Revista Zări Alb Astre Este ROMGLEZA decăderea limbii române?

Romgleza, sau mai bine spus forma simplificată de vorbire constând în amestecarea lexicului și gramaticii limbilor română și engleză, este întâlnită tot mai frecvent în limbajul milenianilor sau al generației Z.

Cauza existenței romglezei este creșterea și dezvoltarea într-o societate în care limba de circulație internațională este engleza. Ați putea spune acum: „Dupa această logică, dacă chineza ar fi limbă de circulație internațională, noi am vorbi romchineză?” Teoretic da, deoarece ar însemna că industria de divertisment este în chineză așa cum în realitate majoritatea platformelor de filme sau seriale provin din America, la fel și cu industria televiziunii.

Dacă i-aș spune bunicii mele că în loc de „jenant” folosesc cuvântul „cringe” sau „anyways” în loc de „oricum” ar spune că „am omorât” lim- ba română. Însă există și păreri din partea colegilor de generație care îi dau dreptate bunicii mele.

În secolul al XIX-lea am preluat cuvinte din alte limbi. Un exemplu concret ar fi generația bonjuristă. Cuvântul „bonjurist” este un epitet care era acordat fiilor de boieri întorși de la studii din apusul Europei, în special din Franța, de unde veneau cu idei liberale, progresiste. Ansamblul concepțiilor, comportărilor și manifestărilor care îi caracterizează pe bonjuriști au primit, prin derivare, denumirea de bonjurism. Rolul bonjuriștilor, persiflați la vremea aceea, a fost unul foarte mare în evoluția limbii române. Astfel încât „franțuzismele” pe care le aruncau ici colo au fost ironizate de autorii contemporani lor, au devenit neologisme folosite de toți vorbitorii de limbă română.

Care este adevărul atunci? Este romgleza un atac la individualitatea țării noastre sau un mod de dezvoltare imprevizibil al României?

Ei bine pentru a răspunde la întrebare vom realiza o listă pro vs. contra ideii de romgleză care va ajuta în luarea deciziei finale.

Avantajele romglezei se rezumă la lejeritatea folosirii limbii engleze față de română. Referindu-mă la lungimea și sensul cuvintelor sau la traducerile lor. Un exemplu ar fi verbul „to objectify” care în română nu are o traducere, în schimb există verbul „a obiectiviza” care înseamnă „a seta un obiectiv, a căpăta caracter obiectiv”.

Aici intervine romgleza, în loc să îți bați capul cu traducerile pur și simplu te folosești de ea, plus că sună mai cool.

Acum că am terminat de scris principalele avantaje, haideți să vedem dezavantajele acestui nou mod de comunicare:

Primul ar fi necunoașterea limbii engleze. Firesc dacă nu știi o limbă, nu o poți folosi. Și cum la noi în țară accentul nu este pus pe aprofundarea limbilor străine, învățământul românesc axându-se pe partea de real în cei 12 ani de școală, o mare parte din tineri absolvenți ies pe porțile liceului cu un nivel începător de cunoștințe în engleză.


Al doilea ar consta în dificultatea creierului de a gândi în două limbi. Fiind un copil din genereația Z, am crescut cu engleza. Îmi este mai ușor să vorbesc romgleză deoarece dacă nu îmi amintesc un cuvânt sau o expresie în prima limbă îmi amintesc în a doua, dar aici intervine dezavantajul: nu poți formula o frază într-o singură limbă cap coadă.

Însă consultând lista de mai sus, nu cred că putem trage o concluzie. Poate de fapt nici nu există o variantă corectă, ci pur și simplu ar trebui să ne adaptăm situațiilor și persoanelor cărora ne adresăm. Voi ce părere aveți?

Surse:

https://www.youtube.com/watch?v=4ugW-2lZBA4wikipedia.org

Autor

Daria BULANCEA

Articol și foto preluate de pe site-ul revistei Zări Alb Astre.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „IZEL“ de Amalia Caraş, clasa a XI-a B

01 Aug 2023 838

Revista Zări Alb Astre. ZăriAlbAstre2012. „În contra direcţiei de astăzi în incultura română“ de Dan Munteanu, clasa a XII-a A

31 Jul 2023 826

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Love, Babylove sau 2 fete de 12 ani“ de Denisa Loredana Boboc, clasa a XI-a D

30 Jul 2023 894

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012. „Balul Bobocilor între cine ştie ce şi nu ştiu cum“ de Andreea Burnaz, clasa a IX-a A

29 Jul 2023 1051

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Ghid de supravieţuire în Siberia mircistă“ de Mihuţ Arsene și Sebastian Stamen, clasa a X-a B

28 Jul 2023 836

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Portnoy and Co vs. Linkin Park vs. Lady Gaga vs. Red Hot Chilli Pepers în doar 5 runde“ de Karla Georgescu, clasa a XII-a B

26 Jul 2023 744

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Alb-negru sau color“ de Mădălina Bida, clasa a XI-a D

24 Jul 2023 873

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012. „Aplauzele din culise“ de Carolina Caloian, clasa a XII-a B

23 Jul 2023 976

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Noi. Cercul de teatru. Noi“ de Silviu Popa și Ana Diana Oțelea, clasa a XII-a A

22 Jul 2023 1060

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012. „Atelierul de robotică“ de Bela Dumitru, clasa a XI-a B

21 Jul 2023 844

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Legendele Insulei din Marea Neagră“ de Ilinca Bogaciov, clasa a XI-a B

20 Jul 2023 961

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012. „Mari sărbători islamice Bayram-ul“ de Aytu Gelal, clasa a XI-a C

19 Jul 2023 852

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Cartea verde pentru Canada“ de Iuliana Velicu, clasa a XI-a D

18 Jul 2023 950

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012. „Catindat pentru post vacant“ de Raluca Ciochină

17 Jul 2023 879

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Cine suntem şi ce facem pentru tine?“ de Bianca Evelyn Paris, Preşedinte al Consiliului Şcolar al Elevilor

16 Jul 2023 1004