Sistemul de titularizare a cadrelor didactice se modifică. Ce spun reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța

Ministerul Educației a decis ca profesorii care au luat la concursul de titularizare note mai mari de 7 și nu s-au angajat în următorii 6 ani de la susținerea acestui concurs să dea concurs din nou dacă vor un post permanent în sistemul de învățământ. 

Recent, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care articolul 253 din Legea Educației, care le permitea profesorilor cu note mari la titularizare în anii trecuți să ceară din nou titularizarea a fost abrogat. Ministerul Educației a vrut astfel să rezolve situația prin care CCR a declarat acest articol din Legea 1/2011 neconstituțional. 
 
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța au precizat că nu se pot pronunța cu privire la situația profesorilor aflați în această situație, deoarece ordonanța de urgență încă nu a apărut în Monitorul Oficial. „Ordonanța de Urgență (n.r. - prin care articolul 253 din Legea Educației se abrogă) nu a fost publicată în Monitorul Oficial și nu pot să mă pronunț. Nu există o evidență a profesorilor care se află în această situație. În momentul în câre profesorii depuneau dosarele, știam. Profesori care au note peste 7 și au fost repartizați sunt mulți. Dar nu toți puteau să beneficieze de prevederile articolului 253. Am fi știut câți sunt doar dacă veneau cu dosare“, a explicat inspectorul școlar general adjunct al ISJ Constanța, Alina Codreanu.
 
De altfel, și Sindicatul Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța a anunțat aceste modificări. „Urmare a intervenției Federației Sindicatelor Libere din Învățământ la Ministerul Educației Naționale și la Guvernul României, Ministerul Educației Naționale a elaborat proiectul unei ordonanțe de urgență, pentru a soluționa problema survenită după Decizia CCR nr. 528/2018 privind neconstituționalitatea art. 253 din Legea Educației Naționale. Astfel, după articolul 93 se introduce un nou articol, cu următorul cuprins: «Consiliile de administrație ale unităților de învățământ pot hotărî modificarea contractului individual de muncă din durată determinată de un an, în contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului, pentru cadrele didactice calificate, dacă acestea au promovat examenul de definitivat și concursul național de titularizare cu nota/media de cel puțin 7, în condițiile Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare și dacă postul este vacant». Cadrele didactice calificate care beneficiază de aceste prevederi au dreptul să participe la mobilitatea de personal, potrivit metodologiei Ministerului Educației Naționale, aprobate în acest scop“, a punctat, pe pagina sa de Facebook, Sindicatul Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța.
 
Reamintim că, săptămâna trecută, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat că s-a găsit o soluție pentru lipsa de personal în școli: „Am rămas în plină mișcare de personal cu acest vid legislativ. Am găsit o soluție: cei care se află în situația să fi obținut note peste 7 în ultimii 6-7 ani, adică de la Legea 1 încoace, pot să folosească aceste rezultate în situația în care Consiliul de Administrație al unității școlare decide că poate să transforme contractul de muncă din contract pe durată determinată, într-un contract cu durata egală cu viabilitatea postului didactic. Ca urmare, în felul acesta considerăm că am rezolvat, fără să încălcăm decizia Curții, pentru că asta nu înseamnă titularizare, dar înseamnă posibilitatea prelungirii contractului de muncă atât timp cât postul este viabil”.
 
Într-un comunicat de presă, Ministerul Educației arată că „prevederile acestei ordonanțe de urgență permit consiliului de administrație al unității de învățământ modificarea duratei contractului individual de muncă din durată determinată de un an, în contract de muncă pe durata de viabilitate a postului, pentru cadre didactice calificate, dacă acestea au promovat examenul de definitivat și concursul național de titularizare cu nota/media cel puțin șapte”. 

În această situație sunt aproape 2.000 de profesori care au obținut nota 7 la titularizare în ultimii 6 ani și nu au găsit post permanent. Profesorii care au luat titularizarea în ultimii 6 ani și nu mai vor să susțină alt examen în acest an vor putea ocupa posturi pe perioadă determinată și vor avea aceleași drepturi ca profesorii titularizați. 


 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISJ Constanța a publicat lista posturilor vacante, rezervate complete și incomplete pentru anul școlar 2024-2025

23 Feb 2024 1109

Ministerul Educației a publicat modele de subiecte pentru titularizare și definitivat 2024

18 Dec 2023 768

Ministerul Educației Mai puțin de jumătate dintre participanți au promovat examenul de titularizare! Iată rezultatele inițiale

18 Jul 2023 787

TITULARIZARE 2023 26 de candidați, eliminați pentru fraudă de la concursul pentru ocuparea unui post în învățământ

13 Jul 2023 810

Județul Constanța Peste 1.000 de candidați înscriși la examenul de Titularizare în învățământul preuniversitar

11 Jul 2023 1612

TITULARIZARE 2023 Mâine are loc proba scrisă din cadrul concursului național de ocupare a posturilor didactice din învățământul preuniversitar

11 Jul 2023 951

Sondaj de Opinie 63% dintre respondenți sunt de părere că se putea găsi mai rapid o soluție la revendicările cadrelor didactice

19 Jun 2023 1090

Sondaj de Opinie Cum vi se par modificările de ultimă oră aprobate de Guvern care vizează examenele de Bacalaureat și Titularizare în învățământ?

12 Jun 2023 1186

Modificările aduse examenelor de Bacalaureat și Titularizare, publicate în Monitorul Oficial

11 Jun 2023 1082

Oficial! Probele de evaluare a competenţelor de la bacalaureat 2023, echivalate cu mediile din liceu. Când vor avea loc probele scrise de la Bacalaureat și Evaluarea Națională (VIDEO)

11 Jun 2023 1255

Greva din educație schimbă examenele de Bacalaureat și Titularizare! Evaluarea de la finalul clasei a VI - anulată

09 Jun 2023 1085

Anunț important al Ministerului Educației! Ce se întâmplă cu inspecțiile la clasă, în vederea participării la concursul de Titularizare sau pentru obținerea gradelor didactice

24 May 2023 1219

Editorial! Examenul de titularizare, o piatră de încercare pentru tinerii care doresc să îmbrățișeze o carieră în învățământ

28 Jul 2022 1724

Titularizare 2022 Rezultate finale. 46% dintre candidați din județul Constanța au reușit să ia note mai mari de 7,00

27 Jul 2022 1646

Titularizare 2022 Au fost publicate rezultatele finale după rezolvarea contestațiilor (DOCUMENT)

27 Jul 2022 2060