Reacție la protest Ministrul Educației lansează programul „Masă Caldă în Școli”, cu un buget de 1 miliard de euro (GALERIE FOTO)

Protest Sursa foto DECLIC
  • Protest Declic, la Ministerul Educației: Mâncare caldă, nu promisiuni reci!

Ministrul Sorin Cîmpeanu a reacționat chiar în timpul protestului.


Zeci de membri Declic și reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor (CNE) au protestat, luni, în fața Ministerului Educației, și au cerut un program național prin care toți elevii să beneficieze de o masă caldă la școală. 


 Chiar în timpul protestului, ministrul Educației, care fusese înștiințat de acțiunea Declic și a CNE, a anunțat lansarea programului Masă Caldă în Școli, cu un buget de 1 miliard de euro. 

Membrii Comunității Declic au protestat în fața ministerului cu pancarte sub formă de farfurii uriașe și, timp de o oră, au scandat mesaje precum:

Masă caldă, nu minciuni!, Gata cu mâncarea rece, Mâncare caldă, nu promisiuni, Gătiți pentru copii, Vrem mâncare sănătoasă!

 Participanții au umplut gardul instituției cu farfurii din carton pe care au scris mesaje către politicieni. 

După protest, reprezentanții Declic și CNE au avut o scurtă întrevedere cu ministrul Sorin Cîmpeanu. Acesta a primit petiția semnată de peste 18.700 de membri Declic și un polonic inscripționat cu mesajul ,,Vrem o masă caldă pentru toți elevii”. Sursa foto DECLIC

Ministrul Sorin Cîmpeanu a promis un program național privind mâncarea sănătoasă în școli, finanțat cu un miliard de euro, care ar trebui să înceapă chiar din acest an.

,,Este pentru prima dată când se face o alocare substanțială de resurse pentru o masă caldă în școli. Mulțumim membrilor Comunității care au semnat petiția și s-au mobilizat pentru a pune presiune pe ministrul Cîmpeanu. Vom urmări ca ministrul Educației să își respecte angajamentul și elevii să nu primească farfurii pline doar cu promisiuni”, a declarat Denisa Soare, campaigner Declic.

,,Masa caldă este (sau ar trebui să fie) un drept al tuturor elevilor. După ani de pilotare și în contextul în care rata abandonului școlar bate din ce în ce mai tare la ușă, a venit vremea să aducem proiectul la nivel național, căutând resursele necesare și punând accentul pe distribuirea de alimente sănătoase. Elevii nu mai pot fi puși să aștepte, s-au săturat de promisiuni”, a declarat Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor.

În România au existat mai multe inițiative legislative legate de asigurarea unor mese sănătoase și hrănitoare pentru elevi. Totuși, până în prezent, nu s-a reușit implementarea unui program eficient. Există un proiect-pilot, care se blochează an de an în birocrație. Ca model de bune practici, Finlanda a reușit să ofere elevilor mese calde încă din 1947. 

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Au fost aprobate rectificările de buget la instituțiile subordonate Consiliului Județean Constanța

27 Jul 2022 623

Calendar-Ortodox 27 iulie - pomenirea Sfântului marelui Mucenic si tămăduitor Pantelimon

27 Jul 2022 691

Anunț important al Ministerului Educației după reuniunea privind proiectul Legii învățământului superior

25 Jul 2022 741

UNTOLD premiază studenții de 10 ai României, într-o nouă campanie de susținere a excelenței în educație

22 Jul 2022 498

Sorin Cîmpeanu, precizări importante despre legea educației

18 Jul 2022 721

Editorial Pledoarie pentru imaginație

18 Jul 2022 659

Vacanța de vară poate fi altfel, pentru elevii voluntarii TEAM

09 Jul 2022 541

Semnal de alarmă tras de consilierii USR. Copiii refugiaţi din Ucraina nu vor mai putea face şcoală în limba maternă la Constanţa

05 Jul 2022 877

Programe de educaţie pentru sănătate în școli pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală

21 Jun 2022 553

Ministerul Educației demarează implementarea proiectului „Standardizare și evaluare unitară pentru sistemul de educație preuniversitar - STANDEV”

20 Jun 2022 637

A IV-a ediție a Sesiunii de Comunicări Științifice pentru studenți și masteranzi la Universitatea Ovidius din Constanța

16 Jun 2022 526

Celebrul înotător în ape deschise Avram Iancu, la Constanța. Participant la un workshop al FEFS de la Universitatea „Ovidius“ (GALERIE FOTO)

16 Jun 2022 687

Centrulnatura.ro Informație, nu medicație

16 Jun 2022 491

Centrulnatura.ro Informație, nu medicație

10 Jun 2022 530

Nutriționistul Mihaela Bilic Ce conține dieta recomandată copiilor

07 Jun 2022 778