Invatamant

Peste 100 de microbuze vor deservi transportul elevilor în judeţul Constanţa. Ce se întâmplă cu toaletele din curtea şcolii?

Mai puţin de o săptămână îi mai desparte pe elevi de noul an şcolar 2019-2020, un an al promisiunilor care prind contur, după cum a reieşit din discuţia cu noul inspector-şef din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Petrică Miu.
 
Dacă în anii trecuţi zeci de şcoli aveau toaletele în curtea şcolii, fără a fi conectate la un sistem de canalizare, anul acesta doar 8 şcoli din judeţ au mai rămas în această situaţie, dar şi aici se derulează lucrări aflate în diverse stadii: fie în curs de execuţie a canalizării, fie în proiect.
 
Peste 100 de microbuze sunt gata să le ofere un transport sigur elevilor către şcolile, grădiniţele şi liceele din judeţul Constanţa, însă primăriile judeţene cer în continuare suplimentarea numărului de vehicule. 
 
Petrică Miu, inspector şcolar general, a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanţa că 106 microbuze sunt gata la ora actuală. „În vară, statistica arăta un număr de 90 de microbuze funcţionale. Diferenţa se afla în reparaţie, dar în acest moment 106 sunt gata pentru a fi puse în circulaţie. Sunt totuşi încă cereri din majoritatea zonelor din judeţ, mai ales din pricina şcolilor care au fost comasate, cererea fiind chiar şi de alte 2-3 mijloace de transport”, a precizat Petrică Miu. 
 
Poate una dintre marile probleme aduse în atenţia publică de ani buni a fost cea a grupurilor sanitare din curţile şcolilor, unde mizeria, bacteriile şi lipsa unui sistem de canalizare au fost constante. Petrică Miu, care se află din nou la conducerea ISJ Constanţa de aproape 3 săptămâni, precizează că până la finele acestui an şcolar nu va mai exista nicio şcoală, grădiniţă sau liceu cu o astfel de problemă în judeţul Constanţa.
 
În acest context, Petrică Miu a precizat că „opt şcoli se mai află în situaţia grupurilor sanitare din curtea şcolii fără sistem de canalizare, dintre care cinci sunt în proiect pe PNDL 2, iar restul prin alte proiecte. La început de an şcolar curent vor fi în curs de proiectare sau spre final de modernizare. Până la începutul următorului an şcolar vom avea 100% grupuri şcolare moderne”, a spus Petrică Miu.
 
De altfel, în tot judeţul Constanţa au fost modernizate şi construite şcoli noi, grădiniţe şi creşe pentru îmbunătăţirea sistemului educaţional rural. În ultimii ani, multe unităţi de învăţământ nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare din cauza lipsei unor funcţiuni necesare, ca de exemplu: apă potabilă din sursă autorizată sanitar, acces direct al elevilor la folosirea acesteia, existenţa grupului sanitar etc. Pentru remedierea acestor situaţii, Ministerul Educaţiei Naţionale a semnat un Protocol de colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), deoarece, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 28/2013, această instituţie este autoritatea desemnată să coordoneze Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi să finanţeze lucrările de construcţii/intervenţii la unităţile de învăţământ pentru realizarea/extinderea/ reabilitarea/modernizarea/ dotarea acestora.
 
În baza acestui protocol, Ministerul Educaţiei Naţionale acordă sprijin în vederea identificării necesităţilor pentru fiecare unitate de învăţământ preuniversitar de stat, astfel încât aceasta să poată obţine avizul de funcţionare şi să îndeplinească standardele în vigoare pentru funcţionarea unei unităţi de învăţământ moderne. Astfel că au fost cuprinse la finanţare, în diferite programe (PNDL I şi II, PNDR, POR, finanţare de la autorităţile locale), unităţi de învăţământ care au beneficiat de lucrări investiţionale pentru remedierea situaţiei respective.
 
În anul 2019, în bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, la Capitolul Cheltuieli de capital, Titlul 51 - Transferuri între unităţi ale administraţiei publice, a fost alocată suma de 65 milioane lei pentru continuarea îmbunătăţirii condiţiilor din unităţile de învăţământ care funcţionează cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă şi fără canalizare.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Poliţiştii români coordonează o nouă acţiune Truck&Bus. Când se va desfăşura acţiunea

21 Jul 2019 582

Control efectuat asupra microbuzelor de pe traseul Năvodari-Constanţa. Au fost aplicate sancțiuni (galerie foto)

05 Jul 2019 1883

Federaţia Română de Canotaj cumpără servicii de transport pasageri. Un lot vizează echipa de la Năvodari (document)

01 Apr 2019 386

Ministrul Educației ia în calcul adoptarea unei formule conform căreia să nu înceapă toate şcolile programul la ora 8,00

13 Mar 2019 486

Ironia străzii Pandurului din Constanţa Interzis la parcat pe trotuarul proaspăt pavat. Traficul este sufocat (galerie foto + video)

04 Feb 2019 5127

Plan Roşu de intervenţie în judeţul Sibiu. Două microbuze şi două maşini, implicate. 16 răniţi

16 Dec 2018 480

Tragedie în Bolivia Mai mulţi morţi şi răniţi după ciocnirea a două microbuze

09 Dec 2018 422

Captură impresionantă la frontieră. Ce au găsit polițiștii de frontieră în trei microbuze în Punctul de Trecere a Frontierei Ostrov (galerie foto)

29 Nov 2018 513

Mii de pasageri afectați. Transportatorii de persoane amenință cu întreruperea curselor regulate între judeţe şi în interiorul acestora

09 Oct 2018 932

Parcul auto al Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa, completat. Cât costă achiziţia (document)

26 Sep 2018 558

Olguţa Vasilescu - "Eu nu cred că în Piaţa Victoriei este Diaspora"

10 Aug 2018 515

UPDATE. Accident în lanț în județul Suceava. Două microbuze de călători implicate. Șapte persoane au fost rănite (galerie foto)

17 Jul 2018 1887

A fost activat Planul roşu de intervenţie. Un autocar în care se aflau 43 de copii s-a răsturnat. Acesta avea ca destinaţie litoralul Mării Negre (galerie foto+video)

09 Jul 2018 4455

Oficial de la Ministerul Afacerilor Externe despre accidentul de pe aeroportul internațional Ferenc Liszt din Budapesta. Opt români au fost răniți

01 Apr 2018 1091

Revista presei locale

16 Mar 2018 1040