ARPIA - Filiala Constanţa, 25 de ani de la înfiinţare (galerie foto)

Într-un cadru festiv, pe 9 februarie 2018, aviatorii constănţeni au sărbătorit 25 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii (ARPIA). Au participat foşti aviatori din Regimentul 57 Aviaţie Vânătoare Mihail Kogălniceanu, din Regimentul 59 Elicoptere Tuzla, din fosta unitate de hidroaviaţie Palazu Mare şi alţi iubitori ai aviaţiei. Printre invitaţi au fost prezenţi: generalul în retragere Iosif Rus, preşedintele ARPIA România, căpitan-comandorul (rtr) Feodor Ichim, preşedintele filialei ARPIA Galaţi, instructorul de zbor de la Tuzla, comandorul (r) Ioan Necşoiu, fost pilot pe avionul MIG-29, reprezentanţi ai Marinei Militare, ai presei şi ai radioului.
 
Adunarea a început cu intonarea imnului de stat al României şi a continuat cu o trecere în revistă a activităţii asociaţiei, iar comandorul (r) Liviu Popa a punctat principalele realizări şi a încheiat printr-un moment de reculegere ţinut în memoria camarazilor noştri, aviatori şi iubitori ai aviaţiei, cei care au trecut în lumea de dincolo.
 
A luat apoi cuvântul comandorul (rtr) Moise Filipaş, decanul de vârstă, cel care a pus bazele acestei asociaţii pe data de 7 februarie 1993, când a avut loc şedinţa de constituire. Dintre membrii fondatori ai Filialei Constanţa a Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii, putem aminti pe comandor Moise Filipaş, comandor Nicolae Toma, general de flotilă aeriană Constantin Gheorghe, comandor Gheorghe Săvoiu, căpitan-comandor Constantin Oprea, locotenent-comandor Florin Ciobanu, căpitan Ioan Bonchiş, căpitan Stelian Zaharia. La şedinţa de constituire au fost prezenţi 34 de aviatori din unităţile de aviaţie de la Mihail Kogălniceanu, Tuzla şi fosta bază de hidroaviaţie de la Palazu Mare.
 
Acum 25 de ani au fost aleşi următorii: preşedinţi de onoare ai ARPIA, filiala Constanţa: comandor Nicolae Toma, general de flotilă aeriană (r) Constantin Gheorghe, membrii de onoare ai ARPIA - filiala Constanţa Constantin Gornistu, Traian Marinescu, Viorel Lucescu, Andrei Lucescu, iar primul comitet director a fost format din preşedinte comandor (r) Moise Filipaş, vicepreşedinte căpitan (r) Ioan Bonchiş şi secretar căpitan-comandor (r) Constantin Oprea.
 
Comandorul Moise Filipaş a propus, printre altele, montarea unei plăci de marmură cu titulatura şi însemnele fostei escadrile de hidroaviaţie care a funcţionat pe malul lacului Siutghiol timp de două decenii. Placa urmează a fi montată exact la intrarea în Spitalul de Pneumoftiziologie de la Palazu Mare, locul unde a existat unitatea de hidroaviaţie.
 
Şedinţa festivă a continuat cu darea de seamă prezentată de comandorul Valer-Iosif Mureşan, preşedintele ARPIA Constanţa, cuvintele de preţuire şi respect ale căpitan-comandorului Feodor Ichim, preşedintele ARPIA Galaţi, care i-a înmânat lui Mureşan o diplomă şi o insignă, propunerile instructorului de zbor de la Tuzla Ioan Necşoiu, observaţiile şi sugestiile căpitan-comandorului Nelu Enache, ale comandorului Paul Constantinescu şi ale altor vorbitori.
 
Generalul Iosif Rus, preşedintele ARPIA România, a transmis „un salut tuturor celor care, prin pasiune şi dăruire, implicare şi efort, prin interesul profesional şi misiunile executate, au făcut, cu mult timp în urmă, ca întreaga zonă dobrogeană şi municipiul Constanţa să intre în istoria aviaţiei şi armatei române. Asociaţia ARPIA - Filiala Constanţa a adus în actualitate fapte şi întâmplări dobrogene, personalităţi, amintiri şi relatări, biografii, informaţii şi evenimente utile menţinerii spiritului aviatic local. Celebrarea celor 25 de ani înscrie ARPIA Filiala Constanţa în acţiunile centenare din 2018 şi încercările lui Aurel Vlaicu de a trece în zbor Carpaţii. Omagiem jertfa aviatorilor de la Mihail Kogălniceanu, Tuzla şi hidroaviaţia Palazu Mare, care s-au instruit şi şi-au slujit cu devotament ţara, menţinerea cerului ei senin şi apărarea spaţiului aerian românesc“.
Generalul Iosif Rus a înmânat preşedintelui ARPIA Constanţa drapelul asociaţiei, în aplauzele tuturor participanţilor.
 
Despre Nelu Enache
 

Capitan-comandorul (r) de aviatie Nelu Enache a copilarit in comuna Ciorasti, judetul Vrancea, iar după absolvirea Școlii generale a urmat cursurile Liceului militar „Ștefan cel Mare“ din Campulung Moldovenesc. În acest timp, a frecventat cenaclul literar din liceu şi a publicat versuri în revista literară „Orizont“. În perioada 1973-1976, Nelu Enache a urmat Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Aviaţie „Aurel Vlaicu“ din localitatea Boboc, judeţul Buzău. În anul 1976, a fost repartizat la Unitatea Militară 02010 Tuzla, care era cantonată pe Aerodromul Mihail Kogălniceanu sub denumirea de Escadrila 141 Elicoptere. Aici a deţinut, până în anul 1983, funcţia de conducător de zbor pe Platforma de foraj marin „Gloria“. După anul 1983 a fost mutat la Regimentul 57 Aviaţia de Vânătoare Mihail Kogălniceanu, pe funcţia de ofiţer navigator Escadrila a doua MIG 23. Munca şi talentul său în arta scrisului au fost răsplătite la Concursul Naţional de Poezie din 1979, unde a obţinut locul I. În anul 2002, a devenit ofiţer în rezervă cu gradul de căpitan comandor. În prezent, activează în Asociaţia APRIA, filiala Constanţa, care se ocupă de promovarea istoriei aeronauticii.
 
Citeşte şi: 

 
Nelu Enache, despre aviaţia de la Constanţa „Unitatea de la Mihail Kogălniceanu era considerată cea mai bună din ţară, înzestrată cu cele mai noi avioane“

Nelu Enache, file din istoria aviaţiei militare române

Avion prăbuşit peste aerogară (galerie foto)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Prefectul județului Constanța, la comemorarea militarilor decedați în dublul accident aviatic - „A rămas multă durere în sufletele celor apropiați“

02 Mar 2024 566

LIVE VIDEO Militarii decedați în dublul accident aviatic din apropiere de Cogealac, comemorați la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

02 Mar 2024 1935

„Ziua fatidică de 2 martie 2022 are încă ecouri în inima oricărui militar“ - Se împlinesc doi ani de la prăbușirea unui avion și a unui elicopter în județul Constanța

02 Mar 2024 854

Se împlinesc doi ani de la dublul accident aviatic din județul Constanța! Opt militari au murit (GALERIE FOTO+VIDEO)

02 Mar 2024 1888

Primăria Constanța a cumpărat bilete de avion de la agenția de turism administrată de colegul de partid al primarului Chițac (DOCUMENTE)

23 Feb 2024 3106

Un avion militar rusesc cu zeci de prizonieri ucraineni la bord s-a prăbuşit!

24 Jan 2024 872

17 fugari au fost aduși în țară în ultima săptămână! Lista condamnaților

20 Jan 2024 611

„O să vă omor pe toţi, o să vă distrug“ Premieră în justiția din România! Închisoare cu executare după un scandal monstru în avionul Copenhaga – Bucureşti Otopeni! (MOTIVARE)

14 Jan 2024 987

Un celebru actor a murit împreună cu fiicele sale într-un accident de avion

06 Jan 2024 1566

SUA Un avion al Alaska Airlines a aterizat de urgenţă după ce un hublou s-a desprins în timpul zborului

06 Jan 2024 776

Scandal în avionul Copenhaga – Bucureşti Otopeni Închisoare cu executare pentru un bărbat care a provocat scandal la bordul unei aeronave

05 Jan 2024 769

Numărul doi al Hamas, Saleh al-Arouri, ucis într-o lovitură aeriană atribuită Israelului

03 Jan 2024 676

Ucraina Norvegia trimite două avioane F-16 în Danemarca pentru antrenarea de piloţi ucraineni

03 Jan 2024 763

Cinci persoane au murit după impactul dintre un avion al Gărzii de Coastă japoneze cu un avion de pasageri

02 Jan 2024 767

Imagini șocante! Avion cu peste 300 de pasageri la bord, în flăcări pe un aeroport din Tokyo (VIDEO)

02 Jan 2024 1566