#citeșteDobrogea Corneliu Marinescu, un matematician pasionat de istoria Dobrogei

S-a născut la 18 septembrie 1911, în comuna Viişoara din judeţul Constanţa. Aici va urma Şcoala primară, apoi Şcoala normală de învăţători din Constanţa, Școala de ofiţeri în rezervă din Bacău şi Facultatea de matematică-fizică din cadrul Universităţii din Bucureşti.
 

 
După absolvire a profesat ca învăţător la Mereni, Ciocârlia de Jos, Istria şi Poarta Albă. Din anul 1954 se stabileşte definitiv la Medgidia. Va profesa la Liceul din Cernavodă, la Şcoala profesională aflată în subordinea I.M.U. Medgidia şi la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Medgidia. 
 
A fost profesor de matematică, director adjunct în cadrul Şcolii profesionale I.M.U. Medgidia, subinspector şcolar în judeţul Constanţa, director adjunct la Liceul din Cernavodă, director al Căminului Cultural din Poarta Albă şi director al Liceului „Nicolae Bălcescu” Medgidia.
 
A contribuit la construirea Liceului „Nicolae Bălcescu” Medgidia (în prezent, Şcoala Gimnazială „Lucian Grigorescu”), finalizată în anul 1961. Într-o discuţie personală avută, în anul 2005, cu regretatul profesor, acesta scotea în evidenţă eforturile făcute pentru a finaliza construcţia liceului şi intervenţiile sale la organele de partid şi de stat ale judeţului Constanţa.
 
De-a lungul carierei sale didactice a fost recompensat cu diverse diplome, printre care: „Diploma de evidenţiat” cu prilejul Zilei învăţătorului, „ Diploma de profesor fruntaş” şi distincţii de apreciere din partea Inspectoratului Şcolar  Judeţean Constanţa.
 
A participat la operaţiunile militare ale celui de-al Doilea Război Mondial, ajungând până la Cotul Donului, reuşind să supravieţuiască condiţiilor vitrege de pe front. A fost veteran de război şi a primit medalii din partea statului român.
 
Pe lângă matematică, a fost pasionat şi de istoria locală. A fost un pasionat al fotografiei, surprinzând oameni, clădiri şi evenimente reprezentative pentru oraş.
 

A scris „Schiţă monografică a comunei Istria”, ca o recunoaştere a faptului că acolo şi-a desfăşurat activitatea profesională la începutul carierei didactice. Parcă a dorit să marcheze trecerea sa prin acel loc.
 
Ca o încununare a eforturilor sale de documentare, va reuşi publicarea volumului „Medgidia. Studiu monografic. Fotografia ca document istoric”, în anul 2006. Lucrarea oferă pasionaţilor de istorie locală posibilitatea de a cunoaşte o parte a trecutului oraşului, mai ales prin intermediul imaginilor. În perioada regimului comunist, secretarul de partid de la județ a solicitat realizarea unei monografii a orașului Medgidia. De atunci a început să colecționeze fotografii. Multe dintre acestea le-a luat de la colegii săi. Pe altele le-a realizat personal.

 
Într-o vizită pe care i-am făcut-o în anul 2005, mi-a prezentat un manuscris al cărții pe care avea să o publice în 2006. Erau informații scrise la mână, curat și deslușit, cu rigoarea unui matematician. Parcă la milimetru. Fotografiile erau lipite. În unele locuri lipseau. Spunea că mai oferise manuscrisul unor oameni care îi călcaseră pragul și nu le mai primise înapoi. Avea o urmă de regret. Își exprima intenția de a le publica, pentru a rămâne astfel în istoria urbei. Va reuși acest lucru și va rămâne în istoria localității, prin această realizare editorială.
 
Pentru eforturile depuse de-a lungul unei cariere de excepţie şi realizarea unei monografii a oraşului Medgidia, va primi titlul de cetăţean de onoare al municipiului, la data de 25 octombrie 2004.
 
A trecut în lumea celor drepţi la 17 octombrie 2008, la venerabila vârstă de 97 de ani, rămânând în memoria noastră drept o personalitate marcantă a orașului.
 
Surse bibliografice
 
Corneliu Marinescu, Medgidia, Editura Muntenia, Constanța, 2006.
Adrian Ilie, Claudia Ilie, Monografia Colegiului Tehnic „ Nicolae Titulescu” Medgidia. 1949-2015, Editura Sf. Ierarh Nicolae, Brăila, 2015
Adrian Ilie, Medgidia. Istoria orașului de la 1918 până în prezent, Editura Ex Ponto, Constanța, 2012
 
Surse foto: Colecția Adrian Ilie

Despre Adrian Ilie

Licenţiat şi masterat în istorie - Universitatea „Ovidius” Constanţa, şef de promoţie.
Doctor în istorie şi cursuri postuniversitare - Universitatea din Bucureşti.
Director adj. - Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi” Medgidia.
Metodist, responsabil Cerc pedagogic şi membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanţa).
Autor al mai multor lucrări şi studii despre Medgidia şi Dobrogea.
Autor al unor studii şi cărţi de metodică şi management.
Membru în Comisia Naţională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România.
Membru al Asociaţiei Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor şcolare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie/Istoria minorităţii turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice - Medgidia.
Realizator emisiune istorică - Repere Istorice - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obţinute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman“ pe anul 2017, conferit de Societatea de Ştiinţe Istorice din România.


Citeşte şi:


#citeşteDobrogea Vasile M. Kogălniceanu, un patriot al Dobrogei 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

In memoriam Corneliu Marinescu, un profesor de seamă al județului Constanța

17 Oct 2023 1266

#DobrogeaDigitală In memoriam Corneliu Marinescu, personalitate marcantă a orașului Medgidia

18 Oct 2021 2559

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 28 iunie 2021

30 Jun 2021 2541

Lansarea cărții „Cântăreţii castraţi”, de Radu Făgărăşan (galerie foto + video)

08 Apr 2016 4099

"Hai, moarte, să bem o cafea..." UPDATE4 - Corneliu Vadim Tudor a murit!

14 Sep 2015 12259

Medalii în familie pentru CS Farul Constanţa la navomodelism

07 Jul 2015 2424

Marius Baţu & Friends concertează la Constanţa

22 May 2014 1983