Vine şi Curtea de Conturi la Universitatea „Ovidius“! Rugină fură startul campaniei electorale? (document)

 

Controlul ARACIS s-a încheiat la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa (UOC). Rezultatele oficiale ale controlului urmează să fie validate de Consiliul ARACIS şi abia atunci UOC poate răsufla uşurată.
 
Având probabil semnale bune de la firul ierbii, rectorul universităţii, Sorin Rugină, nu a pierdut momentul şi, pentru că alegerile bat la uşă, a trimis universitarilor o scrisoare prin care le mulţumeşte colegilor pentru contribuţia la „promovarea acestui mare examen“, dat în condiţii speciale! Deşi în cadrul unor facultăţi se vorbeşte despre flexibilitatea unor evaluatori, rectorul face referire în scrisoarea sa la „o echipă de evaluare puternică“. Menţionăm că prof. Gabriel Liviu Ispas, preşedintele Comisiei ARACIS, a fost înlocuit, pentru că cel de dinaintea sa a fost cooptat în echipa ministrului Educaţiei, Adrian Curaj. Mulţumirile cu caracter preferenţial ale rectorului se îndreaptă către cei care au fost în prima linie: Carmen Maftei, Alexandru Bobe, Alina Lascu şi echipa Departamentului de Asigurare a Calităţii Învăţământului Superior (DACIS), care i-a secondat îndeaproape.
 
Prin intermediul aceleiaşi scrisori, Rugină îi informează pe universitari că UOC mai are de trecut o probă de foc: controlul Curţii de Conturi, care va viza în mod special programele POSDRU. „Începem o altă etapă, mult mai complexă şi de durată, încercând să dovedim că suntem performanţi (auditul Curţii de Conturi), că suntem participanţi corecţi şi valoroşi în accesarea şi derularea fondurilor europene (controlul proiectelor POSDRU), că suntem maturi şi morali în derularea vieţii noastre interne (alegerile structurilor de conducere) şi promovarea imaginii instituţiei (analizele interne şi ancheta DNA referitoare la cărţile scrise de deţinuţi)“.
 
Practic, prin aceste rânduri, rectorul Rugină, care a anunţat, în urmă cu ceva vreme, că se pregăteşte pentru o nouă candidatură, speculează din plin momentul şi fură startul campaniei electorale, care, potrivit calendarului votat în Senat, va începe la 10 martie.
 
În aceeaşi scrisoare, Sorin Rugină îi îndeamnă pe colegii săi să-l urmeze şi împreună să facă front comun în „faţa pericolelor potenţiale ce ne ameninţă din afară, dar mai ales din interior. Este momentul acum să luăm atitudine fermă împotriva tuturor celor care denigrează universitatea, care încearcă prin orice mijloace să-i păteze imaginea cu greu reparată. Atacurile din presa apărută la nivel central în ultimele zile, de o violenţă verbală inacceptabilă, pe teme vechi, demult rezolvate de rapoartele MEN şi trecute la capitolul «istorie» de evaluarea recentă, nu fac decât să ne mobilizeze împotriva tuturor acelora care, din perspectiva propriului interes, sacrifică principiile fundamentale ale academismului“.
 
În acest pasaj, Rugină se referă la materialul apărut sub semnătura lui Sorin Ovidiu Bălan şi preluat de mai multe ziare centrale. Subiectul materialului vizează într-adevăr raportul MEN pe care şi cotidianul ZIUA de Constanţa îl va publica în următoarea perioadă, pentru o corectă informare a comunităţii constănţene cu privire la problemele descoperite de echipa de control a ministerului la UOC, unele dintre ele rezolvate între timp, potrivit Biroului de Presă al universităţii.
 
Atacul agresiv împotriva presei nu-i face cinste însă domnului rector Rugină, atâta timp cât chestiunea relatată în materialul semnat de Sorin Ovidiu Bălan a fost recunoscută public, ca o greşeală impardonabilă, într-o şedinţă de Senat, chiar de actualul prorector Mihai Gîrţu.
Rugină mizează aici probabil pe faptul că şi electoratul, chiar şi cel din sfera universitară, uită. Ei bine, nu este chiar aşa!



 

Redăm mai jos scrisoarea rectorului Rugină.
 
„Dragi colegi,
 
Vă mulţumesc tuturor celor care aţi contribuit cu fapta, gândul şi sufletul la promovarea acestui mare examen, pe care nicio universitate din România nu l-a dat în condiţiile speciale în care am evoluat academic în ultimii cinci ani. Vă felicit pe toţi cei care v-aţi comportat ca adevăraţi universitari! Echipa de evaluare, poate cea mai puternică din câte au fost, a plecat convinsă de forţa noastră morală, de puterea pe care ne-o da unitatea, de valoarea incontestabilă pe care ne-o dau rezultatele şi mai ales de dorinţa noastră fermă de a deveni una dintre cele mai bune universităţi din ţară şi din regiune.
 
Mulţumesc în mod deosebit celor ce au fost în prima linie: Carmen Maftei, Alexandru Bobe, Alina Lascu şi echipei DACIS, care i-a secondat îndeaproape.
Mulţumesc doamnelor şi domnilor prorectori, preşedintelui Senatului, doamnelor şi domnilor decani, Direcţiei General-Administrative, Resurselor umane, Direcţiei economice, Serviciului juridic, pentru implicare şi devotament. FELICITĂRI!
 
De luni, începem o altă etapă, mult mai complexă şi de durată, încercând să dovedim că suntem performanţi (auditul Curţii de Conturi), că suntem participanţi corecţi şi valoroşi în accesarea şi derularea fondurilor europene (controlul proiectelor POSDRU), că suntem maturi şi morali în derularea vieţii noastre interne (alegerile structurilor de conducere) şi promovarea imaginii instituţiei (analizele interne şi ancheta DNA referitoare la cărţile scrise de deţinuţi).
 
Vă aştept pe toţi alături de mine să facem front comun în faţa pericolelor potenţiale ce ne ameninţă din afară, dar mai ales din interior. Este momentul acum să luăm atitudine fermă împotriva tuturor celor care denigrează universitatea, care încearcă prin orice mijloace să-i păteze imaginea cu greu reparată. Atacurile din presa apărută la nivel central în ultimele zile, de o violenţă verbală inacceptabilă, pe teme vechi, demult rezolvate de rapoartele MEN şi trecute la capitolul «istorie» de evaluarea recentă, nu fac decât să ne mobilizeze împotriva tuturor acelora care, din perspectiva propriului interes, sacrifică principiile fundamentale ale academismului.
 
Veniţi alături de mine să luptăm pentru «UN MEDIU ACADEMIC CURAT», pentru valorile care trebuie să ne caracterizeze: UNITATE, ONOARE, COMPETENŢĂ!
 
«VIVAT, CRESCAT, FLOREAT» UNIVERSITATEA «OVIDIUS» DIN CONSTANŢA!
 
Rector UOC,
PROF. UNIV. DR. SORIN RUGINĂ“
 
P.S. La acest capitol, adresăm câteva întrebări conducerii Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, ca urmare a informaţiilor care ne-au parvenit cu privire la controlul ARACIS.
 
1. În ce condiţii s-a luat decizia schimbării preşedintelui Comisiei ARACIS?
 
2. Punctual, vă solicităm să ne precizaţi componenţa Comisiei de verificare de la Facultatea de Știinţe ale Naturii şi Știinţe Agricole. Din informaţiile noastre, cel puţin doi membri ai comisiei (prof. Gheorghe Ştefan Damian şi Marieta Costache) au publicat lucrări şi au făcut parte din comisia de promovare pe post a doamnei conf. univ. dr. Lucica Tofan, prorector al UOC. Nu cunoaştem gradul de incompatibilitate, tocmai din acest motiv vă rugăm să faceţi precizările cuvenite.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

ovidian

20 Jan, 2016 16:00

Doar la Stiinte Economice sunt lucrurile interesante? Sa vedeti la Facultatea de Istorie ce palpitant este, si cum se spala acolo rufele in presa si se ataca la beregata unii pe altii. Ar trebui luate nitel la scuturat dosarele de concurs de acolo din ultimii ani sa vedeti ce va iesi si cum vor rasari ilegalitatile si abuzurile... dar nu vrem sa suparam pe nimeni ca doar e nevoie de voturile lor...

Radu

20 Jan, 2016 11:42

Ce sa faca si ei unii universitari isi spala rufele in presa. Dar ma mir ca nu intrebati de Facultatea de Stiinte Economice unde sunt lucruri foarte interesante.

DickGoblin

20 Jan, 2016 01:00

O sa ma prapadesc de ras cand o sa iasa naspa rau auditul. #dickgobblegobble #miharus #moneyinthepocket

univ

19 Jan, 2016 23:19

Scrisoare comunista, de suprimare a adevarului si "iesire la lupta cea mare, impotriva dusmanilor ...lor". Incredibil de penibil si periculos! Se asmut forte impotriva celor care mai au curaj sa vorbeasca, sa lupte impotriva ilegalitatilor si a coruptiei. Ce vremuri urate!

Articole asemanatoare

Universitatea Ovidius Constanța Cine sunt câștigătorii celei de-a XII-a ediție a Sesiunii de comunicări ştiinţifice pentru elevi „Noi şi Economia”.

27 Mar 2024 559

Universitatea Ovidius din Constanța Cine sunt câștigătorii celei de-a IV-a ediții a concursului de discursuri publice „Puterea Cuvintelor”? (FOTO)

27 Mar 2024 407

Întâlnire cu Ambasadorul Republicii Franceze, ES Nicolas Warnery, la Universitatea Ovidius din Constanța (FOTO)

27 Mar 2024 399

Cea de-a XII-a ediție a Sesiunii de comunicări știinţifice pentru elevi „Noi și Economia”, la Universitatea Ovidius din Constanţa

27 Mar 2024 337

ÎPS Teodosie, primele declarații despre procesul cu Universitatea Ovidius – „Eu cu salariul meu făceam milostenie“ (VIDEO)

25 Mar 2024 1224

In memoriam acad. prof. univ. dr. Nicolae Manolescu, Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa

24 Mar 2024 513

ÎPS Teodosie, proces cu Universitatea Ovidius! Prejudiciul, estimat la circa 30.000 de euro. Ce reprezintă suma solicitată

22 Mar 2024 782

Prima întâlnire transnațională în cadrul proiectului Protecting Children in Sport Developing Safe and Inclusive Sport Organizations la Universitatea Ovidius Constanța

20 Mar 2024 448

Universitatea Ovidius Constanța Lansarea volumului „Conciones Latinae Muldavo”, editat de acad. Gheorghe Chivu și prof. univ. dr. habil. Florentina Nicolae

20 Mar 2024 424

Se împlinesc 34 de ani de la fondarea Universităţii Ovidius din Constanţa

20 Mar 2024 632

Zilelor Porților Deschise Universitatea Ovidius din Constanța își prezintă oferta educațională

20 Mar 2024 455

Justiție Constanța Cererea de preschimbare a termenului de judecată, formulată de fostul rector Dănuț Epure, respinsă de magistrați

19 Mar 2024 583

Conferința „Dragoste, Rușine, Ură- despre Emoții și Buna Ordine în Țările Române, sec. XVIII-XIX”, la Universitatea Ovidius din Constanța

13 Mar 2024 495

Cea de a IV-a ediție a concursului de discursuri publice „Puterea Cuvintelor”, la Universitatea Ovdius din Constanța

12 Mar 2024 397

Studentă a Facultății de Medicină din cadrul Universității Ovidius din Constanța, calificată în etapa finală a Concursului internațional de oratorie în limba franceză

11 Mar 2024 582