Programa pentru examenele naționale, publicată în Monitorul Oficial 125bis „Sunt chiar mai puține modificări decât anul trecut, când s-a stat doar câteva luni în online, nu un an!” (Document)


Așteptată cu maxim interes de absolvenții claselor a VIII-a, respectiv a XII-a, programa de examen pentru vara 2021 nu mai este atât de... „subțiată” precum cea de anul trecut.


Publicată în Monitorul Oficial 125bis de vineri, 5 februarie 2021, programa pentru Evaluare Națională și Bacalaureat a fost simplificată pe alocuri, dar nu într-atât pe cât părea că se promisese la un moment dat, în sensul că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, afirmase că „vor fi puternic adaptate” noii situații create de învățământul online

La limba română, chiar dacă nu s-a scos textul dramatic, așa cum solicitase Federația Părinților, au fost eliminate propozițiile subordonate circumstanțiale, de scop, condiționala, concesiva, consecutiva, compunerea cuvintelor etc.

La Matematică, față de varianta din februarie 2020, printre altele, au dispărut: Utilizarea proprietăților cercului în rezolvarea de probleme; scrierea în baza 2 (fără operaţii), Fracţii algebrice; operaţii cu acestea (adunare, scădere, înmulţire, împărţire, ridicare la putere); Ecuaţii de forma ax2 + bx + c = 0, unde a, b, c ∈ R; ● Funcţii definite pe mulţimi finite, exprimate cu ajutorul unor diagrame, tabele, formule; graficul
unei funcţii, reprezentarea geometrică a graficului unor funcţii numerice; Funcţii de forma f:D -> R , f(x) = ax + b. unde a şi b sunt numere reale şi D este o mulţime finită de numere reale sau un interval nedegenerat; interpretare geometrică; lecturi grafice; coarde şi arce în cerc, proprietăţi: la arce congruente corespund coarde congruente şi reciproc, diametrul perpendicular pe o coardă, arce cuprinse între coarde paralele, coarde egal depărtate de centru; tangente dintr-un punct exterior la un cerc.
La subdomeniul Corpuri geometrice, au fost scoase cilindru circular drept; con circular drept, hexagon regulat, trunchi de piramidă regulată, trunchi de con circular drept; Sfera: arie, volum.S-a introdus Funcţii de forma f:R -> R , f(x) = ax + b. unde a şi b sunt numere reale, graficul acestor funcţii, reprezentarea şi interpretare geometrică a graficului acestor funcţii, lecturi grafice.

În ceea ce privește programa pentru Bacalaureat 2021, la Limba și Literatura Română, profil real și profil tehnologic, au fost eliminați doi autori canonici, față de programa de anul trecut: Eugen Lovinescu și Titu Maiorescu. În rest, la nivelul conținuturilor programa din 2021 este aproape identică cu cea din 2020.

La începutul săptămânii viitoare sunt așteptate testele pentru antrenamente.

În urma consultării cu profesorii meditatori, marea majoritate a părinților interesați de examenele naționale din această vară afirmă că „sunt chiar mai puține modificări decât anul trecut, când s-a stat doar câteva luni în online, nu un an!”.


Citește și:

Simulările Evaluării Naționale și Bacalaureatului ar putea oferi răspuns la întrebarea: Ce materie trebuie eliminată din programa de examen?
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Evaluare Națională 2021 Poliția Română a luat măsuri pentru derularea în condiții de siguranță a examenului

22 Jun 2021 380

Constanța Se pregătește prima simulare județeană a examenelor naționale

07 Apr 2021 2607

Despre examene naționale, definitivat, titularizare Ministerul Educației a adaptat structura anului școlar la situația epidemiologică

26 Mar 2021 1266

Iată testele de antrenament pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat

22 Feb 2021 1740

Iulian Cristache, președintele FNAP „Din 22 februarie încep testele de antrenament pentru examenele naționale”

12 Feb 2021 1776

Simulările Evaluării Naționale și Bacalaureatului ar putea oferi răspuns la întrebarea Ce materie trebuie eliminată din programa de examen?

12 Jan 2021 2468

Beneficiile profesorilor din Corpul de evaluatori pentru examenele și concursurile naționale – venit suplimentar și punctaje la gradația de merit

22 Sep 2020 3001

Editorial Se prefigurează un 2021 fără examene naționale. Ce loaze sunt de promovat?

30 Jul 2020 2823

Surprinzătoare schimbare în conducerea ISJ Constanța Prof. Floriana Petre devine inspector școlar general adjunct. Pe cine va înlocui?

19 Jun 2020 10105

Editorial Anonimizarea rezultatelor la examene anihilează o meteahnă neaoș românească

18 Jun 2020 10467

În premieră pentru învățământul românesc Rezultatele la examenele naționale nu vor mai apărea cu numele candidatului

17 Jun 2020 1659

Un ordin de ministru al Educației greșit și ambiguu Oficial, se recunosc probele susținute anterior de candidați, la prima sesiune de examen. Cum rămâne cu înscrierea la sesiunea specială?

12 Jun 2020 4339

Elevilor care nu pot participa la examenele naționale 2020, din motive medicale, li se mai oferă o șansă

04 Jun 2020 2489

Primarii de orașe au discutat cu ministrul Educației pe tema măsurilor de protecție pe perioada organizării examenelor naționale

13 May 2020 805

O federaţie solicită Ministerului Educaţiei organizarea examenelor naţionale în august sau renunţarea la acestea în 2020

03 May 2020 1024