Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2020- „Insula sufletului meu“ de Miruna-Ioana Poteră, clasa a X-a F

Redăm în cele ce urmează articolul scris Miruna-Ioana Poteră, clasa a X-a F, publicat în numărul 1 din anul IX al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei. 

„Ca într-un roman polițist, răsturnările de situație ne lasă dezarmați sau, dimpotrivă, plusul de adrenalină ne permite o altfel de cunoaștere. Aparent aflați în același peisaj, un detaliu permite schimbări semnificative în lumea nouă: flora și fauna își revin la normal, stratul de ozon se regenerează, iar planeta nu are decât de beneficiat în urma absenței temporare a rasei umane.

Omul, în schimb, ca de obicei se adaptează ceva mai greu la început; căci inerția este ca o tumoră greu de depistat și eradicat dar, odată ce incizia a fost făcută, omul se redescoperă și puzzle-ul formării sale intelectuale se resetează: urechea distinge sunetele delicate ale unui flaut sau nota gravă a unui violoncel împletite în aceeași poveste -sper eu- de dragoste; ochiul distinge nuanta perfectă a unui accent de culoare din pânza Maestrului, dar și rezolvarea unui calcul greu de descifrat într-o lume aglomerată.

Big bang-ul secolului XX readuce omenirea în parametrii normali ai unei existențe adevărate. Și pentru noi, cei aflați pe drumul lung al viitorului, dar pentru mine, cel de mâine, timpul capătă o altă valoare și un alt scop: e timpul pentru mine.
În ceea ce mă privește, pentru o fană înfocată a cărților și cititului în general, timpul liber a fost întotdeauna unidirecționat spre carte și spre citit în general. Și chiar recomand această metodă extrem de eficientă pentru a pierde noțiunea timpului. Susțin cu ardoare faptul că dacă nu îți place să citești, asta se întâmplă pentru că nu ai găsit cartea potrivită încă.

Cărți sunt destule, ele așteaptă și sunt disponibile la un simplu click. Fie sub formă fizică, fie e-book, fie audiobook, cărțile sunt esența vie a unei persoane, sub acoperirea unei coperți.

În medie, un adult citește aproximativ 70% dintr-o carte PE AN. Așa că, dacă termini o carte, deja ai citit mai mult decât majoritatea adulților, iar asta pentru întregul an!

Câteva dintre cărțile care mi-au amprentat sufletul vi le recomand într-o succintă dar instigatoare prezentare, sper eu!

«Pendulul lui Foucault» de Umberto Eco

«Nu poți scăpa de un infinit, mi-am zis, fugind către un alt infinit, nu poți scăpa de revelația identicului iluzionându-te că poți întâlni diversitatea.»
«Acum, în schimb, cred că lumea e o enigmă benignă, că nebunia noastră o face teribilă pentru că pretinde să o interpreteze după propriul ei adevăr.»

Deși a fost o achiziție total impulsivă, caracteristică mie,  «Pendulul lui Foucault» de Umberto Eco m-a uimit prin atenția cea mai delicată la simbolistica și focusarea autorului asupra celor mai mici detalii.
Trei redactori ai unei edituri de texte ezoterice dezvăluie din pură întâmplare, un Complot inițiat de cavalerii templieri. Acțiunea cuprinde gândurile lui Casaubon, personaj principal și cel ce inițiază anamneza propriei vieți. Personajele sunt construite cu măiestrie dumnezeiască, firul narativ fiind unul dintre cele mai iscusite de care am avut parte vreodată. Textul și acțiunea stau sub semnul hazardului, personajele ghicindu-și viitorul și având discuții despre cele mai mari mistere ale lumii, printre care se strecoară știința, ocultismul, ezoterismul.

Este o carte lungă, cu o poveste complexă, ce trebuie analizată pentru a înțelege cu adevărat mesajul transmis de Eco și pentru a pătrunde în universul scriitorului.

«Pendulul» este, de asemenea, un reprezentant perfect al romanului postmodernist. O recomand atât celor ce sunt pasionați de tot ce înseamnă complex și de conspirație, cât și celor ce doresc răspunsuri și nu se sfiesc să se cufunde în mister.

«Afinitățile elective» de Johann Wolfgang Goethe
«Căsătoria este începutul și culmea oricărei civilizații. Ea îl îmblânzește pe sălbatic, iar omul cel mai cultivat n-are prilej mai bun de a-și dovedi blândețea. Ea trebuie să fie insolubilă, căci aduce atâta fericire, încât orice nefericire izolată nici nu trage în cumpănă.»
«Nu oare suntem căsătoriți și cu conștiința, de care am vrea de
multe ori să ne dezbărăm, căci e mai incomodă decât poate vreodată deveni un soț sau o soție?»
Am fost plăcut surprinsă de opera lui Goethe; deși impune o anume greutate cuvintelor în toate creațiile sale, Goethe este un artist deplin în tot ceea ce privește drama secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea.

Un cuplu de aristocrați proaspăt căsătoriți trebuie să îndure schimbările venite o dată cu prezența unor noi persoane în casa lor. Expresia «afinități elective», folosită anterior numai în cadrul chimiei, se referă, în contextul romanului, la introducerea unor alte persoane într-o relație aparent perfectă.
Astfel pot fi studiate schimbările fizice, cât și spirituale ale celor patru oameni, de altfel, total diferiți. Având o conotație intensă, plină de suspans și totuși de o eleganță specifică aristocraților regăsiți chiar în rolul personajelor principale, «Afinitățile  elective» abordează iubirea în cel mai pur stadiu al său și pune sub semnul întrebării loialitatea oarbă.

Este o dramă ce pune greutate mai ales asupra mariajului, a sentimentelor pe care le creează și a scopului său în viața cotidiană.

Este un clasic pe care îl recomand tuturor celor ce apreciază romantismul, drama și celor care adoră să se uite dincolo de aparențe.


«Portretul lui Dorian Gray» de Oscar Wilde
«Nu, acum nu simţi. Dar cândva, când o să fii bătrân, zbârcit şi urât, când gândurile îţi vor fi săpat brazde pe frunte şi pasiunile îţi vor fi pârjolit buzele cu focurile lor odioase, ai să vezi că o să simţ, o să simţi din plin. Acum, oriunde te arăţi, îi farmeci pe toţi. Dar lucrul ăsta o să se întâmple mereu? …»
«Cât de dureros e gândul că am să îmbătrânesc, că o să ajung hidos şi respingător. Şi portretul ăsta o să rămână mereu tânăr. Nu va arăta niciodată mai bătrân decât în această zi de iunie… Ah, dacă s-ar putea să se petreacă invers! Dacă s-ar putea ca eu să rămân mereu tânăr şi portretul să îmbătrânească! Pentru aşa ceva… pentru aşa ceva… aş da totul! Da, nu există pe lume ceva ce n-aş da! Mi-aş da şi sufletul!»

Ultimul, dar nu cel din urmă, fără îndoială, «Portretul lui Dorian Gray» s-a cuibărit în creierul meu și a devenit cu o ușurință incredibilă cartea mea preferată. Iar acesta este un lucru imens, mai ales pentru mine, dar am acceptat asta cu cea mai mare bucurie. Dar aceasta este tipul de lectura ce trezește ceva în interiorul cititorului, reușește să dăruiască exact bucata de suflet pe care Oscar Wilde și-a dăruit-o când a scris acest roman.
Dorian Gray este întruchiparea frumuseții, Narcis în varianta omenească, absorbit de cinismul fermecător al lordului Henry. Viața îi este complet schimbată după ce îl întâlnește pe lord, care încearcă să-l introducă în universul lui, aruncându-l într-o realitate fantastică.

Dorința lui Dorian de a rămâne etern frumos ca la 17 ani este îndeplinită, însă nu în favoarea lui. Este o poveste despre admirație, frumusețe, iubire, dar și despre involuția caracterului uman și pierderea spiritului, cel care creează, de fapt, omul. Recomand această carte tuturor, o consider o lectură captivantă ce trebuie încercată de oricare dintre noi. 

Ce urmează să citesc? «Astrofizica pentru cei grăbiți» de Neil de Grasse Tyson. Deși nu sunt deloc grăbită în acest moment, mereu am fost fascinată de tot ce înseamnă știință. Îndemn meu este să citiți cât mai mult posibil.

Suntem pe planetă ca să învățăm, iar lectura chiar ne învață!“, de Miruna-Ioana Poteră, clasa a X-a F


Sursă foto: Revista Zări Alb Astre


Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 1, anul IX, din Biblioteca Virtuală 

Citește și:

„Zări Alb Astre“, revista inaugurată în urmă cu 75 de ani ca un manifest al tinerei elite mirciste „după lunga furtună a omenirii“ 
Biblioteca Virtuală „Zări Alb Astre“



Articol şi foto preluate de pe site-ul revistei Zări Alb Astre
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „IZEL“ de Amalia Caraş, clasa a XI-a B

01 Aug 2023 802

Revista Zări Alb Astre. ZăriAlbAstre2012. „În contra direcţiei de astăzi în incultura română“ de Dan Munteanu, clasa a XII-a A

31 Jul 2023 790

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Love, Babylove sau 2 fete de 12 ani“ de Denisa Loredana Boboc, clasa a XI-a D

30 Jul 2023 850

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012. „Balul Bobocilor între cine ştie ce şi nu ştiu cum“ de Andreea Burnaz, clasa a IX-a A

29 Jul 2023 977

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Ghid de supravieţuire în Siberia mircistă“ de Mihuţ Arsene și Sebastian Stamen, clasa a X-a B

28 Jul 2023 795

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Portnoy and Co vs. Linkin Park vs. Lady Gaga vs. Red Hot Chilli Pepers în doar 5 runde“ de Karla Georgescu, clasa a XII-a B

26 Jul 2023 709

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Alb-negru sau color“ de Mădălina Bida, clasa a XI-a D

24 Jul 2023 821

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012. „Aplauzele din culise“ de Carolina Caloian, clasa a XII-a B

23 Jul 2023 889

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Noi. Cercul de teatru. Noi“ de Silviu Popa și Ana Diana Oțelea, clasa a XII-a A

22 Jul 2023 1022

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012. „Atelierul de robotică“ de Bela Dumitru, clasa a XI-a B

21 Jul 2023 799

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Legendele Insulei din Marea Neagră“ de Ilinca Bogaciov, clasa a XI-a B

20 Jul 2023 923

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012. „Mari sărbători islamice Bayram-ul“ de Aytu Gelal, clasa a XI-a C

19 Jul 2023 776

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Cartea verde pentru Canada“ de Iuliana Velicu, clasa a XI-a D

18 Jul 2023 912

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012. „Catindat pentru post vacant“ de Raluca Ciochină

17 Jul 2023 790

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Cine suntem şi ce facem pentru tine?“ de Bianca Evelyn Paris, Preşedinte al Consiliului Şcolar al Elevilor

16 Jul 2023 971