Sub egida Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România Prof. univ. dr. Stoica Lascu le-a vorbit elevilor Școlii „Jean Bart” despre importanța, în istorie, a preoților și a învățătorilor


Ieri, elevii Școlii Gimnaziale nr. 18 „Jean Bart” au avut șansa de a sta față-n față cu unul dintre cei mai importanți istorici ai Dobrogei, în persoana prof. univ. dr. Stoica Lascu.
 
După cum este cunoscut, anul spre sfârşitul căruia ne îndreptăm a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari). Într-o suită de manifestări organizate în cele două judeţe dobrogene sub egida Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, ieri profesorul Stoica a susținut conferinţa cu titlul „Preoţii şi învăţătorii – stâlpi ai spiritualităţii şi dăinuirii, ai modernizării satului românesc”.
 
Cuvântul de deschidere a aparținut prof. Maria Loredana Busuioc, director al școlii-gazdă, iar moderatorul întâlnirii a fost prof. de religie ortodoxă, Mariana Momciu.    
 
Despre tema conferinței, prof. univ. dr. Stoica Lascu afirma: „Iniţiativa luată de mai marii păstori şi îndrumători spirituali ai dreptcredincioşilor români constituie nu doar o binemeritată circumstanţiere a rolului pe care l-au avut de-a lungul istoriei neamului nostru preoţii, învăţătorii şi gospodarii satelor în întreţinerea simţămintelor naţionale şi în eforturile conjugate de modernizare a lumii rurale, ci şi un cât se poate de oportun prilej de a conştientiza tinerelor generaţii aceste permanenţe ale dăinuirii noastre. Mai ales astăzi, într-o lume a intenţiilor nivelatoare, globaliste, de conştiinţe şi credinţe, prin explicite asalturi la adresa tradiţiilor naţionale. De aceea, anul acesta a fost cât se poate de potrivit în a se da curs, mai ales prin intermediul şcolilor – nu am cunoştinţă, însă, din păcate, de multe exemple în acest sens în spaţiul României de la Mare –, a activităţilor organizate de profesorii de Istorie, de Religie şi de Educaţie Civică puse sub semnul omagierii stâlpilor lumii rurale româneşti – preotul, învăţătorul, gospodarii satelor”.
 
Sursa foto 1: Stoica Lascu 
Sursa foto galerie: bibliotecar Caba Ramona
 
Citește și:
 
Suită de activităţi Simpozion dedicat sărbătorii Sfântului Apostol Andrei şi Zilei Naţionale a României, la Liceul Tehnologic „Ion Podaru“ din Ovidiu

140 de ani de la fondarea Societăţii de Cultură Macedo-Române. Sărbătoare la Muzeul „Gheorghe Celea“, din comuna Mihail Kogălniceanu (galerie foto)

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Jean Bart și legăturile cu Dobrogea ale scriitorului atras de mare

27 Nov 2023 784

Farul Constanța, alături de elevii Școlii Gimnaziale nr. 18 „Jean Bart“ din Constanța (GALERIE FOTO + VIDEO)

18 Oct 2022 2085

Elevii și profesorii Școlii Gimnaziale nr. 18 „Jean Bart”, evacuați din unitatea școlară. Ce s-a întâmplat (GALERIE FOTO)

12 Oct 2022 1370

În curând va suna clopoțelul Spațiul exterior ce aparține Școlii Gimnaziale Nr. 18 „Jean Bart” din Constanța a fost reabilitat (GALERIE FOTO)

02 Sep 2022 1557

Farul Constanța Student la ASE. Robert Ion, fotbalistul pasionat de matematică. „Fiecare secundă contează“ (VIDEO)

22 Jun 2022 1878

Concurs de angajare la Școala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart”, Constanța. Cine poate participa

04 Jun 2022 1423

Şcoala Gimnazială nr.18 „Jean Bart” din Constanţa angajează paznic

23 Aug 2021 1371

Primăria Sulina, județul Tulcea, reabilitează Liceul Teoretic și Școala generală din oraș

12 Jun 2021 4667

Psiholog Daniela Ghițoiu, președintele Asociației TEAM „Izolarea va lăsa urme foarte adânci în multe familii și părinții vor căuta soluții de susținere a copiilor”

03 Apr 2021 5126

Scriitorul Florin Bican față-n față, online, cu elevii Școlii gimnaziale nr. 18 „Jean Bart”

12 Feb 2021 2023

O grădiniță, două școli și un liceu din județul Constanța trec în scenariul 3 Coronavirus!

15 Oct 2020 4410

#ConstanțaEsteBine ZOOMzăiala din pandemie s-a materializat într-un joc în premieră - „Jeanbardemic”

22 May 2020 2829

La cinci ani de la înfiinţare Asociaţia Together Everyone Achieves More (TEAM) a reuşit să devină a doua familie pentru sute de tineri (galerie foto)

23 Dec 2019 6353

Exemplu de bune practici între Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin” şi Şcoala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart” Elevii pot fi orientaţi profesional chiar de la învăţământul primar (galerie foto)

12 Dec 2019 6039

Polițiștii din Constanța, activități preventive la Școala Gimnazială nr.18 „Jean Bart”

15 Nov 2019 2069