Proiect vizând reducerea numărului de sarcini în rândul minorelor, inițiat de ISJ Constanța

foto: ISJ Constanța Conform datelor de la Institutul Național de Statistică, din 199.720 de nașteri din 2019, 749 provin de la mame cu vârsta sub 15 ani. Acest număr se completează cu încă 17.933 de mame cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani. Pe acest segment de vârstă, dintre cele aproape 18 mii de mame, 13.291 se aflau la prima naștere, 3.851 la a doua naștere, 710 la a treia naștere, 70 la a patra și 11 la cea de-a cincea naștere.

Mamele minore din România reprezintă aproape un sfert (23%) din totalul de la nivelul Uniunii Europene, lucru foarte îngrijorător., transmite ISJ Constanța. 

Campaniile de informare și de educare sunt un demers firesc în actualul context. Sunt necesare sesiuni de educație medicală cu privire la îngrijirea nou-născuților, informații despre prevenție și despre modul de decizie.

Crearea unui astfel de proiect complex, care să integreze componenta medicală, educațională, dar și psihologică este esențială, în acest sens. La inițiativa Inspectoratului Școlar Județean Constanța, s-au reunit o serie de parteneri: Instituția Prefectului - Județul Constanța, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, Universitatea Ovidius din Constanța, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța, Direcția de Sănătate Publică Constanța, Direcția Generală de Asistență Socială Constanța, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Constanța. Partenerii vor acționa concertat pentru sprijinirea elevelor aflate în comunitățile cu risc de sarcină, precum și pentru sprijinirea mamelor minore identificate.

Scopul proiectului îl reprezintă diminuarea cazurilor de sarcini în rândul mamelor minore prin acțiuni de prevenție și educare, precum și sprijinirea mamelor minore privind drepturile și obligațiile aferente prin eficientizarea comunicării interinstituționale.

Acțiunile se derulează în anul școlar 2022-2023 având drept obiectiv principal reducerea cu minimum 20% a numărului de sarcini înregistrate la mame minore, din grupul țintă.

Până la acest moment fiecare partener are o intervenție precisă în funcție de specificul activității.

Universitatea Ovidius din Constanța, prin facultățile implicate, realizează o serie de activități, astfel:

- Facultatea de Psihologie - cercetări specifice privind nevoile tinerelor mame, dar și riscurile la care se supun prin consecințele unei sarcini la o vârstă fragedă;

- Facultatea de Drept - materiale didactice și de informare privind drepturile și obligațiile legale;


- Facultatea de Arte - materiale audio-video cu mesaje privind prevenția.

Materialele generate vor fi prezentate elevilor la orele de Educație pentru sănătate și a celor de Consiliere. O echipă de profesori de biologie, alături de consilierii școlari din cadrul Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța, oferă sprijin pentru susținerea orelor de prevenție, în funcție de nevoile identificate, punând accent pe formarea corectă a caracterului, pe creșterea stimei de sine și a stabilității emoționale, astfel încât minorele să aibă argumente solide pentru decizii corecte privind viața lor.

Împreună cu acțiunile de prevenție se derulează și acțiuni de sprijin pentru mamele minore din județul Constanța. Pe lângă suportul psihologic asigurat de psihologi de la CJRAE, în funcție de caz sunt asistate juridic și se fac demersuri pentru reintegrarea în școală.

Instituția Prefectului - Județul Constanța, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanța, Direcția de Sănătate Publică Constanța, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Constanța vor organiza o serie de ateliere de lucru în localitățile din județul Constanța, identificate cu risc, cu scop preventiv. Următoarea întâlnire se va realiza în data de 30 martie 2023, în localitățile Hârșova și Gârliciu, unde reprezentanții instituțiilor partenere, alături de părinții și de elevii invitați vor identifica problemele și vor genera un plan local de prevenție. Următoarele două întâlniri sunt programate în aprilie, în localitatea Ovidiu și, respectiv, în luna mai, în localitatea Castelu.


Considerăm că această comunicare eficientă, optimizată între instituții va da naștere la proceduri care vor avea efect pe termen lung în diminuarea numărului de mame minore din județul Constanța. Exemplele de bună practică, pilotate prin acest proiect, vor fi implementate în proiecte similare în toată țara., mai transmite sursa citată. 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța. Minorii acuzați că ar fi agresat sexual o copilă în curtea unui liceu, internați într-un centru educativ

26 Mar 2024 609

În județul Argeș Profesor, arestat pentru agresiune sexuală. O agresase pe minoră chiar în incinta liceului

19 Mar 2024 403

Bărbat din Reșița cercetat pentru că și-ar fi violat fiica vitregă minoră. Aceasta a și dat naștere unui copil, în urma actului

14 Mar 2024 493

Alertă la Constanța! UPDATE. O fată de 13 ani, dată dispărută! Rudele au cerut ajutorul poilițiștilor

08 Mar 2024 865

Scene șocante la Drobeta Turnu Severin! O adolescentă, înjunghiată pe stradă de un tânăr de 16 ani

23 Feb 2024 798

Caz șocant în București! O fată de 14 ani, agresată sexual de profesorul meditator, în vârstă de 68 de ani

17 Feb 2024 915

UPDATE Alertă în județul Constanța! Polițiștii caută o fată de 16 ani din Valu lui Traian

10 Feb 2024 1001

Alertă la Constanța! O adolescentă dată dispărută de rude! A plecat la școală și nu s-a mai întors

09 Jan 2024 1582

Oficial de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța despre bărbatul suspectat că ar fi întreținut raporturi sexuale cu o minoră de 15 ani

09 Jan 2024 726

Fată de 14 ani răpită din fața casei în județul Harghita! Incredibil unde a fost găsită adolescenta

05 Jan 2024 1101

Știri Constanța Bărbat suspectat că ar fi întreținut raporturi sexuale cu o minoră, de 15 ani, reținut de polițiști

05 Jan 2024 1287

O femeie și un copil, răniți în urma unui eveniment rutier pe DN 14A

02 Jan 2024 817

Arestat preventiv pentru act sexual cu o minoră, în Bihor. Bărbatul are 38 de ani, minora 12

17 Dec 2023 711

Minoră de 13 ani, obligată să se prostitueze! Doi indivizi, reținuți! Detalii din acnheta DIICOT

11 Dec 2023 876

A fost emis mesaj RO ALERT UPDATE. Alertă la Năvodari! O fată de 12 ani, dată dispărută

06 Dec 2023 2677