Vine şi Curtea de Conturi la Universitatea „Ovidius“! Rugină fură startul campaniei electorale? (document)

 

Controlul ARACIS s-a încheiat la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa (UOC). Rezultatele oficiale ale controlului urmează să fie validate de Consiliul ARACIS şi abia atunci UOC poate răsufla uşurată.
 
Având probabil semnale bune de la firul ierbii, rectorul universităţii, Sorin Rugină, nu a pierdut momentul şi, pentru că alegerile bat la uşă, a trimis universitarilor o scrisoare prin care le mulţumeşte colegilor pentru contribuţia la „promovarea acestui mare examen“, dat în condiţii speciale! Deşi în cadrul unor facultăţi se vorbeşte despre flexibilitatea unor evaluatori, rectorul face referire în scrisoarea sa la „o echipă de evaluare puternică“. Menţionăm că prof. Gabriel Liviu Ispas, preşedintele Comisiei ARACIS, a fost înlocuit, pentru că cel de dinaintea sa a fost cooptat în echipa ministrului Educaţiei, Adrian Curaj. Mulţumirile cu caracter preferenţial ale rectorului se îndreaptă către cei care au fost în prima linie: Carmen Maftei, Alexandru Bobe, Alina Lascu şi echipa Departamentului de Asigurare a Calităţii Învăţământului Superior (DACIS), care i-a secondat îndeaproape.
 
Prin intermediul aceleiaşi scrisori, Rugină îi informează pe universitari că UOC mai are de trecut o probă de foc: controlul Curţii de Conturi, care va viza în mod special programele POSDRU. „Începem o altă etapă, mult mai complexă şi de durată, încercând să dovedim că suntem performanţi (auditul Curţii de Conturi), că suntem participanţi corecţi şi valoroşi în accesarea şi derularea fondurilor europene (controlul proiectelor POSDRU), că suntem maturi şi morali în derularea vieţii noastre interne (alegerile structurilor de conducere) şi promovarea imaginii instituţiei (analizele interne şi ancheta DNA referitoare la cărţile scrise de deţinuţi)“.
 
Practic, prin aceste rânduri, rectorul Rugină, care a anunţat, în urmă cu ceva vreme, că se pregăteşte pentru o nouă candidatură, speculează din plin momentul şi fură startul campaniei electorale, care, potrivit calendarului votat în Senat, va începe la 10 martie.
 
În aceeaşi scrisoare, Sorin Rugină îi îndeamnă pe colegii săi să-l urmeze şi împreună să facă front comun în „faţa pericolelor potenţiale ce ne ameninţă din afară, dar mai ales din interior. Este momentul acum să luăm atitudine fermă împotriva tuturor celor care denigrează universitatea, care încearcă prin orice mijloace să-i păteze imaginea cu greu reparată. Atacurile din presa apărută la nivel central în ultimele zile, de o violenţă verbală inacceptabilă, pe teme vechi, demult rezolvate de rapoartele MEN şi trecute la capitolul «istorie» de evaluarea recentă, nu fac decât să ne mobilizeze împotriva tuturor acelora care, din perspectiva propriului interes, sacrifică principiile fundamentale ale academismului“.
 
În acest pasaj, Rugină se referă la materialul apărut sub semnătura lui Sorin Ovidiu Bălan şi preluat de mai multe ziare centrale. Subiectul materialului vizează într-adevăr raportul MEN pe care şi cotidianul ZIUA de Constanţa îl va publica în următoarea perioadă, pentru o corectă informare a comunităţii constănţene cu privire la problemele descoperite de echipa de control a ministerului la UOC, unele dintre ele rezolvate între timp, potrivit Biroului de Presă al universităţii.
 
Atacul agresiv împotriva presei nu-i face cinste însă domnului rector Rugină, atâta timp cât chestiunea relatată în materialul semnat de Sorin Ovidiu Bălan a fost recunoscută public, ca o greşeală impardonabilă, într-o şedinţă de Senat, chiar de actualul prorector Mihai Gîrţu.
Rugină mizează aici probabil pe faptul că şi electoratul, chiar şi cel din sfera universitară, uită. Ei bine, nu este chiar aşa! 

Redăm mai jos scrisoarea rectorului Rugină.
 
„Dragi colegi,
 
Vă mulţumesc tuturor celor care aţi contribuit cu fapta, gândul şi sufletul la promovarea acestui mare examen, pe care nicio universitate din România nu l-a dat în condiţiile speciale în care am evoluat academic în ultimii cinci ani. Vă felicit pe toţi cei care v-aţi comportat ca adevăraţi universitari! Echipa de evaluare, poate cea mai puternică din câte au fost, a plecat convinsă de forţa noastră morală, de puterea pe care ne-o da unitatea, de valoarea incontestabilă pe care ne-o dau rezultatele şi mai ales de dorinţa noastră fermă de a deveni una dintre cele mai bune universităţi din ţară şi din regiune.
 
Mulţumesc în mod deosebit celor ce au fost în prima linie: Carmen Maftei, Alexandru Bobe, Alina Lascu şi echipei DACIS, care i-a secondat îndeaproape.
Mulţumesc doamnelor şi domnilor prorectori, preşedintelui Senatului, doamnelor şi domnilor decani, Direcţiei General-Administrative, Resurselor umane, Direcţiei economice, Serviciului juridic, pentru implicare şi devotament. FELICITĂRI!
 
De luni, începem o altă etapă, mult mai complexă şi de durată, încercând să dovedim că suntem performanţi (auditul Curţii de Conturi), că suntem participanţi corecţi şi valoroşi în accesarea şi derularea fondurilor europene (controlul proiectelor POSDRU), că suntem maturi şi morali în derularea vieţii noastre interne (alegerile structurilor de conducere) şi promovarea imaginii instituţiei (analizele interne şi ancheta DNA referitoare la cărţile scrise de deţinuţi).
 
Vă aştept pe toţi alături de mine să facem front comun în faţa pericolelor potenţiale ce ne ameninţă din afară, dar mai ales din interior. Este momentul acum să luăm atitudine fermă împotriva tuturor celor care denigrează universitatea, care încearcă prin orice mijloace să-i păteze imaginea cu greu reparată. Atacurile din presa apărută la nivel central în ultimele zile, de o violenţă verbală inacceptabilă, pe teme vechi, demult rezolvate de rapoartele MEN şi trecute la capitolul «istorie» de evaluarea recentă, nu fac decât să ne mobilizeze împotriva tuturor acelora care, din perspectiva propriului interes, sacrifică principiile fundamentale ale academismului.
 
Veniţi alături de mine să luptăm pentru «UN MEDIU ACADEMIC CURAT», pentru valorile care trebuie să ne caracterizeze: UNITATE, ONOARE, COMPETENŢĂ!
 
«VIVAT, CRESCAT, FLOREAT» UNIVERSITATEA «OVIDIUS» DIN CONSTANŢA!
 
Rector UOC,
PROF. UNIV. DR. SORIN RUGINĂ“
 
P.S. La acest capitol, adresăm câteva întrebări conducerii Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, ca urmare a informaţiilor care ne-au parvenit cu privire la controlul ARACIS.
 
1. În ce condiţii s-a luat decizia schimbării preşedintelui Comisiei ARACIS?
 
2. Punctual, vă solicităm să ne precizaţi componenţa Comisiei de verificare de la Facultatea de Știinţe ale Naturii şi Știinţe Agricole. Din informaţiile noastre, cel puţin doi membri ai comisiei (prof. Gheorghe Ştefan Damian şi Marieta Costache) au publicat lucrări şi au făcut parte din comisia de promovare pe post a doamnei conf. univ. dr. Lucica Tofan, prorector al UOC. Nu cunoaştem gradul de incompatibilitate, tocmai din acest motiv vă rugăm să faceţi precizările cuvenite.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

ovidian

20 Jan, 2016 16:00

Doar la Stiinte Economice sunt lucrurile interesante? Sa vedeti la Facultatea de Istorie ce palpitant este, si cum se spala acolo rufele in presa si se ataca la beregata unii pe altii. Ar trebui luate nitel la scuturat dosarele de concurs de acolo din ultimii ani sa vedeti ce va iesi si cum vor rasari ilegalitatile si abuzurile... dar nu vrem sa suparam pe nimeni ca doar e nevoie de voturile lor...

Radu

20 Jan, 2016 11:42

Ce sa faca si ei unii universitari isi spala rufele in presa. Dar ma mir ca nu intrebati de Facultatea de Stiinte Economice unde sunt lucruri foarte interesante.

DickGoblin

20 Jan, 2016 01:00

O sa ma prapadesc de ras cand o sa iasa naspa rau auditul. #dickgobblegobble #miharus #moneyinthepocket

univ

19 Jan, 2016 23:19

Scrisoare comunista, de suprimare a adevarului si "iesire la lupta cea mare, impotriva dusmanilor ...lor". Incredibil de penibil si periculos! Se asmut forte impotriva celor care mai au curaj sa vorbeasca, sa lupte impotriva ilegalitatilor si a coruptiei. Ce vremuri urate!

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. „Suntem într-un plin război cognitiv, informațional. Războiul acela clasic nu cred că îl vom mai avea"

28 Jan 2022 468

UOC anunță Prof. univ. dr. Mariana Așchie a primit titlul de de director onorific al Centrului de Cercetare Dezvoltare pentru studiul Morfologic și Genetic în patologia malignă

27 Jan 2022 703

ZIUA LIVE Despre criza din Ucraina. „În cazul în care începe un conflict este posibil să vină un val de refugiați”

27 Jan 2022 391

ZIUA LIVE. Despre criza din Ucraina și cei 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană

26 Jan 2022 612

Universitatea Ovidius Constanța scoate la concurs mai multe posturi vacante. Cine poate participa

25 Jan 2022 683

Universitatea Ovidius din Constanţa a primit „Premiul pentru Inovare”

25 Jan 2022 422

Universitatea Ovidius Constanța „Cum ar fi să lucrezi la Serviciul Român de Informații“

25 Jan 2022 803

#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație „Domnia Regelui Carol I. 5 conferinţe ținute la Universitatea Libera în anul 1940“

24 Jan 2022 375

In memoriam prof. univ. dr. Nicolae H. Pavel Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa

21 Jan 2022 729

Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia Mărturii din proiectul „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian“

20 Jan 2022 1381

Rezultatele evaluării ARACIS pentru școlile doctorale ale Universității Ovidius Constanța (document)

18 Jan 2022 768

Post vacant la Universitatea „Ovidius” din Constanţa

12 Jan 2022 2110

Universitatea „Ovidius” din Constanţa face angajări. Ce posturi sunt vacante

10 Jan 2022 1083

Universitatea „Ovidius” din Constanța Proiect de formare a cadrelor didactice, finanţat din fonduri europene

10 Jan 2022 554

Post vacant la Universitatea „Ovidius” din Constanţa. Care sunt condițiile de participare la concurs

07 Jan 2022 1113