Sorin Cîmpeanu „Testarea pilot standardizată se va desfăşura în 329 de unităţi de învăţământ din ţară“

Sală de Clasă, Foto: PixabayMinistrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că testarea pilot standardizată se va desfăşura în 329 de unităţi de învăţământ din ţară.

"Limba română şi Matematică, plus Istorie pentru liceu. Sunt disciplinele la care vor fi introduse pentru prima dată aceste teste standardizate, într-un număr de 329 de şcoli. Este vorba de şapte şcoli care au fost selectate în acord cu inspectoratele şcolare şcolile şi Ministerul Educaţiei la nivelul fiecărui judeţ, respectiv sector. Sunt un un instrument care nu induce niciun fel de stres elevilor. Testarea este de maximum 30 de minute în învăţământul primar şi maximum 60 de minute în învăţământul liceal şi gimnazial. Sprijină elevii în a se familiariza cu testele PISA, spre exemplu", a spus ministrul, la Digi 24, conform Agerpres.ro.


El a afirmat că testele standardizate sunt un instrument care sprijină elevii în a se obişnui cu administrarea digitală şi un puternic instrument de sprijin pentru profesori.

"Sunt un instrument foarte important de detectare a pierderilor suferite în perioada crizei sanitare. Sunt un instrument care obişnuiesc profesorii, elevii şi părinţii cu acele rapoarte narative descriptive. Nu se dau note, rezultatele nu se cuantifică în note. Nu se generează ierarhizări şi clasificări nici la nivelul elevilor şi nici la nivelul şcolilor, cu atât mai puţin la nivelul profesorilor. (...) Este o cerinţă care trenează de mai bine de zece ani, aceea a nevoii de standardizare a evaluării pentru a avea rezultate comparabile, pentru că între aceste şcoli avem şi şcoli din mediul rural şi şcoli din mediul urban. Avem şi şcoli care sunt considerate bune, avem şi şcoli care sunt considerate a fi mai puţin bune", a susţinut ministrul Educaţiei.


Potrivit acestuia, dacă proiectul pilot va fi un succes, atunci ar putea fi extins sau chiar generalizat.

"Dacă proiectul va fi un succes, atunci sigur că da, ne gândim la extinderea acestei standardizări a evaluării, coroborat cu administrarea digitală care va face parte din procesul de digitalizare a educaţiei. Extinderea până la generalizare, dacă va fi cazul. Sunt lucruri pe care le avem în vedere", a arătat ministrul.


Sorin Cîmpeanu a reiterat că se va renunţa la obligativitatea tezelor, acestea putând fi înlocuite doar cu evaluările "ritmice" pe care fiecare profesor le decide la propria disciplină în raport cu specificul disciplinei care este construit pe unităţi de învăţare şi în raport cu "starea" elevilor din fiecare clasă.

"Din punct de vedere administrativ, vom solicita o singură medie la finalul fiecărui an şcolar", a mai spus ministrul Educaţiei.


 Agerpres.ro.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Peste 100 de elevi, ambasadori SAVE, la o conferință antidrog desfășurată la Constanța (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 460

Vești bune pentru elevi și studenți! Se acordă un ajutor financiar pentru achiziționarea unui calculator sau laptop

18 Apr 2024 434

Cumpăna Elevi de la Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu“, evoluții apreciate la ONSȘ, la tetratlon și pentatlon (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 404

Curtea de Apel Constanța, protocol cu Inspectoratul Școlar Județean pentru educația juridică în școli! Elevii vor putea vizita instanțele de judecată

17 Apr 2024 439

Licitații directe CJC cumpără servicii de publicitate aferente unui proiect finanțat prin PNNR. Despre ce este vorba?

16 Apr 2024 444

Elevi ai Liceului Teoretic "Ovidius", la activitățile organizate de către elevii școlii Stadtteilschule Oldenfelde din Hamburg (FOTO)

15 Apr 2024 398

Elevii în prim-plan! Polițiștii din Constanța discută cu ei despre siguranță și responsabilitate

13 Apr 2024 452

Peste 200 de elevi din județul Constanța, la etapa județeană a Olimpiadei de Religie

12 Apr 2024 616

Muzeul Național de Marină Română din Constanța, închis vizitatorilor în data de 17 aprilie

12 Apr 2024 459

Palatul Copiilor Constanța „Evadare“ în lumea subacvatică, facilitată de scafandri. „Am trăit cu toții o experiență inedită“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

11 Apr 2024 726

IPJ ArgeșActivități preventive desfășurate de polițiști în școli în ultimele 24 de ore

10 Apr 2024 251

Activitate cu zâmbete la Căminul pentru persoane vârstnice din Constanța

10 Apr 2024 390

Caravana "Fără bariere - TOT adevărul despre droguri", la Constanța

10 Apr 2024 540

Ziua Internațională a Romilor, sărbătorită la Tulcea în Piața Civică a municipiului

09 Apr 2024 437

În municipiul Constanța Cum s-a celebrat Ziua Internațională a Romilor la Școala 14 din Palazu Mare (Galerie FOTO+VIDEO)

08 Apr 2024 1197