Invitati

Costineşti (Mangea Punar, Buffelbrunnen) Originea numelor purtate, legenda ospăţului şi câteva amintiri despre germanii dobrogeni (II)


Denumirea Mangea Punar (Ospăţul Puţului) s-a pierdut în timp, iar astăzi ştim localitatea ca şi Costineşti, nume luat de la boierul Emil Costinescu, cel care deţinea câteva sute de hectare de pământ în zonă. Dar aceste două nume nu au fost singurele purtate de localitate.
 

 
Astfel, odată cu reînfiinţarea satului, prin aducerea a zeci de familii de germani, localitatea a ajuns să fie numită Buffelbrunnen (Fântâna Bivolilor). Numele acesta s-a păstrat până în anii 40 ai sec. XX, când germanii au plecat iar satul a devenit Costineşti.
 
După instaurarea regimului comunist în România, în anii 50-60, numele s-a schimbat din nou, de această dată în Dezrobirea, pentru ca apoi să recapete denumirea de Costineşti, rămasă până astăzi.
 
Să ne întoarcem însă în timp, la momentul înfiinţării coloniei de germani dobrogeni (1886-1891). Boierul Costinescu le-a oferit acestora terenuri în arendă, pentru case şi grădini, pentru o perioadă de 20 de ani, cu promisiunea prelungirii. Familiile ajunse pe locul vechiului Mangea Punar erau cele mai multe relocate din alte localităţi dobrogene. Existau însă şi familii venite direct din Rusia (ultimele ajunse în 1891).
 
Pentru a înţelege mai bine povestea germanilor dobrogeni şi implicit a celor din Mangea Punar, trebuie oferite câteva date legate de exodul lor. Atraşi în sec. XVIII în Rusia, germanii au locuit acolo o bună bucată de timp. Din motive pe care le vom prezenta, persecutaţi de ţarişti, o parte din aceşti germani au emigrat în Dobrogea, în trei mari valuri.
 
Primul val de migraţie a fost în perioada 1841-1853 (începutul Războiului Crimeii), iar printre cele mai importante colonii întemeiate atunci s-au numărat aşezările Acpunar, Malcoci, Atmagea.
 
A urmat un al doilea val (1873-1883), cu întemeierea de noi colonii. Cea mai importantă dintre acestea a fost, fără îndoială, Cogealac, care, de altfel, a fost şi cea mai bogată colonie germană din Dobrogea. În perioada interbelică, Cogealacul avea aspect de orăşel. Se găseau aici o gară, o poştă, serviciul de telegraf şi telefonie, sediul primăriei şi o judecătorie. Avea o piaţă mare unde în fiecare marţi se organiza un târg extrem de popular în întreaga Dobroge.
 
Din acest al doilea val de migraţie au făcut parte şi cele mai multe dintre familiile ajunse în 1886 la Mangea Punar.
 
Al treilea val de migraţie a fost în perioada 1890-1891. Situaţia în Rusia devenise deja gravă, germanii fiind aprig persecutaţi. Astfel, o lege din 1890 le interzicea străinilor să mai cumpere terenuri, iar o altă normă, din 1891, nu le mai dădea dreptul să îşi construiască biserici. Statul ţarist impunea ca rusa să fie limba obligatorie, intenţionând să îi rusifice pe toţi emigranţii de pe teritoriul său. De asemenea, germanii din Rusia erau obligaţi să se înroleze în armata ţaristă, serviciu de care până atunci fuseseră scutiţi. Nu în ultimul rând, taxele impuse de ţar erau tot mai mari şi mai înrobitoare.
 
Multe familii de germani au emigrat în perioada 1890-1891 în Lumea Nouă (Statele Unite şi Canada), dar câteva sute au ales să coboare în Dobrogea, unde politicienii români le promiteau linişte, protecţie şi toleranţă.
 
Germanii au făcut o impresie foarte bună în Dobrogea. Pedagogul şi scriitorul Apostol D. Culea (n.a. - citat de sursa Miu/Cristea) scria într-o lucrare interbelică: „Sunt harnici şi model în sate ce pot fi date de pildă tuturor, îşi întreţin şcolile şi bisericile lor, primesc din patria lor depărtată reviste şi jurnale, nu se deznaţionalizează“.
 
Arenda dată de Costinescu pe 20 de ani germanilor dobrogeni s-a prelungit şi după Primul Război Mondial. În 1922, la Mangea Punar (devenit Buffelbrunnen) existau 48 de case frumoase, înşirate ordonat pe străzi late şi curate.
 
La început, satul era locuit doar de catolici, dar treptat s-au aşezat şi familii de protestanţi. Ambele culte posedau câte o biserică frumoasă.
 
În 1940, germanii din Buffelbrunnen au plecat în Germania ca urmare a programului naţional iniţiat de Hitler - Acasă în Reich (Heim in Reich). Locul germanilor a fost luat de români veniţi din diverse zone ale ţării şi care au devenit majoritari...
 
De pe urma germanilor au rămas amintirile. Tradiţiile şi obiceiurile lor au fost consemnate în scrierile vremii...
 
(Va urma)  
  
Imaginea care ilustrează acest articol face parte din cartea „Dobrogea. Cincizeci de ani de vieaţă românească“, pe care o puteţi citi accesând Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa.
 
 
Bibliografie
 
Petrică Miu, Traian Cristea - Comunitatea germană din Costineşti (Mangea Punar), articol publicat în "Germanii dobrogeni - Istorie şi civilizaţie", ediţia a II-a, Ex Ponto 2014
Ioan Georgescu - Coloniile germane din Dobrogea, Analele Dobrogei an VII, serie veche, Cernăuţi 1926
Ștefania Manea - Costineşti, frânturi ale timpului, site-merg.în/costineşti, publicat pe 26 aug.2015
 
Despre Cristian Cealera
 
Născut pe data de 16 iulie 1974, în Techirghiol, Cristian Cealera a urmat cursurile şcolilor nr. 25 şi nr. 12, a absolvit Liceul „Decebal“, promoţia 1992, după care a urmat Facultatea de Drept, licenţiindu-se în criminalistică. După absolvirea facultăţii, a urmat stagiul în armată, apoi, timp de trei ani, a lucrat ca jurist la o societate din Mangalia. Din 2001 a lucrat, timp de 15 ani, în presă, inclusiv la ziarul ZIUA de Constanţa. A început să scrie despre Dobrogea în 2005, la ZIUA, apoi la România Liberă, iar din 2007 a început să realizeze la CTV filme documentare despre siturile arheologice din Dobrogea.
 
Citeşte şi:
 
După 15 ani de presă, Cristian Cealera şi-a descoperit o nouă vocaţie
 
Interviu cu publicistul Cristian Cealera - „Nu m-am considerat niciodată un scriitor, ci mai repede un cronicar de Ev Mediu“
 
Costineşti (Mangea Punar, Buffelbrunnen) Originea numelor purtate, legenda ospăţului şi câteva amintiri despre germanii dobrogeni (I)
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Scurtă istorie a Portului modern Constanţa (II) Primele încercări şi salvatorul Saligny

24 Sep 2018 63

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Rădulescu „simţea“ potenţialul unor situri. Povestea fortificaţiei doriene recompuse în 25 de ani (galerie foto)

24 Sep 2018 89

Ineditul ghid turistic al Tulcei de la 1958 (galerie foto)

22 Sep 2018 643

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Florin Stan - „Prof. univ. dr. Adrian Rădulescu făcea să prindă viaţă viaţa de demult...“ (galerie foto)

22 Sep 2018 536

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Istoricul Adrian Rădulescu şi legăturile cu viaţa spirituală a Tomisului (galerie foto)

21 Sep 2018 795

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Prof. univ. dr. Adrian Bavaru - „Câţi dintre cei care s-au perindat la conducerea oraşului sau a judeţului Constanţa au reuşit să mai ctitorească precum Adrian Rădulescu?“ (galerie foto)

20 Sep 2018 1075

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Adrian V. Rădulescu şi devenirea universitară a Constanţei (galerie foto)

19 Sep 2018 785

Scurtă istorie a Portului modern Constanţa (I)

18 Sep 2018 762

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Gheorghe Papuc, despre extraordinarele realizări muzeistice ale directorului Adrian Rădulescu (galerie foto)

18 Sep 2018 730

Bolşevicul Trotski, Dobrogea în 1913 şi vizita la Pecineaga

17 Sep 2018 1343

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Activitatea ştiinţifică a profesorului Adrian Rădulescu, oglindită în studiile şi monografiile dedicate istoriei Dobrogei (galerie foto)

17 Sep 2018 618

Mangalia în timpul stăpânirii otomane (II) Istoricul şi evoluţia oraşului medieval şi a portului

15 Sep 2018 852

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea - „Profesorul Adrian Rădulescu (1932-2000), personalitate plurivalentă a Constanţei“ (galerie foto)

15 Sep 2018 722

Urmează conferinţa ZF Branduri Româneşti, Constanţa, 20 septembrie. Care a fost reţeta companiilor locale pentru a-şi construi un brand puternic?

14 Sep 2018 128

Mangalia în timpul stăpânirii otomane (I) Istoricul şi evoluţia oraşului medieval şi a portului

14 Sep 2018 1406

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Cercetarea, protejarea şi promovarea unei comori inestimabile, Tezaurul de sculpturi de la Tomis (galerie foto)

14 Sep 2018 755

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Liviu Lungu - „Cu emoţie calmă, despre Adrian Rădulescu, scurte amintiri răvăşite...“ (galerie foto)

13 Sep 2018 773

#citeşteDobrogea Participarea musulmanilor din Medgidia la cel de-al Doilea Război Balcanic şi la Primul Război Mondial

12 Sep 2018 1195

#citeşteDobrogea 131 de ani de la naşterea dirijorului George Georgescu, un dobrogean de renume mondial

12 Sep 2018 581

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Adrian Rădulescu şi situl arheologic Albeşti-Cetate - un nou punct pe harta cercetării sistematice dobrogene

12 Sep 2018 710

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Prof. univ. dr. Ionel Cândea - „Adrian Rădulescu, un nume de prestigiu al muzeografiei româneşti“ (galerie foto)

11 Sep 2018 904

Interviuri live Cele mai importante etape în dezvoltarea comunităţii Satişchioi, actuala comună Crucea din judeţul Constanţa, în ultimul secol (galerie foto + documente)

10 Sep 2018 1242

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Conferenţiar Emanuel Plopeanu - „Niciodată personalitatea profesorului nu transmitea impresia suficienţei şi detaşării“ (galerie foto inedită)

10 Sep 2018 890

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Frânturi de arheologie constănţeană - Adrian Rădulescu şi Parcul Catedralei (galerie foto)

08 Sep 2018 773

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Doina Păuleanu - „Adrian Rădulescu era un om pe care puteai conta, care ţinea la oamenii lui şi ştia să-i apere indiferent de ce s-a întâmplat“ (galerie foto)

07 Sep 2018 1043

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Adrian Rădulescu, fondatorul marelui Complex Muzeal de la Adamclisi (Tropaeum Traiani)

06 Sep 2018 1583

#citeşteDobrogea Cernavodă - Bogazchioi, aşezarea de la revărsarea Dunării (I) (galerie foto)

05 Sep 2018 2230

Obiceiuri de căsătorie în comuna Caramurat (Mihail Kogălniceanu) la mijlocul secolului trecut, la tătari

05 Sep 2018 3071

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Constantin Chera - „Am venit la muzeul din Constanţa adus chiar de domnul Adrian Rădulescu. Un om care a sprijinit evoluţia mea profesională“ (galerie foto inedită)

05 Sep 2018 731

Povestea unei expresii celebre - „Torna, Torna, Fratre“

04 Sep 2018 1102

Dobrogea sub asediul migratorilor Invazia kutrigurilor lui Zabergan

03 Sep 2018 1373

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Academicianul Ioan Opriş, despre proiectul iniţiat de ZIUA de Constanţa - „Restituiţi comunităţii o personalitate de primă mână“ (galerie foto inedită)

03 Sep 2018 904

#citeşteDobrogea 162 de ani de atestare documentară a oraşului modern Medgidia

01 Sep 2018 2007

#citeşteDobrogea Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată într-o campanie ZIUA de Constanţa. Străbatem graniţele judeţului, nemurindu-i realizările

31 Aug 2018 1315

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Un nou proiect marca ZIUA de Constanța. „Adrian Rădulescu a fost, totodată, om al cetății și al țării“ (galerie foto)

30 Aug 2018 1078

Obiceiuri de căsătorie în comuna Caramurat (Mihail Kogălniceanu) la mijlocul secolului trecut, la români

29 Aug 2018 4358

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Un nou proiect marca ZIUA de Constanța, dedicat personalității impresionante a istoricului Adrian V. Rădulescu

29 Aug 2018 930

Demoni, spirite, genii funeste și ursitoare în anticul Tomis (II)

28 Aug 2018 929

Proiecte pentru „Festivalul etniilor dobrogene - Ziua Dobrogei“. Până când se pot depune

27 Aug 2018 570

Demoni, spirite, genii funeste şi ursitoare în anticul Tomis (I)

27 Aug 2018 944

#citeşteDobrogea 94 de ani de la naşterea artistului plastic dobrogean Ion Biţan (galerie foto)

23 Aug 2018 564

#citeșteDobrogea Sărbătorile tătarilor, descrise în cartea „Un sat dobrogean Ezibei“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

23 Aug 2018 1113

Județul Constanța în 1881, anul în care România devine regat (I) (galerie foto)

21 Aug 2018 1467

Costineşti (Mangea Punar, Buffelbrunnen) Originea numelor purtate, legenda ospăţului şi câteva amintiri despre germanii dobrogeni (III)

20 Aug 2018 1144

#citeșteDobrogea Ion Apolozan și Dumitru Chiravola, eroi ai Primului Război Mondial

17 Aug 2018 810

Interviu cu arhitectul Radu Cornescu „Deși ne batem cu Clujul, Iașiul sau Timișoara, la capitolul cultură stăm cu puțin peste zero“

16 Aug 2018 2472

#citeşteDobrogea Fondatorul revistei „Tomis“ ar fi împlinit astăzi 81 de ani. In memoriam Constantin Novac

15 Aug 2018 811

Costineşti (Mangea Punar, Buffelbrunnen) Originea numelor purtate, legenda ospăţului şi câteva amintiri despre germanii dobrogeni (I)

13 Aug 2018 4869

#citeșteDobrogea Alexandru Alecu, organizatorul școlii musulmane la Medgidia (galerie foto)

12 Aug 2018 777

Interviuri live George Scupra - „Acum tehnica ne permite, lucrăm în continuare la identitatea orașului nostru și la dezvoltarea lui pentru generațiile viitoare“ (video)

09 Aug 2018 1871