Pe cine dă vina Rugină pentru calificativul primit Universitatea „Ovidius“, obligată de ARACIS să fie transparentă

Rectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Sorin Rugină, a ţinut să vorbească, într-o conferinţă de presă, despre raportul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) în care scrie negru pe alb că instituţia superioară de învăţământ de la malul mării a obţinut calificativul „Încredere”. Mai mult, comisia de evaluare din cadrul ARACIS a cerut luarea unor măsuri pentru remedierea deficienţele constatate în urma evaluării instituţionale desfăşurate între 12 şi 15 ianuarie 2016. Tot ieri, conducerea universităţii din Constanţa a dezvăluit şi recomandările elaborate de ARACIS.
 
„Vrem să credem că ceea ce s-a întâmplat în 2013 a fost un accident, care ne-a produs un prejudiciu de imagine. Universitatea are un viitor şi un prezent. Atunci când vorbim de Universitatea «Ovidius», să ne uitam şi la altele din ţară. Nimeni nu e perfect“, a ţinut să precizeze rectorul Rugină.
 
Reamintim că rectorul Universităţii „Ovidius” a făcut referire la scandalul în care instituţia superioară de învăţământ a fost implicată în vara anului 2013, când rectorul de la acel moment, Dănuţ Epure, a fost săltat de procurorii DNA pentru luare de mită, după ce a luat bani de la mai mulţi candidaţi pentru a le furniza rezultatele la admiterea la Facultatea de Farmacie. La rândul său, prorectorul Carmen Maftei a adăugat că „s-a trecut la implementarea planului de măsuri propus de ARACIS”. „A fost făcut un plan de măsuri cu recomandările ARACIS, iar noi am stabilit termenele de implementare“, a menţionat, în acest context, prorectorul Alexandru Bobe.

Cinci cadre didactice riscă să rămână fără titlu

În urma raportului ARACIS recent dat publicităţii, cinci profesori universitari îşi vor pierde titlul, iar numeroase facultăţi vor pierde locuri. Este vorba despre Stelian Paris, Mihaela Fulea, Constantin Dina, Doru Claudiu Damean şi Ruxandra Mirea. Potrivit raportului ARACIS, aceştia nu îndeplinesc condiţiile de ocupare a posturilor. Prorectorul Alexandu Bobe a precizat că soluţia în cazul celor cinci cadre didactice este „retragereaa titlului“.

Ce recomandări a formulat ARACIS

Printre recomandările formulate de ARACIS se numără cele legate de respectarea legalităţii, problemele de etică, revizuirea Cartei şi a regulamentelor universităţii, managementul academic, resursele umane, activitatea financiară, taxele şi bursele, legătura cu mediul economic, cercetarea, managementul calităţii şi transparenţă.
Universităţii „Ovidius” i-a fost recomandată elaborarea unul plan de măsuri pe termen scurt, mediu şi lung, care să aibă în vedere indicaţiile esenţiale, preventive şi dezirabile ale ARACIS şi introducerea acestora în planurile operaţionale anuale. O altă recomandare a fost revizuirea Codului de Etică şi implementarea în regulamentele universităţii a utilizării softului antiplagiat, agreat de MENCS. Activitatea comisiei de etică trebuie să fie monitorizată prin prezentarea anuală a raportului de activitate. De asemenea, va fi desemnată o comisie pentru revizuirea Cartei şi a Codului de Etică, dar şi a regulamentelor / metodologiilor / procedurilor, în conformitate cu prevederile legale.

Îşi va actualiza organigrama şi va întocmi planuri strategice

Printre recomandările formulate de ARACIS se numără şi actualizarea organigramei, realizarea unui studiu de fezabilitate cu privire la structura universităţii, respectarea procentului de 25% privind prezenţa studenţilor în toate structurile de conducere din instituţie. La acestea se adaugă întocmirea planurilor strategice şi operaţionale, evaluarea tuturor programelor de către ARACIS, respectarea cifrelor de şcolarizare propuse de ARACIS, monitorizarea admiterii şi transferului studenţilor, monitorizarea activităţii secretariatelor, monitorizarea statelor de funcţii, a planurilor de învăţământ şi respectarea indicatorilor de calitate.

Va publica toate taxele aplicate studenţilor

Având în vedere recomandările privind activitatea financiară, taxele şi bursele, Universitatea „Ovidius” va elabora o procedură cu privire la evidenţa taxelor de şcolarizare, va publica pe site toate taxele aplicate studenţilor şi listele cu bursieri. Mai mult, universitatea va elabora un sistem IT pentru realizarea orarelor prin care alocarea spaţiilor se face în funcţie de numărul de studenţi, va elabora un plan de măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor în cămin, va revizui ghidul privind organizarea practicii studenţeşti şi crearea unei proceduri specifice.
 
Ultima recomandare se referă la transparenţă. În acest sens, Universitatea „Ovidius” va posta calificativele obţinute de fiecare program de studii pe site, cu legătură din butonul „admitere“.
 
„După un an de la finalizarea evaluării, instituţia poate depune la ARACIS un raport în care să dovedească îndeplinirea cerinţelor prevăzute în planul de măsuri, pentru ca activitatea să poată atinge nivelul standardelor educaţionale în vigoare. Pe baza acestui raport, ARACIS efectuează o evaluare, care poate conduce la obţinerea calificativului «grad de încredere», dacă se constată că deficienţele au fost remediate ca urmare a aplicării planului de măsuri, sau poate menţine calificativul propus iniţial“, se mai arată în raportul întocmit de ARACIS.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Universitatea Ovidius Constanța Cine sunt câștigătorii celei de-a XII-a ediție a Sesiunii de comunicări ştiinţifice pentru elevi „Noi şi Economia”.

27 Mar 2024 579

Universitatea Ovidius din Constanța Cine sunt câștigătorii celei de-a IV-a ediții a concursului de discursuri publice „Puterea Cuvintelor”? (FOTO)

27 Mar 2024 416

Întâlnire cu Ambasadorul Republicii Franceze, ES Nicolas Warnery, la Universitatea Ovidius din Constanța (FOTO)

27 Mar 2024 406

Cea de-a XII-a ediție a Sesiunii de comunicări știinţifice pentru elevi „Noi și Economia”, la Universitatea Ovidius din Constanţa

27 Mar 2024 338

ÎPS Teodosie, primele declarații despre procesul cu Universitatea Ovidius – „Eu cu salariul meu făceam milostenie“ (VIDEO)

25 Mar 2024 1227

In memoriam acad. prof. univ. dr. Nicolae Manolescu, Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa

24 Mar 2024 515

ÎPS Teodosie, proces cu Universitatea Ovidius! Prejudiciul, estimat la circa 30.000 de euro. Ce reprezintă suma solicitată

22 Mar 2024 783

Prima întâlnire transnațională în cadrul proiectului Protecting Children in Sport Developing Safe and Inclusive Sport Organizations la Universitatea Ovidius Constanța

20 Mar 2024 449

Universitatea Ovidius Constanța Lansarea volumului „Conciones Latinae Muldavo”, editat de acad. Gheorghe Chivu și prof. univ. dr. habil. Florentina Nicolae

20 Mar 2024 425

Se împlinesc 34 de ani de la fondarea Universităţii Ovidius din Constanţa

20 Mar 2024 633

Zilelor Porților Deschise Universitatea Ovidius din Constanța își prezintă oferta educațională

20 Mar 2024 456

Justiție Constanța Cererea de preschimbare a termenului de judecată, formulată de fostul rector Dănuț Epure, respinsă de magistrați

19 Mar 2024 584

Conferința „Dragoste, Rușine, Ură- despre Emoții și Buna Ordine în Țările Române, sec. XVIII-XIX”, la Universitatea Ovidius din Constanța

13 Mar 2024 500

Cea de a IV-a ediție a concursului de discursuri publice „Puterea Cuvintelor”, la Universitatea Ovdius din Constanța

12 Mar 2024 398

Studentă a Facultății de Medicină din cadrul Universității Ovidius din Constanța, calificată în etapa finală a Concursului internațional de oratorie în limba franceză

11 Mar 2024 583