Invatamant

Sistemul de titularizare a cadrelor didactice se modifică. Ce spun reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța

Ministerul Educației a decis ca profesorii care au luat la concursul de titularizare note mai mari de 7 și nu s-au angajat în următorii 6 ani de la susținerea acestui concurs să dea concurs din nou dacă vor un post permanent în sistemul de învățământ. 

Recent, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care articolul 253 din Legea Educației, care le permitea profesorilor cu note mari la titularizare în anii trecuți să ceară din nou titularizarea a fost abrogat. Ministerul Educației a vrut astfel să rezolve situația prin care CCR a declarat acest articol din Legea 1/2011 neconstituțional. 
 
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța au precizat că nu se pot pronunța cu privire la situația profesorilor aflați în această situație, deoarece ordonanța de urgență încă nu a apărut în Monitorul Oficial. „Ordonanța de Urgență (n.r. - prin care articolul 253 din Legea Educației se abrogă) nu a fost publicată în Monitorul Oficial și nu pot să mă pronunț. Nu există o evidență a profesorilor care se află în această situație. În momentul în câre profesorii depuneau dosarele, știam. Profesori care au note peste 7 și au fost repartizați sunt mulți. Dar nu toți puteau să beneficieze de prevederile articolului 253. Am fi știut câți sunt doar dacă veneau cu dosare“, a explicat inspectorul școlar general adjunct al ISJ Constanța, Alina Codreanu.
 
De altfel, și Sindicatul Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța a anunțat aceste modificări. „Urmare a intervenției Federației Sindicatelor Libere din Învățământ la Ministerul Educației Naționale și la Guvernul României, Ministerul Educației Naționale a elaborat proiectul unei ordonanțe de urgență, pentru a soluționa problema survenită după Decizia CCR nr. 528/2018 privind neconstituționalitatea art. 253 din Legea Educației Naționale. Astfel, după articolul 93 se introduce un nou articol, cu următorul cuprins: «Consiliile de administrație ale unităților de învățământ pot hotărî modificarea contractului individual de muncă din durată determinată de un an, în contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului, pentru cadrele didactice calificate, dacă acestea au promovat examenul de definitivat și concursul național de titularizare cu nota/media de cel puțin 7, în condițiile Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare și dacă postul este vacant». Cadrele didactice calificate care beneficiază de aceste prevederi au dreptul să participe la mobilitatea de personal, potrivit metodologiei Ministerului Educației Naționale, aprobate în acest scop“, a punctat, pe pagina sa de Facebook, Sindicatul Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța.
 
Reamintim că, săptămâna trecută, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat că s-a găsit o soluție pentru lipsa de personal în școli: „Am rămas în plină mișcare de personal cu acest vid legislativ. Am găsit o soluție: cei care se află în situația să fi obținut note peste 7 în ultimii 6-7 ani, adică de la Legea 1 încoace, pot să folosească aceste rezultate în situația în care Consiliul de Administrație al unității școlare decide că poate să transforme contractul de muncă din contract pe durată determinată, într-un contract cu durata egală cu viabilitatea postului didactic. Ca urmare, în felul acesta considerăm că am rezolvat, fără să încălcăm decizia Curții, pentru că asta nu înseamnă titularizare, dar înseamnă posibilitatea prelungirii contractului de muncă atât timp cât postul este viabil”.
 
Într-un comunicat de presă, Ministerul Educației arată că „prevederile acestei ordonanțe de urgență permit consiliului de administrație al unității de învățământ modificarea duratei contractului individual de muncă din durată determinată de un an, în contract de muncă pe durata de viabilitate a postului, pentru cadre didactice calificate, dacă acestea au promovat examenul de definitivat și concursul național de titularizare cu nota/media cel puțin șapte”. 

În această situație sunt aproape 2.000 de profesori care au obținut nota 7 la titularizare în ultimii 6 ani și nu au găsit post permanent. Profesorii care au luat titularizarea în ultimii 6 ani și nu mai vor să susțină alt examen în acest an vor putea ocupa posturi pe perioadă determinată și vor avea aceleași drepturi ca profesorii titularizați. 


 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Au început examenele naționale 2019. Cât vor încasa profesorii implicați în Evaluarea Națională, Bacalaureat, Titularizare și Definitivat (document)

11 Jun 2019 5958

Ordonanţă de urgenţă care îi vizează pe profesorii care au promovat examenul de titularizare cu note mai mari de 7, adoptată de Guvern

03 Apr 2019 1286

Titularizare 2019. ISJ Constanţa, despre concursul naţional pentru ocuparea catedrelor declarate vacante

12 Feb 2019 2896

Titularizare 2019 Modificări importante - se schimbă condiţiile de pensionare şi de pretransfer (document)

13 Dec 2018 17693

Şcoala Gimnazială nr. 16 va avea un nou director. Ce spune Gabriela Bucovală, inspector şcolar general al ISJ Constanţa

28 Jul 2018 5613

Peste 70% dintre candidați au promovat examenul de definitivat la Constanța. De astăzi se pot depune contestații

24 Jul 2018 992

Doi profesori din Constanţa, cu nota 10 la examenul de titularizare

18 Jul 2018 8389

Constanța. Rezultatele examenului de titularizare au fost afișate. Peste 80% dintre candidați au obținut note peste 5

17 Jul 2018 1253

Astăzi se afişează rezultatele examenului de titularizare 2018 Cel puţin nota 7 pentru ca un profesor să poată deveni titular

17 Jul 2018 1782

Titularizare 2018. Aproape 1.000 de profesori constănţeni, în examen

11 Jul 2018 2853

Emoții pentru viitoarele cadre didactice. Mâine vor susține proba scrisă din cadrul examenului de titularizare

10 Jul 2018 943

Modalitate „paralelă” de titularizare a cadrelor didactice, incriminată de președintele Iohannis. CCR discută astăzi sesizarea de neconstituționalitate

04 Jul 2018 1332

Încep înscrierile pentru examenul de titularizare ISJ Constanţa a scos la concurs peste 2.000 de posturi

19 Apr 2018 2774

Au fost publicate rezultatele finale ale examenului de titularizare. Lista profesorilor din Constanţa cu medii mai mari de 9,00

26 Jul 2017 4429

Revista presei locale

19 Jul 2017 1238