Invitati

Costineşti (Mangea Punar, Buffelbrunnen) Originea numelor purtate, legenda ospăţului şi câteva amintiri despre germanii dobrogeni (I)

Staţiunea Costineşti nu mai are nevoie de vreo prezentare, fiind bine-cunoscută de către toţi românii care în fiecare vară vin pe litoralul bătrânului Pont Euxin, pentru a se bucura de „băile de soare şi de mare“, pentru a parafraza un termen foarte folosit în reclamele ziarelor interbelice.
 

 
Deşi la Costineşti ajung anual zeci de mii de turişti, puţini dintre aceştia cunosc cu adevărat povestea locului. Puţini ştiu, de asemenea, numele purtate de această aşezare, de-a lungul timpului, şi mai ales poveştile din spatele acestor nume, legende acum aproape uitate.
 
Astfel, trebuie spus că vechiul nume al aşezării este Mangea Punar, un toponim turcesc, deloc surprinzător având în vedere că Dobrogea s-a aflat sub stăpânire otomană timp de peste patru veacuri şi jumătate. Mangea Punar se traduce ca „Ospăţul Puţului“ sau „Mâncarea Puţului“ (potrivit lui N.T. Negulescu, citat de sursa Miu/Cristea).
 
Legenda spune că, undeva pe la sfârşitul sec. XVIII, în timpul unuia dintre sângeroasele războaie ruso-turce, Dobrogea era un ţinut devastat, fiind mai degrabă un câmp de bătălie şi teatru de operaţiuni militare, decât un ţinut în care să poţi trăi liniştit. În timpul unui astfel de conflict, un trib de tătari, alungaţi din cătunul lor din sudul provinciei, s-au pornit spre nord-est, cu gândul de a ajunge la Enisala (Yeni Sale), unde aveau neamuri.
 
Era o vară toridă, iar zilele de arşiţă speriau orice drumeţ temerar. Tătarii au mers cât au mers, până când au rămas fără provizii şi mai ales, fără apă, căci fântânile de pe drum erau secate, iar ochiurile de apă întâlnite deveniseră mai degrabă mlaştini cu apă sălcie şi nesănătoasă.
 
Călătorii ajunseseră la disperare şi aveau nevoie de o minune. Iar aceasta s-a întâmplat... Au ajuns într-o seară pe malul mării, dar mai ales lângă un lac cu apă dulce. Şi-au potolit setea, au vânat multe păsări aflate în zonă, au mâncat pe săturate şi şi-au au făcut tabără peste noapte pentru a se întrema după un drum atât de lung şi de obositor.
 
Popasul a fost salvarea tribului de tătari. Drept mulţumire, au numit lacul Mangea Punar, în amintirea acelui adevărat ospăţ pe care l-au avut după atâtea zile de drum şi de lipsuri. Povestea nu ne mai spune dacă a doua zi şi-au mai continuat drumul spre Enisala. Mai degrabă s-au hotărât să rămână pe acele locuri şi să întemeieze un sat.
 
Ce se ştie cu certitudine este că, la începutul sec. XIX, Mangea Punar exista şi era un sat locuit de tătari. De fapt, s-au format două mici cătune, cu acelaşi nume, despărţite doar de un drum: Buyuk Mangea Punar (Mangea Punarul Mare - azi Costineşti) şi Kucuk Mangea Punar (Mangea Punarul Mic - azi Schitu).
 
Viaţa tătarilor din Mangea Punar nu era însă prea uşoară, pentru că Dobrogea continua să fie câmp de bătălie pentru Imperiul Otoman şi Imperiul Rus. Din cauza războiului, pe la 1877, Mangea Punar s-a risipit, locuitorii săi căutându-şi liniştea prin alte locuri.
 
Imediat după Războiul de Independenţă, odată ce în Dobrogea a fost instalată administraţia românească (noiembrie 1878), terenurile din zona Mangea Punar au fost cumpărate de familia Kogălniceanu. Vasile Kogălniceanu (fiul lui Mihail Kogălniceanu) a vândut însă aceste pământuri (câteva sute de hectare) generalului Emil Costinescu, politician şi economist de marcă, unul dintre întemeietorii Băncii Naţionale a României şi la un moment dat, ministru de finanţe.
 
Emil Costinescu a reînfiinţat Mangea Punarul aducând în satul părăsit, între 1886 şi 1891, câteva zeci de familii de colonişti germani... Mangea Punar nu mai era un sat de musulmani, ci unul locuit de germani dobrogeni. Numele se schimba şi el...
 
(Va urma)
 

Bibliografie

 
Petrică Miu, Traian Cristea - Comunitatea germană din Costineşti (Mangea Punar), articol publicat în "Germanii dobrogeni - Istorie şi civilizaţie", ediţia a II-a, Ex Ponto 2014
Ioan Georgescu - Coloniile germane din Dobrogea, Analele Dobrogei an VII, serie veche, Cernăuţi 1926
Ştefania Manea - Costineşti, frânturi ale timpului, site-merg.în/costineşti, publicat pe 26 aug.2015
  
Imaginile care însoțesc acest articol reprezintă ilustrații din cartea „Dobrogea. Cincizeci de ani de vieaţă românească“, pe care o puteţi citi accesând Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa.
 
Despre Cristian Cealera
 
Născut pe data de 16 iulie 1974, în Techirghiol, Cristian Cealera a urmat cursurile şcolilor nr. 25 şi nr. 12, a absolvit Liceul „Decebal“, promoţia 1992, după care a urmat Facultatea de Drept, licenţiindu-se în criminalistică. După absolvirea facultăţii, a urmat stagiul în armată, apoi, timp de trei ani, a lucrat ca jurist la o societate din Mangalia. Din 2001 a lucrat, timp de 15 ani, în presă, inclusiv la ziarul ZIUA de Constanţa. A început să scrie despre Dobrogea în 2005, la ZIUA, apoi la România Liberă, iar din 2007 a început să realizeze la CTV filme documentare despre siturile arheologice din Dobrogea.
 
Citeşte şi:
 
După 15 ani de presă, Cristian Cealera şi-a descoperit o nouă vocaţie
 
Interviu cu publicistul Cristian Cealera - „Nu m-am considerat niciodată un scriitor, ci mai repede un cronicar de Ev Mediu“
 
Cum arăta Constanța în perioada 1880-1895? Populația, vechile străzi și clădirile publice (II)
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Prima zi de școală din viața lui Petre Frangopol. „Tu ai nume grecesc, dar ești român“

17 Nov 2018 397

#Dobrogeaetnică „Toate popoarele din Balcani și din jurul Pontului Euxin erau aici“. Filologul grec Stavros Manesis, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

17 Nov 2018 318

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Dansuri și cântece tătărești (III)

17 Nov 2018 428

Răsfăț culinar și cultural la 140 de ani de Dobrogea! La ce evenimente sunt invitați constănțenii

16 Nov 2018 331

Sub egida Societății de Științe Istorice din România, Filiala Constanța La școlile din Siminoc și 23 August - sărbătorirea Zilei Dobrogei (galerie foto)

16 Nov 2018 318

La Mihail Kogălniceanu Noile generații ale comunității turco-tătarilor și aromânilor au cinstit Ziua Dobrogei (galerie foto)

16 Nov 2018 813

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Despre sfârșitul lumii, cutremure și cina în familie (II)

16 Nov 2018 525

#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Haig Acterian - povestea de dragoste desprinsă din tragediile shakespeariene

16 Nov 2018 444

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Despre căsătorie, porecle și anecdote obscene (I)

15 Nov 2018 1063

ZIUA de Constanţa vă prezintă „Imnul Centenar“, compus de Ovidiu Komornyik, pe versurile poetei Carmen Aldea Vlad, interpretat de vocile de aur ale muzicii uşoare

15 Nov 2018 635

Momente istorice la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“. Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ“, organizat de ISJ Constanţa, de Ziua Dobrogei (galerie foto + document)

15 Nov 2018 695

Târg cu produse tradiţionale de Ziua Dobrogei, la Pavilionul Expoziţional. Ce surprize le sunt pregătite constănţenilor (galerie foto)

15 Nov 2018 969

Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, mesaj pentru dobrogeni „Dumnezeu să binecuvânteze România! La mulţi ani, Dobrogea!“

15 Nov 2018 282

#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Din Medgidia până la Casa Albă a Statelor Unite - Kemal Karpat, istoric, sociolog şi om de bază pe trei continente

15 Nov 2018 422

#Dobrogeaetnică Primul bibliograf al Dobrogei, Stan Greavu-Dunăre, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

15 Nov 2018 408

Interviu live de Ziua Dobrogei Imnul Dobrogei, festivalurile Constanței îngropate politic și soarta artistului român pe care îl plângem trei zile și apoi îl uităm (video)

15 Nov 2018 511

Târg de bunătăți la Școala Gimnazială ,,Grigore Moisil” Năvodari, cu ocazia Zilei Dobrogei (galerie foto)

14 Nov 2018 291

Seară folclorică de Ziua Dobrogei, la Sala Sporturilor din Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 337

Ziua Dobrogei Mesaj transmis de Simona Halep

14 Nov 2018 364

De Ziua Dobrogei, mai mulți copaci au fost plantați la granița dintre județele Constanța și Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 726

Ziua Dobrogei Ce mesaj a transmis Dorin Popescu, Președintele Asociației Casa Mării Negre/ Black Sea House Constanța

14 Nov 2018 237

“140 de ani de la Unirea dintre Dobrogea și Patria Mamă, România”, omagiați de Asociația “Dobrogea Unită”(galerie foto)

14 Nov 2018 421

Ziua Dobrogei, desfășurată la Liceul Tehnologic Poarta Albă, județul Constanța (galerie foto)

14 Nov 2018 236

Reuniune afectiv-memorială, închinată Dobrogei, la Şcoala „Ciprian Porumbescu”

14 Nov 2018 561

Ziua Dobrogei, sărbătorită la Monumentul Independenței din Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 339

„Bibliografia Dobrogei - 425 a.Hr. - 1928 d.Hr.“, de S. Greavu - Dunăre

14 Nov 2018 159

Ziua Dobrogei. Senatorul PSD Constanța, Ștefan Mihu a susținut o declarație politică în ședința Senatului

14 Nov 2018 344

Ce mesaj a transmis preşedintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul zilei Dobrogei şi al sărbătoririi a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

14 Nov 2018 208

Ziua Dobrogei la Constanța. Seniorii invitați la o porție de mâncare tradițională în mai multe parcuri (galerie foto)

14 Nov 2018 579

Ziua Dobrogei. Ce mesaj a transmis primarul Decebal Făgădău la împlinirea a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

14 Nov 2018 243

Muzeul de Artă Populară Constanța celebrează Ziua Dobrogei prin Ziua Porților Deschise

14 Nov 2018 225

Forțele Navale Române vor sărbători Ziua Dobrogei, prin activități cu caracter militar și cultural

14 Nov 2018 351

Mai multe evenimente organizate de Asociația Dobrogea Unită, de Ziua Dobrogei

14 Nov 2018 325

140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă. Ce mesaj le transmite deputatul Robert Turcescu dobrogenilor de ziua lor

14 Nov 2018 278

#citeșteDobrogea 107 ani de la nașterea pictorului tulcean Victor Rusu Ciobanu. A fost premiat de celebre instituții internaționale

14 Nov 2018 236

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Coloniștii germani de acum 100 de ani. Printre ei, arhitectul-șef al orașului, care a clădit Portul Constanța

14 Nov 2018 454

#citeșteDobrogea 142 de ani de la nașterea cercetătorului dobrogean Orest Tafrali. „Nici o regiune din România nu-i este comparabilă Dobrogei...“

14 Nov 2018 379

Comunităţi străine stabilite în Dobrogea şi la Medgidia. Turcii (I)

14 Nov 2018 1139

Interviu cu profesorul Stoica Lascu „Reintegrarea Dobrogei este termenul care acoperă cel mai bine și în chip real procesul istoric“ (document)

14 Nov 2018 970

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Studenții de la UMC vor afla ce îi leagă de istoricul Adrian V. Rădulescu, prin vizionarea documentarului dedicat acestuia

14 Nov 2018 345

#Dobrogeaetnică 14 noiembrie. Astăzi este despre Dobrogea, la 140 de ani de la revenirea pe harta României. „Iubiţi ţara la a cărei soartă este lipită de acum şi soarta voastră!“

14 Nov 2018 763

Constănţenii, invitaţi să guste preparate tradiționale, de Ziua Dobrogei. Iată unde se află corturile special amenajate!

13 Nov 2018 4624

Intrare libera în instituțiile din subordinea Consiliului Județean Constanța, de Ziua Dobrogei

13 Nov 2018 382

Cazinoul din Constanţa, în vreme de război. Eveniment cultural, de Ziua Dobrogei

13 Nov 2018 519

Ziua Națională a Dobrogei, omagiată de ISJ Constanța prin Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ dobrogean”

13 Nov 2018 532

#Dobrogeaetnica George Călinescu - „Cutare face o istorie a artei, altul o teorie, numai K.H. Zambaccian se logodește cu tabloul“

13 Nov 2018 337

Poveştile Histriei (II) Moştenirea centurionului Saturninus, veteranii romani şi tragedia lui Chrysippos

13 Nov 2018 310

#Dobrogeaetnică Ziua Dobrogei, sărbătorită la Muzeul Etnografic „Gheorghe Celea“ din Mihail Kogălniceanu

13 Nov 2018 659

#Dobrogeaetnică „Armenii nu risipeau truda lor prin baruri sau cazinouri și nici nu făceau investiții în afara țării“. Simion Tavitian, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

13 Nov 2018 748

Ziua Dobrogei, sărbătorită în avans de elevi și liceeni constănțeni, la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța

13 Nov 2018 714