Şefa promoţiei 2015 „Iulian Fota“, de la Universitatea „Andrei Şaguna“ Rodica Mitu, povestea unei luptătoare (galerie foto)

Studenţii de la Ştiinţele Comunicării şi Ştiinţe Politice, specializarea Jurnalism, din cadrul Universităţii „Andrei Şaguna“, au absolvit, ieri, facultatea, printr-o ceremonie emoţionantă. Absolvenţii au fost cuprinşi de sentimente de bucurie şi de tristeţe, în acelaşi timp, fericiţi că termină facultatea, nostalgici după momentele plăcute petrecute alături de colegi şi profesori. Promoţia „Iulian Fota“ a Facultăţii de Ştiinţele Comunicării şi Ştiinţe Politice, specializarea Jurnalism, a spus „prezent“, ieri, pentru ultima dată, în faţa conf. univ. dr. Iulian Fota, consilier prezidenţial pentru securitatea naţională între 2009 şi 2014, prof. univ. dr. Aurel Papari - preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna“, prof. univ. dr. Adrian Cristian Papari - rectorul universităţii, lect. univ. dr. Ştefan Georgescu - decanul facultăţii, alături de ei aflându-se toţi profesorii care le-au călăuzit paşii.

„Să aveţi scopuri bine definite“


Şefa de promoţie, Rodica Mitu, a fost aplaudată îndelung de profesori, colegi, prieteni şi de toţi cei care au luat parte la festivitate. „Astăzi, sărbătorim ani plini de emoţii. Emoţia primei întâlniri, a primului curs. Emoţia gălăgioasă dinaintea primului examen. Emoţia primelor note, a primului cinci şi a primului zece. Emoţii prin care am văzut lumea plină de posibilităţi. De ele ne aducem aminte cu drag, dar mai ales de emoţiile de azi, pe care, cu siguranţă, nu le vom uita niciodată. În astfel de momente de împlinire profesională, doresc să adresez - în numele promoţiei - mulţumiri preşedintelui Aurel Papari, conducerii şi profesorilor noştri, care ne-au fost atât dascăli, cât şi mentori. Visul începe cu un profesor care crede în tine. În această notă, le mulţumim decanului Ştefan Georgescu şi doamnei profesor Alina Vasiliu pentru încrederea, susţinerea şi încurajările lor. În mod deosebit dorim să îi mulţumim domnului Iulian Fota pentru onoarea pe care ne-o face prin prezenţa sa şi pentru vorbele sale frumoase. De asemenea, am o mulţumire personală: mamă, mulţumesc pentru că nu ai lăsat pe nimeni să îmi spună că nu pot. Viitorilor absolvenţi le spunem să trăiască toate experienţele oferite de facultate. Şi să aibă scopuri bine definite. Înainte de a începe facultatea, m-am imaginat susţinând acest discurs. Iar acum sunt aici. În prima zi de facultate, domnul Papari ne-a adresat câteva cuvinte, nu îmi aduc aminte întocmai cuvintele rostite, dar ideea era următoarea: dacă ne ambiţionăm, o să avem de muncă chiar din al doilea an de facultate. M-am imaginat cu loc de muncă. Şi aşa s-a întâmplat. Dorinţele şi imaginaţia mută munţii din loc. Vă mulţumesc!“, le-a transmis profesorilor şi colegilor Rodica Mitu.

Încercări, vise şi realizări

Rodica s-a născut pe 7 iunie 1990, la Medgidia. A absolvit Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu“ din Medgidia, cu media 9,55. Ulterior, şi-a continuat studiile la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, la Facultatea de Ştiinţe Economice. După absolvire, în 2012, a decis să îşi urmeze visul şi să se înscrie la Universitatea „Andrei Şaguna“, Facultatea de Ştiinţele Comunicării şi Ştiinţe Politice, specializarea Jurnalism. Recent, pe data de 8 mai, a participat la Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice a Studenţilor şi Masteranzilor, ediţia a XXIII-a, obţinând premiul I pentru lucrarea cu titlul „Jurnalismul independent - o alternativă în mass-media româneşti“. „În urmă cu doi ani, am citit un mesaj postat pe Facebook de Florin Piersic Jr. «Povesteşte ce ţi s-a întâmplat pe parcursul unei singure zile. Dacă poţi, restrânge acest segment la o oră. Fii prozaic. Povestirea poate fi reală sau inventată». Mi s-a părut o idee minunată şi am decis să particip. Ulterior, povestea mea intitulată «Într-o oră» s-a aşezat între copertele cărţii «Ficţiuni reale» (n.r. editor, Florin Piersic jr., editura Humanitas), alături de alte 66 de poveşti“, ne-a destăinuit Rodica.

„Am învăţat că sunt puternică şi că pot trece peste orice“

La trei ani, părinţii Rodicăi au observat ca ceva nu este în regulă cu fiica lor, care nu putea merge. „Îngrijoraţi, m-au dus la medic. Îmi amintesc perfect prima mea biopsie“, spune Rodica. Diagnosticul a venit ca un fulger ce a lăsat un semn pe viaţă - amiotrofie spinală. De atunci, se deplasează într-un scaun cu rotile. „Nu puteam să merg. Un tratament miraculos nu era şi nici acum nu există. Părinţii mei au făcut totul pentru ca lucrurile să decurgă normal. A fost greu până într-un punct, în care am decis să caut răspunsul în interiorul meu. Am găsit acolo nu numai răspunsuri, ci şi forţa de a merge mai departe şi nu oricum, ci cu zâmbetul pe buze! Viaţa mea s-a schimbat. Din fata nesigură, uşor timidă şi plină de întrebări fără răspuns, am devenit o luptătoare şi o optimistă incurabilă. Am înţeles că totul se întâmpla dintr-un motiv, am învăţat că sunt puternică şi că pot trece peste orice“, povesteşte Rodica. Tânăra a reuşit şi reuşeşte în continuare să se simtă fericită. Cu ajutorul părinţilor, al prietenilor adevăraţi. „Pot spune că am avut parte până acum de clipe extraordinare, dar şi dezastruoase, clipe în care m-am simţit pe deplin fericită, dar şi clipe în care credeam că totul s-a terminat“, ne-a mai destăinuit Rodica. „Caut în fiecare zi să fac lucruri noi, cu toate că ai zice ca nu am prea multe opţiuni, fiind într-un scaun cu rotile. Dar imaginaţia nu stă în picioare. Mersul... e un avantaj foarte mare, dar nu esenţial. Nu pot să merg cu picioarele, atunci merg cu un scaun rulant. Asta nu înseamnă că mi-am pierdut speranţa că la un moment dat voi putea să merg singură“, a adăugat tânăra. Trebuie să precizăm că Rodica Mitu şi-a găsit deja şi un loc de muncă. De mai bine de un an, este redactor online la cotidianul ZIUA de Constanţa!

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Elena Pascu

07 Jun, 2015 16:18

Bravo Rody!! Sunt mandra de tine.Iti doresc azi de ziua ta tot ce e mai frumos in viata, sa ai parte numai de bucurii si sa fii asa cum ai fost mereu. Te pup.

Iulian nestea

14 May, 2015 18:24

Bravo Rodica!! Felicitari!! Ma bucur ca ai avut curaj sa treci peste toate greutățile pe care le-ai întîmpinat. Te stiu de cind te-ai născut si stiu ca părinții tai au avut întotdeauna grije de tine si au facut tot ce le -a stat in putere sa te ajute. E adevărat ca esti imobila, dar ai reusit sa faci de 10 ori mai mult decit multe persoane mobile. Tot ce pot sa spun este ca iti doresc sa ai noroc in viata si sa fii tare. . Keep up the good work, you got all the support you need !!

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.