Şcolile Lumina nu se închid Managerul Liceului Internaţional de Informatică, Mustafa Bedir - „Funcţionăm în baza legislaţiei române“

Declaraţiile ambasadorului Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, cu privire la cele 11 unităţi de învăţământ din reţeaua „Lumina Instituţii de Învăţământ”, organizaţie înfiinţată în anul 1994 la Constanţa, au declanşat o serie de controverse.
 

Diplomatul susţinea că imamul Fethullah Gülen deţine 11 unităţi şcolare în România. Este vorba despre Şcoala „Spectrum“ Bucureşti, Şcoala „Spectrum“ Constanţa, Şcoala Internaţională „Spectrum“ Iaşi, Şcoala Internaţională „Spectrum“ Cluj, Şcoala Internaţională „Spectrum“ Timişoara, Şcoala Internaţională „Spectrum“ Ploieşti, International Computer High School of Bucharest (ICHB) (Liceul Internaţional de Informatică), International Computer High School of Constanţa (Liceul Internaţional de Informatică), International School of Bucharest, ISB Early Learning Centre.
Pornind de la afirmaţiile făcute de Osman Koray Ertaş, managerul Liceului Internaţional de Informatică din Constanţa, Mustafa Bedir, a declarat: „Ne pare foarte rău de cele întâmplate săptămâna trecută şi, bineînţeles, nu suntem de acord şi, foarte clar, fără niciun semn de întrebare, precizăm că noi avem doar activităţi şcolare, noi nu avem nicio legătură cu politica, suntem liceu particular, dar acreditat. Suntem monitorizaţi de organele de control de aici: Inspectoratul Şcolar, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice“.
 
În aceeaşi ordine de idei, bazându-se pe afirmaţiile purtătorului de cuvânt al MENCS, Mirabela Amarande, care declara că până acum nu a fost primită nicio solicitare din partea statului turc referitoare la închiderea şcolilor, managerul a subliniat că în acest moment nu se pune problema închiderii şcolilor din reţeaua „Lumina Instituţii de Învăţământ, întrucât, „instituţia funcţionează în baza legislaţiei române şi, respectiv, trebuie respectate toate criteriile de aici“.
 
Totodată, în ceea ce priveşte orele de religie predate în liceu, acesta a menţionat că instituţia funcţionează exact ca un liceu de stat, evidenţiind faptul că, în acest sens, instituţia respectă dispoziţia Curţii Constituţionale. Astfel, potrivit acestuia, în Liceul Internaţional de Informatică orele de religie se fac la discreţia copiilor şi a părinţilor. În acelaşi timp, directorul a amintit că în anul şcolar 2015-2016, majoritatea au optat pentru religia creştin-ortodoxă. Din cei 188 de elevi, care studiază la liceu, 24 de elevi au ales religia islamică.
 
Referitor la corpul didactic al instituţiei, Mustafa Bedir a afirmat că din cei 35 de profesori ai liceului, 10 profesori sunt din Turcia, aceştia deţinând permis de şedere pe termen lung în România. De asemenea, cu ei se reînnoieşte în fiecare an contractul de muncă. În plus, aceştia predau, în special, disciplinele de real şi au ocupat posturile de muncă pe care le oferă liceul din propria dorinţă. Exprimându-şi îngrijorarea faţă de situaţia din Turcia, Mustafa Bedir, a mărturisit că nu intenţionează să plece acasă în curând. „În vara aceasta nu ne gândim să ne întoarcem, dar pe viitor, da. În cele din urmă, suntem cetăţeni ai Republicii Turcia, e ţara noastră“, a declarat managerul Liceului Internaţional de Informatică.
 
Citeşte şi:
 
Gulen, sursă de inspiraţie Managerul Liceului Internaţional de Informatică, Mustafa Bedir - „Noi facem şcoală, nu politică”
 
Şcolile „Lumina”, în pericol?! Consulul Ali Bozçalışkan - „Statul turc a solicitat închiderea instituţiilor şi a fundaţiilor Gülen!”
 
Update 3 „Imperiul“ lui Gulen din Constanţa - Şcoala Spectrum şi Liceul Internaţional, Fundaţia Tuna şi ziarul bilingv Zaman (galerie foto+document)
 
Ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş Gruparea din spatele puciului are 11 școli în România

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A fost semnat contractul de furnizare a celor 104 autobuze urbane cu Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş

13 Jul 2018 2667

Primarul comunei Cumpăna, alături de ambasadorul Turciei la Bucureşti (galerie foto)

30 Aug 2017 2691

Premierul Sorin Grindeanu, discuţii, la Palatul Victoria, cu ambasadorul Turciei

15 Feb 2017 1716

Ambasadorul Turciei în România, Osman Ertaş, a cerut să fie primit în audienţă la MAE

21 Jul 2016 2316

Hotnews.ro Ambasadorul Turciei explică de ce s-au grăbit puciştii să atace şi care e motivul epurărilor masive din instituţiile de stat (video)

21 Jul 2016 2966

Eveniment. Expoziția Întoarcerea la natură la Palatul Parlamentului. Cine a participat de la Constanța

15 Dec 2015 2391

TIKA la Constanţa Ambasadorul Turciei, Osman Koray Ertaş, şi consulul Ali Bozcaliskan au inaugurat Lectoratul de Limbă şi Cultură Turcă (galerie foto)

27 Oct 2015 4448

Hagi s-a întâlnit cu noul ambasador al Republicii Turcia la Bucureşti, Osman Koray Ertaş

09 Oct 2014 4431

Ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, prima vizită oficială în Constanţa

06 Oct 2014 5151

Primirea de către secretarul de stat George Ciamba a ambasadorul agreat al Republicii Turcia, Osman Koray Ertaș - 24 septembrie 2014

24 Sep 2014 1173