Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2021. „În căutarea unei meserii plăcute“ de Daniel-Adrian Aleca

Sursă foto: Revista Zări Alb AstreRedăm în cele ce urmează articolul scris de Daniel-Adrian Aleca, publicat în numărul 1 din anul X al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei.

„Daniel-Adrian Aleca a fost elev al gimnaziului și al liceului mircist, absolvindu-l în 2015. În gimnaziu, a participat la nenumărate concursuri și olimpiade școlare și a obținut numeroase premii.
Menționăm câteva dintre acestea: medalie de argint la Olimpiada Națională de Matematică (2008, Râmnicu-Vâlcea), mențiune la Olimpiada Națională de Informatică (2009, Galați), premiul I la Olimpiada Națională de Fizică (2010, Constanța), premiul III și medalie de aur la Olimpiada Națională de Matematică (2010, Iași), mențiune la Olimpiada Națională de Științe pentru Juniori (2010, Oradea), medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori (2011, Durban, Africa de Sud), premiul II și Premiul Societății de Chimie din România la Olimpiada Națională de Științe pentru Juniori (2011, Târgu-Mureș), mențiune la Olimpiada Națională de Chimie (2011, Timișoara).

În liceu Daniel-Adrian Aleca continuă să obțină performanță după performanță: premiul III și medalie de bronz la Olimpiada Națională de Chimie (2012, Baia Mare), mențiune la Olimpiada Națională Interdisciplinară «Științele Pământului» (2012, Brăila), premiul III și un premiu special pentru cel mai bun punctaj la chimie la Olimpiada Națională Interdisciplinară «Științele Pământului» (2013, București), mențiune specială la Olimpiada Națională de Chimie (2013, Piatra Neamț), mențiune și medalie de aur la Olimpiada Națională de Informatică (2014, Pitești) și medalie de argint la Olimpiada Națională de Informatică (2015, Târgoviște).

A urmat cursurile a două prestigioase universități britanice, University of Cambridge (2018) și University of Leeds (2019). De profesie game developer, Daniel-Adrian Aleca trăiește și muncește în Marea Britanie.

Salut! Mă numesc Daniel-Adrian Aleca, am terminat Colegiul Național «Mircea cel Bătrân» în 2015. Din moment ce am șansa de a scrie un articol aici, m-am gândit că ar putea fi de folos să-ți împărtășesc câteva din gândurile mele și să-mi permit a-ți da câteva sfaturi care te-ar putea ajuta, dragă cititorule, să obții un loc de muncă plăcut.

Din câte am înțeles, ce scriu ar putea fi citit de oricine, de la actuali până la foști elevi, de la părinți până la oricare cititor. Mă voi adresa oricăruia care va deschide această revistă, ca și când aș vorbi unui elev aflat în căutarea unei meserii plăcute.

În ceea ce urmează o să încerc să mențin lucrurile la un nivel cât mai generic, dar mare parte din exemplele la care voi apela, o să vină din experiența mea școlară, în care m-am concentrat în mare parte pe științe exacte, matematică și programare/ informatică.

De asemenea, mă voi raporta la două perioade succesive, dar cu caracteristici evident diferite: școala (a se înțelege gimnaziu, liceu și facultate) și perioada de după încheierea studiilor.


Pentru ciclul gimnazial și cel liceal, aș spune că ar fi o idee foarte bună să-ți găsești un domeniu de activitate unde-ți va plăcea să lucrezi, preferabil ar fi ca în clasa a zecea sau a unsprezecea deja să știi ce vrei să urmezi. Sunt o grămadă de domenii de muncă atractive: știința calculatoarelor, știinte naturale, matematică, medicina, inginerie, aeronautică, astronomie, psihologie, filozofie, lingvistică, diverse sporturi.

Dacă nu știi exact ce-ți place sau de simți ce te-atrage, ce-ți dorești «să fii când te faci mare», îți recomand să încerci, mai întâi la nivel de suprafață, să tatonezi, să explorezi cât mai multe zone de interes, umaniste sau științifice.

Poți face aceasta în multe moduri, de la a fi mai activ în timpul orelor de la școală, până la participarea, poate doar temporară, la activități extrașcolare în diverse cluburi sau organizații sportive și de voluntariat. Spre exemplu, ceea ce am făcut eu adesea a fost c-am încercat să fiu cât mai atent în clasă și am pus diverse întrebări, uneori în timpul orelor, alterori în pauze și chiar și altor profesori decât cei de la clasă.

Vă asigur că de fiecare dată am fost ascultat cu răbdare și m-am bucurat de atenția cuvenită din partea profesorilor, nu neapărat pentru că făceam parte din categoria elevilor care învățau, ci pentru că eram cu adevărat curios să aflu.

De asemenea, am practicat diverse sporturi de prin ciclul primar până prin liceu (înot, tenis, dans sportive, puțin karate și niște fotbal) și m-am implicat, pentru o vreme, și prin activități de voluntariat patronate de Crucea Roșie. O dată depășită faza de tatonări, e foarte important să explorezi în adâncime.

Există posibilitatea fericită ca ceea ce-ți place să ți se și potrivească. În facultate, orice profil ar avea aceasta, realizezi că există mai multe zone de interes sau, dimpotrivă, materii de studiu pe care le consideri irelevante pentru ceea ce urmează să faci în profesia aleasă. Am avut colegi de facultate, și nu puțini, care ori au schimbat cursul pe care-l făceau, ori le-a fost dificil să țină pasul cu ceea ce se preda la altele.

În general, pentru a explora în adâncime un anumit domeniu, ar trebui să te implici în cât mai multe activități, pentru că doar astfel vei afla ce ți se potrivește. Deoarece mi-au plăcut matematica, informatica, fizica, chimia și biologia, am participat la concursuri și olimpiade, atât în gimnaziu, cât și în liceu. Profit de ocazie și le mulțumesc profesorilor care m-au ajutat să învăț atât de multe.

Fără îndoială, concursurile și olimpiadele școlare sunt experiențe din care te îmbogățești spiritual și ai șansa să interacționezi cu oameni care au aceleași preocupări și pasiuni ca ale tale. Mi-am dat seama în timp cât de utile au fost proiectele experimentale sau personale, debate-urile, diversele conferințe la care am participat în liceu.

Experiențe inedite mi-ar fi plăcut să trăiesc și prin implicarea în activitatea Consiliului Elevilor sau a celei patronate de European Youth Parliament, dar nu mi-a mai ajuns timpul și pentru așa ceva. Te încurajez să întrebi prieteni și profesori de la care vei afla despre multele proiecte și activități derulate în Colegiul «Mircea».

Cum poți afla cel mai bine ceea ce te pasionează dacă nu citești tot timpul, dacă nu cauți să îmbini teoria cu practica (mai ales că de cele mai multe ori practica e destul de diferită de teorie)?

Al doilea pas important în acest proces de formare este alegerea facultății și a centrului universitar unde urmează să studiezi. Îmi permit să mă limitez doar la selectarea facultății, deoarece știu că mirciștii aspiră, de obicei, la desăvârșire prin formare universitară.

E important de știut că orice atestat, de genul ECDL, DELF sau IELTS/ TOEFL, obținut în timpul liceului, te ajută să depui aplicații pentru studii în străinătate. Sunt etape care trebuie pregătite din vreme, de printr-a zecea. Oportunitățile de informare despre sistemele universitare europene sunt multiple: ranking-uri online, recenzii despre facultatea vizată, părerile celor care sunt studenți ale acesteia.

Nu trebuie să scăpați din vedere și factorii mai circumstanțiali, cum ar fi obținerea facilă a unui loc de muncă într-o anumită țară dacă studiezi în acea țară sau a sprijinului material venit din partea statului unde alegi să înveți (în Marea Britanie e destul de ușor să obții un cont bancar și un National Insurance Number de care e nevoie pentru angajare încă din timpul studenției).

Prioritar în primul an de facultate va fi alegerea celor mai potrivite cursuri care să te-ajute în viitoarea profesie, apoi, pe parcursul următorilor ani de studenție, e necesar să participi la multe conferințe pe variate subdomenii, la proiecte, la experimente sau la vizionarea internă a unor companii.

Aceste experiențe te vor ajuta să-ți proiectezi viitorul: un loc de muncă potrivit cu pregătirea dobândită de-a lungul anilor de școală. De vei demonstra calitățile cerute de angajator – capacitate de muncă și de adaptare, inventivitate și creativitate, spirit de echipă – succesul este garantat.

Așa că, dragă cititorule, alegerea unei profesii este un proces anevoios, care necesită timp, răbdare și efort. Am credința însă că orice mircist este capabil să facă alegerile cele mai potrivite, să fie puternic și hotărât, să continue a merge mai departe, iar căutarea unei meserii plăcute va fi un obiectiv atins.“, de Daniel-Adrian Aleca

Articol preluat de pe site-ul revistei Zări ALb Astre

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „IZEL“ de Amalia Caraş, clasa a XI-a B

01 Aug 2023 848

Revista Zări Alb Astre. ZăriAlbAstre2012. „În contra direcţiei de astăzi în incultura română“ de Dan Munteanu, clasa a XII-a A

31 Jul 2023 831

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Love, Babylove sau 2 fete de 12 ani“ de Denisa Loredana Boboc, clasa a XI-a D

30 Jul 2023 899

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012. „Balul Bobocilor între cine ştie ce şi nu ştiu cum“ de Andreea Burnaz, clasa a IX-a A

29 Jul 2023 1056

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Ghid de supravieţuire în Siberia mircistă“ de Mihuţ Arsene și Sebastian Stamen, clasa a X-a B

28 Jul 2023 841

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Portnoy and Co vs. Linkin Park vs. Lady Gaga vs. Red Hot Chilli Pepers în doar 5 runde“ de Karla Georgescu, clasa a XII-a B

26 Jul 2023 751

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Alb-negru sau color“ de Mădălina Bida, clasa a XI-a D

24 Jul 2023 885

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012. „Aplauzele din culise“ de Carolina Caloian, clasa a XII-a B

23 Jul 2023 984

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Noi. Cercul de teatru. Noi“ de Silviu Popa și Ana Diana Oțelea, clasa a XII-a A

22 Jul 2023 1067

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012. „Atelierul de robotică“ de Bela Dumitru, clasa a XI-a B

21 Jul 2023 852

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Legendele Insulei din Marea Neagră“ de Ilinca Bogaciov, clasa a XI-a B

20 Jul 2023 971

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012. „Mari sărbători islamice Bayram-ul“ de Aytu Gelal, clasa a XI-a C

19 Jul 2023 863

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Cartea verde pentru Canada“ de Iuliana Velicu, clasa a XI-a D

18 Jul 2023 959

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012. „Catindat pentru post vacant“ de Raluca Ciochină

17 Jul 2023 889

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Cine suntem şi ce facem pentru tine?“ de Bianca Evelyn Paris, Preşedinte al Consiliului Şcolar al Elevilor

16 Jul 2023 1017