Sindicatele din învățământ propun „sancțiuni clare pentru părinții și elevii care aduc grave prejudicii de imagine unor cadre didactice”

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a adresat un Apel public Guvernului României, chiar în ziua în care s-a sărbătorit Ziua Mondială a Profesorilor, apel prin care solicită asigurarea tuturor condițiilor necesare pentru funcționarea școlii în mediul online, dar și pentru a găsi soluții la problemele cu care se confruntă salariații din sistemul de educație.
 
Apelul vine și pe fondul faptului că foarte mulți părinți s-au arătat intrigați de faptul că există profesori care refuză să apară online, motiv pentru care Inspectoratul Școlar al municipiului București a anunțat că va trece la sancționarea acelor cadre didactice care nu vor să treacă la predarea în mediul virtual.
 
„Încă din semestrul al doilea al anului școlar trecut a fost evident faptul că pentru anul școlar 2020-2021, Executivul ar fi trebuit să pregătească, printr-un program național,  unitățile de învățământ din întreaga țară pentru desfășurarea cursurilor în online, ca urmare a contextului generat de noul Coronavirus”, se arată în deschiderea Apelului către Guvernul României. 
 
„Federația noastră a făcut această atenționare în nenumărate rânduri. Prin urmare, se impune adoptarea următoarelor măsuri:
 
1.Toate școlile să aibă acces la internet de mare viteză care să susțină numărul ridicat de elevi și cadre didactice care se loghează în sistem în același timp; să nu uităm că indiferent de scenariul epidemiologic – o parte dintre elevi sunt obligați să urmeze cursurile în sistem online!
 
2. Achiziționarea de laptopuri sau calculatoare performante, cu ajutorul cărora cadrele didactice să își poată preda materia, în timpul orelor de curs; laptopurile vechi sau depășite nu pot susține platforme moderne de învățare, cursuri interactive sau cu un conținut elaborat al materiei didactice. Aici nu mai avem doar tablă și cretă!  
 
3. Achiziționarea de camere video performante care să ofere sunet și imagine de calitate, astfel încât elevii care participă la școala online să poată înțelege tot ce comunică profesorii; sunt numeroase situații în care elevii nu aud sau nu văd ce  predau cadrele didactice.
 
4. Achiziționarea de echipamente pentru participarea la școala online a tuturor elevilor, având în vedere că există încă un număr mare de elevi care nu le posedă, între aceștia fiind și elevi care vor susține examenele naționale! Numai așa putem vorbi despre asigurarea șanselor egale de acces la educație!
 
5. Modificarea legislației, în sensul de a stabili sancțiuni clare pentru părinții și elevii care aduc grave prejudicii de imagine unor cadre didactice, prin postarea pe rețelele de socializare de filmulețe și imagini trucate luate din timpul predării online!
 
6. Respectarea dispozițiilor art. 4 din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date, precum și a prevederilor art. 272 alin. 3 și 4 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare care spune că înregistrarea prin orice procedee a activităţii didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care desfășoară acea activitate. De asemenea, trebuie respectate prevederile art. 73 din Codul civil, conform cărora orice persoană are dreptul la propria imagine, iar în exercitarea acestui drept, persoana poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfățișării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri.
 
Doar după ce este îndeplinit acest cadru de funcționare, în limite legale, oferind garanția protecției tuturor celor implicați în actul educational, Guvernul României poate solicita luarea unor măsuri împotriva cadrelor didactice care nu doresc să fie filmate în timpul predării online. Este revoltător faptul că domnului Ludovic Orban, Prim-Ministrul României, i se pare a fi o «bazaconie» faptul că profesorii solicită respectarea regulilor de protecție a datelor personale, măsuri care se aplică în toate țările membre ale Uniunii Europene!
 
Pentru că  profesorii sunt în linia întâi în ceea ce privește riscul de contaminare cu Coronavirus, fapt care deja se întâmplă în multe dintre școli, în mod normal actuala Putere ar trebui să susțină inițiativa legislativă conform căreia personalului din învățământ ar urma să i se acorde un stimulent financiar pentru implicarea și expunerea în fața acestui risc.
Considerăm că Guvernul României  trebuie să facă efortul de a identifica sumele necesare pentru acordarea majorării salariale cadrelor didactice începând cu data de 1 septembrie 2020, având în vedere și faptul că poziționarea salariilor acestora în grila de salarizare este în partea inferioară, iar creșterile salariale ar fi modice. 
Până când educația nu va deveni o prioritate și în realitate, iar munca profesorilor nu va fi răsplătită ținând cont de rolul importanța ei în societate, România nu va putea să facă parte din categoria țărilor dezvoltate, având lipsuri în toate domeniile socio-economice!
 
„Dreptul la educație al elevilor este garantat de Constituția României, iar pentru ca acest deziderat să se aplice, cei care guvernează  au obligația să găsească soluții. În acest moment există un număr apreciabil de elevi care nu participă la școala online, pentru că nu dispun de mijloacele necesare. Era și este de datoria Guvernului României să asigure aceste echipamente tehnice. Școala online presupune ca toate unitățile de învățământ să posede echipamente performante, astfel încât elevii să audă la parametri normali ceea ce predă profesorul în sala de clasă și nu numai. Nu se întâmplă acest lucru, din păcate! Ba mai mult, deși nu li se asigură echipamentele necesare, profesorii sunt acum amenințați cu desfacerea contractului individual de muncă dacă nu predau online, ceea ce este un abuz. Și, în viziunea celor care guvernanează, nici la protecția propriei imagini nu mai au dreptul, într-o țară  care face parte din U.E. și care a stabilit reguli clare legate de această protecție", a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.
 
Citește și:

FSLI solicită președintelui României să promulge legea prin care profesorii pot fi ajutaţi să desfășoare lecții on-line în condiții optime
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Adriana

07 Oct, 2020 00:35

Pe cand o propunere de evaluare psihiatrica, psihologica si de competenta a cadrelor didactice?

Articole asemanatoare

Simion Hăncescu, președintele FSLI Bugetul Educaţiei va creşte cu șase miliarde de lei în 2024

11 Dec 2023 732

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ „Nu s-a abandonat absolut nimic din ceea ce s-a reglementat şi s-a promis“

04 Sep 2023 789

Sindicaliștii din Educație discută cu președintele Klaus Iohannis (GALERIE FOTO)

30 May 2023 995

Greva generală din învăţământ continuă şi miercuri!

24 May 2023 1033

LIVE Salariații din sistemul de învățământ ies la protest. Prima manifestare are loc la Constanța (FOTO+VIDEO)

14 Mar 2023 1501

FSLI Pe 2 martie declanşăm seria protestelor în ţară!

28 Feb 2023 632

Sindicaliştii din Educaţie ies în stradă și amenință cu greva generală. Ce nemulțumiri au

16 Dec 2021 1834

Federațiile sindicale și ale părinților fac presiuni Se solicită renunțarea la modificarea structurii anului școlar 2020-2021 și a calendarului Evaluării Naționale

25 Mar 2021 2184

Apelul sindicatelor din învățământ „Trebuie să apară tragedii și în sistemul de educație, pentru ca lucrurile să fie luate în serios”

11 Feb 2021 1984

Reacția FSLI la neacordarea majorării de salarii pentru profesori „Educația nu este «cârciuma» sistemului bugetar!”

14 Aug 2020 1958

FSLI solicită președintelui României să promulge legea prin care profesorii pot fi ajutaţi să desfășoare lecții on-line în condiții optime

03 May 2020 2906

FSLI. Șomajul tehnic în educație pune în pericol siguranța angajaților, a elevilor și chiar a unităților de învățământ

11 Apr 2020 2187

FSLI Controalele din şcoli realizate de ministrul Educaţiei trebuie să respecte legea, dincolo de intenţia bună a acestor verificări

18 Jan 2020 2016

Inspectorul general Petrică Miu salută reducerea numărului de ore, dar propune revizuirea statutului pensionarilor de la catedră

30 Oct 2019 5271

Schimbarea statutului profesorilor naşte reacţii... adverse. Invocata triadă profesor-elev-părinte s-a dus pe apa sâmbetei (document)

10 Oct 2019 5710