Eveniment

40 de zile de la moartea Teodorei. Ce ne învaţă tragedia sa

40 de zile. Atât doar. Atât timp va fi pomenit mâine de familia Teodorei, tânăra care, prin tragedia morţii sale, a îngenuncheat de durere inimile tuturor. Pe 24 ianuarie 2018, Teodora M. şi-a pierdut viaţa, în urma unei rupturi uterine suferite la naştere. Cu doar câteva ore înainte născuse cel de-al doilea băieţel al său. Cel mare (la o vârstă fragedă şi el) o aştepta acasă. Acum, cei care trebuie să stabilească exact ce s-a întâmplat sunt procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.
 
Teodora venise la Constanţa special pentru a naşte într-una dintre cunoscutele unităţi spitaliceşti private din oraş. Din păcate, nu s-a mai întors niciodată acasă.
 
A doua zi, spitalul privat a dat un comunicat de presă în care se arăta că decesul survenise în urma unei complicaţii ce nu putuse fi depistată anterior. „Anomalie placentară rară“, se menţiona în comunicat.
 
„În data de 24.01.2018, la ora 00.26, a avut loc naşterea pe cale naturală a unui făt viu de sex masculin, cu greutatea 2.600 gr, Apgar 8-9, cu adaptare neonatală bună. Nou-născutul are stare generală bună şi se află sub supravegherea specialiştilor Secţiei de Neonatologie din spitalul nostru. Referitor la evoluţia travaliului şi a naşterii, acestea au decurs normal, sub atenta monitorizare a parametrilor vitali materni şi fetali de către echipa medicală.
 
În situaţia dată, vorbim despre un sindrom hemoragic supra-acut post-partum, determinat de o anomalie placentară rară, complicaţie ce nu poate fi decelabilă antepartum, cu prognostic foarte grav. Sindromul hemoragic este principala cauză de mortalitate maternă conform ghidurilor clinice de obstetrică-ginecologie şi statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Hemoragia post-partum este o complicaţie care poate să apară atât în cazul femeilor care nasc natural, cât şi prin operaţie cezariană.
 
Urmare a apariţiei acestei complicaţii severe, echipa medicală a efectuat toate manevrele şi procedurile impuse în acest caz şi s-a decis transferarea pacientei la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa din cauza complexităţii şi gravităţii cazului şi nevoii de implicare a unei echipe multidisciplinare. Pe parcursul monitorizărilor prenatale, inclusiv în cadrul episodului de spitalizare actual, au fost discutate cu pacienta modalităţile de naştere, cu prezentarea beneficiilor şi riscurilor aferente fiecăreia, pacienta alegând informat o naştere naturală pe uter cicatricial post-cezariană.
 
Menţionăm că, din punct de vedere medical, pacienta a îndeplinit condiţiile pentru travaliul de naştere post-cezariană, aşa cum sunt enunţate în literatura de specialitate.
 
Transferul s-a realizat conform procedurii de transfer interclinic, s-a luat legătura cu echipa Secţiilor ATI şi Obstetrică-Ginecologie ale SCJU Constanţa, fiind comunicate toate informaţiile şi datele relevante pentru caz, în vederea pregătirii intervenţiei chirurgicale de urgenţă. Echipa Isis Hospital va continua să încurajeze naşterea naturală, considerând că este dreptul oricărei femei să cunoască şi să decidă informat modalitatea de a naşte. Suntem alături de familie şi vom oferi întregul nostru sprijin şi suport acesteia“, potrivit unui comunicat oficial.
 
Lumea a tunat şi a fulgerat. Ba împotriva medicilor, ba împotriva spitalului şi a dotărilor sale, ba chiar împotriva mămicii moarte, căci alesese să nască natural, deşi prima naştere fusese prin cezariană.
 
Oamenii au fost indignaţi, şi-au dat cu părerea, au fost îndureraţi. Iar acum? Acum nu au trecut nici 40 de zile, dar se pare că am uitat. Am uitat de tragedie, am uitat ce ar trebui să ne înveţe moartea acestei tinere mămici.
 
Dar suntem datori să ţinem minte, suntem datori să învăţăm, îi datorăm Teodorei să nu uităm sacrificiul său involuntar.
 
Prin tragedia din 24 ianuarie 2018 am învăţat că trebuie acceptat faptul că în România se poate muri la naştere. Am învăţat că a aduce un copil pe lume este o minune ce nu trebuie minimalizată sau transformată vreodată în ceva banal, căci adesea femeile care nasc dau mâna cu moartea. Am învăţat (sau trebuie să învăţăm) că trebuie să ne informăm foarte bine cu privire la tot ceea ce presupune o naştere, indiferent de modul în care decurge. Trebuie să întrebăm, să cercetăm, să ştim, să alegem doctorul / modul de a naşte / unitatea spitalicească în deplină cunoştinţă de cauză. Trebuie să contribuim şi noi, ca pacienţi, dar şi ca doctori sau alte cadre medicale, la diminuarea oricărui risc pe care îl presupune o naştere.
 
Asta am învăţat sau ar trebui să învăţăm de la Teodora. Să onorăm memoria sa, având grijă ca astfel de tragedii să nu se repete. Dumnezeu să o odihnească!

 
Citeşte şi:
 
Lacrimi, pe mormânt, la aniversare.
Azi ar fi fost ziua de naștere a tinerei care a murit după ce a născut într-o clinică privată din Constanţa (galerie foto)


Editorial Îţi mulţumim, Teodora! Dumnezeu să te aibă în paza Sa!

Lacrimi şi durere! Zeci de oameni au condus-o pe ultimul drum pe Teodora, tânăra decedată după ce a născut la o clinică privată din Constanţa (galerie foto)

Imagini de la eveniment.
Live text Teodora, care a decedat, săptămâna trecută, după ce a născut la o clinică privată din Constanţa, condusă pe ultimul drum (galerie foto + video)


 A lăsat în urmă doi copii şi o familie îndoliată
Teodora, tânăra care a decedat după ce a născut la o maternitate privată din Constanţa, ar fi împlinit pe 7 februarie 35 de ani. Mărturisirile soţului (galerie foto+video)


 Ultimele clipe de viaţă ale Teodorei, femeia care a decedat în urma unei naşteri la Constanţa (video)

 Oficial de la Spitalul Isis Constanţa
Cum a decurs nașterea în cazul femeii care a decedat la scurt timp după ce a adus pe lume un băieţel


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În doi ani, Spitalul Militar va fi transformat în spital regional!

27 Sep 2019 1703

Spitalul privat de obstetrică şi ginecologie se modifică. Medicii Ruşa, Danteş şi Raica au obţinut un act de urbanism

08 Jun 2019 2570

Doliu în familia subprefectului județului Constanța, Șenol Ali

15 May 2019 1323

UPDATE. Imagini de la eveniment. Accident rutier între Constanța și Ovidiu. O victimă. Un autoturism s-a răsturnat (galerie foto+video)

14 Apr 2019 5754

A trecut un an de la moartea Teodorei Tânăra mămică şi-a pierdut viaţa după ce a născut la un spital privat. Ce se întâmplă cu dosarul

24 Jan 2019 844

Sondaj de opinie Participanții la sondaj nu au încredere în premierul Dăncilă, care a promis că la Constanța va fi construit un spital regional, în parteneriat cu turcii

29 Oct 2018 489

Sondaj de opinie Credeţi că va fi construit la Constanţa un spital regional, în parteneriat public-privat, cu turcii, aşa cum promite premierul Dăncilă?

22 Oct 2018 1281

Horia Ţuţuianu - „Mă bucur că Guvernul a înţeles că la Constanţa avem nevoie de spital regional!“

20 Oct 2018 1085

Premierul Dăncilă a anunţat cine şi cum va face Spitalul Regional Constanţa. Mai mare decât cel judeţean. Câte paturi va avea

18 Oct 2018 7479

Poveste tragică! O familie cere unui spital privat din Constanţa daune morale. Cât solicită şi pentru ce

12 Sep 2018 12716

UPDATE. Tragedie. O tânără mămică în stare gravă, iar copilul decedat, după ce ar fi născut la o clinică privată din Constanța

30 Jul 2018 12797

Şase luni de la moartea Teodorei Tânăra mămică şi-a pierdut viaţa după ce a născut la un spital privat din Constanţa

24 Jul 2018 3182

Undă verde de la municipalitate O firmă din Braşov investeşte într-o unitate medicală în Constanţa. Unde va fi situată

12 Apr 2018 3312

O mămică din Constanţa a dat în judecată spitalul privat unde a născut. Copilul ar fi fost vaccinat, deşi ea s-a opus

20 Feb 2018 33549

Editorial Îţi mulţumim, Teodora! Dumnezeu să te aibă în paza Sa!

05 Feb 2018 19355