Stagiu de pregătire profesională a planificării teritoriale la Universitatea Ovidius din Constanța

Universitatea Ovidius ConstanțaFacultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole (FSNSA) din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC), în colaborare cu Sucursala Constanța a Asociației Profesionale a Urbaniștilor din România (APUR), organizează, în perioada 27.06.2022 – 01.07.2022, un stagiu de pregătire profesională în domeniul planificării teritoriale, informează șef lucrări dr. Marian Tudor citat de Biroul de Presă al Universității Ovidius Constanța. 

Potrivit sursei citate tema principală a stagiului, dezvoltarea durabilă a teritoriului metropolitan Constanța, se adresează studenților de la specializările Geografie, Geografia Turismului și masteranzilor de la programul Geografie Aplicată și Evaluarea Resurselor Turistice.

„Zona Metropolitană Constanța (ZMC) este un spațiu dinamic, care a înregistrat o dezvoltare rapidă, mai ales în ultimul deceniu, în contextul atractivității ridicate a spațiului și mediului, iar extinderea necontrolată a suprafețelor construite, concomitent cu reducerea spațiilor verzi în absența unor obiective de dezvoltare durabilă, au dus la reducerea calității vieții comunităților locale. Sunt aspecte ce se reflectă negativ și asupra turismului în zona de litoral”, precizează șef lucrări dr. Marian Tudor.

Stagiul urmărește susținerea caracterului interdisciplinar al activităților de amenajare a teritoriului și urbanism, consolidarea statutului specialiștilor din domeniu, creșterea contribuției absolvenților geografi ai UOC la gestionarea problemelor de dezvoltare teritorială ale comunităților locale la nivel regional și evidențierea unor noi direcții și oportunități de angajare pentru absolvenții geografi.

„Geografii sunt una dintre categoriile de specialiști implicată în elaborarea documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism, alături de urbaniști, arhitecți, ingineri de rețele edilitare, geologi și alte profesii”, apreciază, în context, arhitectul Ionică Bucur, președintele APUR Constanța, coordonator al stagiului de pregătire alături de șef lucrări dr. Mirela Paraschiv, de la UOC.


Participanții beneficiază de cursuri teoretice interactive pe tema zonelor metropolitane, cu evidențierea metodelor și instrumentelor de analiză utilizate în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului. Totodată, stagiul include exerciții și aplicații analitice de grup pentru identificarea disfuncționalităților teritoriale și a direcțiilor de dezvoltare teritorială durabilă pentru Zona Metropolitană Constanța.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Workshop despre dezvoltarea regională durabilă în zona costieră, la Universitatea Ovidius din Constanța

21 Nov 2023 775

Un nou eveniment din seria Smart Law Conferences, organizat la Constanța (galerie foto)

23 Oct 2019 1533