„Provocările” învățământului online „Este neplăcut ca, în timp ce eu predau, elevul să stea cu camera web închisă, tolănit în pat sau să se joace”


Teoretic, 108.496 preșcolari și elevi, alături de 7.668 de cadre didactice își desfășoară începând de ieri activitățile didactice în sistem on-line, în județul Constanța. Practic, câteva sute, poate mii încă nu au curent să folosească device-urile primite ori nu au internet, ori nu au primit încă nicio tabletă promisă.
 
Faptul că până pe 8 decembrie 2020 școala românească s-a mutat în mediul virtual nu ar mai fi trebuit să constituie un motiv de jelanie dacă toate lucrurile ar fi decurs conform promisiunilor de-acum opt luni și toți elevii și-ar fi primit tabletele, iar profesorii ar fi fost instruiți GRATUIT cum să interacționeze cu clasele lor într-un mediu armonios și de bun simț cu generația „online”.
 
Acum asistăm la primele suprimări grave, și anume la tezele semestriale și la olimpiadele școlare, peste care vor curge plângerile de la părinții nemulțumiți că profesorii nu intră în direct cu elevul, dar mai ales aceștia din urmă, bine reprezentați la nivel județean și național, vor ajunge să se văicărească pentru orice... discriminare.
 

Ordinul de ministru spune clar, „generalul” e de altă părere


În cadrul videoconferinței cu directorii constănțeni, desfășurată ieri, inspectorul școlar general Sorin Mihai a reușit din nou să-și surprindă colegii cu o atitudine partizană, pornită de la o observație făcută de un reprezentant al elevilor constănțeni, care reclama faptul că există profesori care pun absențe colegilor săi pentru așa-zisa participare la orele online cu camera web închisă. „Absențele pentru faptul că nu și-au deschis camera nu se justifică! Sau dacă dvs. puteți să justificați vreau să văd și eu o procedură în care se precizează acest fapt. Sunt alte modalități prin care trebuie să ajungem să-i sensibilizăm pe elevi și să-i determinăm să fie în legătură cu noi prin intermediul conexiunii video”, a afirmat „generalul”.
 
Păi să le reamintim domnilor elevi că în Ordinul 5545 din 10 septembrie 2020 (publicat în Monitorul Oficial nr. 837 din 11 septembrie 2020), la art. 14 litera f) se precizează clar: „au obligaţia de a participa la activităţile desfăşurate prin intermediul tehnologiei şi al internetului; în caz contrar, elevul este considerat absent şi se consemnează absenţa în catalog, cu excepţia situaţiilor justificate”.
Ce-i drept, se pot face speculații, în sensul că ei se consideră prezenți chiar și atunci când au camera și microfonul pe... mute, dar asta nu se numește că PARTICIPĂ, ci doar că asistă din... umbră.
 
Salutară intervenția de ieri, din cadrul videoconferinței, a prof. Anca Dragomir, inspector școlar general adjunct, care a adus următoarele precizări directorilor participanți: „V-aș recomanda să vă faceți niște proceduri foarte bine documentate, pentru că, într-adevăr, poate este puțin exagerat să punem absențe pentru faptul că nu a deschis camera web elevul, dar, așa cum eu am obligativitatea să-mi țin ora online și să mă expun în fața elevilor, și pentru ei ar trebui să fie obligatorie prezența fizică și deschiderea camerei. Construiți niște proceduri bine documentate legislativ, încheiați acorduri cu părinții și, cu siguranță, vor înțelege. Pentru că, totuși, este neplăcut ca eu să stau și să predau, iar elevul respectiv să stea tolănit în pat sau să se joace. Recunosc, sunt mai drastică și dacă nu-și deschid camera nu-i consider prezenți. Nu le-am pus până acum absențe, dar le-am repetat că este neplăcut ca eu să vorbesc și să fac un efort, iar ei să se joace. Este o dovadă de respect și ar trebui să înțeleagă că atâta timp cât noi facem eforturi, trebuie să facă și ei”, a mai adăugat prof. Anca Dragomir.
 
Și, chiar dacă inspectorul școlar general Sorin Mihai încearcă să rezolve cât mai discret cazurile de profesori care nu își țin orele, justificând... asincron sau te miri ce alte canale, încurajăm cititorii să sesizeze cotidianului ZIUA de Constanța problemele care apar în desfășurarea în bune condiții a învățământului de acasă.
 

Citește și:

Monica Anisie „Tezele nu se mai susțin în acest an școlar“. Cu ce au fost înlocuite

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Vlonga

10 Nov, 2020 14:11

Nu sunt deacord sa aibă camerele deschise pentru că eu postez materialul și discut in direct cu ei. Nici eu nu am camera deschisa. Fac prezenta la fiecare ora și apoi ii pun sa lucreze independent și verific caietul sau foaia care este pozata. Simultan.

Articole asemanatoare

Renovată la standarde nZeb Grădinița Zig-Zag, inaugurată azi în orașul Ovidiu, județul Constanța (Galerie FOTO+VIDEO)

22 Apr 2024 564

ISJ Județul Constanța, lider în țară la numărul de proiecte acceptate, depuse de liceele agricole

12 Apr 2024 551

Aqua Geoterma Resource SRL a semnat cu ISJ Constanța. Firma se va ocupa de cazarea și hrana participanților la Olimpiada Națională de Geografie (DOCUMENTE)

11 Apr 2024 717

Inspectorul școlar de la Constanța, Irinela Nicolae pe locul 25 pe lista de europarlamentare a PSD

04 Apr 2024 616

Inspectoratul Școlar Județean Constanța inițiază Proiectul județean „Verde creativ- Adoptă un spațiu“

03 Apr 2024 740

Inspectoratul Școlar Județean Constanța Șapte elevi din Constanța vor participa la Olimpiada de Lingvistică

03 Apr 2024 712

Inspectoratul Școlar Județean Constanța 230 de elevi au participat la faza județeană a Concursului naţional „Educaţie pentru sănătate”, ediţia a XV-a

01 Apr 2024 888

Înscrierea în clasa pregătitoare începe pe 11 aprilie ISJ Constanța a afișat numărul de clase și străzile arondate școlilor. Află la ce școală îți poți înscrie copilul (DOCUMENTE)

01 Apr 2024 1600

Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, marcată de Inspectoratul Școlar Județean Constanța printr-o expoziție

01 Apr 2024 439

Inspectoratul Școlar Județean Constanța continuă proiectul de succes “Fii Avocat în Școala Ta!”

01 Apr 2024 774

Constanța a găzduit Concursul Național “Istoria și Tradițiile Turcilor din România” (GALERIE FOTO)

01 Apr 2024 500

Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, gazda Concursului National de creativitate în limba engleză (GALERIE FOTO)

30 Mar 2024 641

Etapa județeană a Concursului naţional Educaţie pentru sănătate, desfășurată la Liceul Teoretic ”George Călinescu” Constanța (GALERIE FOTO)

30 Mar 2024 1075

Acțiuni de prevenire ale consumului de droguri, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Constanța

28 Mar 2024 626

ISJ Constanța a inaugurat două terenuri de sport pentru elevii constănțeni (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 802