Invitati

Constantin Pariano, „moșierul de la Hasancea“ (I)

Numele actualei comune Valu lui Traian este, indisolubil, legat de unul dintre marii moșieri ai Dobrogei, un inovator în agricultură și creșterea animalelor, cunoscut și ca „moșierul de la Hasancea“, Constantin Pariano.
 
S-a născut la 20 septembrie 1846, în comuna Comișani din Dâmbovița, într-o familie de mari proprietari și agricultori, greci din insula Paros. Cursurile primare și secundare le-a urmat în țară „cu râvna unei firi studioase și precoce. De căi îndreptându-și gândul la munca câmpului, făcu practică 3-4 ani pe proprietățile sale din Stănești și Chirculești din jud. Vlașca, apoi pleacă în Belgia, la institutul de agricultură din Gembloux, unde își desăvârși cunoștințele agronomice și în 1872 se întoarse în țară“. 
 
A fost căsătorit de două ori: prima sa soție, Matilda, moare pe 16 iunie 1898, iar cea de-a doua a fost Cleopatra Rizu, născută Calerghi, cu care s-a căsătorit pe 7 februarie 1899.
 
În 1893, Constantin Pariano s-a stabilit în Dobrogea, la Hasancea (azi, Valu lui Traian, județul Constanța), cumpărând o moșie de 2000 ha. Avea moșie și la Omurcea și Mahometcea, unde a întemeiat cele mai frumoase gospodării din Dobrogea. Pe pământurile sale a crescut și a îmbunătățit rasele de cai dobrogene.
 
Petru Vulcan povestește că „începutul a fost greu. Locuitorii erau străini și nu voiau să-i înlesnească nici cele mai mici mijloace de existență sau de muncă. I se refuză locuință și apă din puțuri, astfel că fu nevoit să locuiască trei luni într-o șurlă de pândari. Dar cu înțelepciune și răbdare rezistând oricărei greutăți, construi puțuri, o fermă model, introduse unelte agricole perfecționate, cultura grâului și a rapiței, dezvoltă o activitate prodigioasă și așa stăruitoare că se impuse indigenilor, cari în scurtă vreme luară pildă și imitară munca marelui proprietar“.
 
De altfel, Pariano considera: „Suntem datori să facem aici așezăminte agricole, în scopul mai cu seamă d-a îmbunătăți rasa cailor și a oilor, aceste două mari resurse speciale ale Dobrogei“.
 
Moșia lui Constantin Pariano a devenit repede cunoscută și de referință pentru Dobrogea, cel puțin. La fel ca și vila sa, aflată lângă gară, străjuită de „o fântână pentru apă, sistem american“. Conacul său avea singura pinacotecă din Dobrogea.
 
Ferma sa a devenit model, prin activitatea de pionierat în agricultură și creșterea animalelor. Dovadă: aceasta devine obiect de studiu pentru studenții Școlii Superioare de Medicină Veterinară de la București, care vin aici pentru a vedea realitatea la fața locului și pentru a face practică.
 
Pentru a ne da seama de veniturile moșiei lui Pariano, este de ajuns să amintim că, în 1916, ocupanții au „capturat“ de la „moșierul de la Hasancea“ 60.000 kg grâu, în valoare de 1.600.000 de lei.
 
Constantin Pariano a încercat organizarea agricultorilor și crescătorilor de vite, pentru un randament mai mare și pentru a putea disipa mai ușor rezultatele extraordinare obținute pe moșia lui. Astfel, în ședința din 8 octombrie 1897, proprietarii, în frunte cu Pariano, au făcut un Apel către plugari și economii de vite din Dobrogea, în care au militat pentru unire, sub forma Societății Plugarilor și a Economilor de vite din Dobrogea, care să aibă un club și un jurnal. Nereușind „din cauza unor răuvoitori“, acesta se adresează ministrului Domeniilor, în care cerea ca o parte din Târgul de vite să fie destinat berbecilor de reproducție. A obținut, astfel, cumpărarea din Franța a 40 de berbeci și înființarea unei expoziții agricole și de vite - la Anadalchioi.
 
Încă din 1884, C. Pariano „a introdus sistemul perfecționat de cultură în Dobrogea prin fasoane mecanice repetate și printr-o cultură rațională a grâului și a rapiței. Tot d-lui Pariano i se datorește și introducerea uneltelor agricole perfecționate. De aproape s-a ocupat de îmbunătățirea rasei cailor și a oilor din localitate, hergheliile și turmele de pe domeniile Pariano sunt foarte apreciate“. 
 
Punându-și în valoare cunoștințele obținute în Belgia, acesta a introdus pe moșia sa berbeci de rasa Charmois, recunoscuți pentru calitatea cărnii lor, și i-a împerecheat cu țigaia neagră. Renumite erau și speciile de boi pe care le creștea.
 
Preocuparea lui Pariano pentru cai este cunoscută și azi. Pe moșia sa avea „o herghelie renumită, pe care, cu multă răbdare, cu multe sacrificii și cu mare pasiune, o adusese în stare să producă cai de o rară frumusețe și tărie, biruind caii engleji în cursele de fond și rezistență“.
 
Ionescu Dobrogianu îl considera un „crescător inteligent, a căutat în câțiva ani să desvolte statura iepelor din Dobrogia, prin încrucișarea celor mai bune, cu armăsar anglo-arab și pare-se a reușit“. În privința cailor, a avut însă și probleme. Astfel, prin 1908, cumpărase un cal producător din rasa „pură engleză“, care s-a dovedit a fi bolnav de Durină (sifilis) și care a afectat toată herghelia. Peste un an, serviciul veterinar i-a împușcat toate iepele. Pe 14 septembrie 1914, Pariano a introdus acțiune la Tribunalul Constanța. Rezultatul: despăgubiri de 50.000 de lei, sumă mică față de pagubele suferite.
 
Pariano introduce în Dobrogea cursele de cai, în 1894, prima dintre acestea desfășurându-se la moșia sa din Hasancea. Trebuie subliniat faptul că banii necesari organizării acestor întreceri au fost puși la dispoziție tot de Pariano. De altfel, „moșierul de la Hasancea“ s-a implicat și în cursele de cai organizate la Constanța.
 
Din 1895, Pariano era și proprietarul carierei „Cogălniceni“ din Hasancea, din care se scoteau piatră și pietriș, folosite la construirea clădirilor din comună.
 
„Mare proprietar în acest județ d. Pariano a servit ca pildă de demnitate și de sfătuitor sincer al populațiunei de pe domeniile sale, îndemnându-i la muncă și arătându-le căile raționale ce se practică azi în cultura pământului și creșterea vitelor“. 
 
Activitatea sa intensă și dedicată agriculturii și creșterii animalelor, în sisteme moderne, explică și alegerea sa ca: membru al Comisiunei Zootehnice, al Societăței „Agrare“, al Consiliului Superior de Agricultură, al Consiliului Superior de Industrie și Comerț, al Intimclubului „Galatz“ și președinte a Societăței „Agrare“.
 
Pentru realizările sale în domeniul agriculturii și creșterii animalelor, a fost recompensat cu cinci medalii.
 
În Constanța, Constantin Pariano și-a ridicat o casă, cunoscută și azi sub numele de „Casa Pariano“, care găzduiește azi Muzeul „Jalea“. Vechea clădire fusese cumpărată de la Niculache Macri. Aici fusese găzduit Carol I, în prima vizită în Constanța. Clădirea cea nouă, care se poate admira și astăzi, construită în stil neoromânesc, este opera arhitectului Victor Stephanescu. Proiectul, comandat în 1913 și întrerupt în timpul Primului Război Mondial, a fost finalizat abia în 1920.
 
Spre sfârșitul vieții, „moșierul de la Hasancea“ s-a retras în casa de pe malul mării. Aici a murit pe 12 ianuarie 1930. Ultima sa dorință a fost aceea de a fi dus la groapă de un car, împodobit cu covoare și tras numai de boi.
 
Sursa foto: MINAC, Petru Vulcan, Albumul Dobrogei 1866-1877-1906, Tipografia Regală, Bucureşti
 

Despre Lavinia Dumitraşcu

Lavinia Dacia Dumitraşcu s-a născut la Constanţa pe data de 9.12.1966. A fost atrasă, în clasele generale, de gimnastică, a scris poezie, a frecventat cenaclurile constănţene, a publicat în reviste literare şi a luat premii. A ales însă istoria pentru că era fascinată de modul în care scotocea tatăl său, regretatul Gheorghe Dumitraşcu, prin arhive şi biblioteci pentru a „dezgropa“ ceea ce era îngropat şi uitat. A activat ca lector asociat la Universitatea „Ovidius“ Constanţa - Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, iar anterior, ca preparator/lector univ. în cadrul Universităţii „Andrei Şaguna“ din Constanţa. Din 2005 şi până în prezent este muzeograf 1 A în cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. 

Citeşte şi:

Colaborare ZIUA de Constanţa Istoricul Lavinia Dumitraşcu vă invită să descoperiţi Dobrogea după momentul Unirii cu Ţara (document)

Interviu online Lavinia Dumitraşcu a rememorat revolta pe care a simţit-o când lui Gheorghe Dumitraşcu i-a fost refuzat de penelişti titlul de cetăţean de onoare al Constanţei

Flash-uri din Dobrogea otomană în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza în Principatele Române

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeşteDobrogea Academicianul dobrogean Petre Frangopol aniversează 85 de ani. Respect pentru genialitatea unui mare român

26 May 2018 428

#citeşteDobrogea In Memoriam Jean Constantin, la opt ani de la dispariţie

26 May 2018 883

#citeşteDobrogea In Memoriam compozitorul Dumitru Lupu. Ar fi împlinit astăzi 66 de ani

25 May 2018 1321

#citesteDobrogea Scriitorul dobrogean Octavian Georgescu sărbătoreşte 81 de ani

23 May 2018 347

Techirghiol. Legende, istorii şi amintiri (II) Doctorul fără arginţi, „contele“ lacului vărgat şi vacanţele lui Eliade

22 May 2018 734

Techirghiol. Legende, istorii şi amintiri (I) Bătrânul tătar Tekir, Mârza Bey, firmanele lui Soliman Magnificul şi sfântul cu cap de câine

21 May 2018 3257

#scrieDobrogea Evoluţia Portului Constanţa pe drumul refacerii (1945-1957) (VIII)

21 May 2018 698

#citeşteDobrogea 131 de ani de la naşterea sculptorului Ion Jalea, cel care a donat Constanţei mare parte din lucrările sale

18 May 2018 769

#citeșteDobrogea Semnele prevestitoare de moarte la macedoneni. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

16 May 2018 6661

Inginerul Anghel Saligny. „Sclav al muncii şi al datoriei“

16 May 2018 1065

#citeșteDobrogea În prim-planul obiceiurilor de nuntă la aromâni sunt cântecele. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

15 May 2018 5832

Stăpânirea lui Mircea cel Bătrân în Dobrogea (II)

15 May 2018 1215

Odiseea unui proiect fără precedent în Dobrogea Incredibila memorie a teatrului constănţean

14 May 2018 1793

#citeșteDobrogea Credințele macedonenilor legate de botez. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

14 May 2018 1727

Stăpânirea lui Mircea cel Bătrân în Dobrogea (I)

14 May 2018 1270

Imagini de la eveniment Micii rutieri care au participat la Cupa „Mării Negre“, premiaţi (galerie foto)

13 May 2018 912

#scrieDobrogea Evoluţia Portului Constanţa pe drumul refacerii (1945-1957) (VII)

12 May 2018 1160

#citeşteDobrogea Ritualuri macedoneşti la naştere. Cum aflau sexul viitorului nou-născut. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

12 May 2018 1536

#scrieDobrogea Muftiii cultului musulman în perioada 1947-2018 (II)

11 May 2018 2204

#citeșteDobrogea 105 ani de la nașterea artistului emerit dobrogean Florica Cordescu-Jebeleanu

10 May 2018 705

#citeșteDobrogea „Folclorul dezvăluie mentalitatea satului.“ Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

10 May 2018 796

O călătorie prin oraşul Tulcea (1878 -1918) (I)

10 May 2018 2135

Dobrogenii şi Transilvania înainte şi în timpul marilor frământări naţionale (1917-1918)

09 May 2018 1008

#citeșteDobrogea Practici medicale empirice și descântece. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

09 May 2018 1570

9 Mai 1877 - proclamarea Independenței de Stat a României

09 May 2018 2351

#citeşteDobrogea Despre infecţii la naştere şi rufărie neigienică. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

08 May 2018 2049

Dobrogea medievală Conducători militari şi formaţiuni statale din sec. XIV. Balica, marele despot Dobrotici şi Ivanco

08 May 2018 2393

Dobrogea medievală Conducători militari şi formaţiuni statale din sec. XII - XIII. Ioniţă Caloian şi Ioan Asan al II-lea

07 May 2018 1147

#citeşteDobrogea La Constanţa se importau, în 1877, petrol din America şi „hăinărie“ din Austria. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

07 May 2018 1442

#citeșteDobrogea Promiscuitatea excesivă determina gravele îmbolnăviri. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

05 May 2018 1650

#scrieDobrogea Evoluția Portului Constanța pe drumul refacerii (1945-1957) (VI)

04 May 2018 816

#citeşteDobrogea Cândva, la Tomis - „Străzile sunt pline de bucăţi cu inscripţiuni, coloane şi sculpturi“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

04 May 2018 1593

#citeşteDobrogea Ce alimente preferate aveau dobrogenii la 1939. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

03 May 2018 6433

#citeşteDobrogea 67 de ani de la spectacolul inaugural al primei instituţii de teatru profesionist din Constanţa. Evocarea unei istorii necesare

02 May 2018 1956

#citeşteDobrogea Cartierele Constanţei engleze, la lumina lămpilor de petrol. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

02 May 2018 1801

Mocanii care au devenit mari proprietari, crescători de animale, comercianţi, „industriaşi“, dezvoltând Dobrogea

02 May 2018 2028

Dobrogea medievală Conducători militari şi formaţiuni statale din sec. XII. Revolta Asăneştilor - Ioan Asan şi Petru

01 May 2018 1047

#citeşteDobrogea Ce salarii primeau în America emigranţii macedoromâni. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

01 May 2018 2585

#citeşteDobrogea Monedele antice topite de argintari nu sunt o pagubă pentru ştiinţă? Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

30 Apr 2018 1090

Dobrogea medievală Conducători militari şi formaţiuni statale din sec. X-XI (jupanii Dimitrie şi Gheorghe; Tatos, Seslav şi Saccea, căpetenia Pudilă)

30 Apr 2018 1424

#citeșteDobrogea „Mortalitatea infantilă atinsese cote fantastice.“ Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

28 Apr 2018 1575

#scrieDobrogea Mustafa Ismail Ali, un primar al Medgidiei de origine turcă (galerie foto)

28 Apr 2018 1358

#scrieDobrogea Evoluția Portului Constanța pe drumul refacerii (1945-1957) (V)

27 Apr 2018 783

#citeșteDobrogea „Casele suspecte, tripourile cu jocurile de noroc, cârciumile dădeau mult de lucru poliției.“ Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

27 Apr 2018 1227

#citeșteDobrogea Satul în care nu au avut loc divorţuri. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

26 Apr 2018 3059

Mulţi dintre învăţătorii dobrogeni nu s-au mai întors de pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial (galerie foto)

25 Apr 2018 1041

#citeşteDobrogea Cum era privită moralitatea femeii, în funcţie de naţionalitate. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

24 Apr 2018 5847

Povestea regelui get Dapyx - Luptele cu romanii, campania lui Crassus, taina peşterii Keiris şi asediul Genuclei (II) (galerie foto)

24 Apr 2018 1944

#citeşteDobrogea 117 ani de la naşterea scriitorului Grigore Sălceanu. Biblioteca „I.N. Roman“ deține câteva manuscrise şi fotografii

23 Apr 2018 379

Povestea regelui get Dapyx Luptele cu romanii, campania lui Crassus, taina peşterii Keiris şi asediul Genuclei (I)

23 Apr 2018 1260