Invatamant

Patru elevi din două licee constănțene, în Franţa. Tinerii au fost invitaţi la o conferinţa europeană

Săptămana trecută, patru elevi constănţeni au participat la Vigy, în Franţa, la conferinţa europeană din cadrul proiectului «Mon lycée, Ton lycée, Notre lycée! ou MTN = L3».

Aceștia sunt Alexandra Ispas şi Sadri Sali, de la Colegiul Naţional  Mircea cel Bătran, și Geanina Maria Bostan şi Alexandru Florin Schroder de la Liceul Teoretic George Călinescu, care au fost însoţiţi de profesoara Cristina Zaharia de la CNMB.
 
Proiectul reuneşte licee din Franţa (Besançon, Grenoble, Metz, Nancy), România (Constanța), Eleveţia, Croaţia şi Italia. Tema acestuia este discriminarea, iar obiectivele sale sunt  ameliorarea vieții școlare, promovarea educației incluzive, favorizarea angajamentului elevilor și responsabilizarea acestora, dezvoltarea competențelor interculturale prin întâlniri și schimburi la nivel internațional.

Participarea la proiect a presupus, într-o primă etapă, identificarea, pe baza unui sondaj unic aplicat elevilor din instituţiile  partenere, a formelor de excludere existente, din perspectiva respondenţilor. Echipele de cate doi elevi selectaţi a-și reprezenta școala au lucrat la interpretarea datelor şi la realizarea unui material de prezentare pentru conferința europeană. La întoarcerea acasă, pornind de la datele sintetizate în Franţa,  elevii vor construi în şcolile de provenienţă un proiect de combatere a discriminării în şcolile lor, iar în mai 2017 este prevăzută participarea la o videoconferinţă a tuturor partenerilor, în cadrul căreia aceştia îşi vor împărtăşi rezultatele demersului aplicat.
 
La Vigy, cei patru elevi de clasa a XI-a, profil bilingv franceză, de la Colegiul Naţional  Mircea cel Bătran și Liceul Teoretic George Călinescu au intrat în contact cu elevii din celeleate şcoli, au lucrat în ateliere tematice şi au participat la dezbateri  privind discriminarea, limba de lucru fiind,desigur, franceză.
 
Selectarea celor două instituții constănțene pentru a participa la acest proiect se datorează faptului că dețin distincția Label FrancEducation, care răsplăteşte la nivel internațional excelenţa în predarea limbii franceze.

Sursa foto: Liceul Teoretic George Calinescu
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpăna, gazda conferinţei „Formare şi instruire în Europa“ Parteneriat între un liceu din regiunea Calabria (Italia) şi Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu“ (galerie foto)

13 Apr 2019 424

Prin găzduirea Premiului Internațional „Marco e Alberto Ippolito“ Colegiul „Mircea“ primește recunoașterea statutului de instituție educativ-culturală europeană (galerie foto)

12 Apr 2019 1362

Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, gazda Olimpiadei de lingvistică „Solomon Marcus”

10 Feb 2019 1016

LIVE TEXT În premieră, ședința Consiliului Local Constanța are loc la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”Constanța. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

31 Jan 2019 1124

Expoziţia “Constanţa părăsită” a Consiliului Şcolar al Elevilor, la Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân”

28 Jan 2019 1098

Consiliul local al municipiului Constanţa, convocat în şedinţă ordinară la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”Constanța. Ce proiecte sunt incluse pe ordinea de zi

23 Jan 2019 590

Colegiile centenare din România sărbătoresc Centenarul împreună. Cine a reprezentat Constanța

13 Jan 2019 443

Colegiul „Mircea cel Bătrân“, despre performanţe şi munca din spatele reuşitelor (galerie foto)

12 Jan 2019 1954

Prof. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, despre „România Educată” „Nu calendarul dezbaterilor publice va da viabilitate proiectului, ci găsirea celor mai potrivite soluții de reformare a sistemului”

14 Dec 2018 2750

Activităţi informativ-preventive la Colegiul Național ,,Mircea cel Bătrân” din Constanța

05 Dec 2018 448

#citeșteDobrogea 106 ani de la naşterea marelui matematician constănţean Nicolae N. Mihăileanu. Un mircist devenit efigie a unui concurs naţional

28 Nov 2018 922

Mirciştii s-au mobilizat şi au făcut donaţii copiilor nevoiaşi din mediul rural (galerie foto)

26 Nov 2018 759

A 25-a aniversare a Liceului „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, marcată în „Analele Dobrogei“. Ce dorea să facă regele Carol

20 Nov 2018 596

Momente istorice la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“. Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ“, organizat de ISJ Constanţa, de Ziua Dobrogei (galerie foto + document)

15 Nov 2018 1378

Ziua Națională a Dobrogei, omagiată de ISJ Constanța prin Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ dobrogean”

13 Nov 2018 826