Invatamant

Sesiunea august - septembrie 2020 a examenului național de bacalaureat începe luni, 24 august

1.584 de candidaţi din județul Constanța s-au înscris în vederea susținerii probelor din a doua sesiune (august - septembrie) a examenului național de bacalaureat 2020, începând de luni, 24 august. Din totalul celor înscrişi, 995 de candidați provin din promoţia 2019-2020, iar 589 de candidați sunt din promoţiile anterioare. Aceștia vor susține probele în 15 centre de examen (13 în municipiul Constanța, 1 în Medgidia, 1 Năvodari).

Probele scrise sunt programate în săptămâna 24 - 27 august, după următorul calendar:
  • 24 august: Limba și literatura română - Ea)
  • 25 august: proba obligatorie a profilului - Ec)
  • 26 august: proba la alegere a profilului și specializării - Ed)
Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se vor derula în zilele de 28 și 31 august, respectiv 1 septembrie. În acest sens, comisiile de bacalaureat din unitățile de învățământ liceal vor calcula mediile candidaților și vor asigura echivalarea/recunoașterea nivelurilor de competență la probele de profil din cadrul examenului național de bacalaureat (2020), potrivit metodologiei specifice.

Afișarea primelor rezultate înregistrate la probele scrise va avea loc în data de 2 septembrie (până la ora 12:00) și va fi urmată de etapa depunerii contestațiilor, în aceeași zi, în intervalul orar 14:00 - 20:00.

La fel ca în prima sesiune, rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui și a prenumelui, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor - RGPD).

Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (3-4 septembrie), vor fi comunicate sâmbătă, 5 septembrie.
Probele scrise încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Reamintim că toate măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor prevăzute în ordinul comun MEC - MS nr. 4.267/841/2020 sunt valabile și pentru sesiunea august-septembrie a examenului de bacalaureat.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele/instrumentele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.


Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a examenului.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecință, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5 (cinci), iar media finală pentru promovarea examenului este cel puțin 6 (șase).

Cadrele didactice din comisiile de examen s-au pregătit pentru această sesiune de bacalaureat urmărind respectarea tuturor prevederilor metodologice, precum și măsurile impuse de situația epidemiologică actuală. Ne dorim ca absolvenții să trateze cu responsabilitate acest examen astfel încât rezultatele finale să reflecte pregătirea anterioară și să completeze firesc parcursul educațional proiectat a afirmat Sorin Mihai, inspector școlar general.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Șef de promoție, victorios la Curtea de Apel Constanța împotriva Inspectoratului Școlar Județean Tulcea

09 Oct 2020 1702

Instanțele din Constanța decid azi viitorul unui șef de promoție al unui liceu din Tulcea

07 Oct 2020 2252

Primăria Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa, angajează șofer

17 Sep 2020 613

Ședință la Consiliul Local Municipal Constanța. Terenuri pentru cetățeni de onoare

16 Sep 2020 1184

Calendarul privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat 2021

12 Sep 2020 4377

Bacalaureat 2020, sesiunea august – septembrie. Rezultate finale după soluționarea contestațiilor, la Constanța

05 Sep 2020 987

BAC de toamnă 2020 S-au publicat rezultatele finale. Care a fost cea mai mare medie la Constanța

05 Sep 2020 920

Rezultatele Bacalaureatului 2020, sesiunea de toamnă Județul Constanța a înregistrat o promovare apropiată de media națională, înainte de contestații

03 Sep 2020 1080

Bacalaureat sesiunea de toamnă Ministerul Educației, despre desfășurarea ultimei probe scrise

27 Aug 2020 807

Bacalaureat 2020 de toamnă. Bilanțul primelor două probe la Constanța - un eliminat, pentru comunicare la distanță

25 Aug 2020 949

Bacalaureat 2020, sesiunea de toamnă 55 de candidați eliminați de la a doua probă, la nivel național

25 Aug 2020 660

Bacalaureat 2020, sesiunea de toamnă Subiectele de la istorie și matematică

25 Aug 2020 733

Bacalaureat 2020, sesiunea de toamnă Ce subiecte au picat la profilul uman

24 Aug 2020 763

Începe Bacalaureatul 2020, sesiunea de toamnă La Constanța au fost organizate 15 centre de examen pentru cei 1.584 de candidați

24 Aug 2020 1148

Viitorul unui șef de promoție din Tulcea, decis de judecătorii constănțeni. De ce a fost dat afară din examenul de Bacalaureat

08 Aug 2020 1567