Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile Expoziţia elevei Rodica Cristiana Marin, „Metamorfoză“, la Cumpăna. Un palmares bogat şi multe aprecieri (galerie foto)

Primăria şi Consiliul Local Cumpăna organizează expoziţia „Metamorfoză”, dedicată Zilei Internaţionale a Copilului, realizată de artistul plastic Rodica Cristiana Marin. Vernisajul va avea loc astăzi, ora 13.00, la Primăria Cumpăna. Tablourile vor fi expuse chiar pe holurile Primăriei şi vor putea fi admirate pe parcursul săptămânii viitoare.
 
Rodica Cristiana Marin este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” din Constanţa, Secţia Arte Vizuale - Pictură. Palmaresul tinerei numără zeci de premii şi menţiuni, obţinute la concursurile la care a participat de-a lungul anilor. Pe lângă premiile I şi diplomele de studiu obţinute pentru rezultatele excelente la învăţătură de la Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna, unde a urmat şcoala primară şi şcoala gimnazială, Rodica Cristiana Marin a reuşit să câştige premii şi la diverse competiţii şcolare: premiul II la Olimpiada de Educaţie Civică (2012-2013), premiul III la Concursul Judeţean de Matematică „Rural-Math” (2015), menţiune la Concursul Judeţean de Matematică „Rural-Math” (2015), menţiune la Olimpiada Judeţeană de Educaţie Tehnologică (2016), menţiune la Olimpiada Judeţeană de Educaţie Tehnologică (2017), diplomă de participare la Concursul Judeţean de Matematică „Rural-Math” (2017), diplomă de onoare pentru activităţi culturale desfăşurate la Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” Cumpăna, certificat de apreciere de la American Corner Constanţa (2018), diplomă de excelenţă de la Comitetul Naţional Român pentru Drepturile Copilului - Filiala Constanţa, pentru expoziţia personală de artă plastică (2018), diplomă de voluntar pentru cel mai bun desenator de la Şcoala Gimnazială nr. 11 „Dr. Constantin Angelescu” (2018), diplomă de excelenţă de la Primăria Cumpăna pentru activităţi culturale.
 
Zeci de expoziţii şi vernisaje
 
Pe data de 1 iunie 2017, de Ziua Internaţională a Copilului, Rodica Cristiana Marin a organizat, la Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna, expoziţia de grafică „Chip de copil”. Ulterior, pe data de 15 iulie 2017, cu ocazia vizitei delegaţiei din China conduse de Liu Yunsha, membru al comitetului central al PPC, Rodica Cristiana Marin a prezentat în sala de sport a Campusului Şcolar din comuna Cumpăna expoziţia de grafică „Copii din est”.
 
De Ziua Educaţiei, pe data de 5 octombrie 2017, tânăra a prezentat un colaj cu lucrări de grafică în pasajul pietonal de la Tomis Mall din Constanţa, galerie inedită dedicată regretatului Virgil Coman. A urmat, pe data de 15 ianuarie 2018, de Ziua Naţională a Culturii, în sala „Sergiu Celibidache“ a Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria“ din Constanţa, expoziţia „A fost odată un visător luceafăr mereu îndrăgostit” (lucrare în creion cu portretul Veronicăi Micle).
 
În continuare, amintim cursul de pictură, în colaborare cu pictoriţa Elena Mariela, pentru tinere talente (11 martie 2018); pictură pe peretele interior al şcolii, coordonator Mihaela Căruţaşu, preşedinte al Fundaţiei Împreună pentru Viitor Constanţa, la Şcoala Gimnazială nr.11 „Dr. Constantin Angelescu” (14 aprilie - 5 mai 2018); expoziţia de grafică „Portrete în dialog”, debut ca artist plastic, la Cercul Militar Mangalia (13 mai 2018), „R” - curs de pictură, la Auchan Nord Constanţa (26 mai 2018); expoziţia de grafică „Un Dumnezeu Rănit”, la Casa de Cultură din Cumpăna (23 iunie 2018); expoziţie pe holul principal al Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu”, cu prilejul vizitei unei delegaţii din Israel (8 iulie 2018); expoziţia de grafică şi pictură „Portrete de marinari şi marea lor”, la Cercul Militar Mangalia (8 august 2018, dedicată Zilei Marinei Române); expoziţia de grafică şi pictură „Artă fără frontiere”, la Casa de Cultură din Şabla - Bulgaria (22 octombrie 2018); „Dor de Eminescu”, portret în acrilic al poetului internaţional Mihai Eminescu, la Casa de Cultură din Cumpăna (15 ianuarie 2019).
 
Cum ai descoperit pasiunea pentru pictură?
 
Pictura a fost cea de-a doua pasiune a mea, prima fiind desenul. Asta cu ani în urmă, pe la vârsta de 3-4 ani. Pictam în acuarelă şi guaşe. Dar pictura pe pânză, pictura în acrilic, am descoperit-o recent, cu doi ani în urmă. Şi acum îmi păstrez primul tablou pictat în acril.
 

Care sunt temele preferate de tine?
 
Nu am o temă preferată anume. Pictez şi desenez cam orice, peisaj, portret, natură moartă. Pot spune însă că cel mai mult sunt atrasă de realism, de portretistică. Aici într-adevăr este o permanentă provocare pentru mine. Sunt mai greu de realizat şi chiar mă simt atrasă de provocări.

 
De unde te inspiri de regulă pentru lucrări?
 
Acum sunt atât de multe metode de a te inspira! Cel mai mare şi cel mai la modă, după părerea mea, este internetul. Aici găsesc cele mai multe imagini de la care pornesc un desen sau pictură. Mai sunt fotografiile tatălui meu, natura, imaginaţia.
 
Revii asupra unui tablou de obicei sau „e gata din prima”?
 
Revin! Am perioade în care am în lucru şi câte două, trei picturi. Timpul este cel mai mare duşman al meu, ca să zic aşa. Temele de la liceu nu le neglijez şi de aici şi aceste abateri mici din atelierul meu de pictură.
 
Ai multe expoziţii în general? Durează mult pregătirile?
 
Am avut ocazia să expun cu diferite ocazii, precum evenimente culturale din Cumpăna şi Constanţa, desene sau picturi cu tema legată referitor evenimentului în sine. Dar personale, aceasta este a patra expoziţie, plus una internaţională, anul trecut în octombrie, în Bulgaria. În ce priveşte durată, aici depinde de la o expoziţie la alta. De exemplu, pentru expoziţia aceasta am început prin ianuarie anul acesta, iar ultimul tablou l-am terminat acum câteva zile. În total, 20 de picturi, dar în acest timp am mai pictat şi altceva.
 
Care sunt artiştii tăi preferaţi (români/străini)?
 
Pot spune că sunt mulţi, fiecare are un stil aparte şi sunt, majoritatea, cei clasici. I-aş enumera doar pe cei mai dragi mie pentru lucrările lor: Michelangelo, Leonardo da Vinci, Edgar Degas, Ştefan Luchian, Theodor Aman şi, evident, Nicolae Grigorescu.
 
Ce carieră vei urma în viitor, după absolvirea liceului?
 
Aici vă pot spune că încă mă gândesc, sunt un pic sceptică pentru a mă pronunţa exact. De la an la an am avut diferite viziuni cu ce voi face în viitor. Bineînţeles că nu voi renunţa le pasiunea mea pentru artă. Acum să şi faci carieră în ţară din asta cam greu. Şi asta pentru că foarte puţini oameni mai susţin artiştii, mai ales pe cei tineri. Am avut acest impact şi nu îl pot trece uşor cu vederea.
 
Pe lângă pictură, cu ce te mai ocupi zi de zi?
 
M-am implicat în diverse activităţi culturale şi acţiuni de promovare a imaginii Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu“ din Cumpăna şi în diverse acţiuni de voluntariat extraşcolare, venind în sprijinul familiilor nevoiaşe şi îngrijirea bătrânilor de la azilul din localitate. Mă implic în activităţi culturale şi acţiuni de promovare a imaginii şi pentru Colegiul de Arte „Regina Maria” din Constanţa, unde studiez în prezent. Îmi place să particip la diverse acţiuni caritabile, pentru copiii cu posibilităţi infime.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Cumpăna Expoziție de artă a artistei Rodica-Cristiana Marin, ambasadoarea comunei Cumpăna

09 Sep 2022 1771