Rectorul Universității Trakya (Turcia) intenționează să deschidă o secție de Limba și Literatura Română


La finele lunii trecute, o delegație de profesori de limba turcă maternă condusă de președinta comisiei de învățământ a UDTR, prof. Vildan Bormambet, a avut o serie de convorbiri cu responsabili din învățământul gimnazial și universitar din Republica Turcia, prilej cu care au fost vizitate instituții de învățământ din Istanbul, Eskișehir și Edirne.
 
La Istanbul, profesorii din România au fost primiți de președintele filialei 9 a Sindicatului Cadrelor didactice, Ender Aktan,  de directorul  Școlii Gimnaziale „Fahir Ilkel", prof. Orçun Yılmaz şi de directorul Şcolii Gimnaziale Esenyurt, prof. Tamer Turan. Potrivit declarației președintei comisiei de învățământ a UDTR, prof. Vildan Bormanbet, „în urma discuțiilor purtate cu directorul Școlii Gimnaziale Esenyurt din Istanbul s-a stabilit semnarea unui protocol de colaborare cu Școala Gimnazială nr 23 «Constantin Brâncoveanu» din Constanța”.
 
Delegația de profesori de limba turcă a fost primită la Eskișehir de  prorectorul Universității Anadolu, prof. dr. Ibrahim Kaya. La întrevederea cu profesorii din România a participat și prof. dr Yalcin Bay, coordonatorul proiectului, „Jocurile și jucăriile copiilor din lumea turcă", care le-a prezentat oaspeților detalii despre proiect și le-a propus colaborarea în cadrul unor activități viitoare, destinate elevilor din ciclul primar. La Universitatea Anadolu din Eshișekir oaspeții au vizitat și Centrul Cultural de Artă și Știință Turcă. Tot la Eskișehir participanții la proiect au vizitat Școala Gimnazială „Mustafa Kemal" și au stabilit semnarea unui protocol de colaborare cu Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși" din Medgidia.
 
Profesorii din România au fost primiți de rectorul Universității Trakya, prof.dr. Erhan Tabakoğlu, prilej cu care acesta a afirmat că instituția de învățământ superior pe care o conduce a implementat proiecte în țările balcanice și că România este o țară importantă, drept pentru care intenționează să deschidă o secție de Limba și Literatura Română la Facultatea de Litere. „La Universitatea Trakya studiază 17 studenți din România în cadrul proiectului Erasmus. Vă felicit pentru activitățile de promovare a limbii și culturii turce pe care le desfășurați în cadrul UDTR și sperăm să colaborăm în viitor", a afirmat prof. dr Erhan Tabakoğlu.
 
          Cu prilejul Zilei Republicii Turcia, președinta comisiei de învățământ, prof. Vildan Bormambet și președinta comisiei de cultură, Serin Turkoğlu, au depus o coroană de flori din partea UDTR și au păstrat un moment de reculegere la statuia lui Atatürk din centrul orașului Eforie din Turcia. La întrevederile cu responsabilii din domeniul învățământului a participat și președintele UDTR, ing. Fedbi Osman, care a declarat: „schimbul de experiență din acest an s-a desfășurat în condiții speciale păstrându-se normele sanitare impuse de pandemie. În Republica Turcia, cursurile în școli se desfășoară la gimnaziu două zile pe săptămână, luni și marți, clasele a V-VI, miercuri se dezinfectează întreaga școală și în zilele de joi și vineri învață elevii claselor a VII a și a VIII-a. Aceasta este opțiunea Turciei pentru a evita răspândirea virusului Covid 19 în rândul elevilor și profesorilor”.
 
          Vizita profesorilor de limba turcă în Republica Turcia s-a desfășurat în cadrul proiectului, „Schimb de experiență în domeniul educativ, cultural și religios" derulat în acest an de UDTR în scopul dezvoltării relației bilaterale dintre România și Turcia.
 
Citește și:

Conduce Uniunea de 14 ani Osman Fedbi, reales preşedinte al Uniunii Turce din România


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Premieră la Universitatea „Ovidius” din Constanța Program internațional de Limba și literatura română, cu dublă licențiere, în parteneriat cu Universitatea Trakya (Turcia)

12 Dec 2020 1187

Monitorul Oficial. Uniunea Democrată Turcă din România și-a publicat situația financiară anuală

17 Mar 2020 2396

PNL, ALDE şi PMP îşi dispută postul de subprefect al judeţului Constanţa

04 Jan 2020 4207

Uniunea Turcă solicită fonduri de la Primăria Constanța pentru reabilitarea Moscheii „Carol I“ din Piața Ovidiu

09 Dec 2019 1542

Festivalul „Türkart”, în Piațeta Cazino din stațiunea Mamaia. Programul artistic

22 Aug 2019 3436

Doliu în familia subprefectului județului Constanța, Șenol Ali

15 May 2019 2044

Șenol Ali, al doilea subprefect al județului Constanța (document)

20 Dec 2018 4312

Adjuncţii lui Jeacă la Prefectură. Dragomir şi Ali sunt propunerile pentru funcţiile de subprefecţi ai judeţului Constanţa!

22 Nov 2018 1980

Propunerea UDTR pentru funcţia de subprefect al judeţului Constanţa este Şenol Ali

21 Nov 2018 4870

Tradiţii şi obiceiuri turceşti, transmise tinerilor musulmani prin Festivalul de Artă Culinară Turcească (galerie foto)

29 Oct 2018 2091

Conduce Uniunea de 14 ani Osman Fedbi, reales preşedinte al Uniunii Turce din România

24 Oct 2018 1074

Simpozionul "Femeia turcă din Balcani" are loc la Constanţa

31 Aug 2018 1198

Revista presei locale

18 May 2018 950

Raport 2017. Uniunea Democrată Turcă din România a avut finanţări private de 24.000 de lei

17 Mar 2018 1239

Ziua Culturii Naționale, marcată de Uniunea Democrată Turcă din România printr-un concurs de recitare (galerie foto)

20 Jan 2018 1779