Universitatea Ovidius din Constanța Resurse științifice și educaționale pe tema dezvoltării teritoriale durabile a zonelor costiere, publicate în cadrul unui proiect internațional

  • Din partea UOC au participat studenți și masteranzi ai FSNSA, din domeniile Geografie (specializările de licență Geografie și Geografia Turismului; programul de master „Geografie aplicată și evaluarea resurselor turistice”) și Biologie (programul de master „Conservarea biodiversității”).
Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole (FSNSA) a Universităţii Ovidius din Constanța (UOC) a publicat, recent, o serie de materiale științifice și educaționale bazate pe rezultatele și experiența acumulată în cadrul proiectului ERASMUS+CO-LAND: Inclusive coastal landscapes: activating green and blue infrastructure for sustainable development of the urban-land interface, informează directorul de proiect, asist. univ. dr. Irina Florea-Saghin.

Potrivit sursei citate, activitățile din cadrul proiectului au fost dedicate formării profesionale extracurriculare a studenților și masteranzilor în domeniul dezvoltării teritoriale durabile a zonelor costiere, din perspectivă interdisciplinară internațională.

Din partea UOC au participat studenți și masteranzi ai FSNSA, din domeniile Geografie (specializările de licență Geografie și Geografia Turismului; programul de master „Geografie aplicată și evaluarea resurselor turistice”) și Biologie (programul de master „Conservarea biodiversității”).

Proiectul ERASMUS+ CO-LAND: Inclusive coastal landscapes: activating green and blue infrastructure for sustainable development of the urban-land interface a inclus organizarea unui curs internațional interdisciplinar, în format online, cu privire la dezvoltarea durabilă a zonelor costiere, și activități practice desfășurate în cadrul a patru workshopuri internaționale, la care au participat reprezentanți și studenți de la universitățile partenere. Acțiunile au fost organizate atât în format fizic, în România (Mangalia), Estonia (Tallin) și Italia (Pozzuoli), cât și hibrid, în Belgia (De Panne), ca urmare a restricțiilor pandemice din 2020.

«În urma workshop-ului organizat de Universitatea Ovidius din Constanța la Mangalia, a fost publicat materialul „The case of Mangalia coastal area on the Black Sea”, ce cuprinde detalii despre activitățile de cercetare realizate de echipele interdisciplinare internaționale de studenți și masteranzi, sub coordonarea reprezentanților universităților și asociațiilor profesionale partenere în cadrul proiectului. Publicația evidențiază rezultatele analizelor de teren realizate în Mangalia, ce au presupus identificarea problemelor și a celor mai adecvate direcții de dezvoltare teritorială durabilă a zonei costiere, incluzând și implicarea reprezentanților comunității locale - administrație publică, operatori economici, populație, ONG-uri», a precizat asist. univ. dr. Irina Florea-Saghin.

O altă publicație realizată la finalul proiectului este „Guidance Report: Teaching integrated planning and design for coastal landscapes in Europe by exploring digital dimensions of transnational collaboration in higher education”, ce reprezintă un ghid util pentru derularea optimă la nivel general a activităților educaționale în domeniul dezvoltării teritoriale durabile a zonelor costiere, reunind cele mai bune practici și îndrumări rezultate în urma experienței acumulate de către cadrele universitare și specialiștii implicați în derularea activităților proiectului CO-LAND, în special din perspectiva utilizării tehnicilor online de predare și de comunicare, dar și a aplicării aspectelor teoretice în cadrul activităților specifice de teren.

În cadrul acestui proiect, Universitatea Ovidius din Constanța a participat ca partener în consorțiul format între șapte universități din Uniunea Europeană: Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (România, coordonatorul proiectului), HSWT Weihenstephan-Triesdorf University (Germania), Nürtingen-Geislingen University (Germania), Universita degli Studi di Napoli Federico II (Italia), Estonian University of Life Sciences (Estonia), ULB Brussels - Faculty of Architecture La Chambre Horta (Belgia), și două asociații profesionale internaționale: LE:NOTRE Institute (Țările de Jos), ISOCARP Institute (Țările de Jos), ce reunesc cadre universitare, cercetători și specialiști din domeniile geografie, urbanism, arhitectură și peisagistică.

Informații suplimentare privind activitățile proiectului, rezultatele obținute și publicațiile disponibile integral în format electronic pot fi accesate pe pagina: https://www.coland.eu/resources.html.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Universitatea „Ovidius” din Constanța găzduieşte Școala Internațională de Vară „Nanomateriale și Nanotehnologii pentru Sisteme Energetice Avansate”

17 Sep 2021 377

Universitatea Ovidius din Constanţa celebrează Noaptea Cercetătorilor

16 Sep 2021 658

Cartea „Istorii antisovietice” a scriitorului și jurnalistului Oleg Panfilov va fi lansată la Universitatea „Ovidius”

15 Sep 2021 1317

Universitatea Ovidius din Constanța a participat la un târg internațional de prezentare a ofertei educaționale. Cine a reprezentat publicul-țintă

15 Sep 2021 477

Universitatea Ovidius din Constanța a participat la o nouă întâlnire transnaţională pentru promovarea activităţilor sportive în aer liber

13 Sep 2021 666

Universitatea „Ovidius” din Constanţa scoate la concurs două porsturi vacante. Ce condiții trebuie îndeplinite

11 Sep 2021 1710

Universitatea „Ovidius” din Constanța Se organizează o nouă ediţie a Conferinței Naționale „Constantin Brătescu” pentru studenții, absolvenții și profesorii de geografie

07 Sep 2021 415

Ion Caramitru, Doctor Honoris Causa al UOC „Ne exprimăm regretul profund la vestea trecerii în eternitate a distinsului actor de teatru și film“

06 Sep 2021 646

Admitere 2021 la Universitatea „Ovidius” din Constanța Câte locuri sunt scoase la concurs, la programele de licenţă şi master, pentru admiterea din luna septembrie

03 Sep 2021 754

Universitatea „Ovidius” din Constanța Au început înscrierile pentru a treia ediție a Școlii de vară „Ovidius Innovation & Entrepreneurship Summer School”

03 Sep 2021 468

Cea de-a 10-a ediție a Şcolii de Vară de Medii Virtuale (creatiVE) la Universitatea „Ovidius” din Constanța

01 Sep 2021 427

Universitatea „Ovidius” din Constanța Au început antrenamentele pentru turneul de darts destinat persoanelor cu dizabilități motorii

30 Aug 2021 497

Universitatea „Ovidius” din Constanţa angajează secretar în cadrul biroului pentru programul ERASMUS Plus

29 Aug 2021 607

Universitatea „Ovidius” din Constanţa angajează consilier juridic

29 Aug 2021 504

Post vacant la Universitatea „Ovidius” din Constanţa

23 Aug 2021 864