S-a decis „soarta“ Colegiului de Marină. Deocamdată!?

Vestea bună, de acum vreo zece zile, că va fi reînfiinţat Liceul Militar de Marină la Constanţa a făcut înconjurul mass-mediei şi s-a transformat în ditamai „beleaua“ pe capul celor de la Colegiul de Marină „Al. I. Cuza“, care s-au speriat la citirea ştirii că vor pierde actualul sediu.
 
Reamintim că s-au mobilizat chiar de a doua zi şi au protestat în faţa colegiului, iar elevii şi părinţii au înaintat un memoriu atât Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, cât şi Consiliului Local Constanţa. Cu acest prilej, ei scoteau în evidenţă toate avantajele existenţei acestei instituţii de mai bine de patru decenii în actualul amplasament: îi avantajează pe numeroşii elevi cu domiciliile în cartierele Km 4-5, Poarta 6 şi pe cei care fac naveta din sudul judeţului; oferta căminului şi a cantinei vine în sprijinul celor care nu au unde să locuiască în altă parte, elevilor veniţi din alte judeţe şi chiar din Republica Moldova; planul de şcolarizare este realizat din prima etapă de repartizare, unul dintre motive fiind şi amplasarea liceului; profilul liceului este agreat de principalul agent economic, Şantierul Naval Constanţa, pentru efectuarea stagiului de practică deplasarea făcându-se în timp util; majoritatea absolvenţilor acestui liceu urmează studii superioare în acelaşi domeniu; liceul dispune de 15 cabinete sau laboratoare dotate din venituri extrabugetare, special amenajate conform calificărilor profesionale. Elevii învaţă într-un singur schimb, astfel şcoala răspunzând nevoilor elevilor navetişti, unii dintre ei fiind constrânşi de orarul mijloacelor de transport.
În finalul memoriului, se arată că schimbarea sediului ar conduce la retragerea elevilor de către părinţi, din motive financiare şi de securitate.

Suficiente argumente pentru păstrarea sediului 

Luni, 22 ianuarie, în şedinţa Comisiei nr. 4 a Consiliului Local Constanţa s-au prezentat în audienţă directorul colegiului, prof. Iuliana Negreţ, de 15 ani în fruntea acestei instituţii, alături de colegul său Mihai Dumitru, membru în Consiliul de Administraţie.
 
Managerul Negreţ a insistat pe ideea că cei 572 de elevi care învaţă la acest colegiu au fost aduşi de părinţi tocmai pentru că le oferă o siguranţă cartierul, reliefând faptul că ultima medie de intrare la acest liceu este peste nota 6, ceea ce înseamnă că are căutare acest colegiu şi că i se justifică existenţa. „Ne străduim în continuare să facem faţă şi acest liceu să reprezinte oraşul şi judeţul Constanţa inclusiv în numeroasele proiecte internaţionale în care suntem implicaţi“, a adăugat prof. Negreţ.
 
Membrii Comisiei nr. 4 le-au explicat celor doi reprezentanţi ai Colegiului de Marină că, la momentul actual, reţeaua şcolară care este supusă spre aprobare Consiliului Local şi Inspectoratului Şcolar Constanţa nu vizează nicio modificare pentru anul şcolar 2018-2019 şi în niciun caz nu se pune problema pierderii personalităţii juridice. „Din punctul meu de vedere, argumentele pe care le-aţi adus vizavi de necesitatea unui program de zi, mai ales pentru că sunt numeroşi elevi care fac naveta, precum şi condiţiile pe care le-aţi creat de-a lungul anilor vin să întărească necesitatea păstrării actualului sediu“, a afirmat consilierul local Raluca Trandafir.
 
Iar consilierul local Irinela Nicolae a insistat pe ideea că nu s-a pus nicio secundă în discuţie probabilitatea luării personalităţii juridice a unei astfel de unităţi de învăţământ. În schimb, consilierul local Marioara Cojoc a declarat că se simte legată de acest liceu: „La începuturile devenirii mele în profesia de cadru didactic, am predat la dvs. şi este un liceu de suflet, pentru că ştiu că întotdeauna au existat un colectiv foarte unit şi o cancelarie inimoasă“.
 
Aşadar, pentru următorul an şcolar, 2018-2019, s-ar părea că lucrurile s-au lămurit. Să sperăm că între timp va fi înfiinţat şi mult vestitul Liceu Militar de Marină şi „lansat“ la apă din luna septembrie a acestui an, astfel încât să nu mai existe... pericole colaterale.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședință CLM Constanța Mai multe terenuri din Constanța, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

23 Apr 2024 282

Ședință CLM Constanța Situația unor terenuri din municipiul Constanța, în atenția consilierilor locali. Unde sunt situate(DOCUMENT)

23 Apr 2024 289

ZIUA LIVE Autoritățile locale au obligația să intervină în susținerea persoanelor aflate la risc de sărăcie sau cu probleme de sănătate!

23 Apr 2024 354

Un constănțean, la mâna aleșilor locali Planul urbanistic de detaliu pentru construirea unei locuinţe, pe ordinea de zi a ședinței CLM Constanța (DOCUMENT)

23 Apr 2024 334

Ședință CLM Constanța Organizarea şi funcţionarea aparatului de specialitate al primarului municipiului Constanţa, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

23 Apr 2024 346

Ședință CL Consilierii locali analizează casarea și valorificarea unor mijloace fixe ce aparțin municipiului Constanța (DOCUMENT)

22 Apr 2024 443

Ședință Consiliu Local Constanța Proiect de hotărâre privind aprobarea sistării stării de indiviziune cu sultă asupra unui imobil teren de pe strada Avram Iancu (DOCUMENT)

22 Apr 2024 434

Ședință CL Chițac cere revocarea dreptului de administrare al Administrației Fondului Imobiliar SRL asupra pistei de roleri și skateri din Parcul Tăbăcărie (DOCUMENT)

22 Apr 2024 483

Ședință CL Constanța Proiect de hotărâre privind aprobarea sistării stării de indiviziune cu sultă asupra unui imobil teren de pe strada Crinului (DOCUMENT)

22 Apr 2024 416

Ședință Consiliu Local Constanța Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție și a principalilor indicatori tehnico-economici​ (DOCUMENT)

22 Apr 2024 388

Un imobil din zona Complex Perla din Mamaia va trece în domeniul public al municipiului Constanța? Consilierii locali decid în ședința de CL (DOCUMENT)

22 Apr 2024 476

Ședință CLM Excedent de peste 130 de milioane lei. Cum arată execuția bugetară a municipiului Constanța la 31martie 2024 (DOCUMENT)

22 Apr 2024 373

Consiliul Local Constanța votează PUZ-ul pentru construirea parcării supraetajate de la Casa de Cultură (DOCUMENT)

22 Apr 2024 661

Ședință CLM Constanța Spațiul verde de lângă Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța va fi reamenajat (DOCUMENT)

22 Apr 2024 387

Ședință CLM Constanța Protocol pentru organizarea Festivalului Naţional de Muzică Uşoară „Mamaia” şi a Festivalului Naţional al Cantecului şi Dansului Popular „Mamaia”

22 Apr 2024 333