Invatamant

Problemele învăţământului din Constanţa. Ce au discutat, ieri, directorii instituţiilor de învăţământ preuniversitar cu şeful Petrică Miu (galerie foto)

Directorii instituţiilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Constanţa au fost convocaţi, ieri, în şedinţă, de către inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa, Petrică Miu. Şedinţa a avut loc la Palatul Copiilor Constanţa. La întâlnirea de lucru au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa.
 
Horia Constantinescu, comisarul-şef adjunct al CJPC, a vorbit la şedinţa directorilor unităţilor de învăţământ despre controalele efectuate în grădiniţele din judeţul Constanţa. Potrivit acestuia, din 18% din totalul grădiniţelor din judeţ verificate de comisarii CJPC, în 80% au fost descoperite zeci de deficienţe. Printru acestea se numără un meniu neconform, chiuvete situate la o înălţime prea mare pentru copii, lipsa colacului de toaletă sau lipsa spaţiilor de joacă.
 
„Am găsit un meniu subcaloric, condiţii precare de depozitare a alimentelor, blocuri alimentare neconforme. Cel mai grav este că meniul era făcut pe genunchi. La o grădiniţă, una dintre gustări conţinea atât de multe banane, că m-am gândit că sunt nepoţii lui King Kong acolo. Conform documentelor, aceştia primeau două banane şi jumătate la gustare. Oricât de multe beneficii ar avea bananele, e greu de crezut că un copil de 4-5 ani mănâncă două banane şi jumătate odată“, a anunţat Horia Constantinescu, comisarul-şef adjunct al CJPC Constanţa.
 
De asemenea, în prezent, comisarii CJPC desfăşoară controale la chioşcurile situate in incinta unităţilor de învăţământ. Mai mult, potrivit lui Horia Constantinescu, chioşcul alimentar din incinta Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“ a fost închis până la rezolvarea deficienţelor. Magazinul, care a fost amendat cu 6.000 de lei, este deţinut de SC Vixia Com SRL.

Vor urma şi alte controale 

În acest context, Petrică Miu, inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa, a anunţat că va merge în control în grădiniţele cu program prelungit. „Am abordat cu maximă responsabilitate acest aspect, de aceea am avut o întâlnire cu domnul Constantinescu şi am discutat, punctual, toate problemele. Săptămâna viitoare vom merge şi noi în control în grădiniţele cu program prelungit, dar şi la liceele care au cantină. Vrem să discutăm şi cu directorii grădiniţelor verificate şi să stabilim cum vom soluţiona deficienţele“, a menţionat Petrică Miu.
 
În urma deficienţelor descoperite de comisarii Protecţiei Consumatorilor în grădiniţele din municipiul Constanţa, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, Constantin Dina, a stabilit ca, în decurs de o lună, să elaboreze un meniu care să acopere necesarul caloric, dar şi o alimentaţie sănătoasă şi diversificată.

Unităţi şcolare din Constanţa, fără autorizaţie de securitate la incendiu 

Prezent la şedinţa cu directorii de unităţi de învăţământ din judeţul Constanţa, care a avut loc ieri, maiorul Mihai Georgescu, din cadrul ISU „Dobrogea“, a anunţat că 51 de grădiniţe, 40 de şcoli gimnaziale şi 16 licee din judeţul Constanţa nu au autorizaţie de securitate la incendiu. Reprezentantul ISU „Dobrogea“ le-a recomandat directorilor de şcoli să solicite verificarea instalaţiei electrice înainte de a monta aparatele de aer condiţionat în clase şi a suprasolicita reţeaua.
 
„Ştiu că părinţii doresc ca elevii să aibă tot confortul, să aibă şi videoproiector, şi laptop, şi imprimantă, şi xerox, şi aer condiţionat, dar instalaţia poate să cedeze dacă nu a fost proiectată să suporte un consum ridicat“, a subliniat maiorul Georgescu. La rândul său, inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa a precizat că este la curent cu această situaţie. „Fiecare şcoală ne-a prezentat dacă deţine sau nu autorizaţie de funcţionare la incendiu“, a comentat Petrică Miu.

Cabinete medicale, necesare în şcoli 

În judeţul Constanţa sunt 221 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, care ar trebui să aibă cabinete medicale. „Am anunţat directorii că, în şcolile unde nu există cabinete medicale, ar trebui să existe un contract cu un medic de familie“, a menţionat inspectorul şcolar general şcolar al ISJ Constanţa.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Directorii unităților de învățământ din Constanța, convocați în ședință. Ce se va discuta

05 Nov 2018 1141

UPDATE Directorii școlilor din județul Constanța, în ședință. Ce le-a transmis inspectorul școlar general al ISJ, Gabriela Bucovală

02 Oct 2018 1614

Directorii școlilor din Constanța, convocați în ședință

01 Oct 2018 2085

UPDATE. Ședință cu directorii unităților de învățământ preuniversitar din Constanța. Ce subiecte se vor discuta

24 Apr 2018 1166

Petrică Miu, şeful ISJ Constanţa, convoacă directorii în şedinţă

13 Oct 2017 2115

Ce s-a discutat la şedinţa ISJ Constanţa cu directorii unităţilor de învăţământ (galerie foto)

11 Mar 2017 2703

Directorii unor instituţii din subordinea CJC intră sub lupa consilierilor judeţeni (document)

05 May 2016 2824

Rezultatele simulărilor examenelor naționale, discutate de ISJ Constanţa cu directorii

29 Mar 2016 1423

Directorii de şcoli din Constanţa, chemaţi în şedinţă

13 Oct 2014 1421

Se solicită pornirea acțiunii în răspundere împotriva directorilor și administratorilor Oil Terminal

03 Oct 2014 1299

Răducu Popescu bagă directorii în şedinţă

16 Jun 2014 1868

Ce le-a cerut directorilor de şcoli Răducu Popescu (galerie foto)

06 Nov 2013 1268

Şedinţă cu directorii de şcoli Vezi punctele de pe ordinea de zi

01 Nov 2013 1302

Răducu Popescu „bagă” directorii de şcoli în şedinţă

10 Sep 2013 1284

Răducu Popescu „bagă” directorii de şcoli în şedinţă. Vezi ordinea de zi

10 Jun 2013 1268