Școala „Gheorghe Țițeica” - jumătate de secol de excelență în educația constănțeană (galerie foto)


Ieri dimineață, s-au deschis porțile Școlii Gimnaziale Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” nu numai pentru cei aproape 1.500 de elevi, ci și pentru profesorii generațiilor trecute, care împreună au inaugurat manifestările prilejuite de jubileul instituției școlare tomitane, manifestări care vor dura întreaga săptămână.

Despre atmosfera de sărbătoare și emoțiile care se simțeau de la primele ore ale dimineții, ce creșteau atunci când în școală au început să pășească foștii profesori și directori, mentori ai atâtor copii de odinioară a relatat prof. Veronica Diana Hagi, consilier de imagine al acestei prestigioase unități școlare constănțene.

Invitații au fost întâmpinați cu pâine și cu sare în prag, cu flori și îmbrățișări calde. A fost nu numai momentul unei întoarceri simbolice în casa unde mulți dintre aceștia și-au petrecut cei mai frumoși și prolifici ani din viață, ci și momentul regăsirilor. Actuali profesori, foști elevi ai școlii, și-au revăzut învățătorii și diriginții, de exemplu, creându-se astfel o punte autentică între generații.
După intonarea Imnului de Stat al României, ceremonia a fost deschisă de alocuțiunile echipei de conducere a școlii, prof. Dumitru-Sorin Cernăianu și prof. Cici-Corina Vlad, și a continuat cu parada claselor pregătitoare și I-III, respectiv a elevilor Grădiniței „Hansel și Gretel”, structura Școlii „Gheorghe Țițeica”. Fiecare clasă a defilat în fața invitaților prezentându-și motto-ul care îi definește, în acordurile imnului școlii, compus special pentru acest eveniment de compozitorul Alexandru Neș, pe versurile textierei Carmen Aldea-Vlad. Astfel s-a lansat oficial acest cântec și s-a făcut un flash mob pentru ca elevii să se bucure de ritmurile lui cu adevărat și să simtă că fac parte dintr-o comunitate specială, care le conferă unicitate, mândrie și care îi învață să îi respecte pe ceilalți. 

Evenimentele au continuat cu acordarea unei plachete jubiliare foștilor profesori prezenți la eveniment și cu câteva ore în care aceștia au depănat amintiri alături de gazdele lor, actualii membri ai echipei de la „Țițeica”. Aproape 50 de foste cadre didactice au revenit la școala despre care au spus că și-a pus amprenta asupra lor.

Fostul director, prof. Aneta Dragnea, declara:

„Munca în echipă, dorinţa de atingere a performanţei, caracterizează această echipă de dascăli adevăraţi, iar eu am avut şansa să muncesc alături de ei, să mă bucur alături de ei, să mă mândresc pentru faptul că am făcut parte din această echipă”. Spicuim, de asemenea, din gândurile scrise de prof. Silvia Mocanu, cea care a condus școala 12 ani, în perioada 1990-2002 : „Era 1 septembrie 1970. Au trecut aproape 49 ani de când am păşit pentru întâia oară pragul Şcolii Nr. 30 Constanţa, ca tânăr profesor de matematică. Parcă a fost ieri... Emoţia mă cuprinde puternic şi-mi găsesc cu greu cuvintele potrivite pentru a putea exprima ce au însemnat aceşti ani pentru mine, pentru viaţa mea de profesor. Am intrat într-un colectiv de oameni excepţionali, oameni dedicaţi cu întreaga fiinţă activităţii didactice care m-au primit cu încredere şi au dorit să fiu ca ei, omul potrivit la locul potrivit. Am dorit să-i fac pe copii să descopere cât e de frumoasă matematica şi cât e de mare bucuria să găseşti soluţii simple problemelor cu grad mare de dificultate”.

Ziua inaugurală s-a finalizat cu parada claselor IV-VIII și cu dansul acestora. Dar săptămâna este abia la început !

Astăzi, fiecare clasă a avut ca invitați membri ai comunității locale, foști elevi (sau nu) ai școlii, care au participat la un dialog sincer cu actualii elevi despre școala de odinioară și despre cât este de important să ai un vis pe care să îl atingi perseverând în ceea ce faci.

Mâine, la ora 11,30 va avea loc sfeștania școlii, iar joi se va planta un copac la rădăcina căruia va  fi îngropată o capsulă a timpului conținând gânduri și mărturii ale generației actuale de elevi. În sfârșit, vineri, 19 aprilie 2019, vor avea loc două evenimente: Târgul „Școala ca o primăvară”, cu începere de la ora 9.00, și spectacolul „Pe băncile copilăriei”, care se va desfășura la Centrul Cultural „Jean Constantin”, începând cu ora 13. Sunt așteptați foști profesori, foști și actuali elevi, membri ai Inspectoratului Școlar Județean și reprezentanți ai Primăriei și Prefecturii Constanța. 
 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații publice O nouă firmă, același administrator. Primăria Constanța a atribuit un contract care vizează școala Gheorghe Țițeica (DOCUMENT)

02 Apr 2024 503

Justiție Constanța Florentina Țigmeanu, fostul director de la Școala „Gheorghe Țițeica” Constanța, va primi daune morale de 4.000 de euro!

26 Mar 2024 903

Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța caută informatician. Îți trebuie minim șase luni de vechime

28 Feb 2024 820

Cumpărări directe Constanța Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica“, achiziție de gazon sintetic și de articole sportive (DOCUMENT)

26 Feb 2024 873

Fost director de școală din Constanța, în proces cu Inspectoratul Școlar Județean! S-a fixat primul termen

19 Dec 2023 2936

Una dintre companiile familiei Calotă elaborează documentația de reabilitare și modernizare a școlii gimnaziale nr. 30 Gheorghe Țițeica din Constanța (DOCUMENTE)

10 Dec 2023 1106

Florentina Țigmeanu, directorul demis de la Școala 30 din Constanța, a dat din nou în judecată Inspectoratul Școlar

18 Oct 2023 1539

Fostul director de la Școala nr. 30 „Gheorghe Țițeica” a dat în judecată Inspectoratul Școlar Județean Constanța

05 Oct 2023 3919

Învățământ Constanța Directorul de la Școala 30 „Gheorghe Țițeica”, eliberat din funcție. Ce spune inspectorul general Sorin Mihai?

20 Sep 2023 3676

Situația containerelor utilizate ca săli de clasă de către Școala Gimnazială Nr. 30 Gheorghe Țițeica din Constanța

11 Sep 2023 1276

Un SRL din Capitală mai câștigă un contract prin atribuire directă de la Primăria Constanța (DOCUMENTE)

17 Jun 2023 1464

Elevi de la Școala Gimnazială Nr.30 „Gheorghe Țițeica" Constanța, în vizită la stația de sortare și reciclare din cadrul Polaris M Holding (GALERIE FOTO)

07 Jun 2023 1278

Acțiuni de combatere a bullying-ului în școlile constănțene. Autoritățile constănțene fac precizări (FOTO+VIDEO)

24 Apr 2023 1586

În urmă cu scurt timp! Curtea de Apel s-a pronunțat în dosarul deschis de Școala 30 Constanța (MINUTA)

21 Mar 2023 7978

Constanța Ce se va întâmpla cu elevii de la Școala nr.30 „Gheorghe Țițeica”, afectată de incendiu

10 Mar 2023 3236