SLSIP Constanţa şi mai mulţi profesori au dat în judecată Liceul Teoretic Băneasa. Ce a semnalat sindicatul Ministerului Educaţiei

Sindicatul Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa (SLSIP), alături de 18 profesori, a dat în judecată Liceul Teoretic Băneasa.
 
Astfel, pe data de 14 noiembrie, pe rolul Tribunalului Constanţa a fost înregistrat dosarul nr. 7758/118/2017, Secţia I Civilă, materia - litigii de muncă, obiectul - drepturi băneşti, stadiul procesual - fond. Sindicatul Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa are calitatea de reclamant, alături de 18 cadre didactice, iar Liceul Teoretic Băneasa este pârât. Deocamdată, nu a fost stabilită data primei şedinţe a magistraţilor.
 
„Sindicatul are, la ora actuală, mai multe procese pe rol privind neplata la timp a drepturilor băneşti către cadrele didactice: fie pentru neplata la timp a titlului ştiinţific de doctor, fie pentru neplata orelor de educaţie fizică efectuate de învăţători sau de profesorii pentru învăţământul primar. Învăţătorii şi profesorii pentru învăţământul primar care au efectuat orele de educaţie fizică, nu au fost plătiţi nici măcar ca necalificaţi“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Mitică Iosif, liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa.
 
Potrivit unei adrese a SLSIP Constanţa către Ministerul Educaţiei Naţionale, orele de educaţie fizică predate de învăţători, institutori şi profesori pentru învăţământul primar care nu sunt ţinute de profesori cu studii superioare de specialitate pot fi remunerate în sistem de plata cu ora, ca personal necalificat.
 
„În conformitate de articolul 13 din contractul colectiv de muncă unic la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar 2014-2105, respectiv contractul colectiv de muncă unic la sector de activitate învăţământ preuniversitar 2017, orele de educaţie fizică predate de învăţători, institutori şi profesori pentru învăţământul primar care nu sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate pot fi remunerate în sistem de plata cu ora, ca personal necalificat. În plus, prin decizia 32/24.10.2016, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, orele de educaţie fizică efectuate de învăţători sau de profesori pentru învăţământul primar nu se cuprind în norma didactică a acestora şi se plătesc separat, cu ora. Cu toate acestea, vă aducem la cunoştinţă că în judeţul Constanţa, atât dispoziţiile articolului 263 din Legea nr. 1/2011, cât şi clauzele contractului colectiv de muncă au fost aplicate în mod neunitar sau au fost pur şi simplu încălcate. Astfel, în marea majoritate a unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Constanţa nu sunt aplicate nici prevederile articolului 263 din Legea nr. 1/2011, nici clauzele contactului colectiv de muncă şi, implicit, decizia nr. 32/2016 a Înaltei Curţi de Casaţie de Justiţie.
 
În consecinţă, vă rugăm să dispuneţi toate măsurile necesare pentru intrarea în legalitate, fie printr-o solicitare adresată Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, fie prin emiterea unor norme metodologice care să pună în acord art. 263(7) din Legea nr. U201 I, prevederile contractului colectiv de muncă, decizia nr. 32/2016 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi practica judiciară a Tribunalului Constanţa - totalmente favorabilă, în sensul obligării unităţilor de învăţământ la plata orelor de educaţie fizice efectuate de învăţători în afara normei didactice de predare“, se arată în adresa Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa, adresată Ministerului Educaţiei Naţionale.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.