40 de zile de la moartea Teodorei. Ce ne învaţă tragedia sa

40 de zile. Atât doar. Atât timp va fi pomenit mâine de familia Teodorei, tânăra care, prin tragedia morţii sale, a îngenuncheat de durere inimile tuturor. Pe 24 ianuarie 2018, Teodora M. şi-a pierdut viaţa, în urma unei rupturi uterine suferite la naştere. Cu doar câteva ore înainte născuse cel de-al doilea băieţel al său. Cel mare (la o vârstă fragedă şi el) o aştepta acasă. Acum, cei care trebuie să stabilească exact ce s-a întâmplat sunt procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.
 
Teodora venise la Constanţa special pentru a naşte într-una dintre cunoscutele unităţi spitaliceşti private din oraş. Din păcate, nu s-a mai întors niciodată acasă.
 
A doua zi, spitalul privat a dat un comunicat de presă în care se arăta că decesul survenise în urma unei complicaţii ce nu putuse fi depistată anterior. „Anomalie placentară rară“, se menţiona în comunicat.
 
„În data de 24.01.2018, la ora 00.26, a avut loc naşterea pe cale naturală a unui făt viu de sex masculin, cu greutatea 2.600 gr, Apgar 8-9, cu adaptare neonatală bună. Nou-născutul are stare generală bună şi se află sub supravegherea specialiştilor Secţiei de Neonatologie din spitalul nostru. Referitor la evoluţia travaliului şi a naşterii, acestea au decurs normal, sub atenta monitorizare a parametrilor vitali materni şi fetali de către echipa medicală.
 
În situaţia dată, vorbim despre un sindrom hemoragic supra-acut post-partum, determinat de o anomalie placentară rară, complicaţie ce nu poate fi decelabilă antepartum, cu prognostic foarte grav. Sindromul hemoragic este principala cauză de mortalitate maternă conform ghidurilor clinice de obstetrică-ginecologie şi statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Hemoragia post-partum este o complicaţie care poate să apară atât în cazul femeilor care nasc natural, cât şi prin operaţie cezariană.
 
Urmare a apariţiei acestei complicaţii severe, echipa medicală a efectuat toate manevrele şi procedurile impuse în acest caz şi s-a decis transferarea pacientei la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa din cauza complexităţii şi gravităţii cazului şi nevoii de implicare a unei echipe multidisciplinare. Pe parcursul monitorizărilor prenatale, inclusiv în cadrul episodului de spitalizare actual, au fost discutate cu pacienta modalităţile de naştere, cu prezentarea beneficiilor şi riscurilor aferente fiecăreia, pacienta alegând informat o naştere naturală pe uter cicatricial post-cezariană.
 
Menţionăm că, din punct de vedere medical, pacienta a îndeplinit condiţiile pentru travaliul de naştere post-cezariană, aşa cum sunt enunţate în literatura de specialitate.
 
Transferul s-a realizat conform procedurii de transfer interclinic, s-a luat legătura cu echipa Secţiilor ATI şi Obstetrică-Ginecologie ale SCJU Constanţa, fiind comunicate toate informaţiile şi datele relevante pentru caz, în vederea pregătirii intervenţiei chirurgicale de urgenţă. Echipa Isis Hospital va continua să încurajeze naşterea naturală, considerând că este dreptul oricărei femei să cunoască şi să decidă informat modalitatea de a naşte. Suntem alături de familie şi vom oferi întregul nostru sprijin şi suport acesteia“, potrivit unui comunicat oficial.
 

Lumea a tunat şi a fulgerat. Ba împotriva medicilor, ba împotriva spitalului şi a dotărilor sale, ba chiar împotriva mămicii moarte, căci alesese să nască natural, deşi prima naştere fusese prin cezariană.
 
Oamenii au fost indignaţi, şi-au dat cu părerea, au fost îndureraţi. Iar acum? Acum nu au trecut nici 40 de zile, dar se pare că am uitat. Am uitat de tragedie, am uitat ce ar trebui să ne înveţe moartea acestei tinere mămici.

 
Dar suntem datori să ţinem minte, suntem datori să învăţăm, îi datorăm Teodorei să nu uităm sacrificiul său involuntar.
 
Prin tragedia din 24 ianuarie 2018 am învăţat că trebuie acceptat faptul că în România se poate muri la naştere. Am învăţat că a aduce un copil pe lume este o minune ce nu trebuie minimalizată sau transformată vreodată în ceva banal, căci adesea femeile care nasc dau mâna cu moartea. Am învăţat (sau trebuie să învăţăm) că trebuie să ne informăm foarte bine cu privire la tot ceea ce presupune o naştere, indiferent de modul în care decurge. Trebuie să întrebăm, să cercetăm, să ştim, să alegem doctorul / modul de a naşte / unitatea spitalicească în deplină cunoştinţă de cauză. Trebuie să contribuim şi noi, ca pacienţi, dar şi ca doctori sau alte cadre medicale, la diminuarea oricărui risc pe care îl presupune o naştere.
 
Asta am învăţat sau ar trebui să învăţăm de la Teodora. Să onorăm memoria sa, având grijă ca astfel de tragedii să nu se repete. Dumnezeu să o odihnească!

 
Citeşte şi:
 
Lacrimi, pe mormânt, la aniversare.
Azi ar fi fost ziua de naștere a tinerei care a murit după ce a născut într-o clinică privată din Constanţa (galerie foto)


Editorial Îţi mulţumim, Teodora! Dumnezeu să te aibă în paza Sa!

Lacrimi şi durere! Zeci de oameni au condus-o pe ultimul drum pe Teodora, tânăra decedată după ce a născut la o clinică privată din Constanţa (galerie foto)

Imagini de la eveniment.
Live text Teodora, care a decedat, săptămâna trecută, după ce a născut la o clinică privată din Constanţa, condusă pe ultimul drum (galerie foto + video)


 A lăsat în urmă doi copii şi o familie îndoliată
Teodora, tânăra care a decedat după ce a născut la o maternitate privată din Constanţa, ar fi împlinit pe 7 februarie 35 de ani. Mărturisirile soţului (galerie foto+video)


 Ultimele clipe de viaţă ale Teodorei, femeia care a decedat în urma unei naşteri la Constanţa (video)

 Oficial de la Spitalul Isis Constanţa
Cum a decurs nașterea în cazul femeii care a decedat la scurt timp după ce a adus pe lume un băieţel


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Grupul MEMORIAL Hospitals și-a deschis porțile la Constanța! „Scopul este să fim aproape de pacienții noștri!” (VIDEO)

24 Mar 2024 1876

Medicul Dan Mugurel Raica modifică spitalul privat din Eforie Sud, județul Constanța. Unitatea sanitară oferă servicii de recuperare medicală

22 Feb 2024 1074

Știri Constanța azi UPDATE. Accident rutier în Constanța! Implicată o ambulanță privată (FOTO+VIDEO)

31 Jan 2024 1805

UPDATE. Constanța Accident pe bulevardul 1 Decembrie 1918, zona Lidl ICIL (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Oct 2023 4502

Incendiu lângă un spital privat din Constanța

21 Jun 2022 1889

Doi cunoscuți medici ginecologi din Constanța, la judecată cu Colegiul Medicilor din România. Când începe procesul!

29 Apr 2022 7285

Spital privat, dat în judecată Curtea Supremă decide soarta unui proces sensibil. Pacientul din Constanța a murit înainte de înregistrarea dosarului

21 Feb 2022 2241

Patru ani de la decesul care a cutremurat sistemul medical din Constanța!

24 Jan 2022 11048

Un proces mai puțin obișnuit! Un spital privat din București, dat în judecată de un constănțean! Procesul continuă cu pacientul mort

28 Sep 2021 2485

Medic decedat într-un spital privat din Constanța! Procedura de incinerare, suspendată definitiv

04 Jun 2021 2842

Când vor judeca magistrații din Constanța procesul omului care a murit până la înregistrarea dosarului

02 Jun 2021 1747

Un spital privat din București, dat în judecată la Constanța de un fost pacient care a decedat

31 Mar 2021 5004

#ConstantaEsteBine Două aparate de ventilație mecanică, donate Spitalului Militar de Urgență din Constanța

23 Jul 2020 2578

Tânără mămică, moartă după ce a născut într-un spital privat. Stadiul anchetei - „informaţie exceptată de la accesul liber al cetăţenilor“

20 Feb 2020 3109

O tânără mămică a venit să nască la Constanţa. Azi se împlinesc doi ani de la moartea sa

24 Jan 2020 4751