#citeșteDobrogea Întâlnire importantă a Uniunii Scriitorilor. Pavel Chihaia, comemorat la Biblioteca Județeană „I.N. Roman“

Filiala „Dobrogea“ a Uniunii Scriitorilor s-a întâlnit azi, la Biblioteca Județeană „I.N. Roman“, pentru comemorarea lui Pavel Chihaia, nume esențial pentru literatura de la malul mării, cunoscut cititorilor constănțeni mai ales prin excepționalul roman „Blocada“.
 
Președintele filialei, dl Angelo Mitchievici, a evocat personalitatea lui Pavel Chihaia, alăturându-l acelor creatori de o înzestrare unică, pe care instaurarea comunismului i-a abătut de la drumul firesc și i-a împiedicat să se valorifice in totalitate. În plus, a identificat în cazul autorului omagiat armonizarea perfectă între caracter și talent, subliniind că a fost un scriitor foarte mare pentru că a fost și un om de mare demnitate. Dl Angelo Mitchievici a mai spus că firul roșu al operei și personalității scriitorului este ideea de libertate.
 
Dl Ovidiu Dunăreanu, redactorul-șef al revistei Ex Ponto, a evocat primul său contact cu cel omagiat, făcut pe calea undelor, pe când scriitorul era comentator al postului Europa Liberă. În plus, și-a exprimat satisfacția de a fi contribuit alături de prof. univ. Ion Popișteanu la ediția „Opera Omnia“ a celui amintit. Aceasta cuprinde în zece volume romanele, nuvelele, eseistica, memoriile, corespondența, studiile științifice dedicate în special artei medievale românești.
 
Din partea familiei scriitorului, la întâlnire au fost prezenți soția și fiul acestuia, Matei Chihaia, profesor universitar de literatură spaniolă la Wuppertal. Cei doi au realizat evocări ale omului Pavel Chihaia, veșnicul îndrăgostit de spațiul constănțean, și au donat bibliotecii un bust al acestuia lucrat de prietenul său, sculptorul Dumitru Demu.
Pavel Chihaia a trăit între 1922 și iunie anul curent, locuind din 1978 la Munchen, în Germania.
 
În cadrul întâlnirii de azi a scriitorilor constănțeni a fost lansat și cel mai recent număr al revistei filialei, intitulat „Ex Ponto“.

Sursa foto: Marina Cușa 

Despre Marina Cuşa
 
Potrivit www.usr-dobrogea.ro, Marina Cuşa este membră a Filialei „Dobrogea” a Uniunii Scriitorilor din România din anul 2017. Absolventă a Facultăţii de Limba şi Literatura Română, Universitatea din Bucureşti, Secţia română-engleză, a fost profesor în mediul rural, bibliotecar la Biblioteca Universităţii Ovidius, iar din  anul 1991, profesor de limba şi literatura română la Liceul Teoretic „George Călinescu” din Constanţa.

Provine dintr-o familie ce a dat încă doi scriitori, istoricul şi romancierul Nicolae Cuşa şi George Cuşa, fost deţinut politic, memorialist al detenţiei comuniste.
A debutat editorial cu „Poemele mature“, Constanţa, Ex Ponto, 2009. Au urmat volumele: „Întâlnire virtuală“, roman, Ex Ponto, 2012 (Premiul pentru debut în roman pe anul 2012 al Filialei Dobrogea a USR), „Orizontul cărţilor“ (recenzii şi eseuri), Ex Ponto, 2016, „Grădina japoneză“, Ex Ponto, 2017.
A colaborat cu revistele de cultură constănţene Ex Ponto, Agora, Albatros, InterArtes, dar şi la Permanenţe, Actualitatea literară, Poezia, Helis şi altele.


Citește și:
 
Mirciștii îi aduc un ultim omagiu scriitorului constănțean Pavel Chihaia... „lăcașul unde m-am format și de care am rămas legat întreaga viață
 
Numerele 2-3 ale revistei „Ex Ponto”, cuprinse într-o ediție ce va fi lansată la Biblioteca Județeană „I.N. Roman” 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE Decernarea premiilor filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România și a premiilor revistei Ex Ponto, la Biblioteca Județeană Constanța (Galerie FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 1037

Personalități Constanța La mulți ani, Iulia Pană, reper al poeziei în spațiul dobrogean

09 Jul 2023 1497

Premianți din Constanța Angelo Mitchievici și Augustin Cupșa, laureați la Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România

08 Jun 2023 1356

La mulți ani, Valentin Busuioc! Scriitor și jurnalist ce a colaborat cu diverse reviste și edituri din Constanța

06 Jun 2023 1553

Ana Ardeleanu împlinește 71 de ani! Poeta a fost colaboratoarea mai multor publicații constănțene

12 May 2023 1453

Astăzi, scriitorul Ovidiu Dunăreanu împlinește 73 de ani

21 Feb 2023 2313

Scriitoarea constănțeană Elvira Iliescu ar fi împlinit 86 de ani

28 Jan 2023 1596

Dan Perșa împlinește 63 de ani. Munca sa a fost legată timp de zece ani de revista „Tomis”

26 Jan 2023 1738

Constanța culturală O sărbătoare a „literelor” dobrogene

09 May 2022 3357

Constanța culturală Premii pentru cele mai bune voci literare din ultimii trei ani, oferite de Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România și de revista „Ex Ponto”

05 May 2022 2868

Revista ExPonto, cel mai recent număr Ovidiu Dunăreanu, despre revistele literare în spațiul cultural românesc

28 Jan 2022 3111

#citeșteDobrogea Revista Ex Ponto, la cel mai recent număr

07 Jan 2022 2549

#citeșteDobrogea Un nou număr al revistei Ex Ponto, o nouă invitație la lectură de calitate

29 Jul 2021 2596

LIVE TEXT Lansarea ultimului număr al revistei „Ex Ponto“, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (galerie foto)

26 Jul 2021 2875

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța organizează lansarea ultimului număr al revistei „Ex Ponto“

24 Jul 2021 3223