Invatamant

Posibile scenarii privitoare la examenele naționale 2020


Astăzi, Ministerul Educației va susține o nouă videoconferință, prilej cu care toți actorii educaționali, atât reprezentanții elevilor, studenților, părinților, sindicatele, dar și reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor, vor fi consultați cu privire la decizia ce va fi luată de comun acord.
Întrebat dacă se întrevede reluarea cursurilor după vacanța de Paște, ministrul Educației, Monica Anisie, a precizat că, în funcție de evoluția pandemiei, nu va ezita să solicite, pentru sănătatea elevilor și studenților, prelungirea perioadei de izolare.

Pe de altă parte, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinții, un important partener de dialog social, a declarat pentru ZIUA de Constanța: . Dacă nu se vor relua cursurile nici în luna mai, teoretic, pe data de 12 iunie se închidea anul școlar, deci s-ar părea că nu mai are rost să se reia cursurile. Și se vor încheia mediile cu excepția anilor terminali, funcție de ceea ce se va stabili de comun acord, urmând ca pentru clasele a VIII-a și a XII-a să se recurgă la scenariul propus de Sorin Cîmpeanu, respectiv Evaluarea Națională să aibă loc la sfârșitul lunii august, iar Bacalaureatul să aibă loc într-o singură sesiune, iar de la 1 octombrie să înceapă anul universitar. Deocamdată se iau în calcul mai multe date, însă vom încerca să ținem la curent pe toată lumea cu deciziile care se vor lua”.
 
În urmă cu două zile, Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor, a declarat pentru Edupedu.ro că cel mai optimist scenariu care ar putea fi luat în calcul este cel în care anul școlar se reia la începutul lunii mai, iar cel mai pesimist – cel în care examenele naționale și admiterea la facultate vor fi la finalul lunii august, jumătatea lunii septembrie.
Iată cele trei scenarii, așa cum au fost ele expuse de Sorin Cîmpeanu:
„Scenariul 1 (optimist): Cursurile se reiau în luna mai, iar examenele de Bacalaureat, Evaluarea Națională, Admiterea la liceu și Admiterea în universități se desfășoară pe calendarul existent.
Scenariul 2 (intermediar): Reluarea cursurilor în luna iunie-iulie presupune faptul că examenele naționale ca Evaluarea Naționala, Bacalaureatul sunt amânate, dar pentru perioade mici de timp. În acest scenariu vacanța de vară se scurtează.
Scenariul 3 (pesimist): Reluarea cursurilor are loc în luna august, iar examenele de Bacalaureat, Evaluarea Națională, precum și cele de licență la facultate vor avea loc la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie.
Admiterea la facultate ar putea fi programată la jumătatea lunii septembrie”, conform Edupedu.ro.
 

Olanda a anulat examenul de Bacalaureat


Guvernul olandez a anunțat marți, 24 martie, anularea examenelor centrale de sfârșit de studii, echivalent cu examenul de bacalaureat, din cauza pandemiei de coronavirus, informează AFP, potrivit Agerpres.
Validarea sau nevalidarea diplomei de încheiere a studiilor va fi determinată doar pe baza notelor obținute în timpul anului școlar.
„Vreau, în aceste vremuri de criză, să le dau tuturor elevilor posibilitatea să obțină o diplomă completă şi să avanseze astfel fără pauză spre învățământul superior", a declarat ministrul olandez al educației Arie Slob într-un comunicat.
 
Citește ȘI:

Precizări de la ministrul Educației, cu privire la examenele naționale

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Trei exerciții recomandate de Horia Tecău, de făcut în casă, pentru menținerea unui tonus fizic bun (galerie foto)

02 Apr 2020 1746

Editorial Hocus-pocus, coronavirus „digitized scholarum”! Vezi Legea educației, art. 70 (2011)

02 Apr 2020 4074

Ministerul Educației și Cercetării Structura anului școlar 2019-2020 nu a fost modificată

01 Apr 2020 1186

Premieră în învățământul românesc. Se lansează clasele digitale NaradiX

01 Apr 2020 2154

Important! Ministerul Educației a publicat noi teste pentru examenele naționale 2020

30 Mar 2020 1158

Combaterea pandemiei de coronavirus Ministerul Educației și Cercetării a alocat 25 milioane lei pentru finanțarea unor proiecte de cercetare

27 Mar 2020 464

Precizări de la ministrul Educației, cu privire la examenele naționale

24 Mar 2020 1118

Prima linie de consiliere psihologică COVID-19, gratuită pentru cadre didactice, părinți și elevi

23 Mar 2020 600

Mihai Gîrțu, de la Universitatea „Ovidius“ Constanța, ales în Consiliul Național al Cercetării Științifice

19 Mar 2020 2304

Ministerul Educației şi Cercetării, precizări despre posibilitatea de înghețare a anului școlar

17 Mar 2020 1498

Năstruşnica propunere a senatorului Liviu Marian Pop Posturile de inspectori şcolari generali şi adjuncţi, ocupate în urma votului profesorilor titulari (documente)

11 Mar 2020 1949

Măsuri luate de Ministerul Educației și Cercetării ca urmare a Hotărârii nr.6 a Consiliului Național pentru Situații Speciale de Urgență

10 Mar 2020 639

Editorial Disciplinele obligatorii din gimnaziu, puse pe făraş. Profesorii şi părinţii propun, cine dispune?

07 Mar 2020 17098

Zeci de teze de doctorat de la Universitatea „Ovidius”, făcute publice de Ministerul Educaţiei. Universitatea Maritimă - nicio lucrare

06 Mar 2020 4043

Titularizare 2020 Lista posturilor disponibile pentru titularizare în judeţul Constanţa

29 Feb 2020 8229