Peste 700 de elevi constănţeni, aşteptaţi la etapa judeţeană a Olimpiadei de Lingvistică



Etapa judeţeană a Olimpiadei de Lingvistică se va desfăşura în data de 22 noiembrie, la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Tiţeica“ din Constanţa (pentru elevii claselor V-VIII) și la Liceul Teoretic „Ovidius“ (pentru elevii claselor IX-XII). Potrivit inspectorului şcolar din cadrul ISJ Constanţa, prof. Cristina Ivan, la etapa judeţeană a Olimpiadei de Lingvistică vor participa 703 elevi constănţeni (512 - nivel gimnazial, 191 - nivel liceal).


Olimpiada asigură, prin cele trei secţiuni, abordarea transdisciplinară a comunicării (lingvistice şi culturale), antrenând elevii într-o competiţie bazată pe logică, analogie şi conexiuni culturale: secţiunea de antrenament pentru elevii claselor a V-a - a VI-a, secţiunea de exerciţiu pentru elevii claselor a VII-a - a VIII-a, dar şi secţiunea de performanţă - pentru elevii din clasele a IX-a - a XII-a. Proba de concurs este scrisă, individuală, şi se desfăşoară pe parcursul a trei ore.



„Competiţia pune în valoare abilităţile lingvistice în relaţie cu modelul matematic al comunicării şi se bazează pe nivelul de cultură generală al participanţilor, fără a presupune cunoştinţe speciale, ci doar o bază teoretică minimală: concepte fundamentale din lingvistică şi matematică, însuşite prin parcurgerea programelor şcolare“, a declarat Cristina Ivan, inspector şcolar de limbă şi literatură română. Potrivit acesteia, subiectele urmăresc aplicarea, prin analogii, a logicii semantice în raport cu logica gramaticală şi cu aspectul morfosintactic al enunţului, contribuind substanţial la ordonarea structurilor lingvistice, a formulelor de construcţie a comunicării, cu scopul înţelegerii mesajului, în relaţia emiţător-receptor. La etapa naţională vor participa, după cum urmează: clasele  V-VI - doi elevi, clasele VII-VIII - doi elevi, clasele IX-X - doi elevi şi clasele XI-XII - doi elevi. Olimpiada de Lingvistică beneficiază de un site de comunicare şi informare, conceput şi administrat de Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, care conţine mai multe exemple de subiecte şi alte informaţii de interes privind organizarea şi desfăşurarea competiţiei. Site-ul Olimpiadei Internaționale de Lingvistică este http://www.ioling.org/.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.