Ziua Dobrogei

#citeşteDobrogea Scriitorul şi publicistul Ioan Adam, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

La vârsta de doar 36 de ani, când scriitorul Ioan Adam se stingea din viaţă, Nicolae Iorga spunea despre el: „Literatura română pierde una din cele mai originale naturi de artist”. Începând de astăzi, ZIUA de Constanţa oferă prilejul cititorilor săi, prin intermediul Fondului documentar „Dobrogea de ieri şi de azi”, să descopere scriitura acestui mare iubitor de Dobroge, de sorginte vasluiană, care ne-a lăsat moştenire o preţioasă monografie, intitulată „Constanța Pitorească - cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustrații”, apărută în anul 1908.


 
Iată cât de frumos descrie în „O vorbă înainte” pământul pe care noi astăzi nu mai ştim să-l preţuim: „Constanţa şi cu ea toată Dobrogea, ajung tot mai scumpe pentru noi. Aici sunt urme sfinte şi amintiri glorioase. Dobrogea este copilul cel regăsit al ţărei româneşti. Coprinsurile ei ne sunt evocătoare prill trecut şi scumpe prin jertfa din zilele noastre. În privinţa Constanţei, i se poate vedea uşor însemnătatea: E primul nostru port maritim, oraş industrial şi staţiune balneară – climaterică marină. Toate aceste manifestaţiuni de viaţă, sunt prinse în cadrul măreţ al ruinilor, rămase pe urma stăpânirei strămoşilor noştri. Patrimoniul acesta sfânt, este o chezăşie de drept pentru noi şi un îndemn la muncă şi încredere, pentru ca să ridicăm moştenirea aceasta desgropată, la trăinicia şi înflorirea de altă dată.
 
Constanţa şi Dobrogea trebuesc cunoscute. Pentru orientarea vizitatorilor şi pregătirea cititorilor de mai pe departe, am alcătuit călăuza care urmează. E o îmbinare de privelişti dela mare, cu uşoare schiţări din trecut, prinse toate în extazuri şi tresăriri trecătoare. N'am uitat de asemenea nici acele câteva localităţi însemnate de-afară, care au mai mare interes pentru escursionişti.
 
Am scris cartea aceasta, mai întâi pentru ca să-mi plătesc o datorie modestă către Primăria de Constanţa, - dar mai ales, am scris'o, dintr'un sentiment de recunoştinţă şi premărire, faţă de natura cea frumoasă, care m'a înconjurat prieteneşte şi m'a înnălţat în cei câţiva ani cât am trăit acolo, făcându-mă să uit şi să ert celelalte amărăciuni ale vieţei...”.
 
Născut pe 26 noiembrie 1875, scriitorul și publicistul Ioan Adam a lucrat un timp ca învăţător, apoi şi-a dat diferenţa examenelor de liceu pentru a putea frecventa învăţământul superior și a obținut o bursă, din partea prefecturii judeţului Vaslui, având posibilitatea să-şi termine studiile la Facultatea de Drept din Bruxelles, unde şi-a susţinut şi examenul de doctorat, după care a revenit în România, la Constanța fiind profesor de limba română, apoi magistrat la Călăraşi şi Tulcea, și din nou la Constanța, dar ca secretar.
 
De șederea în Dobrogea se mai leagă și alte volume, cum ar fi „Pe Dunăre” (1904) sau „Voia mării” (1909), iar în 1905 a făcut parte din grupul celor care au editat „Tribuna Dobrogei”.

A participat la înfiinţarea Societăţii Scriitorilor Români.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Constanța Pitorească - cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustrații”, de Ioan Adam

01 Feb 2019 561

Fost deputat condamnat la doi ani de închisoare cu executare. Cine este fostul demnitar și ce acuzații i se aduc

09 May 2018 944

#citesteDobrogea. În curând, în Biblioteca virtuală Ioan Adam, „una din cele mai originale naturi de artist”

25 Nov 2017 1329

#sărbătoreşteDobrogea Ioan Adam - „Constanța și cu ea toată Dobrogea ajung tot mai scumpe pentru noi“

27 Oct 2017 2032

Constanţa de odinioară La Mamaia este cu totul oprit scăldatul fără costume! (galerie foto)

05 Jul 2017 9245

capital.ro Graţiere. Lista celor care scapă de dosare şi probleme penale

01 Feb 2017 5127

Constanţa de odinioară Actorul Constantin Tănase şi-a lăsat o parte din avere în Dobrogea

06 Sep 2016 6793

Ce a decis ÎCCJ în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri

06 Jul 2016 1043

Constanţa de odinioară Proprietate a familiei Movilă, insula Ovidiu a putut fi expropriată pentru cauză de utilitate publică

26 Apr 2016 10376

Să le spunem „La mulţi ani“! Constănţeni care îşi serbează onomastica de Sfântul Proroc Ioan Botezătorul

07 Jan 2016 4153

Andrei Hrebenciuc, audiat la DNA Braşov în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri

11 Dec 2015 1064

Viorel Hrebenciuc este așteptat astăzi la ÎCCJ

16 Sep 2015 1019

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi Cheia preocupării lui Ponta pentru păduri se află în interceptările din dosarul Hrebenciuc

14 May 2015 603

Judecătorii din dosarul privind retrocedările ilegale de păduri, suspendaţi din funcţii

26 Jan 2015 749

Viorel Hrebenciuc rămâne în arest preventiv. Ioan Adam, arest la domiciliu

26 Jan 2015 911