Posibile scenarii privitoare la examenele naționale 2020


Astăzi, Ministerul Educației va susține o nouă videoconferință, prilej cu care toți actorii educaționali, atât reprezentanții elevilor, studenților, părinților, sindicatele, dar și reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor, vor fi consultați cu privire la decizia ce va fi luată de comun acord.
Întrebat dacă se întrevede reluarea cursurilor după vacanța de Paște, ministrul Educației, Monica Anisie, a precizat că, în funcție de evoluția pandemiei, nu va ezita să solicite, pentru sănătatea elevilor și studenților, prelungirea perioadei de izolare.

Pe de altă parte, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinții, un important partener de dialog social, a declarat pentru ZIUA de Constanța: . Dacă nu se vor relua cursurile nici în luna mai, teoretic, pe data de 12 iunie se închidea anul școlar, deci s-ar părea că nu mai are rost să se reia cursurile. Și se vor încheia mediile cu excepția anilor terminali, funcție de ceea ce se va stabili de comun acord, urmând ca pentru clasele a VIII-a și a XII-a să se recurgă la scenariul propus de Sorin Cîmpeanu, respectiv Evaluarea Națională să aibă loc la sfârșitul lunii august, iar Bacalaureatul să aibă loc într-o singură sesiune, iar de la 1 octombrie să înceapă anul universitar. Deocamdată se iau în calcul mai multe date, însă vom încerca să ținem la curent pe toată lumea cu deciziile care se vor lua”.
 
În urmă cu două zile, Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor, a declarat pentru Edupedu.ro că cel mai optimist scenariu care ar putea fi luat în calcul este cel în care anul școlar se reia la începutul lunii mai, iar cel mai pesimist – cel în care examenele naționale și admiterea la facultate vor fi la finalul lunii august, jumătatea lunii septembrie.
Iată cele trei scenarii, așa cum au fost ele expuse de Sorin Cîmpeanu:
„Scenariul 1 (optimist): Cursurile se reiau în luna mai, iar examenele de Bacalaureat, Evaluarea Națională, Admiterea la liceu și Admiterea în universități se desfășoară pe calendarul existent.
Scenariul 2 (intermediar): Reluarea cursurilor în luna iunie-iulie presupune faptul că examenele naționale ca Evaluarea Naționala, Bacalaureatul sunt amânate, dar pentru perioade mici de timp. În acest scenariu vacanța de vară se scurtează.
Scenariul 3 (pesimist): Reluarea cursurilor are loc în luna august, iar examenele de Bacalaureat, Evaluarea Națională, precum și cele de licență la facultate vor avea loc la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie.
Admiterea la facultate ar putea fi programată la jumătatea lunii septembrie”, conform Edupedu.ro.
 

Olanda a anulat examenul de Bacalaureat


Guvernul olandez a anunțat marți, 24 martie, anularea examenelor centrale de sfârșit de studii, echivalent cu examenul de bacalaureat, din cauza pandemiei de coronavirus, informează AFP, potrivit Agerpres.
Validarea sau nevalidarea diplomei de încheiere a studiilor va fi determinată doar pe baza notelor obținute în timpul anului școlar.
„Vreau, în aceste vremuri de criză, să le dau tuturor elevilor posibilitatea să obțină o diplomă completă şi să avanseze astfel fără pauză spre învățământul superior", a declarat ministrul olandez al educației Arie Slob într-un comunicat.

 
Citește ȘI:

Precizări de la ministrul Educației, cu privire la examenele naționale

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Educației Proiect de modificare Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și a Legii învățământului superior nr. 199/2023

25 Mar 2024 531

Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind mobilitatea academică a studenților

22 Mar 2024 389

Ministerul Educației Proiectul de ordin privind aprobarea indicatorilor de eficiență și de impact ai programului „Masă sănătoasă”, în consultare publică

15 Mar 2024 439

Ministerul Educației, anunț de ultim moment despre procedura de distribuție aleatorie a antepreșcolarilor/ preșcolarilor/elevilor în formațiunile de studiu

13 Mar 2024 566

Ministerul Educației Lista unităților școlare din Constanța care au în uz câte o clădire încadrată în clasele de risc seismic (DOCUMENT)

08 Mar 2024 1280

Iată câți elevi au fost prezenți la ultima probă scrisă de simulare a examenului de bacalaureat

07 Mar 2024 574

Lista unităților de învățământ care au în uz câte o clădire încadrată în clasa I de risc seismic, publicată de Ministrul Educației

07 Mar 2024 536

Ministerul Educației a dispus efectuarea unei cercetări în cazul abuzului sexual asupra unui elev de la școala din București

05 Mar 2024 422

Ministerul Educației Informare privind simularea probelor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat (2024)

02 Mar 2024 640

Universitatea „Ovidius” din Constanța, vicecampioană la Campionatul Național Universitar de Atletism 2024 (GALERIE FOTO)

28 Feb 2024 753

Ministerul Educației Diplomele românești obținute înainte de 1 ianaurie 2007 de asistenții medicali generaliști, recunoscute în UE

14 Feb 2024 570

Calendarul pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2024-2025, publicat de ministerul Educației. Iată de când pot fi depuse cererile

13 Feb 2024 1022

Proiect privind înscrierea în clasa a IX-a a elevilor premiaţi la olimpiade, pus în consultare de Ministerul Educaţiei

13 Feb 2024 636

Te înscrii în clasa a IX-a? Ministerul Educației lansează în consultare publică un proiect!

12 Feb 2024 650

Proiect al Ministerului Educației Metodologie și calendar de înscriere a copiilor în învățământul primar (GALERIE FOTO)

09 Feb 2024 703