe furiş.

Primarul: „Din această permutare toată lumea are de câştigat“ 

În opinia primarului Decebal Făgădău, mutarea este extrem de benefică, întrucât Colegiul de Marină va beneficia „de un loc adecvat de învăţare atât a disciplinelor teoretice, cât şi a disciplinelor practice, mult mai calitativ. Şcoala nr. 15 arată mult mai bine decât fostul liceu NAVROM. În curte au un spaţiu generos pe care pot construi ateliere adecvate şi dotate cerinţelor de astăzi. Vreau să-i asigur pe profesori, elevi şi părinţi că din toamnă va fi mai bine, nu mai rău“. Adăugând că protestul celor de la Colegiul de Marină a fostul unul în... orb, „neştiind că vor beneficia de condiţii mai bune. Apoi majoritatea a înţeles despre ce este vorba şi lucrurile s-au liniştit“.
 
În momentul în care i-am spus primarului că majoritatea se întreabă de ce a fost nevoie să fie dislocate trei unităţi de învăţământ, în loc să fie creat Liceul Militar în localul ce va fi eliberat de Colegiul „Vasile Pârvan“, acesta a răspuns: „Nu mă interesează ce întrebări îşi pune altcineva. Răspunsul este următorul: din această permutare, toată lumea are de câştigat. În primul rând, oraşul, apoi întreaga reţea de învăţământ şi în al treilea rând elevii“.
 
Şi totuşi, de ce nu s-a vrut „Vasile Pârvan“? „Pentru că este NAVROM“. Cum vor învăţa 22 de clase în nouă săli? „Nu este obligatoriu ca toată lumea să înveţe de dimineaţă. Am avut discuţii şi cu ISJ, şi cu doamna director şi credeţi-mă că este capacitate suficientă“.
 
Vom reveni.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consiliul local Cumpăna, convocat în şedinţă ordinară (document)

19 Oct 2018 80

Peste 200 de oficiali din Constanţa şi Tulcea dau mână cu mână. Se va adopta un act de promisiune civică. Cât va costa şedinţa dedicată Centenarului Marii Uniri? (document)

18 Oct 2018 1008

Judecătorii au suspendat două hotărâri ale Consiliului Local Constanţa. Despre ce este vorba (document)

17 Oct 2018 1613

Consilierii locali vor aproba studiile de fezabilitate pentru lucrările de asfaltare a străzilor din cartierele Compozitorilor și Baba Novac din municipiul Constanța

16 Oct 2018 928

După mai bine de o săptămână, criza apei calde la Constanța s-a rezolvat. De astăzi va curge din nou apă caldă la robinete

03 Oct 2018 3282

Decebal Făgădău, către Consiliul de Administraţie al Electrocentrale - "Porniţi instalaţiile şi daţi drumul apei calde"

02 Oct 2018 7918

Se caută soluții pentru criza apei calde. Consiliul local al municipiului Constanţa a fost convocat în şedinţă de îndată. Se va stabili și prețul pe care îl vor plăti constănțenii pentru căldură

01 Oct 2018 2222

Ce spune primarul Decebal Făgădău, despre decizia luată în Consiliul Local referitoare la zona peninsulară

27 Sep 2018 586

Consiliul Local al Municipiului Constanța a aprobat închiderea traficului rutier în Piața Ovidiu (galerie foto+document)

27 Sep 2018 1299

Consiliul Local Municipal Constanţa transferă un teren către MApN pentru amenajarea unui cimitir al militarilor şi veteranilor de război (document)

26 Sep 2018 948

Bani, din nou, de la bugetul local pentru sportul constănţean. La ce structuri se referă proiectele de hotărâre (documente)

24 Sep 2018 1082

Consiliul Municipal Constanţa votează prelungirea contractului cu Societatea de Avocaţi „Trandafir şi Asociaţii“. Vezi de ce! (document)

24 Sep 2018 214

Primăria Constanța, nevoită să modifice suma din documentație pentru „Incubatorul de afaceri“. Iată motivul!

24 Sep 2018 607

Elevii premianţi la olimpiadele şi concursurile internaţionale şi cei cu media 10 la Bacalaureat, răsplătiţi financiar de Primăria Constanţa (documente)

24 Sep 2018 432

Consiliul Local Municipal Constanţa dă repartiţii pe locurile libere din locuinţele ANL. Cine sunt beneficiarii (document)

24 Sep 2018 1247

Consiliul local al municipiului Constanţa, convocat în şedinţă ordinară. 66 de proiecte, pe ordinea de zi

21 Sep 2018 313

Consilierii personali ai primarului Făgădău, membri în Consiliul de Administraţie al Ecosal SRL

21 Sep 2018 2153

Consiliul Local al comunei Valu lui Traian, convocat în şedinţă extraordinară. Pe ordinea de zi, rectificarea bugetului local

19 Sep 2018 558

Consiliul comunei Cumpăna, convocat în şedinţă extraordinară

14 Sep 2018 456

Global Ports's Services SRL va monta un sistem de canalizare menajeră în Amzacea, judeţul Constanţa (document)

13 Sep 2018 424

Posturi vacante la Consiliul Județean Constanța

12 Sep 2018 1608

Consiliul Local va aproba majorarea contravenţiilor în domeniul salubrizării pe raza municipiului Constanţa. Poliţia Locală va aplica sancţiunile (documente)

11 Sep 2018 703

Learciu explică motivele pentru care ar fi fost îndepărtat din ALDE Deputatul Gerea nu vrea să intre în polemică, dar anunţă că au un posibil înlocuitor la Consiliul Judeţean Constanţa

11 Sep 2018 1173

Handbal Club Municipal, fondat de CJC, a intrat în faliment. Azi, un nou termen

03 Sep 2018 671

Consiliul Local al comunei Valu lui Traian județul Constanţa, convocat în ședință ordinară. Lista proiectelor incluse pe ordinea de zi

31 Aug 2018 387

PUZ-ul iniţiat de Elena Epure pentru un bloc de pe strada Călăraşi, atacat în instanţă de „Constanţa Altfel“ (document)

31 Aug 2018 1638

Premieră în administraţia condusă de Făgădău Luna aceasta nu se întruneşte Consiliul Local Constanţa, deşi comisiile de specialitate au lucrat în regim normal

29 Aug 2018 1427

Consiliul local Cumpăna convocat în ședință ordinară. Ce proiecte sunt incluse pe ordinea de zi

24 Aug 2018 525

Ministrul Ioan Deneş explică Situaţie critică în judeţul Constanţa şi Delta Dunării. Câţi mistreţi vor fi ucişi şi ce se întâmplă cu vacile localnicilor (galerie foto)

15 Aug 2018 1807

Protocol de colaborare între Asociaţia Baschet Club Athletic Constanţa şi Primăria Cumpăna

09 Aug 2018 721

RATC Constanţa, anunţ important cu privire la permisul de călătorie gratuit!

08 Aug 2018 1918

Şedinţă extraordinară a Consiliului Local Municipal Medgidia

06 Aug 2018 480

Decizia nu este definitivă S-a decis în instanţă. Cât ar putea plăti Consiliul Local Mangalia societăţii Callatis Therm

03 Aug 2018 387

Consiliul Local al comunei Valu lui Traian județul Constanţa, convocat în ședință ordinară. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

02 Aug 2018 533

Ce planuri are municipalitatea cu stadionul „Farul“ din Constanţa

31 Jul 2018 3519

UPDATE. Astăzi este ședință a Consiliului Local Municipal Constanța. Zeci de proiecte pe ordinea de zi. Alte două, pe ordinea suplimentară (galerie foto)

31 Jul 2018 626

Consiliul local al municipiului Constanţa, convocat în şedinţă ordinară. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

31 Jul 2018 584

Revista presei locale

31 Jul 2018 405

Sondaj de opinie 44 la sută dintre respondenți, de acord cu restricționarea accesului auto în zona peninsulară. 7 la sută ar fi dispuși să plătească o taxă suplimentară

30 Jul 2018 667

Consiliul Local Constanţa, convocat în şedinţă ordinară. 56 de proiecte, pe ordinea de zi

25 Jul 2018 1093

La un an de la solicitarea adresată Guvernului Consiliul Local Constanţa primeşte în administrare Complexul Stadion „Gheorghe Hagi“! (document)

25 Jul 2018 1520

Consiliul local Cumpăna convocat în ședință ordinară. Ce proiecte sunt incluse pe ordinea de zi

23 Jul 2018 563

Sondaj de opinie Sunteţi de acord cu restricţionarea accesului auto în zona peninsulară?

23 Jul 2018 2866

Hotărâri ale Consiliului Local Constanţa, anulate în primă instanţă. Sunt vizate locuinţe colective (documente)

21 Jul 2018 772

Consiliul Local Constanța, pârât într-un dosar de expropriere!

14 Jul 2018 702

Raport de activitate Liderul de grup liberal Adriana Arghirescu, observaţii şi propuneri pentru funcţionarea Consiliului Local Municipal Constanţa (document)

10 Jul 2018 481

Constanţa Decăderea Complexului Sportiv „Triunghi“. Terenul de fotbal, sufocat de bălării. În zona de tenis, picnic! (galerie foto + video)

10 Jul 2018 2840

Va avea oare incubatorul de afaceri al lui Făgădău soarta Centrului de Excelenţă în Turism şi Servicii „Tomis“, falimentar?

07 Jul 2018 515

PUZ-ul pentru extinderea investiţiei de pe bulevardul Mamaia, al firmei Seaview Media SRL, deţinută de Ionuţ Barbu şi Elan Schwartzenberg, atacat în instanţă! (document)

07 Jul 2018 1571

UPDATE. Consiliul local al municipiului Constanţa convocat în şedinţă de îndată. Primarul Decebal Făgădău o dă la pace cu consilierii opoziției

06 Jul 2018 978