Universitatea Ovidius realizează un proiect cu fonduri europene pentru implementarea sistemelor energetice avansate. Ce spune managerul de proiect, prof. univ. dr. ing. Eden Mamut

  • Proiectul „Cercetări asupra dezvoltării de materiale avansate și optimizare multiscalară prin integrarea materialelor nano-structurate în sisteme energetice avansate - MultiScale” a ajuns în ultima etapă
Proiectul „Cercetări asupra dezvoltării de materiale avansate și optimizare multiscalară prin integrarea materialelor nano-structurate în sisteme energetice avansate - MultiScale” a ajuns în ultima etapă, cea de aplicare a rezultatelor cercetărilor și dezvoltarea activităților de inovare în colaborare cu întreprinderile partenere, informează managerul de proiect, prof. univ. dr. ing. Eden Mamut.

Iată comunicatul oficial transmis de Universitatea Ovidius din Constanța

Proiectul „Cercetări asupra dezvoltării de materiale avansate și optimizare multiscalară prin integrarea materialelor nano-structurate în sisteme energetice avansate - MultiScale”, derulat de Institutul pentru Nanotehnologii și Surse Alternative de Energie (INSAE) al Universităţii Ovidius din Constanța (UOC), finanțat din fonduri europene prin Program Operațional Competitivitate (POC), Axa prioritară 1- Cercetare, Dezvoltare Tehnologică şi Inovare (CDI) în Sprijinul Competitivităţii Economice şi Dezvoltării Afacerilor, a ajuns în ultima etapă, cea de aplicare a rezultatelor cercetărilor și dezvoltarea activităților de inovare în colaborare cu întreprinderile partenere, informează managerul de proiect, prof. univ. dr. ing. Eden Mamut.

Potrivit sursei citate, implementarea proiectului MultiScale, finanţat prin POC Axa prioritară 1- Cercetare, Dezvoltare Tehnologică şi Inovare (CDI) în Sprijinul Competitivităţii Economice şi Dezvoltării Afacerilor, Acțiunea: 1.2.3 Tip proiect Parteneriate pentru Transfer de Cunoştinţe, nr. contract 8/01.09.2016, ID: P_40_279, cod MySMIS 105531, a început pe 01.09.2016 și urmează să fie finalizat la 31.08.2022, INSAE colaborând cu nouă întreprinderi pentru a testa conceptele definite în dezvoltarea sistemelor energetice avansate prin integrarea de nanotehnologii și nanomateriale folosind metodele de analiză și optimizare multifizică și multiscalară.

„Instalațiile pilot pentru realizarea testelor în proiectul MultiScale au ca finalitate, în primul rând, conversia punctului termic nr. 31 (PT 31) din rețeaua de distribuție a energiei termice municipale, într-o centrală de producere a energiei termice folosind în principal energia solară și testarea aplicațiilor legate de panouri solare și centrale cu biomasă, apoi realizarea unei instalații pilot pentru uscarea algelor colectate de pe plajă, în vederea valorificării acestora pentru extragerea de biostimulatori și alte principii active, utilizabile în agricultură și în industria farmaceutică, pentru testarea tehnologiilor de absorbție a energiei solare și utilizarea energiei termice în procesele de uscare, în colaborare cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral – ABADL dar şi realizarea standurilor pilot pentru creșterea eficienței proceselor de tratare a apei și integrarea surselor de energie regenerabilă la stația de epurare RAJA Constanța Nord şi punerea în funcţiune a unei instalații pilot cu pompe de căldură în campusul Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul UOC”, a declarat managerul de proiect.

Instalațiile pilot menționate au scopul de cercetare și testare a diferitelor soluții inovative, în cadrul parteneriatului între cercetătorii INSAE și întreprinderile partenere, în acest sens un exemplu relevant de cercetare aplicată în economie fiind proiectul pilot de transformare a PT 31 din Municipiul Constanţa, str. Muncel, nr. 24, în stație de producere a energiei termice din surse neconvenționale, folosind mixul de biomasă și energie solară, potrivit reprezentantului UOC.

Conform proiectului este vorba despre realizarea unei instalații termice cu 100 de panouri solare montate pe acoperișul construcției existente ce vor asigura captarea energiei solare și producerea de energie termică. Circulația agentului termic prin panouri se realizează cu ajutorul unor pompe de ultimă generație ce corespund tuturor standardelor de zgomot și vibrație iar pentru acoperirea orelor de vârf în consum și a deficitului de energie termică din sezonul rece, instalația este prevăzută cu două cazane marca EcoHorneț, produse în România, de ultimă generație pe plan mondial, cu eficiență energetică de peste 95% și emisii poluante sub nivelul standardelor aprobate în UE, acestea fiind încălzite prin combustia biomasei peletizate.

Instalația este concepută cu sisteme de acumulare de energie termică și automatizare ce asigură funcționarea secvențială a cazanelor în regim staționar pe perioade strict determinate doar pentru suplimentarea energiei termice ce nu poate fi asigurată de instalația de energie solară, proiectul pilot de transformare a PT 31, proiectat din construcţie pentru a deservi 480 de unităţi locative individuale, în stație de producere a energiei termice din surse neconvenționale (biomasă și energie solară) fiind o abordare holistică în reproiectarea prin integrarea de noi tehnologii și soluții inginerești pentru creșterea eficiența energetice și reducerea impactului asupra mediului înconjurător.

Instalația pilot de la PT 31 a fost realizată pe baza unei analize efectuate de colectivul de cercetare din cadrul UOC în colaborare cu specialiștii S.C. Termoficare Constanța SRL aparţinând Consiliului Local Municipal Constanţa (fostă RADET), beneficiarul direct al proiectului de cercetare finanţat cu fonduri europene.

„Motivația realizării acestui proiect de cercetare ştiinţifică aplicată a fost determinată de necesitatea identificării unor soluţii altenative pentru reducerea poluării şi a consumurilor energetice în producerea şi distribuirea agentului termic pentru consumatorii casnici urbani, asigurarea insolației zonei de acoperiș pentru panourile solare și condițiile specifice legate de acces, instalația urmând a fi un exemplu de soluție pentru deceniile următoare.

De asemenea, experiența acumulată, atât la instalația pilot de la PT 31, cât și la celelalte instalații pilot menționate permit acumularea unei experiențe în aplicarea soluțiilor eco-inovative originale românești cu implicarea colectivelor de cercetare, dar și a întreprinderilor inovative care să transforme această experiență în produse și servicii de înaltă competitivitate pe plan național și internațional”, a conchis prof. univ. dr. ing. Mamut Eden.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Universitatea Ovidius din Constanța angajează. Iată ce post este scos la concurs

29 Mar 2024 221

Polițiștii în vizită la Universitatea Ovidius din Constanța

28 Mar 2024 471

Universitatea Ovidius Constanța Cine sunt câștigătorii celei de-a XII-a ediție a Sesiunii de comunicări ştiinţifice pentru elevi „Noi şi Economia”.

27 Mar 2024 603

Universitatea Ovidius din Constanța Cine sunt câștigătorii celei de-a IV-a ediții a concursului de discursuri publice „Puterea Cuvintelor”? (FOTO)

27 Mar 2024 434

Întâlnire cu Ambasadorul Republicii Franceze, ES Nicolas Warnery, la Universitatea Ovidius din Constanța (FOTO)

27 Mar 2024 419

Cea de-a XII-a ediție a Sesiunii de comunicări știinţifice pentru elevi „Noi și Economia”, la Universitatea Ovidius din Constanţa

27 Mar 2024 345

ÎPS Teodosie, primele declarații despre procesul cu Universitatea Ovidius – „Eu cu salariul meu făceam milostenie“ (VIDEO)

25 Mar 2024 1236

In memoriam acad. prof. univ. dr. Nicolae Manolescu, Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa

24 Mar 2024 515

ÎPS Teodosie, proces cu Universitatea Ovidius! Prejudiciul, estimat la circa 30.000 de euro. Ce reprezintă suma solicitată

22 Mar 2024 785

Prima întâlnire transnațională în cadrul proiectului Protecting Children in Sport Developing Safe and Inclusive Sport Organizations la Universitatea Ovidius Constanța

20 Mar 2024 449

Universitatea Ovidius Constanța Lansarea volumului „Conciones Latinae Muldavo”, editat de acad. Gheorghe Chivu și prof. univ. dr. habil. Florentina Nicolae

20 Mar 2024 429

Se împlinesc 34 de ani de la fondarea Universităţii Ovidius din Constanţa

20 Mar 2024 634

Zilelor Porților Deschise Universitatea Ovidius din Constanța își prezintă oferta educațională

20 Mar 2024 457

Justiție Constanța Cererea de preschimbare a termenului de judecată, formulată de fostul rector Dănuț Epure, respinsă de magistrați

19 Mar 2024 584

Conferința „Dragoste, Rușine, Ură- despre Emoții și Buna Ordine în Țările Române, sec. XVIII-XIX”, la Universitatea Ovidius din Constanța

13 Mar 2024 500