#citeșteDobrogea Iftimie Ilisei, un primar în slujba cetățenilor (galerie foto)

S-a  născut la 20 ianuarie 1926, în satul Văratic, comuna Dumbrăveni, din județul Suceava, urmând cursurile Școlii gimnaziale din satul natal, iar ulterior pe cele ale Liceului Industrial din Rădăuți. La finalizarea studiilor liceale, se va angaja la Brașov în cadrul Atelierelor C.F.R., iar mai apoi va deține funcția de pedagog în cadrul Liceului Industrial C.F.R.
 

 
În perioada 1949-1951, va lucra în cadrul Palatului C.F.R. din București, după care va solicita transferul la Întreprinderea de Mașini Unelte Medgidia (I.M.U.M.), secția Instalații mecanice. Se căsătorește la 14 noiembrie 1953 cu Teodora Ilisei, cu care a avut doi copii.
 
După stabilirea sa în Medgidia, va începe și ascensiunea sa politică. Va fi numit secretar de partid  la I.M.U. Medgidia, încă din anul 1952, iar peste patru ani este recrutat șef de secție în cadrul departamentul de propagandă în cadrul Comitetului Raional de Partid.
 
Având o carieră politică de urmat, se va înscrie și va urma cursurile Școlii Superioare de Partid,  pe care le va absolvi în anul 1960. De la această dată va deține funcția de prim-secretar al Comitetului Raional Medgidia, până la 1 martie 1968, când va fi numit primar al Medgidiei.
 
În noua calitate de edil-șef al orașului, Iftimie Ilisei a reușit să sistematizeze localitatea, să înființeze cartiere noi, să contribuie la creșterea numărului locuitorilor și implicit a populației școlare, care înregistra 5500 de elevi și 200 de cadre didactice. Se construiau blocuri cu 8 apartamente situate pe strada Lt. Oprea Hârâciu. Centralele termice aveau asigurată cantitatea necesară de combustibil.
 
A asfaltat străzile, a extins rețeaua de canalizare și a celei de apă potabilă, a modernizat iluminatul public, a construit un local nou pentru Liceul "Nicolae Bălcescu", care are printre absolvenții săi mari personalități în diverse domenii de activitate. Aici îi putem menționa pe Tasin Gemil, Gheorghe Dumitrașcu, Eugen Dijmărescu, Titus Corlățean ș.a. Aprovizionarea populației se realiza prin intermediul celor 57 de unități alimentare.
 
În anul 1970 orașul avea o baie publică cu o capacitate de 40 de locuri, un hotel cu o capacitate de 52 de locuri și 60 de abonați telefonici. Au fost construite alei, parcuri și au fost plantați arbori ornamentali.
 

A reușit să realizeze un Complex sportiv (patinoar, bazin olimpic de înot, stadion), Sala sporturilor, Casa de Cultură a sindicatelor, să creeze noi locuri de muncă și să asigure un trai decent locuitorilor orașului. În perioada conducerii sale își desfășurau activitatea 86 de deputați aleși.
 
A administrat treburile orașului vreme de 11 ani, până în 1979, fiind numit ulterior președinte al Uniunii Cooperativelor Meșteșugărești, funcție pe care o va deține până la 1 martie 1990. Și în această poziție a demonstrat calitățile de bun organizator, obținând rezultate notabile. A rămas în amintirea locuitorilor Medgidiei ca fiind un om de cuvânt, în legătură directă cu cetățenii, pentru care avea un respect deosebit. Faptele sale vor rămâne peste timp o mărturie a capacității sale organizatorice și a ideii de a lucra în folosul cetățeanului.

 
A fost declarat cetățean de onoare al municipiului Medgidia, la data de 20 iulie 2004, iar fotografia sa se află la loc de cinste în Galeria primarilor, în cadrul Primăriei Municipiului Medgidia.
 
Putem conchide prin a spune că "omul este măsura tuturor lucrurilor" și că nu este important regimul politic pe care îl reprezintă, ci capacitatea organizatorică pusă în slujba oamenilor.
 
Surse bibliografice
 
S.J.A.N.C, Fond Primăria Medgidia, Dosar 349/1968
Adrian Ilie, Medgidia. Istoria orașului de la 1918 până în prezent, Editura Ex Ponto, Constanța, 2012
Idem, Personalități marcante ale Medgidiei, Editura Ex Ponto, Constanța, 2017
Idem, Primarii Medgidiei. Creștini și musulmani, Editura Ex Ponto, Constanța, 2017
Idem, Medgidia. 100 ani de istorie (1918-2018), editura Ex Ponto, Constanța, 2018
 
Despre Adrian Ilie
 
Licențiat și masterat în istorie - Universitatea „ Ovidius” Constanța, șef de promoție.
Doctor în istorie și cursuri postuniversitare - Universitatea din București.
Profesor - Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanța/ Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Medgidia.
Director adj. - Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Medgidia (2017-2019).
Metodist, responsabil Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanța).
Autor al mai multor lucrări și studii despre Medgidia și Dobrogea.
Autor al unor studii și cărți de metodică și management.
Membru în Comisia Națională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societății de Științe Istorice din România.
Membru al Asociației Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor școlare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie /Istoria minorității turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice Medgidia.
Realizator emisiune istorică - REPERE ISTORICE - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obținute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman" pe anul 2017, conferit de Societatea de Științe Istorice din România.
 
Citește și: 
 
#citeșteDobrogea Primari ai Medgidiei după Primul Război Mondial (IV) (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Volei Programul turneului de promovare în Divizia A1, de la Medgidia. „Te invităm să iei parte la acest regal sportiv!“

17 Apr 2024 802

Handbal județul Constanța Trei echipe de pe litoral, calificate, de pe podium, la turneul semifinal. Distincții la faza pe Euroregiune (GALERIE FOTO)

02 Apr 2024 1449

Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza“ Constanţa Echipa feminină, campioană județeană la categoria Under-10 (GALERIE FOTO)

11 Mar 2024 1227

Fotbal CS Medgidia a trecut la scor de Hamangia Baia (GALERIE FOTO)

11 Feb 2024 1559

CS Medgidia, meciuri pe teren propriu Fotbaliștii - amical cu Hamangia Baia, handbaliștii - duel cu CSM Făgăraș

09 Feb 2024 902

Handbal Pe cine va întâlni CS Medgidia în turul 1 al Cupei României

24 Jan 2024 914

Volei CS Medgidia, meci de pregătire contra echipei naționale Under-18

11 Jan 2024 979

CSM Constanța Fiul cel mic al medaliatului olimpic Răzvan Florea a trecut de la natație la handbal. „Îi place maxim“ (GALERIE FOTO)

10 Jan 2024 1831

Voleibalistele de la CS Medgidia au învins CSM București, în Divizia A2

19 Nov 2023 943

Handbal Egal la Medgidia, între CSM Constanța și Potaissa Turda. Meci dramatic, cu accente de thriller! (GALERIE FOTO)

07 Sep 2023 1542

Handbal CSM Constanța joacă astăzi, 7 septembrie, în Liga Națională. Primul meci acasă după calificarea răsunătoare din European League

07 Sep 2023 1191

Sportul constănțean, din nou în doliu! „A fost un profesionist desăvârșit, un om apreciat și respectat de întreaga comunitate“

18 Apr 2023 7175

Handbaliștii de la CS Medgidia, un nou meci pe teren propriu în turneul play-off de promovare

30 Mar 2023 1522

Thriller! Meciul CSM Constanța - Potaissa Turda a ținut fanii cu sufletul la gură până în ultima secundă (GALERIE FOTO)

27 Mar 2023 1330

Lupte CS Victoria Cumpăna, pe locul doi la Memorialul „Nicolae Gheorghe“. Alexia Gavrilă, cea mai tehnică sportivă (GALERIE FOTO)

23 Mar 2023 1876