Sorin Cîmpeanu, precizări importante despre legea educației

Sorin Cîmpeanu, foto: Facebook Sorin Mihai Cîmpeanu, Ministrul Educației a făcut precizări importante în cadrul unei declarații de presă intitulată: De ce schimbăm legea educației?

Vă prezentăm în continuare conținutul declarației de presă:


1. Schimbăm pentru că ne dorim o educație de calitate, responsivă și suportivă, iar acest lucru necesită o reformare sistemică și curriculară, o mentalitate, o conduită și, nu în ultimul rând, o atitudine proactivă. Schimbăm pentru că vrem să susținem în egală măsură excelența și echitatea. Schimbăm pentru că trebuie să avem un fundament pentru redarea prestigiului și demnității profesiei de dascăl, inclusiv printr-o salarizare motivantă care să fie cel puțin la nivelul salariului mediu pe economie, încă de la debutul în carieră.

2. Schimbăm pentru că, în ultimii ani, rezultatele sistemului actual au nemulțumit pe toată lumea/întreaga societate, iar analfabetismul funcțional a rămas constant sau chiar a crescut, ceea ce duce, evident, la rezultate slabe în materie de învațare relevantă pentru o viață independentă și deplină.

3. Schimbăm pentru că sistemul de învățământ se răsfrânge asupra vieții tuturor. Pentru că avem nevoie de absolvenți autonomi, de absolvenți care să înțeleagă ce se întâmplă în jurul lor și să gândească critic, de absolvenți care să caute soluții creative, și nu bazate pe șabloane, la problemele pe care le întâmpină societatea, de absolvenți care să fie antreprenori sau să muncească eficient și să plătească impozite și taxe în România, astfel încât banii investiți în educație să se întoarcă în sistemul de învățământ și în alte servicii publice. Avem nevoie de absolvenți care să producă bunăstare, să aibă capacitatea de a face acest lucru în mod inovativ, orientat spre viitor, și nu doar reproducând tipare existente.


4. Schimbăm pentru că fiecare elev din învățământul românesc trebuie să-și poată atinge potențialul maxim și să fie valorizat în contexte sociale și de învățare cât mai variate și cât mai atractive.

5. Schimbăm pentru că profesorii sunt nemulțumiți de programe și de lipsa lor de libertate în crearea de conținuturi adaptate la nevoile clasei și ale copiilor cu care lucrează.


6. Schimbăm pentru că liceenii sunt nemulțumiți că nu este posibilă o mai mare autonomie în alegerea disciplinelor de care sunt interesați, discipline care le-ar permite o specializare mai mare la acest nivel, în funcție de interesul lor și de planurile de viitor.

7. Schimbăm pentru că relevanța învățământului profesional pentru piața muncii a fost contestată, pe bună dreptate, pentru că școlile profesionale/liceele tehnologice funcționează pe modele învechite, fără o colaborare suficientă cu mediul economic.

8. Schimbăm pentru că elevii trebuie sa aibă acces la un traseu educațional mai flexibil, mai bine adaptat intereselor lor, care să poată identifica talentele și aptitudinile de la o vârstă cât mai fragedă și care să îi orienteze spre atingerea potențialului maxim.

9. Schimbăm pentru că părinții trebuie sa aibă un feedback obligatoriu, pentru ca fișele posturilor didactice sa poată fi modificate în acest sens, în paralel și în conformitate cu un nou Regulament de Organizare și Funcționare a Învățământului Preuniversitar.


10. Schimbăm pentru că publicul larg/societatea percepe sistemul de învățământ drept unul învechit, în care structurile sunt aceleași ca în urmă cu zeci de ani, în care inițiativa profesioniștilor se îneacă în birocrație și într-un centralism excesiv.

Pentru a raspunde tuturor acestor provocări, noile legi pornesc exact de la nevoile elevului, identificate pe parcursul a peste 6 ani de consultări în proiectul România Educată. Și aici vorbim nu numai de nevoi educaționale! Vorbim și de nevoi socio-emoționale, de nevoia de incluziune școlară, de nevoia de desegregare, de nevoia de confort și siguranță în spațiul școlar, de nevoia de a fi acceptat necondiționat și valorizat tocmai prin respectarea particularităților de vârstă și individuale, astfel încât elevul să fie beneficiarul unei EDUCAȚII INDIVIDUALIZATE urmărite printr-un instrument psihopedagogic de monitorizare și progres: portofoliul educațional!

Proiectul România Educată este un demers de politică publică, un argument pentru a construi și o oportunitate pentru a dezvolta.

Proiectele legilor educației sunt în consultare publică și așteptăm orice propuneri care pot genera îmbunătățirea acestora!

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un nou sezon de lecții realizate cu drona, ”Educație la Înălțime”. Lecție specială din Portul Constanța (VIDEO)

06 Oct 2022 444

Care a fost ultima vizită oficială a Ligiei Deca, acum ministru al Educației, în Constanța

04 Oct 2022 489

Clubul Sportiv Pantheon, condus de soțul deputatului PSD, Cristina Dumitrache, finanțat de Primăria Constanța (DOCUMENTE)

08 Sep 2022 1091

Darko Perić, actorul din La Casa De Papel, vine la Constanța, pentru Sunscreen Film & Arts Festival!

07 Sep 2022 651

Vasile Dîncu, la deschiderea anului școlar 2022-2023 „Tinerii de astăzi vor fi militarii de mâine, capabili să ia decizii“

05 Sep 2022 544

Cîmpeanu, anunț de ultimă oră despre resursele financiare din domeniul educației

02 Sep 2022 588

Sunscreen Film & Arts Festival pregătește un program plin pentru elevi, dar și pentru profesori

01 Sep 2022 611

Ministerul Educației a aprobat prin ordin de ministru lista cu cele 300 de școli unde se acordă suport alimentar

31 Aug 2022 568

Au fost publicate „Reperele metodologice pentru aplicarea curriculumului la clasa a X-a în anul școlar 2022 - 2023”

31 Aug 2022 496

Primăria Constanța scoate la concurs postul de manager al Clubului Sportiv Municipal. Care sunt condițiile de participare? (DOCUMENTE)

24 Aug 2022 961

LIVE TEXT Prima ediție Sunscreen Film & Arts Festival va avea loc între 8 și 11 septembrie la Constanța (GALERIE FOTO)

24 Aug 2022 682

Au fost aprobate rectificările de buget la instituțiile subordonate Consiliului Județean Constanța

27 Jul 2022 771

Calendar-Ortodox 27 iulie - pomenirea Sfântului marelui Mucenic si tămăduitor Pantelimon

27 Jul 2022 883

Anunț important al Ministerului Educației după reuniunea privind proiectul Legii învățământului superior

25 Jul 2022 868

UNTOLD premiază studenții de 10 ai României, într-o nouă campanie de susținere a excelenței în educație

22 Jul 2022 644