Posibile scenarii privitoare la examenele naționale 2020


Astăzi, Ministerul Educației va susține o nouă videoconferință, prilej cu care toți actorii educaționali, atât reprezentanții elevilor, studenților, părinților, sindicatele, dar și reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor, vor fi consultați cu privire la decizia ce va fi luată de comun acord.
Întrebat dacă se întrevede reluarea cursurilor după vacanța de Paște, ministrul Educației, Monica Anisie, a precizat că, în funcție de evoluția pandemiei, nu va ezita să solicite, pentru sănătatea elevilor și studenților, prelungirea perioadei de izolare.

Pe de altă parte, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinții, un important partener de dialog social, a declarat pentru ZIUA de Constanța: . Dacă nu se vor relua cursurile nici în luna mai, teoretic, pe data de 12 iunie se închidea anul școlar, deci s-ar părea că nu mai are rost să se reia cursurile. Și se vor încheia mediile cu excepția anilor terminali, funcție de ceea ce se va stabili de comun acord, urmând ca pentru clasele a VIII-a și a XII-a să se recurgă la scenariul propus de Sorin Cîmpeanu, respectiv Evaluarea Națională să aibă loc la sfârșitul lunii august, iar Bacalaureatul să aibă loc într-o singură sesiune, iar de la 1 octombrie să înceapă anul universitar. Deocamdată se iau în calcul mai multe date, însă vom încerca să ținem la curent pe toată lumea cu deciziile care se vor lua”.
 
În urmă cu două zile, Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor, a declarat pentru Edupedu.ro că cel mai optimist scenariu care ar putea fi luat în calcul este cel în care anul școlar se reia la începutul lunii mai, iar cel mai pesimist – cel în care examenele naționale și admiterea la facultate vor fi la finalul lunii august, jumătatea lunii septembrie.
Iată cele trei scenarii, așa cum au fost ele expuse de Sorin Cîmpeanu:
„Scenariul 1 (optimist): Cursurile se reiau în luna mai, iar examenele de Bacalaureat, Evaluarea Națională, Admiterea la liceu și Admiterea în universități se desfășoară pe calendarul existent.
Scenariul 2 (intermediar): Reluarea cursurilor în luna iunie-iulie presupune faptul că examenele naționale ca Evaluarea Naționala, Bacalaureatul sunt amânate, dar pentru perioade mici de timp. În acest scenariu vacanța de vară se scurtează.
Scenariul 3 (pesimist): Reluarea cursurilor are loc în luna august, iar examenele de Bacalaureat, Evaluarea Națională, precum și cele de licență la facultate vor avea loc la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie.
Admiterea la facultate ar putea fi programată la jumătatea lunii septembrie”, conform Edupedu.ro.
 

Olanda a anulat examenul de Bacalaureat


Guvernul olandez a anunțat marți, 24 martie, anularea examenelor centrale de sfârșit de studii, echivalent cu examenul de bacalaureat, din cauza pandemiei de coronavirus, informează AFP, potrivit Agerpres.
Validarea sau nevalidarea diplomei de încheiere a studiilor va fi determinată doar pe baza notelor obținute în timpul anului școlar.
„Vreau, în aceste vremuri de criză, să le dau tuturor elevilor posibilitatea să obțină o diplomă completă şi să avanseze astfel fără pauză spre învățământul superior", a declarat ministrul olandez al educației Arie Slob într-un comunicat.

 
Citește ȘI:

Precizări de la ministrul Educației, cu privire la examenele naționale

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Educației Iată care pot fi cauzele comportamentului violent în rândul copiilor

17 Apr 2024 462

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3370

Sondaj de opinie Mulțumiți de arondările școlare? Nu, spun 67% dintre respondenți

07 Apr 2024 453

Ministerul Educației a lansat în consultare publică Strategia Națională pentru Susținerea Părinților 2024 – 2030 (DOCUMENTE)

04 Apr 2024 494

Ministerul Educației a pus în consultare publică regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a centrelor județene și de resurse și asistență educațională (DOCUMENTE)

04 Apr 2024 600

Ministerul Educaţiei a deschis un apel de proiecte pentru dezvoltarea competenţelor digitale

04 Apr 2024 451

Ministrul Educației, Ligia Deca, s-a întâlnit cu mai mulți reprezentanți de la numeroase federații. Iată ce s-a discutat

01 Apr 2024 551

Ministerul Educației Iată care sunt cele mai frecvente întrebări și răspunsuri legate de înscrierea la școală

01 Apr 2024 549

Părinții din Constanța susțin instalarea sistemelor de supraveghere audio-video în unitățile de învățământ preuniversitar

01 Apr 2024 467

Sunteți mulțumiți de arondările școlare stabilite pentru înscrierea în învățământul primar anul acesta?

31 Mar 2024 568

Ministerul Educaţiei a pus în consultare publică Planul naţional de combatere a violenţei şcolare

29 Mar 2024 572

Ministerul Educației Proiect de modificare Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și a Legii învățământului superior nr. 199/2023

25 Mar 2024 617

Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind mobilitatea academică a studenților

22 Mar 2024 457

Ministerul Educației Proiectul de ordin privind aprobarea indicatorilor de eficiență și de impact ai programului „Masă sănătoasă”, în consultare publică

15 Mar 2024 524

Ministerul Educației, anunț de ultim moment despre procedura de distribuție aleatorie a antepreșcolarilor/ preșcolarilor/elevilor în formațiunile de studiu

13 Mar 2024 689