Invitati

Conferinţă dedicată prof. dr. Kemal Haşim Karpat la Medgidia (galerie foto)

Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, a avut loc la Medgidia o conferinţă  dedicată personalităţii marelui istoric, sociolog şi politolog Kemal Haşim Karpat, cetăţean de onoare al Medgidiei, din 2 septembrie 2012, ajuns la venerabila vârstă de 95 de ani, fiind născut la 15 februarie 1923.
 
Este absolvent al Seminarului Musulman din Medgidia, promoţia 1942, urmând cursuri liceale şi universitare în Turcia. Masteratul şi doctoratul au fost obţinute în Statele Unite ale Americii. A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa şi al Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca.
 
Activitatea de sâmbătă a fost organizată de Asociaţia Culturală „Mehmet Niyazi“ din Medgidia. Au fost rostite un Laudatio adresat de prof. univ. dr. Tahsin Gemil, un cuvânt de apreciere al academicianului prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, rector al Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca şi preşedinte al Academiei Române şi cuvântul adresat de prof. Kemal Karpat, participanţilor.
 
A fost prezentată cea mai recentă lucrare a istoricului Kemal Karpat - Babadag- ţinutul lui Sarî Saltuk, publicată în anul 2017. Alocuţiunile au fost rostite de prof. Ecrem Gafar, prof. dr. Adrian Ilie, Erol Murad, preşedintele Asociaţiei Culturale „Mehmet Niyazi“, col (r) Iulian Ceku şi d-na Yasemin Agimurat, membră a asociaţiei culturale.
Au mai luat cuvântul viceconsulul Turciei la Constanţa şi directorul Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman“ Constanta, dr. Corina Apostoleanu, aflată în fruntea unei delegaţii a bibliotecarilor.
 
Au fost expuse fotografii ale marelui istoric de-a lungul vieţii sale şi o parte din lucrările sale, aduse special din Republica Turcia. Au participat membri ai comunităţii turco-tătare, oameni de cultură, bibliotecari şi pasionaţi de istoria Turciei şi a Dobrogei.
 
Conferinţa, organizată  în sala de spectacole a Casei de Cultură „I.N. Roman“ din Medgidia, a scos în evidenţă o personalitate marcantă a oraşului şi a Dobrogei, o personalitate recunoscută în mediul academic la nivel mondial, un om care a iubit şi iubeşte necondiţionat Medgidia şi pe oamenii săi.
 
Despre Adrian Ilie

Licenţiat şi masterat în istorie - Universitatea „Ovidius” Constanţa, şef de promoţie.
Doctor în istorie şi cursuri postuniversitare - Universitatea din Bucureşti. 
Director adj. - Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi” Medgidia.
Metodist, responsabil Cerc pedagogic şi membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanţa).
Autor al mai multor lucrări şi studii despre Medgidia şi Dobrogea. 
Autor al unor studii şi cărţi de metodică şi management.
Membru în Comisia Naţională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România.
Membru al Asociaţiei Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor şcolare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie/Istoria minorităţii turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice - Medgidia.
Realizator emisiune istorică - Repere Istorice - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obţinute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman“ pe anul 2017, conferit de Societatea de Ştiinţe Istorice din România. 


Citeşte şi:  

 Kemal Haşim Karpat - istoric, politolog și sociolog recunoscut pe plan mondial
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

In Memoriam Kemal Hașim Karpat. Ultimul mesaj adresat dobrogenilor, prin intermediul ZIUA de Constanța (galerie foto)

22 Feb 2019 2235

#Dobrogeaetnică Mesajul prof. dr. Kemal Hașim Karpat, citit de lect. univ. dr. Denis Ibadula

24 Nov 2018 1092

#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Din Medgidia până la Casa Albă a Statelor Unite - Kemal Karpat, istoric, sociolog şi om de bază pe trei continente

15 Nov 2018 751

Kemal Haşim Karpat - istoric, politolog și sociolog recunoscut pe plan mondial

31 Oct 2018 1655

Municipiul Medgidia Conferinţa "Prof. univ. dr. Kemal Haşim Karpat, istoric de renume mondial - cetăţean de onoare al Medgidiei"

30 Oct 2018 661