Reprezentanţii elevilor constănţeni acţionează primăriile în instanţă... cu rezultate dovedite într-un studiu

Consecvenţi şi perseverenţi, membrii Asociaţiei Elevilor din Constanţa au dat publicităţii, pentru al patrulea an consecutiv, studiul „Indexul accesului la educaţie al elevilor din judeţul Constanţa”, realizat cu sprijinul organizaţiei „Salvaţi Copiii”.

Un studiu devenit cutumă, după cum mărturisea ieri Andrei Mihai Tănase, preşedintele acestei asociaţii, al cărui scop principal este să aducă spre atenţia publică gradul şi modul în care autorităţile locale din judeţul Constanţa îşi respectă obligaţiile legale pe care le au în ceea ce priveşte facilitarea accesului echitabil, gratuit şi universal la educaţie.
 
„Ne dorim ca, prin intermediul publicării studiului - în fapt, o analiză holistică, având la bază răspunsuri ale solicitărilor trimise prin invocarea Legii 544/2001 (accesul la informaţii de interes public) -, primăriile care nu alocau suficiente fonduri anterior, să îşi schimbe modul de abordare a investiţiilor în educaţie. Un exemplu elocvent este capul de listă de anul acesta, Primăria Peştera, care a reuşit să urce 20 de poziţii în clasament şi să ajungă pe locul 1”, a declarat în deschidere elevul Andrei-Mihai Tănase, preşedinte AEC.

Ca dovadă că acest studiu chiar dă... roade, am aflat că din 2015, când erau doar patru unităţi administrativ teritoriale care acordau burse, anul acesta s-a ajuns la 42, datorită demersurilor făcute de AEC împreună cu Prefectura Constanţa, ale acţiunilor în instanţă pe care le-au formulat.
 

Următoarea acţionată în instanţă - Primăria Mircea Vodă

 
Studiul are ca finalitate acordarea unor punctaje unităţilor administrativ-teritoriale, pe baza a nouă indicatori calitativi şi cantitativi: Fonduri pentru investiţiile şi reparaţiile capitale, Investiţii majore, Burse şcolare, Cuantumul burselor şcolare, Paza unităţilor de învăţământ, Asigurarea subvenţiilor pentru internate şi cantine şcolare, Sprijinirea participării la concursuri şcolare şi la activităţi recreative, Asigurarea cheltuielilor materiale cu bunuri şi servicii, Alte facilităţi.
 
Eleva Roxana-Ioana Șerban, vicepreşedinte AEC, este cea care a centralizat toate datele acestui studiu şi care declara că, din totalul de 71 de primării contactate, s-au primit răspunsuri de la 64. „Am acţionat în instanţă şapte primării care nu au prezentat datele solicitate în termenul de 30 zile prevăzut de lege, dar la momentul studiului rămăseseră doar trei unităţi adminitsrativ teritoriale (UAT) care au refuzat să dea răspuns solicitării noastre. Cazuri speciale au fost şi la comunele Ghindăreşti şi Pecineaga, care au refuzat să ne dea numere de înregistrare. Oricum este mai bine decât anul trecut când 20 de UAT au refuzat să ofere răspunsuri şi le-am acţionat în instanţă”.
 
Un caz foarte special îl reprezintă Primăria Eforie, care şi anul trecut, şi anul acesta a refuzat să răspundă la cererea adresată „pe motivul că informaţiile pe care le solicităm noi sunt de manieră să prejudicieze măsurile de protecţie a tinerilor. Un lucru destul de absurd, aşa cum l-a constatat şi Tribunalul Constanţa. Aşa încât pe 8 octombrie, când a avut loc termenul în dosar, a fost admisă cererea formulată de către AEC împotriva UAT Eforie, a primarului. Am dovedit încă o dată că accesul liber la informaţia de interes public este universal şi nu poate fi stabilit în mod arbitrar de cum îşi doreşte sau nu îşi doreşte respectivul primar.
Mai grav este că primăriile care au site-uri - întrucât multe nu au -, nu îşi fac publice hotărârile de consiliu Local, deşi acestea sunt obligaţii prevăzute de Legea 544/2001, dar şi de către Legea administraţiei publice 273”.
 
Săptămâna viitoare, AEC intenţionează să acţioneze în instanţă Primăria Mircea Vodă pentru a-i obliga să asigure burse. „O altă surpriză a fost şi Primăria Medgidia, care, deşi este o primărie municipală, din 2011 de când există această obligaţie de asigurare a burselor prin bugetele primăriilor, nu a depus absolut nicio diligenţă pentru a o îndeplini. Nici măcar nu au stabilit fonduri în buget pentru alocarea burselor”, a conchis Andrei-Mihai Tănase.

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Cui îi trebuie BAC-ul?!

17 Mar 2024 876

Asociația Elevilor din Constanța solicită desființarea examenului de Bacalaureat!

13 Mar 2024 782

Asociația Elevilor Constanța, la judecată cu Consiliul Județean Constanța! Ce a decis instanța

08 Feb 2024 761

Asociaţia Elevilor din Constanţa „Statutul Elevului” a fost depus la Ministerul Educației. Ce solicitări sunt vizate

01 Feb 2024 637

Asociația Elevilor din Constanța solicită rezilierea contractului Consiliului Județean Constanța cu operatorul de transport “Metropolitan”!

22 Jan 2024 690

Știri Constanța Asociația Elevilor din Constanța are un nou președinte!

24 Sep 2023 1271

Urmează noi procese Transportul elevilor navetiști nu este, în continuare, gratuit. Consiliul Județean Constanța spune că elevii pot deconta contravaloarea abonamentului la școala unde învață!

11 Sep 2023 1072

Procesul pentru anularea ordinului privind transportul elevilor, suspendat la Constanța! De ce au luat judecătorii această decizie

12 Apr 2023 1104

Proces pentru anularea Ordinului MEC privind transportul elevilor, la Curtea de Apel Constanța. Judecătorii au decis deja că nu trebuie suspendat

09 Apr 2023 907

Asociația Elevilor din Constanța contra Ministerului Educației, în justiție. Decizia Curții de Apel

28 Mar 2023 1249

Ordin al Ministerului Educației, contestat la Constanța

25 Feb 2023 1092

Contestație în anulare. A fost admis recursul în dosarul prin care Asociația Elevilor cere Consiliului Județean Constanța asigurarea transportului gratuit

23 Jan 2023 1342

Asociația Elevilor din Constanța, acționată în instanță de Consiliul Județean Constanța! Precizări

01 Sep 2022 1866

Elevii constănțeni salută decizia Monicăi Anisie de a susține votul de la 16 ani

08 Jun 2022 1164

Exclusiv! Reacția primarului din Lumina, acuzat că se folosește de elevi pentru a curăța comuna. „Activitate educativă, criticată de un localnic”

21 May 2022 6194