Invitati

#citeșteDobrogea „«Lecturi vizuale» etnologice la aromâni“ - lansare de carte la Muzeul de Artă Populară Constanța


La Muzeul de Artă Populară Constanța, a avut loc începând cu ora 11, lansarea, în fața unui public numeros, a seriei „«Lecturi vizuale» etnologice la aromâni“. Aceasta conține prezentări ale aromânilor din Albania, zonele Korce (volumul din 2014), Câmpia Mozachiei (2015), Sarande și Gyrokaster (2016), Gramsch, Elbasan, Pogradec (2017), dar și din Republica Macedonia de Nord (zona Bitolia), 2018.


Autorii cărților sunt câțiva cercetători de prestigiu de la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române: Iulia Wisoșenschi, Emil Țîrcomnicu, Cătălin Alexa, în colaborare cu cercetătorii constănțeni, prof.univ. Nistor Bardu, prof.univ. Stoica Lascu și drd. Ioana Iancu.


Cele cinci volume realizate până în prezent din proiectul dedicat de această echipă românilor balcanici se adresează celor interesați de patrimoniul cultural aromân și de starea de azi a fraților lor sudici.


Se remarcă modernitatea cărților „«Lecturi vizuale» etnologice la aromâni“, care se prezintă în fața publicului ca niște studii etnologice atipice, concepute în principal drept colecții de fotografii luate îl spațiile balcanice unde trăiesc încă aromânii. Imaginile sunt însoțite de texte variate: citate din istorici consacrați, fragmente de folclor literar, informații geografice, sociale, despre tradiții, îndeletniciri, mărturii orale ale celor intervievați, zicale populare etc. Rezultă o prezentare mozaicată, postmodernă a celor care s-au numit pe ei înșiși dintotdeauna „rămăni” sau „armâni”, conform pronunției lui „r’’ în unele graiuri ale lor.


„«Lecturi vizuale» etnologice la aromâni“ oferă informații de mare valoare, într-o formă agreabilă, lejeră, plăcută ochiului și prin calitatea deosebită a fotografiilor incluse, și a volumelor în sine, drept carte.


Sursa foto: Marina Cușa

Despre Marina Cuşa
 
Potrivit www.usr-dobrogea.ro, Marina Cuşa este membră a Filialei „Dobrogea” a Uniunii Scriitorilor din România din anul 2017. Absolventă a Facultăţii de Limba şi Literatura Română, Universitatea din Bucureşti, Secţia română-engleză, a fost profesor în mediul rural, bibliotecar la Biblioteca Universităţii Ovidius, iar din  anul 1991, profesor de limba şi literatura română la Liceul Teoretic „George Călinescu” din Constanţa.
Provine dintr-o familie ce a dat încă doi scriitori, istoricul şi romancierul Nicolae Cuşa şi George Cuşa, fost deţinut politic, memorialist al detenţiei comuniste.
A debutat editorial cu „Poemele mature“, Constanţa, Ex Ponto, 2009. Au urmat volumele: „Întâlnire virtuală“, roman, Ex Ponto, 2012 (Premiul pentru debut în roman pe anul 2012 al Filialei Dobrogea a USR), „Orizontul cărţilor“ (recenzii şi eseuri), Ex Ponto, 2016, „Grădina japoneză“, Ex Ponto, 2017.
A colaborat cu revistele de cultură constănţene Ex Ponto, Agora, Albatros, InterArtes, dar şi la Permanenţe, Actualitatea literară, Poezia, Helis şi altele.


Citește și:

#citeșteDobrogea Întâlnire importantă a Uniunii Scriitorilor. Pavel Chihaia, comemorat la Biblioteca Județeană „I.N. Roman“
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Pomul vieţii“, tematica lunii noiembrie la Muzeul de Artă Populară Constanţa

06 Nov 2019 794

Proiectul „Lecturi vizuale etnologice“ la aromânii din Balcani, lansat la Constanţa

06 Nov 2019 1182

„Aromânii - Artă și meșteșug“, o nouă expoziție la Muzeul de Artă Populară Constanța  

17 Oct 2019 698

Post vacant în cadrul Muzeului de Artă Populară din Constanţa

10 Oct 2019 1208

Ziua Crucii - tematica lunii septembrie la Muzeul de Artă Populară Constanţa

11 Sep 2019 933

„Prelucrarea artistică a lemnului”, eveniment organizat de Muzeul de Artă Populară Constanţa (galerie foto)

12 Aug 2019 723

„Adormirea Maicii Domnului”, tematica lunii august la Muzeul de Artă Populară Constanța

02 Aug 2019 704

„Motivul spicului de grâu”, tematica lunii iulie, la Muzeul de Artă Populară Constanța

01 Jul 2019 679

Ziua Universală a Iei, marcată la Muzeul de Artă Populară Constanța

23 Jun 2019 839

Post vacant la Muzeul de Artă Populară Constanţa. Când este programat concursul și cine poate participa

01 May 2019 1207

La Muzeul de Artă Populară Constanța, tematica lunii aprilie este reprezentată de „simbolurile pascale”

02 Apr 2019 784

Post vacant la Muzeul de Artă Populară Constanţa. Când este programat concursul și cine poate participa

28 Feb 2019 840

Târg de Mărțișoare la Muzeul de Artă Populară Constanța

22 Feb 2019 1136

Ateliere de creaţie pentru preşcolari şi elevi la Muzeul de Artă Populară Constanța

10 Feb 2019 765

Comisia nr. 5 a CLM , chemată să aprobe documentația de avizare a lucrărilor pentru restaurarea Muzeului de Artă Populară Constanța (document)

17 Jan 2019 808