Eveniment

40 de zile de la moartea Teodorei. Ce ne învaţă tragedia sa

40 de zile. Atât doar. Atât timp va fi pomenit mâine de familia Teodorei, tânăra care, prin tragedia morţii sale, a îngenuncheat de durere inimile tuturor. Pe 24 ianuarie 2018, Teodora M. şi-a pierdut viaţa, în urma unei rupturi uterine suferite la naştere. Cu doar câteva ore înainte născuse cel de-al doilea băieţel al său. Cel mare (la o vârstă fragedă şi el) o aştepta acasă. Acum, cei care trebuie să stabilească exact ce s-a întâmplat sunt procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.
 
Teodora venise la Constanţa special pentru a naşte într-una dintre cunoscutele unităţi spitaliceşti private din oraş. Din păcate, nu s-a mai întors niciodată acasă.
 
A doua zi, spitalul privat a dat un comunicat de presă în care se arăta că decesul survenise în urma unei complicaţii ce nu putuse fi depistată anterior. „Anomalie placentară rară“, se menţiona în comunicat.
 
„În data de 24.01.2018, la ora 00.26, a avut loc naşterea pe cale naturală a unui făt viu de sex masculin, cu greutatea 2.600 gr, Apgar 8-9, cu adaptare neonatală bună. Nou-născutul are stare generală bună şi se află sub supravegherea specialiştilor Secţiei de Neonatologie din spitalul nostru. Referitor la evoluţia travaliului şi a naşterii, acestea au decurs normal, sub atenta monitorizare a parametrilor vitali materni şi fetali de către echipa medicală.
 
În situaţia dată, vorbim despre un sindrom hemoragic supra-acut post-partum, determinat de o anomalie placentară rară, complicaţie ce nu poate fi decelabilă antepartum, cu prognostic foarte grav. Sindromul hemoragic este principala cauză de mortalitate maternă conform ghidurilor clinice de obstetrică-ginecologie şi statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Hemoragia post-partum este o complicaţie care poate să apară atât în cazul femeilor care nasc natural, cât şi prin operaţie cezariană.
 
Urmare a apariţiei acestei complicaţii severe, echipa medicală a efectuat toate manevrele şi procedurile impuse în acest caz şi s-a decis transferarea pacientei la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa din cauza complexităţii şi gravităţii cazului şi nevoii de implicare a unei echipe multidisciplinare. Pe parcursul monitorizărilor prenatale, inclusiv în cadrul episodului de spitalizare actual, au fost discutate cu pacienta modalităţile de naştere, cu prezentarea beneficiilor şi riscurilor aferente fiecăreia, pacienta alegând informat o naştere naturală pe uter cicatricial post-cezariană.
 
Menţionăm că, din punct de vedere medical, pacienta a îndeplinit condiţiile pentru travaliul de naştere post-cezariană, aşa cum sunt enunţate în literatura de specialitate.
 
Transferul s-a realizat conform procedurii de transfer interclinic, s-a luat legătura cu echipa Secţiilor ATI şi Obstetrică-Ginecologie ale SCJU Constanţa, fiind comunicate toate informaţiile şi datele relevante pentru caz, în vederea pregătirii intervenţiei chirurgicale de urgenţă. Echipa Isis Hospital va continua să încurajeze naşterea naturală, considerând că este dreptul oricărei femei să cunoască şi să decidă informat modalitatea de a naşte. Suntem alături de familie şi vom oferi întregul nostru sprijin şi suport acesteia“, potrivit unui comunicat oficial.
 
Lumea a tunat şi a fulgerat. Ba împotriva medicilor, ba împotriva spitalului şi a dotărilor sale, ba chiar împotriva mămicii moarte, căci alesese să nască natural, deşi prima naştere fusese prin cezariană.
 
Oamenii au fost indignaţi, şi-au dat cu părerea, au fost îndureraţi. Iar acum? Acum nu au trecut nici 40 de zile, dar se pare că am uitat. Am uitat de tragedie, am uitat ce ar trebui să ne înveţe moartea acestei tinere mămici.
 
Dar suntem datori să ţinem minte, suntem datori să învăţăm, îi datorăm Teodorei să nu uităm sacrificiul său involuntar.
 
Prin tragedia din 24 ianuarie 2018 am învăţat că trebuie acceptat faptul că în România se poate muri la naştere. Am învăţat că a aduce un copil pe lume este o minune ce nu trebuie minimalizată sau transformată vreodată în ceva banal, căci adesea femeile care nasc dau mâna cu moartea. Am învăţat (sau trebuie să învăţăm) că trebuie să ne informăm foarte bine cu privire la tot ceea ce presupune o naştere, indiferent de modul în care decurge. Trebuie să întrebăm, să cercetăm, să ştim, să alegem doctorul / modul de a naşte / unitatea spitalicească în deplină cunoştinţă de cauză. Trebuie să contribuim şi noi, ca pacienţi, dar şi ca doctori sau alte cadre medicale, la diminuarea oricărui risc pe care îl presupune o naştere.
 
Asta am învăţat sau ar trebui să învăţăm de la Teodora. Să onorăm memoria sa, având grijă ca astfel de tragedii să nu se repete. Dumnezeu să o odihnească!

 
Citeşte şi:
 
Lacrimi, pe mormânt, la aniversare.
Azi ar fi fost ziua de naștere a tinerei care a murit după ce a născut într-o clinică privată din Constanţa (galerie foto)


Editorial Îţi mulţumim, Teodora! Dumnezeu să te aibă în paza Sa!

Lacrimi şi durere! Zeci de oameni au condus-o pe ultimul drum pe Teodora, tânăra decedată după ce a născut la o clinică privată din Constanţa (galerie foto)

Imagini de la eveniment.
Live text Teodora, care a decedat, săptămâna trecută, după ce a născut la o clinică privată din Constanţa, condusă pe ultimul drum (galerie foto + video)


 A lăsat în urmă doi copii şi o familie îndoliată
Teodora, tânăra care a decedat după ce a născut la o maternitate privată din Constanţa, ar fi împlinit pe 7 februarie 35 de ani. Mărturisirile soţului (galerie foto+video)


 Ultimele clipe de viaţă ale Teodorei, femeia care a decedat în urma unei naşteri la Constanţa (video)

 Oficial de la Spitalul Isis Constanţa
Cum a decurs nașterea în cazul femeii care a decedat la scurt timp după ce a adus pe lume un băieţel


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sondaj de opinie Participanții la sondaj nu au încredere în premierul Dăncilă, care a promis că la Constanța va fi construit un spital regional, în parteneriat cu turcii

29 Oct 2018 258

Sondaj de opinie Credeţi că va fi construit la Constanţa un spital regional, în parteneriat public-privat, cu turcii, aşa cum promite premierul Dăncilă?

22 Oct 2018 868

Horia Ţuţuianu - „Mă bucur că Guvernul a înţeles că la Constanţa avem nevoie de spital regional!“

20 Oct 2018 820

Premierul Dăncilă a anunţat cine şi cum va face Spitalul Regional Constanţa. Mai mare decât cel judeţean. Câte paturi va avea

18 Oct 2018 6769

Poveste tragică! O familie cere unui spital privat din Constanţa daune morale. Cât solicită şi pentru ce

12 Sep 2018 12244

UPDATE. Tragedie. O tânără mămică în stare gravă, iar copilul decedat, după ce ar fi născut la o clinică privată din Constanța

30 Jul 2018 12379

Şase luni de la moartea Teodorei Tânăra mămică şi-a pierdut viaţa după ce a născut la un spital privat din Constanţa

24 Jul 2018 2690

Undă verde de la municipalitate O firmă din Braşov investeşte într-o unitate medicală în Constanţa. Unde va fi situată

12 Apr 2018 2502

O mămică din Constanţa a dat în judecată spitalul privat unde a născut. Copilul ar fi fost vaccinat, deşi ea s-a opus

20 Feb 2018 33000

Editorial Îţi mulţumim, Teodora! Dumnezeu să te aibă în paza Sa!

05 Feb 2018 18972

UPDATE. Tragedie la Constanța. Un bebeluș a murit după ce a venit pe lume într-un spital privat

04 Feb 2018 11695

Oficial de la Spitalul Isis Constanța Cum a decurs nașterea în cazul femeii care a decedat la scurt timp după ce a adus pe lume un băiețel

25 Jan 2018 13412

CumplitCine este femeia care şi-a pierdut viaţa după ce a născut la un spital privat din Constanţa

25 Jan 2018 19163

Caz șocant la Constanța. O tânără mămică a murit după ce a născut la un spital privat. În timpul nașterii au apărut complicații

24 Jan 2018 94300

Cum şi-ar fi unit forţele Dănuţ Căpăţînă şi Sorin Strutinsky Surpriză de proporţii din partea procurorilor DNA! Este vizat Spitalul Judeţean Constanţa

21 Dec 2017 3052

Fiul unui cunoscut medic din Constanţa s-a sinucis

16 Oct 2017 7746

Un nou spital privat în Constanţa. Cine sunt investitorii şi ce au solicitat de la APM (document)

02 Aug 2017 5392

Schimbări la Diagnost SRL, societate care deţine spitalul privat din zona ICIL. Iată ce a decis Mohamed Zaher!

09 Feb 2017 3199

A murit Dan Adamescu. Era unul din cei mai bogați oameni ai României. Legături cu Constanța

24 Jan 2017 10192

Trei ani de când Mrini Eye Hospital din Constanța salvează vederea pacienților constănțeni! (galerie foto)

26 Nov 2016 5851

A fost solicitat avizul de mediu Spitalul privat de pe bulevardul Tomis al SC Gastromond SRL, mai aproape de realizare

20 Aug 2016 3262

Majorarea sporurilor, o soluţie pentru Spitalul Judeţean Constanţa Cazul „medici la stat sau la privat“, pe masa prefectului!

01 Aug 2016 4906

CJAS Constanţa le interzice medicilor să lucreze şi la stat, şi la privat! Cătălin Grasa - „Se pune presiune pe Spitalul Judeţean“

28 Jul 2016 3778

Euromaterna SA investeşte într-un spital pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice

14 Jul 2016 3637

Ce spitale au primit reacreditare în luna iunie la Constanţa (document)

05 Jul 2016 1592

Maternitatea a devenit neîncăpătoare Clinica Euromaterna se extinde cu un etaj

17 Jun 2016 2925

E oficial Euromaterna demarează lucrările pentru o nouă construcție

02 May 2016 1781

UPDATE-Șapte oameni și-au pierdut viața în urma prăbușirii unui avion!

20 Mar 2016 926

Spital privat pe bulevardul 1 Decembrie Mohamed Zaher a obţinut acordul Primăriei Constanţa pentru înălţarea imobilului (galerie foto)

10 Feb 2016 4989

Manelistul Leo de la Strehaia a fost internat de urgență!

12 Nov 2015 2101

Marian Vanghelie şi Oana Mizil au devenit părinţii unei fetiţe

03 Sep 2015 1046

Sondaj de opinie Ați susține financiar, prin donații, construirea unui spital de pediatrie în Constanța?

03 Jul 2015 1451

„Pacienţii, vinovaţi pentru orice culpă medicală“ Deputatul Florin Gheorghe, acuzaţii la adresa sistemului sanitar din Constanţa

30 May 2015 1802

Acuzaţii grave Părinţii copilului purtat între Spitalul Judeţean Constanţa şi o unitate privată, decişi să meargă până la capăt (documente)

28 May 2015 6525

Certificatul de urbanism a fost deja emisSpitalul Privat de Obstetrică şi Ginecologie Euromaterna se extinde

07 May 2015 3759

Marius Militaru, liber să opereze într-un spital privat (rechizitoriu)

27 Feb 2015 979

Litoral TV Un spital privat s-a deschis la Ovidiu (galerie foto)

10 Mar 2014 3908

Litoral TV Schimbări şi perspective la SCJU Constanţa, dezbătute la ,,Radiografia Zilei”

19 Feb 2014 1097

Tentativă de suicid în penitenciarul Poarta Albă

16 Jan 2014 1290

Cel mai modern Spital de Oftalmologie, "Mrini Eye Hospital", se deschide la Constanţa

22 Nov 2013 6564

Ziua Internațională a Comemorării Bebelușilor și a Copiilor, marcată şi la Constanţa

14 Oct 2013 1113

Interpretul de muzică grecească Ionuţ Galani este tătic!

07 Oct 2013 5082

Cum la Braşov se poate, dar la Constanţa nu Un spital braşovean dă clasă celor din Europa

01 Jun 2013 1252

Fost antrenor al FC Farul Constanţa, internat la Cardiologie

22 Apr 2013 1092

Protocol de colaboare între ISJ Constanța și Spitalul Isis

05 Nov 2012 1762

O fetiţă de 11 ani din Constanţa a născut azi

21 Apr 2012 1115

Nasterea intr-un spital privat devine accesibila oricui!

01 Mar 2012 1336

Videoconferinta pe tema “Managementul spitalelor”

17 Jun 2010 665

Buletin de presa - 18.11.2009

18 Nov 2009 656

Euromaterna – primul spital privat de obstetrica-ginecologie din Constanta isi deschide portile

11 May 2009 18693