1 octombrie - Acoperământul Maicii Domnului

Astăzi poporul cel binecredincios, luminat prăznuind, umbriți fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu, și căutând către prea cinstită icoana ta cu umilință grăim: Acoperă-ne pe noi cu cinstitul tău Acoperământ, și ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre. (troparul zilei) 
 
,,Bucură-te, puternică deşteptare a conştiinţelor celor adormite”!
 
Suntem în imperiul Bizantin pe timpul  împăratului Leon cel Înţelept (886-911). În ultimul său an de domnie a pornit  din Constantinopol cu oştire mare, ca să apere graniţα creştinătăţii de asediul păgânătăţii.
Creştinii se rugau prin  case şi Bisericii şi se ascundeau pe unde puteau.

Şi mare teamă aveau că cetatea  lor nu va rezista, dacă cotropitorii o vor ataca.

,,Sub milostivirea ta scăpăm, Născătoare de Dumnezeu. Rugăciunile noastre nu le trece cu vederea în nevoi, ci din primejdii ne izbăveşte pe noi, una curată, una binecuvântată”! (rugăciune)

Era o seară de sâmbătă spre duminică, când multă lume se ruga la slujba de priveghere în Biserica Sf. Maria Vlacherne din Constantinopol.

Toţi îşi plecau genunchii şi inimile lui Dumnezeu, cerând ajutorul  Maicii Domnului şi tuturor sfinţilor, ca să-i scape din această primejdie.

Mântuitorul şi Maica Sa le-a auzit suspinele, iar la ceas de noapte spre dimineaţă a venit din văzduh cu slavă mare Împărăteasa Cerului şi a pământului, rugându-se.


„Într-o noapte, pe când doxologia se încheia la Vlaherne, Sfântul Andrei...în mijlocul mulţimii: «A văzut limpede, cu ochii săi, o Doamnă foarte înaltă, înaintând prin uşile împărăteşti, înconjurată de un cortegiu armonios”.

Iar o lumină strălucitoare acoperea cu omoforul său tot poporul din Biserică, fiind  alături  îngerii şi sfinţii.

Şi se afla lângă ea sf.Ioan Botezătorul şi evanghelistul Ioan.  Atunci sf. Andrei cel Nebun pentru Hristos şi-a ridicat ochii în sus şi era împreună cu ucenicul său, fericitul Epifanie.

O, minune! Au văzut-o pe Împărăteasa Cerului...

Cor îngeresc şi alai de sfinţi o străjuiau, îmbrăcaţi fiind în veşminte alb strălucitoare.

,,Fecioara astăzi înainte stă în Biserică şi, cu cetele sfinţilor, nevăzut se roagă lui Dumnezeu. Îngerii cu ierarhii se închină, şi apostolii cu proorocii dănţuiesc; că pentru noi roagă Născătoarea de Dumnezeu pe Dumnezeu cel mai înainte de veci" (Mineiul pe octombrie, ziua 1, Utrenia, Condacul, pp. 31-32).

Deja Maica Domnului era în mijlocul Bisericii.

Îngenunche, plânge pentru popor, intră în sfântul Altar şi se roagă înaintea Crucii iubitului Fiu, Domnul nostru Iisus Hristos. Şi luând Sfântul Acoperământ la întins peste popor, în timp ce se ridica la ceruri.

,,Desfăcând strălucitorul său Acoperământ şi desfăşurându-l cu o impunătoare măreţie, l-a ţinut întins cu mâinile sale neprihănite şi a acoperit cu el întreg poporul care se afla dedesubt. Şi un răstimp destul de îndelungat, aceşti minunaţi vizionari l-au contemplat, desfăşurat deasupra mulţimii şi răspândind în jur o slavă dumnezeiască" (Acta Sanctorum, mai, VI, apendice, p. 87, citat la Egon Sendller, "Icoanele bizantine ale Maicii Domnului", pp. 113-114)

- ,,Frate Epifanie, vezi tu pe Maica tuturor cum se roagă pentru toată lumea? a întrebat atunci Andrei.
- O văd, părinte, acoperind oamenii cu veşmântul ei strălucitor! a răspuns Epifanie”.

Şi s-a auzit în biserică această rugăciune a Maicii Sfinte:

„Împărate ceresc, primeşte pe omul care Te slăveşte pe Tine şi care cheamă în tot locul preasfânt numele Tău. Şi acolo unde se face pomenirea numelui meu, pe acel loc îl sfinţeşte şi preamăreşte pe cei ce Te slăvesc. Iar rugăciunea celor ce cu dragoste mă cinstesc pe mine, Maica Ta, primeşte-o! Şi din toate nevoile şi răutăţile scoate-i pe aceia!"

Rugăciunea acatistului

,,Împărătesei celei alese mai înainte de veci, împărătesei celei mai înalte decât toată făptura cerului și a pământului, care a venit oarecând la rugăciune în biserica cea din Vlaherne și se ruga pentru cei din întuneric, acesteia și noi, cu credință și cu umilință, îi serbăm Acoperământul ei cel luminos. Iar tu, ca ceea ce ai putere nebiruită, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, bucuria noastră; acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ!
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se restaurează Biserica „Acoperământul Maicii Domnului“ din cadrul Mânăstirii Saon

22 Oct 2020 2385

Marți, 22 septembrie, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sluji la Agigea și Lazu

18 Sep 2020 833

Arhiepiscopia Tomisului Târnosire de biserică la Mangalia. Hram la mănăstirea Dervent

11 Sep 2020 1264

Mănăstirea Saon achiziționează servicii de proiectare și execuție lucrări pentru biserica „Acoperământul Maicii Domnului“

31 Aug 2020 2184

Este prima zi a postului Adormirii Maicii Domnului. Unde slujește IPS Teodosie

31 Jul 2020 933

Programul IPS Teodosie în perioada 31 iulie – 2 august

30 Jul 2020 733

Programul slujirii ierarhilor din sud-estul României la sărbătoarea Întâmpinarea Domnului

02 Feb 2020 1663

Conferință pe tema situației post-referendum, organizată de Arhiepiscopia Tomisului

18 Dec 2018 772

Când va fi condus pe ultimul drum cunoscutul psiholog Hanibal Dumitrașcu. A decedat la vârsta de 54 de ani

21 May 2018 1776

Programul de slujire al înalților ierarhi din Sud-Est. Unde slujesc, azi, Teodosie, Casian, Ciprian, Vincențiu și Visarion

01 Oct 2017 1656

Ctitorită de ÎPS Teodosie. Tumultoasa poveste a lăcaşului De ce s-au întâlnit studenţii creştin-ortodocşi la mănăstirea din Dorna-Arini

20 Feb 2017 6370

Astăzi, la Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor, ÎPS Teodosie slujeşte în zona sa de baştină. Unde slujesc ierarhii din sud-est

12 Feb 2017 5030

Acoperământul Maicii Domnului. Despre ce este vorba. Cum s-a arătat Maica Domnului. Este sărbătoare mare

01 Oct 2016 5309

Weekend încărcat pentru IPS Teodosie. Programul slujbelor de hram, din județul Constanța

29 Sep 2016 2163

Astăzi. ÎPS Teodosie este la Dorna Arini. Unde slujesc ceilalți ierarhi din Regiunea Sud-Est

27 Dec 2015 2514