Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile Mircistul Mihai Teodor Iliant, medalie de bronz la Balcaniada de Matematică

În perioada 2-7 mai 2017, la Ohrid, Macedonia, s-a desfăşurat cea de-a 34-a Balcaniadă de Matematică pentru seniori, BMO2017. Lotul României, format din şase elevi, a obţinut o medalie de aur, două de argint şi trei de bronz.

Elevul Mihai Teodor Iliant, clasa a X-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, pregătit de profesoara Gabriela Constantinescu, şi-a adjudecat medalia de bronz la această prestigioasă competiţie. De menţionat că Mihai este la al doilea succes internaţional, în 2015 obţinând medalia de aur la Balcaniada de Juniori, desfăşurată în Belgrad. Performanţa sa este absolut remarcabilă, ţinând cont şi de faptul că este prima dată după mai mult de zece ani când un elev constănţean este laureat al Balcaniadei de Matematică pentru seniori.
 
Adolescentul constănţean, pasionat de matematică, practică însă şi arte marţiale şi, de asemenea, cu ajutorul unei terapii speciale, ajută copiii care suferă de autism.
 
Într-un interviu acordat în anul 2015 cotidianului ZIUA de Constanţa, tânărul ne-a povestit că, în clasa a VI-a, la Olimpiada Naţională de Matematică, a obţinut medalia de aur. Tot atunci, s-a calificat în echipa României la Concursul Internaţional de Matematică „Arhimede“, unde a luat tot medalia de aur. A urmat apoi, în clasa a VII-a, medalia de argint la Olimpiada Naţională de Matematică. După aceea s-a calificat în lotul lărgit al României pentru Balcaniada de Matematică pentru Juniori. În clasa a VIII-a, înainte de balcaniadă, a obţinut medalia de argint la Olimpiada Naţională de Matematică.
 
Despre prima sa amintire legată de matematică, Mihai Teodor Iliant a povestit următoarele: „În clasa a III-a, la Concursul Naţional de Matematică «Arhimede», la etapa finală a concursului din acel an, am ieşit primul pe judeţ. La nouă ani, am realizat că sunt făcut pentru matematică“.
 
În acelaşi interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa, elevul a fost întrebat: „Dacă ai fi ministrul Învăţământului pentru o zi, ce anume ai schimba în şcoala din România, în sistem?“ „Aş schimba perspectiva predării matematicii, iar asta pentru că elevii trebuie să înveţe să gândească logic, nu să memoreze formule. De asemenea, cred că nota nu ar trebui să mai fie un scop în sine, pentru că materia trebuie să fie predată astfel încât elevul să o înveţe cu plăcere, nu constrâns de notă“, spunea tânărul.
 
Citeşte şi:
 
Mihai Iliant, distins cu aur la Balcaniada de Matematică „Aş schimba perspectiva predării matematicii. Nota nu ar trebui să mai fie un scop în sine“

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.