1 octombrie - Acoperământul Maicii Domnului

Astăzi poporul cel binecredincios, luminat prăznuind, umbriți fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu, și căutând către prea cinstită icoana ta cu umilință grăim: Acoperă-ne pe noi cu cinstitul tău Acoperământ, și ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre. (troparul zilei) 
 
,,Bucură-te, puternică deşteptare a conştiinţelor celor adormite”!
 
Suntem în imperiul Bizantin pe timpul  împăratului Leon cel Înţelept (886-911). În ultimul său an de domnie a pornit  din Constantinopol cu oştire mare, ca să apere graniţα creştinătăţii de asediul păgânătăţii.
Creştinii se rugau prin  case şi Bisericii şi se ascundeau pe unde puteau.

Şi mare teamă aveau că cetatea  lor nu va rezista, dacă cotropitorii o vor ataca.

,,Sub milostivirea ta scăpăm, Născătoare de Dumnezeu. Rugăciunile noastre nu le trece cu vederea în nevoi, ci din primejdii ne izbăveşte pe noi, una curată, una binecuvântată”! (rugăciune)

Era o seară de sâmbătă spre duminică, când multă lume se ruga la slujba de priveghere în Biserica Sf. Maria Vlacherne din Constantinopol.

Toţi îşi plecau genunchii şi inimile lui Dumnezeu, cerând ajutorul  Maicii Domnului şi tuturor sfinţilor, ca să-i scape din această primejdie.

Mântuitorul şi Maica Sa le-a auzit suspinele, iar la ceas de noapte spre dimineaţă a venit din văzduh cu slavă mare Împărăteasa Cerului şi a pământului, rugându-se.


„Într-o noapte, pe când doxologia se încheia la Vlaherne, Sfântul Andrei...în mijlocul mulţimii: «A văzut limpede, cu ochii săi, o Doamnă foarte înaltă, înaintând prin uşile împărăteşti, înconjurată de un cortegiu armonios”.

Iar o lumină strălucitoare acoperea cu omoforul său tot poporul din Biserică, fiind  alături  îngerii şi sfinţii.

Şi se afla lângă ea sf.Ioan Botezătorul şi evanghelistul Ioan.  Atunci sf. Andrei cel Nebun pentru Hristos şi-a ridicat ochii în sus şi era împreună cu ucenicul său, fericitul Epifanie.

O, minune! Au văzut-o pe Împărăteasa Cerului...

Cor îngeresc şi alai de sfinţi o străjuiau, îmbrăcaţi fiind în veşminte alb strălucitoare.

,,Fecioara astăzi înainte stă în Biserică şi, cu cetele sfinţilor, nevăzut se roagă lui Dumnezeu. Îngerii cu ierarhii se închină, şi apostolii cu proorocii dănţuiesc; că pentru noi roagă Născătoarea de Dumnezeu pe Dumnezeu cel mai înainte de veci" (Mineiul pe octombrie, ziua 1, Utrenia, Condacul, pp. 31-32).

Deja Maica Domnului era în mijlocul Bisericii.

Îngenunche, plânge pentru popor, intră în sfântul Altar şi se roagă înaintea Crucii iubitului Fiu, Domnul nostru Iisus Hristos. Şi luând Sfântul Acoperământ la întins peste popor, în timp ce se ridica la ceruri.

,,Desfăcând strălucitorul său Acoperământ şi desfăşurându-l cu o impunătoare măreţie, l-a ţinut întins cu mâinile sale neprihănite şi a acoperit cu el întreg poporul care se afla dedesubt. Şi un răstimp destul de îndelungat, aceşti minunaţi vizionari l-au contemplat, desfăşurat deasupra mulţimii şi răspândind în jur o slavă dumnezeiască" (Acta Sanctorum, mai, VI, apendice, p. 87, citat la Egon Sendller, "Icoanele bizantine ale Maicii Domnului", pp. 113-114)

- ,,Frate Epifanie, vezi tu pe Maica tuturor cum se roagă pentru toată lumea? a întrebat atunci Andrei.
- O văd, părinte, acoperind oamenii cu veşmântul ei strălucitor! a răspuns Epifanie”.

Şi s-a auzit în biserică această rugăciune a Maicii Sfinte:

„Împărate ceresc, primeşte pe omul care Te slăveşte pe Tine şi care cheamă în tot locul preasfânt numele Tău. Şi acolo unde se face pomenirea numelui meu, pe acel loc îl sfinţeşte şi preamăreşte pe cei ce Te slăvesc. Iar rugăciunea celor ce cu dragoste mă cinstesc pe mine, Maica Ta, primeşte-o! Şi din toate nevoile şi răutăţile scoate-i pe aceia!"

Rugăciunea acatistului

,,Împărătesei celei alese mai înainte de veci, împărătesei celei mai înalte decât toată făptura cerului și a pământului, care a venit oarecând la rugăciune în biserica cea din Vlaherne și se ruga pentru cei din întuneric, acesteia și noi, cu credință și cu umilință, îi serbăm Acoperământul ei cel luminos. Iar tu, ca ceea ce ai putere nebiruită, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, bucuria noastră; acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ!
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Programul Liturgic al IPS Teodosie. Slujbe la Constanța și Suceava

25 Mar 2024 491

Știri Constanța Unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului în perioada 6-8 februarie 2024

05 Feb 2024 824

Unde slujește IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 26 – 31 ianuarie 2024

25 Jan 2024 844

Știri Constanța Unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului în perioada următoare

14 Sep 2023 1119

Unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului în perioada următoare

24 Feb 2023 3509

Unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului în perioada următoare

18 Dec 2022 1031

Unde va sluji ÎPS Teodosie mâine seară

12 Jan 2022 1388

ÎPS Teodosie va oficia slujba de parastas pentru vrednicul de pomenire al patriarhului Teoctist. Când are loc evenimentul

01 Oct 2021 2122

Biserica „Acoperământul Maicii Domnului“, din cadrul Mânăstirii Saon, intră în restaurare. Cine a câștigat contractul

17 May 2021 3163

Se restaurează Biserica „Acoperământul Maicii Domnului“ din cadrul Mânăstirii Saon

22 Oct 2020 3307

Marți, 22 septembrie, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sluji la Agigea și Lazu

18 Sep 2020 1833

Arhiepiscopia Tomisului Târnosire de biserică la Mangalia. Hram la mănăstirea Dervent

11 Sep 2020 2670

Mănăstirea Saon achiziționează servicii de proiectare și execuție lucrări pentru biserica „Acoperământul Maicii Domnului“

31 Aug 2020 2921

Este prima zi a postului Adormirii Maicii Domnului. Unde slujește IPS Teodosie

31 Jul 2020 1853

Programul IPS Teodosie în perioada 31 iulie – 2 august

30 Jul 2020 1982