Invatamant

Reacție dură la tăierea celor două miliarde lei din bugetul Ministerului Educației „Au ajuns cu toții să urască școala”


Printr-un comunicat de presă emis aseară de Ministerul Educației Naționale se oferă următoarea precizare legată de cele două miliarde lei tăiate din bugetul învățământului.

„În pregătirea deciziilor aferente rectificării bugetare, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a procedat la analiza veniturilor și cheltuielilor aferente anului 2019.
Proiectul «România modernă, România digitală», anunțat de fostul ministru al Educației, a fost introdus în Bugetul ministerului pentru anul 2019, la titlul 58: «Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 - 2020». Acest proiect era destinat schimbării sistemului de predare a lecţiilor, prin achiziţionarea de table inteligente şi de tablete. Proiectul în cauză, în valoare de 2 miliarde lei, din care 400.000.000 lei reprezintă cofinanțarea națională, iar 1.600.000.000 lei reprezintă fonduri externe nerambursabile, nu a fost scris, și cu atât mai puțin implementat.
Până în acest moment, nu a fost redactată și aprobată cererea de finanțare.
Prin urmare, pentru rectificarea bugetară, bugetul MEC a fost diminuat cu suma prevăzută pentru acest proiect nerealizat.
Activitatea curentă a sistemului de educație nu este afectată, existând fonduri suficiente pentru susținerea cheltuielilor operaționale, așa cum au fost planificate”.

 
O reacție foarte dură avea să vină în urmă cu puțin timp pe rețelele online de socializare:
„Dragă Ministru al Educației, sunt un părinte a doi copii de școală primară și gimnaziu care nu mai reușește să doarmă bine noaptea. Dacă ieși dimineața pe stradă și privești părinții acestei țări, îi vei vedea însoțindu-și școlarii, triști, neliniștiți și cu cearcăne mari la ochi și unii și alții, adulți și copii laolaltă. Știi de ce, dragă Ministru al Educației? Pentru că sistemul de învățământ pe care tu îl conduci nu este un învățământ pentru elevi. Nu. Este un învățământ pentru elevi și părinți. Elevii, în marea lor majoritate, nu reușesc să performeze la școală fără ajutorul susținut și zilnic al părinților sau a meditatorilor plătiți pe bani mulți. Programa este extrem de densă și informația foarte abstractă, numărul de ore mare și temele pentru acasă istovitoare. Și atunci părintele înțelege că odrasla lui va eșua fără ajutorul său. Și atunci părintele vine surmenat acasă, după o zi de muncă și înțelege că ziua lui de muncă nu s-a terminat. Urmează să fie profesor și meditator pentru copiii săi până târziu în noapte. Iar a doua zi o ia de la capăt cu toate greutățile vieții. Așa este în fiecare zi. Au ajuns părinții să aștepte vacanța la fel de nerăbdători precum copiii. Au ajuns cu toții să urască școala.
Oare realizezi cât este de grav ce se întâmplă? Să urască școala! Tu și subalternii tăi știu, oare, că pentru organul nostru, numit creier, cea mai mare bucurie este informația? Informația este hrana sa. Așadar, cunoașterea ar trebui să fie o bucurie naturală și firească a omului. Dar în școală devine un chin și o corvoadă. Pentru că devine toxică. Pentru că este prost organizată, este multă, extrem de multă, nu are suport practic, este cvasi abstractă și pentru că sistemul în care este transmisă este unul rigid și greoi, bazat pe învățare mecanică și pe frică. E un sistem plin de reguli formale, de forme fără fond și spaime. Bullyng-ul din școli se dezvoltă tocmai pe acest fond de frică și presiune constantă.
Într-un sistem de învățământ care și-a prospus să dezvolte o nație de eminențe cenușii, când nația asta a ieșit de pe poarta școlii, a uitat aproape tot ce a învățat. Și nația asta intens educată ani de zile de profesorii tăi bate recordurile europene la analfabetism funcțional. Și nu știe să își scrie corect limba maternă. Și nația asta pe care tu ai dorit-o atât de savantă, chiar și la cel mai înalt nivel al idealurilor de educație, în învățământul doctoral, nu știe să facă o cercetare adevărată și intens documentată, ci se pune să plagieze. Plagiatul e sport național în România, dragă Ministru al Educației. Pentru că așa îți crești tu copiii. Din clasele mici ale școlii, acești copii pierd startul și șansa de a dobândi o gândire liberă și critică, de a-și dezvolta imaginația și mai ales de a avea foame și iubire de cunoaștere.
Într-un comunicat transmis aseară, noi, elevii mici și mari ai școlii românești am aflat că Ministerul Educației a pierdut 2 miliarde de lei prin rectificare bugetară. Ne explici senin că este vorba despre bani alocați proiectului «România modernă, România digitală», dar care însă nu a fost implementat.
Programul era destinat schimbării sistemului de predare a lecțiilor, prin achiziționarea de table inteligente și de tablete. Era destinat unui învățământ atractiv. Dar iată, nu s-a întâmplat și profesorii tăi continuă să scrie pe tablele clasice până provoacă dureri de mușchi și ligamente elevilor și până le pierde orice interes pentru lecția predată, obosindu-i inutil.
România nu a atins niciuna dintre țintele asumate în Strategia Europa 2020 la capitolul Educație și Cercetare, arată datele Eurostat. Cele trei măsuri obligatorii cuprinse în documentul semnat de România arată că ar fi trebuit să reducem rata abandonului școlar la 11,3%, să creștem procentul persoanelor care au studii superioare în vârstă de 30-34 de ani la 26,7% și să creștem procentul din PIB alocat cercetării la 2%.
Toate aceste semnale atât de îngrijorătoare nu te pun pe gânduri la modul sincer și asumat, dragă Ministru al Educatiei?
Închei amintindu-ți că educația e prima condiție pentru o viața de calitate a unui popor. Acest popor este nefericit de pe băncile școlii și bunicii, părinții și copiii nației românești ar vrea să vadă școala unsă cu grăsime și mâncată de câini. În loc să fie lumină și bucurie, e suspin și vorbă de ocară. Mânca-ți-ar câinii sistemul de învățământ etern reformat și etern repetent, Dragă Ministru al Educației!”.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Lia

27 Nov, 2019 22:48

Corect ce spuneți, totuși.....sunt câteva įntrebări cărora nu le găsesc răspuns: Cum se face că elevii de-ai noștri când pleacă afară, după ce sunt testați acolo, sunt înscriși cu 1-2 clase în avans ?! Sistemele de învățământ de afară sunt grozave, dar..... unde le sunt specialiștii de tot mai e nevoie de români instruiți în amărâtul sistem românesc ?! Dar meseriași de ce nu au suficienți ?! Într-o școală la noi în orășel, prin efortul părinților și al învățătoarei, s-a instalat o tablă super inteligentă. La sfârșitul clasei a VIIIa elevii din acea clasă nu au avut cu performanțe mai bune decât restul copiilor din școala respectivă sau din oraș !!! Avem multe lipsuri, dar zic să vedem și părțile bune! Sunt încă mulți profesori dedicați care trebuie încurajați să meargă mai departe să dacă performanță (și performanța adevărată e să duci un copil de la 9 la 10 și mai ales de la 3-4 la 5!!!) și nu să aruncăm cu noroi !

Articole asemanatoare

În sfârșit! S-a aprobat înființarea Corpului de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale

20 Aug 2020 967

Cu notele de la Titularizare, profesorii constănțeni, pe „podiumul” național. Iată cine a obținut 10

12 Aug 2020 2254

Ministerul Educației, obligat prin noua lege să ofere elevilor și profesorilor dispozitive de tip laptop sau tabletă conectate la Internet

04 Jul 2020 1344

Victorie în instanță pentru un fost șef al învățământului constănțean

03 Jul 2020 1274

Locuri distincte pentru elevii cu cerințe educaționale speciale (CES) din școlile speciale și cele de masă

19 Jun 2020 660

Noi precizări de la Ministerul Educației legate de admiterea 2020 TELVERDE - 0800801100 - pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naționale

13 Jun 2020 1073

Un ordin de ministru al Educației greșit și ambiguu Oficial, se recunosc probele susținute anterior de candidați, la prima sesiune de examen. Cum rămâne cu înscrierea la sesiunea specială?

12 Jun 2020 4063

Elevilor care nu pot participa la examenele naționale 2020, din motive medicale, li se mai oferă o șansă

04 Jun 2020 2207

Admiterea în clasa a V-a. De astăzi începe înscrierea online, iar proba va avea loc pe 27 iunie

02 Jun 2020 3332

Modificări importante, în atenția tuturor cadrelor didactice Începe depunerea dosarelor pentru gradația de merit. Titularizarea – doar probă scrisă. Definitivat - fără inspecții speciale

25 May 2020 4792

Ce spune Ordinul ministrului educației privind calendarul admiterii în învățământul profesional de stat și în învățământul dual pentru anul școlar 2020-2021

25 May 2020 1863

Metodologia Evaluării Naționale a fost modificată. Contestații depuse online, în două zile

18 May 2020 2247

În premieră pentru învățământul constănțean 235 de directori și inspectori școlari s-au aflat în direct, on line, cu ministrul Monica Anisie

14 May 2020 3271

O federaţie solicită Ministerului Educaţiei organizarea examenelor naţionale în august sau renunţarea la acestea în 2020

03 May 2020 843

0800816241 - TelVerde ISJ Constanța, pentru orice întrebare legată de anul școlar 2019-2020

01 May 2020 1692