Invatamant

Părinţii de la Colegiul de Marină ar fi preferat, în locul Şcolii nr. 15, să facă naveta la Colegiul „Tomis“

Ieri, şedinţa Consiliului Local Constanţa a început cu un expozeu al primarului Decebal Făgădău legat de necesitatea reînfiinţării Liceului Militar de Marină la Constanţa, dar şi cu explicaţii la soluţiile găsite pentru această premieră ce se pregăteşte din toamnă, plecând de la realităţile din teren.
1. De ce a fost ales Colegiul de Marină „Al. I. Cuza“? „Fostul liceu NAVROM are o infrastructură mare, masivă, pe alocuri perimată, iar unitatea şcolară nu are capacitatea să gestioneze întreaga suprafaţă“.
2. De ce căminul şi cantina la Liceul „C.A. Rosetti“? „Are imobile în conservare, care nu arată deloc bine, şi mă refer la cămine“.
3. Cât despre Şcoala 15... „Este goală“ (?!?).
 
Mai mult, a consultat, informal, locuitorii din cartierul Poarta 6, iar „opinia cvasiunanimă a fost că DA, îşi doresc ca Liceul de Marină Militară, ce are statut de unitate militară, să reprezinte un pol de siguranţă în acest cartier“.
 
A fost retras de pe ordinea de zi un punct „întrucât se aşteaptă memorandumul aprobat în şedinţă de Guvern, astfel încât să putem aproba transferul din proprietatea publică a municipiului Constanţa în proprietatea publică a statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale“.

Profesorii de la NAVROM nu exclud ajutorul unui avocat 

Prezentă în sală, alături de alţi colegi şi părinţi, Carmen Maga este de 22 de ani profesor la Catedra de matematică a Colegiului Tehnic de Marină „Al. I. Cuza“ şi recunoaşte că au crescut costurile aferente acestui liceu. „Soluţia propusă de dânşii, respectiv fosta Şcoală nr. 15, nu este una care să ne poată înlesni procesul educaţional. În primul rând, nu avem săli suficiente să ne desfăşurăm programul în două schimburi, întrucât există doar nouă săli. Iar noi avem 22 de clase: cinci clase a IX-a - iar de la anul vor fi şase, patru la zi şi două profesionale, solicitate de Şantierul Naval - clasa a X-a şi a XI-a, patru la zi, una profesională, iar la clasa a XII-a avem patru la zi şi două de postliceală. La ce clase renunţăm? Am avea nevoie de 11 clase, ca să nu mai spunem că e învăţământ tehnic şi avem nevoie de laboratoare pentru profilurile pe care le avem - electric, mecanic, tubulator naval, sală de calculatoare, bibliotecă, arhivă.
 
Căminul de la SNC îl cunoaştem, pentru că facem parte din aceeaşi structură tehnică, dar chiar credeţi că va fi gata în trei-patru luni?
După nişte discuţii pe care le-am făcut şi noi, ipotetice, aseară, împreună cu părinţii elevilor noştri, am zis că, în această idee urâtă şi rea, dacă într-adevăr vom fi mutaţi, vom apela la ajutor din partea unui avocat, care cunoaşte legile mult mai bine decât noi, şi vom încerca, dacă este posibil, pe cale legală, pentru a oferi şi copiilor noştri şansa la educaţie“.
 
Întrebată de ce nu au acceptat să se mute în localul Colegiului „Vasile Pârvan“, prof. Maga a declarat că şi acolo tot nouă clase există. „Noi înţelegem costurile mari pe care le presupune liceul nostru, nu suntem absurzi, nu suntem persoane care să nu ne dăm seama. Ştim exact că este vorba de costuri mari la mijloc, dar nu poţi muta 22 de clase în nouă săli“. 

Părinţii: „La Şcoala 15, în săli foarte mici, gândite pentru nişte copii preşcolari sau pentru gimnaziu“ 

Reprezentantul părinţilor de la Colegiul de Marină, Simona Coşman, afirma că deja copiii nu mai sunt atenţi la ce se întâmplă la şcoală şi sunt bulversaţi de mutare, pentru că nu ştiu unde vor merge. „Propunerea Consiliului Local nu este viabilă, chiar dacă afirmă că se vor aloca bani de mutare la Şcoala 15, în săli foarte mici, gândite pentru nişte copii preşcolari sau pentru gimnaziu, în timp ce ai noştri au 17-18 ani şi doi metri înălţime. Unde bagă 30 de copii într-o sală de 3 m pe 4 m? Spaţiile sunt improprii, nu este o soluţie. De acord că este în cartier, dar vreau o educaţie justă, indiferent de locaţie. Discutăm despre nişte spaţii propice învăţământului. Şi nu e cazul nici la «Pârvan», nici la Şcoala 15, care este o şcoală generală, unde copilul meu a terminat opt clase. Când a fost cutremur, au crăpat pereţii şi podeaua. Aş fi preferat Colegiul «Tomis», care este gol, cu clase după-amiaza, iar noi am învăţa dimineaţa“.
 
Cât despre retragerea de pe ordinea de zi a şedinţei CLC a trecerii în administrarea MapN a lotului de la NAVROM, Simona Coşman a declarat că este o strategie, pentru ca decizia să se ia mai apoi pe furiş.

Primarul: „Din această permutare toată lumea are de câştigat“ 

În opinia primarului Decebal Făgădău, mutarea este extrem de benefică, întrucât Colegiul de Marină va beneficia „de un loc adecvat de învăţare atât a disciplinelor teoretice, cât şi a disciplinelor practice, mult mai calitativ. Şcoala nr. 15 arată mult mai bine decât fostul liceu NAVROM. În curte au un spaţiu generos pe care pot construi ateliere adecvate şi dotate cerinţelor de astăzi. Vreau să-i asigur pe profesori, elevi şi părinţi că din toamnă va fi mai bine, nu mai rău“. Adăugând că protestul celor de la Colegiul de Marină a fostul unul în... orb, „neştiind că vor beneficia de condiţii mai bune. Apoi majoritatea a înţeles despre ce este vorba şi lucrurile s-au liniştit“.
 
În momentul în care i-am spus primarului că majoritatea se întreabă de ce a fost nevoie să fie dislocate trei unităţi de învăţământ, în loc să fie creat Liceul Militar în localul ce va fi eliberat de Colegiul „Vasile Pârvan“, acesta a răspuns: „Nu mă interesează ce întrebări îşi pune altcineva. Răspunsul este următorul: din această permutare, toată lumea are de câştigat. În primul rând, oraşul, apoi întreaga reţea de învăţământ şi în al treilea rând elevii“.
 
Şi totuşi, de ce nu s-a vrut „Vasile Pârvan“? „Pentru că este NAVROM“. Cum vor învăţa 22 de clase în nouă săli? „Nu este obligatoriu ca toată lumea să înveţe de dimineaţă. Am avut discuţii şi cu ISJ, şi cu doamna director şi credeţi-mă că este capacitate suficientă“.
 
Vom reveni.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Ioan Deneş explică Situaţie critică în judeţul Constanţa şi Delta Dunării. Câţi mistreţi vor fi ucişi şi ce se întâmplă cu vacile localnicilor (galerie foto)

15 Aug 2018 1461

Protocol de colaborare între Asociaţia Baschet Club Athletic Constanţa şi Primăria Cumpăna

09 Aug 2018 521

RATC Constanţa, anunţ important cu privire la permisul de călătorie gratuit!

08 Aug 2018 1759

Şedinţă extraordinară a Consiliului Local Municipal Medgidia

06 Aug 2018 414

Decizia nu este definitivă S-a decis în instanţă. Cât ar putea plăti Consiliul Local Mangalia societăţii Callatis Therm

03 Aug 2018 318

Consiliul Local al comunei Valu lui Traian județul Constanţa, convocat în ședință ordinară. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

02 Aug 2018 333

Ce planuri are municipalitatea cu stadionul „Farul“ din Constanţa

31 Jul 2018 3046

UPDATE. Astăzi este ședință a Consiliului Local Municipal Constanța. Zeci de proiecte pe ordinea de zi. Alte două, pe ordinea suplimentară (galerie foto)

31 Jul 2018 492

Consiliul local al municipiului Constanţa, convocat în şedinţă ordinară. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

31 Jul 2018 408

Revista presei locale

31 Jul 2018 349

Sondaj de opinie 44 la sută dintre respondenți, de acord cu restricționarea accesului auto în zona peninsulară. 7 la sută ar fi dispuși să plătească o taxă suplimentară

30 Jul 2018 540

Consiliul Local Constanţa, convocat în şedinţă ordinară. 56 de proiecte, pe ordinea de zi

25 Jul 2018 915

La un an de la solicitarea adresată Guvernului Consiliul Local Constanţa primeşte în administrare Complexul Stadion „Gheorghe Hagi“! (document)

25 Jul 2018 1426

Consiliul local Cumpăna convocat în ședință ordinară. Ce proiecte sunt incluse pe ordinea de zi

23 Jul 2018 439

Sondaj de opinie Sunteţi de acord cu restricţionarea accesului auto în zona peninsulară?

23 Jul 2018 2686

Hotărâri ale Consiliului Local Constanţa, anulate în primă instanţă. Sunt vizate locuinţe colective (documente)

21 Jul 2018 705

Consiliul Local Constanța, pârât într-un dosar de expropriere!

14 Jul 2018 578

Raport de activitate Liderul de grup liberal Adriana Arghirescu, observaţii şi propuneri pentru funcţionarea Consiliului Local Municipal Constanţa (document)

10 Jul 2018 397

Constanţa Decăderea Complexului Sportiv „Triunghi“. Terenul de fotbal, sufocat de bălării. În zona de tenis, picnic! (galerie foto + video)

10 Jul 2018 2705

Va avea oare incubatorul de afaceri al lui Făgădău soarta Centrului de Excelenţă în Turism şi Servicii „Tomis“, falimentar?

07 Jul 2018 456

PUZ-ul pentru extinderea investiţiei de pe bulevardul Mamaia, al firmei Seaview Media SRL, deţinută de Ionuţ Barbu şi Elan Schwartzenberg, atacat în instanţă! (document)

07 Jul 2018 1417

UPDATE. Consiliul local al municipiului Constanţa convocat în şedinţă de îndată. Primarul Decebal Făgădău o dă la pace cu consilierii opoziției

06 Jul 2018 887

Constanţa. Averea şi interesele liberalului Radu Bogdan Matei la jumătatea mandatului de consilier judeţean (documente)

06 Jul 2018 811

Consiliul local al municipiului Constanţa convocat în şedinţă de îndată. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

05 Jul 2018 511

Consiliul Local al comunei Valu lui Traian, convocat în şedinţă ordinară. 25 de proiecte, pe ordinea de zi

29 Jun 2018 416

Oină Spicu Horia şi CS Win Gym Constanţa participă la Campionatele Naţionale de Junioare I, II şi senioare

28 Jun 2018 436

Bani de la bugetul local pentru ACS Fianchetto Constanţa şi pentru premieri şi lucrări la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“

27 Jun 2018 565

Asociaţia senatorului Chiţac le dă bătăi de cap angajaţilor Inspectoratului în Construcţii, prefectului şi arhitectului-şef Mihai Vânturache!

26 Jun 2018 1564

Consiliul local al municipiului Constanţa convocat în şedinţă ordinară. Ce proiecte au fost incluse pe ordinea de zi

22 Jun 2018 692

Consiliul Local Cumpăna, convocat în şedinţă ordinară. Iată ordinea de zi!

22 Jun 2018 342

PUZ-ul care a „devorat“ spaţiile verzi de pe bulevardul Lăpuşneanu din Constanţa, atacat în instanţă de Instituţia Prefectului!

20 Jun 2018 1970

Spectacol de balet, la Casa de Cultură din Cumpăna

15 Jun 2018 387

Ce societate se ocupă de proiectarea tehnică pentru modernizarea drumurilor din comuna Seimeni, județul Constanța. Ce valoare are contractul (document)

15 Jun 2018 494

Cât pune la bătaie Consiliul Judeţean Constanţa Programul anual de finanţare nerambursabilă destinat proiectelor, evenimentelor şi programelor sportive de interes local

13 Jun 2018 704

Ședință de îndată, la Consiliul local Constanţa. Pe ordinea de zi, proiectul ”Miniature Park”

11 Jun 2018 720

Stadionul Farul ar putea trece în administraţia Consiliului Local Constanţa

06 Jun 2018 1399

Flori, culoare şi zâmbete Ziua Comunei Saraiu, sărbătorită cu mare fast şi oaspeţi de seamă (galerie foto)

04 Jun 2018 881

Sărbătoare mare, azi, la Saraiu O maşină de pompieri, oferită autorităţii publice locale de Clubul Rotary

02 Jun 2018 727

Primăria şi Consiliul Local Saraiu urează „La mulţi ani“ cetăţenilor comunei!

02 Jun 2018 575

Consiliului Local al comunei Valu lui Traian convocat în ședință ordinară. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

30 May 2018 711

O firmă din Constanţa se va ocupa de proiectarea unei grădiniţe în oraşul Băneasa (document)

30 May 2018 496

Este ședința Consiliului local al municipiului Constanţa. Zeci de proiecte pe ordinea de zi. Iată ce se discută. Lista integrală

29 May 2018 1124

Schimb de terenuri între municipiul Constanța și Orient Construct Decor SRL. Unde sunt situate și la cât au fost evaluate (document)

26 May 2018 989

Constănțenii s-au adunat în Parcul Tăbăcăriei - ”Făgădău, nu e parcul tău!” (galerie foto)

25 May 2018 1324

Consiliul local Cumpăna convocat în ședință ordinară. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

25 May 2018 445

Primăria Constanța vinde un teren fostului consilier local Tudorel Chesoi. Pe teren funcționează o piață agroalimentară (document)

25 May 2018 4721

Aleșii locali vor stabili marţi prețul de furnizare a energiei termice pentru Constanţa. La cât va ajunge gigacaloria (document)

25 May 2018 1258

Societatea Efo Urban SRL are un nou administrator

24 May 2018 635

Consiliul local al municipiului Constanţa, convocat în şedinţă ordinară. 64 de proiecte pe ordinea de zi

23 May 2018 667

Licitație publică în vederea închirierii a două imobile, organizată de Primăria Lumina

23 May 2018 941