Peste 100 de microbuze vor deservi transportul elevilor în judeţul Constanţa. Ce se întâmplă cu toaletele din curtea şcolii?

Mai puţin de o săptămână îi mai desparte pe elevi de noul an şcolar 2019-2020, un an al promisiunilor care prind contur, după cum a reieşit din discuţia cu noul inspector-şef din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Petrică Miu.
 
Dacă în anii trecuţi zeci de şcoli aveau toaletele în curtea şcolii, fără a fi conectate la un sistem de canalizare, anul acesta doar 8 şcoli din judeţ au mai rămas în această situaţie, dar şi aici se derulează lucrări aflate în diverse stadii: fie în curs de execuţie a canalizării, fie în proiect.
 
Peste 100 de microbuze sunt gata să le ofere un transport sigur elevilor către şcolile, grădiniţele şi liceele din judeţul Constanţa, însă primăriile judeţene cer în continuare suplimentarea numărului de vehicule. 
 
Petrică Miu, inspector şcolar general, a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanţa că 106 microbuze sunt gata la ora actuală. „În vară, statistica arăta un număr de 90 de microbuze funcţionale. Diferenţa se afla în reparaţie, dar în acest moment 106 sunt gata pentru a fi puse în circulaţie. Sunt totuşi încă cereri din majoritatea zonelor din judeţ, mai ales din pricina şcolilor care au fost comasate, cererea fiind chiar şi de alte 2-3 mijloace de transport”, a precizat Petrică Miu. 
 
Poate una dintre marile probleme aduse în atenţia publică de ani buni a fost cea a grupurilor sanitare din curţile şcolilor, unde mizeria, bacteriile şi lipsa unui sistem de canalizare au fost constante. Petrică Miu, care se află din nou la conducerea ISJ Constanţa de aproape 3 săptămâni, precizează că până la finele acestui an şcolar nu va mai exista nicio şcoală, grădiniţă sau liceu cu o astfel de problemă în judeţul Constanţa.
 
În acest context, Petrică Miu a precizat că „opt şcoli se mai află în situaţia grupurilor sanitare din curtea şcolii fără sistem de canalizare, dintre care cinci sunt în proiect pe PNDL 2, iar restul prin alte proiecte. La început de an şcolar curent vor fi în curs de proiectare sau spre final de modernizare. Până la începutul următorului an şcolar vom avea 100% grupuri şcolare moderne”, a spus Petrică Miu.
 
De altfel, în tot judeţul Constanţa au fost modernizate şi construite şcoli noi, grădiniţe şi creşe pentru îmbunătăţirea sistemului educaţional rural. În ultimii ani, multe unităţi de învăţământ nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare din cauza lipsei unor funcţiuni necesare, ca de exemplu: apă potabilă din sursă autorizată sanitar, acces direct al elevilor la folosirea acesteia, existenţa grupului sanitar etc. Pentru remedierea acestor situaţii, Ministerul Educaţiei Naţionale a semnat un Protocol de colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), deoarece, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 28/2013, această instituţie este autoritatea desemnată să coordoneze Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi să finanţeze lucrările de construcţii/intervenţii la unităţile de învăţământ pentru realizarea/extinderea/ reabilitarea/modernizarea/ dotarea acestora.
 
În baza acestui protocol, Ministerul Educaţiei Naţionale acordă sprijin în vederea identificării necesităţilor pentru fiecare unitate de învăţământ preuniversitar de stat, astfel încât aceasta să poată obţine avizul de funcţionare şi să îndeplinească standardele în vigoare pentru funcţionarea unei unităţi de învăţământ moderne. Astfel că au fost cuprinse la finanţare, în diferite programe (PNDL I şi II, PNDR, POR, finanţare de la autorităţile locale), unităţi de învăţământ care au beneficiat de lucrări investiţionale pentru remedierea situaţiei respective.
 
În anul 2019, în bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, la Capitolul Cheltuieli de capital, Titlul 51 - Transferuri între unităţi ale administraţiei publice, a fost alocată suma de 65 milioane lei pentru continuarea îmbunătăţirii condiţiilor din unităţile de învăţământ care funcţionează cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă şi fără canalizare.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CJ Constanța achiziționează 25 de microbuze electrice pentru UAT-urile din județ (VIDEO)

24 Apr 2024 567

Consiliul Județean Constanța va semna contractul pentru dotarea cu microbuze electrice a școlilor din județ

22 Apr 2024 784

Licitații directe CJC cumpără servicii de publicitate aferente unui proiect finanțat prin PNNR. Despre ce este vorba?

16 Apr 2024 511

Intervenție pentru salvarea victimelor unui accident rutier produs în Bihor, soldat cu nouă persoane rănite

25 Jan 2024 983

Planul Roșu de Intervenție activat în județul Sălaj! Două microbuze implicate într-un accident rutier! Mai mulți cetățeni ucraineni, implicați

17 Jan 2024 656

În weekendul acesta Peste două mii de apeluri la 112, în Constanța, în urma fenomenelor meteo extreme

27 Nov 2023 739

ISU Dobrogea Situația la orele dimineții, după codul roșu de vreme rea

27 Nov 2023 1379

Știri Constanța ISU Dobrogea, situația actualizată la ora 20.00. Ce drumuri au fost deschise circulației

26 Nov 2023 3566

Situația la această oră ISU Dobrogea. Au fost deszăpezite 4 microbuze, un autocar și 46 autoturisme (FOTO)

26 Nov 2023 1108

Știri Constanța Au fost redeschise circulației publice DN38 Agigea-Topraisar și DN39E Cumpăna

26 Nov 2023 1707

Situația actualizată la Constanța Vreme severă la Constanța. Zeci de autoturisme blocate, drumurile județene și naționale din județ, în continuare închise

26 Nov 2023 1337

UPDATE Două microbuze de călători, implicate în accident la Sibiu. Sunt mai multe victime (GALERIE FOTO)

20 Oct 2023 917

Aproape 213.000 elevi, preponderent din mediul rural izolat, vor beneficia de microbuze electrice pentru transportul şcolar

12 Sep 2023 801

25 de microbuze electrice pentru transportul elevilor vor ajunge la primării din județul Constanța

12 Sep 2023 1546

Sute de mașini „TAXI“, controlate de polițiști. Amenzi de zeci de mii de lei

09 Sep 2023 764