Invitati

Dobrogea medievală Conducători militari şi formaţiuni statale din sec. XII - XIII. Ioniţă Caloian şi Ioan Asan al II-lea


Timp de aproape un secol, din 1185 şi până în anul 1280, Dobrogea s-a aflat sub conducerea puternicului Imperiu Vlaho-Bulgar (Ţaratul Bulgaro-Vlah), condus de dinastia Asanizilor sau a Asăneştilor. Statul a fost creat de fraţii Petru şi Ioan Asan I, iar după asasinarea celor doi, la putere a ajuns mezinul familiei, Ioniţă Caloian (Kalloioannes - Ioan cel Frumos). Era anul 1197 şi Imperiul Bizantin spera ca noul împărat (ţar - la slavi) să nu fie la fel de abil ca predecesorii săi.
 
Basileii Alexios III Angelos şi apoi Isaac II Angelos (revenit la tron în 1203) se înşelau însă şi de această dată, pentru că Ioniţă Caloian avea nu doar să stabilizeze statul, ci să îi şi extindă graniţele prin numeroase cuceriri. Între 1201 şi 1202, el cucereşte Konstanteia (în Tracia), Varna şi mare parte din Macedonia şi respinge armata regelui Imre al Ungariei, cel care atacase Serbia.
 
Extrem de inteligent şi bun diplomat, Caloian menţine o relaţie bună cu Papa Inocenţiu al III-lea (care îl numea „rex blachorum et bulgarorum“), căruia îi tot promite că va trece la catolicism, fără să facă însă vreodată asta. Această strategie îl va forţa pe bazileul bizantin Alexios III Angelos să îi recunoască Asanidului titlul de împărat al vlahilor şi al bulgarilor.
 
Bizanţul nu îl mai ameninţa pe Caloian, aşa că vremea războaielor părea să se fi terminat. Era doar o aparenţă… Începuse Cruciada a IV-a şi cruciaţii latini din Veneţia şi Flandra cuceresc Constantinopole şi îi alungă pe romei, care vor conduce în următoarele decenii Imperiul Bizantin de la Niceea (până în 1261 când revin la Constantinopole). Cruciaţii vor înfiinţa astfel Imperiul Latin de Constantinopole, care va exista din 1204 şi până în 1261.
 
Noul împărat de la Constantinopole, latinul Balduin I, refuză orice alianţă cu Ioniţă Caloian, fiind interesat să îi cucerească acestuia teritoriile deţinute. Vlahul nu se teme însă nici de acest nou duşman. Ba chiar face o alianţă cu grecii  (foştii inamici) şi vine în ajutorul acestora, atunci când ei sunt asediaţi de către Balduin la Adrianopole (1205). Cronicarul cruciat Villehardouin, contemporan al asediului, a scris: „Ioniţă a sosit cu foarte multă armată, pentru că el aducea cu sine valahi, bulgari şi peste 40.000 de cumani ce nu fuseseră niciodată botezaţi“.
 
 
Pe 14 aprilie 1205, Caloian îi atrage pe latini într-o ambuscadă în mlaştinile de Nord ale oraşului Adrianopole şi le măcelăreşte acestora mândra cavalerie. Însuşi împăratul Balduin este capturat, iar un alt lider cruciat, Ludovic I de Blois, cade ucis. Caloian îşi continuă campania şi îi bate pe latini la Serres şi Plovdiv.
 
Grecii romei pe care îi ajutase la Adrianopole (şi care îi juraseră supunere în schimbul sprijinului armat) conspirau însă împotriva sa. Necruţător, Caloian îi pedepseşte ucigând foarte mulţi romei şi ajungând astfel să fie numit „Romaioktonos“ - omorâtorul de romei (în sec XI, primul ţarat bulgar fusese distrus de bizantinul Vasile II Bulgaroctonului - Omorâtorul de bulgari).
 
Iată ce scriau cronicarii bizantini ai acelor vremuri despre vlahul Ioniţă Caloian, considerat cel mai mare duşman care existase vreodată.
 
Aflăm de la Giorgios Acropolita următoarele: „Cotropeşte toată Macedonia. A făcut aşadar foarte multe prădăciuni, robind oraşele cu oameni cu tot şi la urmă distrugându-le. Iar gândul lui era ca niciodată romeii să nu mai poată pretinde să revină în oraşele lor. A dărâmat deci din temelii Filipopore, oraş prea-minunat... apoi toate celelalte oraşe - Heracleea, Panion, Rhaidestos, Chariuopolis... şi multe altele... Ce-i drept, niciodată împărăţia romeilor nu a avut parte de la cineva de necazuri atât de mari, încât acestuia i s-a pus şi o poreclă, care vine de la cuvântul câine. Căci era numit de toţi Câinele de Ioan, Skyloioannes“.
 
Un alt cronicar, Pseudo-Kodinos, se referă şi el la timpurile grele ale Imperiului, vorbind despre Caloian, dar atacându-l în primul rând pe împăratul Alexios III Angelos (1195-1203): „Vai şi amar a fost de împărăţia romeilor în zilele acelea... Căci... nici el (Alexios), nici slujitorii săi, neocupându-se deloc de treburile militare şi civile ale împărăţiei, cetăţuile care mai rămăseseră şi ţinuturile din Apusul împărăţiei au căzut pradă valahilor şi cumanilor, până şi cele de pe malul mării şi cele mai multe au ajuns cu totul sub stăpânirea lui Ioniţă“.
 
Caloian este foarte aproape să cucerească toate posesiunile bizantine. Vlahul voia însă pace… În 1207 încheie o alianţă cu Theodor I Laskaris, împăratul Imperiului Bizantin de la Niceea. În acelaşi an, povestea sa se încheie, atunci când, la asediul Salonicului, este ucis chiar de unul din comandanţii săi, cumanul Manastăr.
 
Ioniţă Caloian crease un imperiu extrem de puternic, iar fiica sa Maria se căsătoreşte cu împăratul latin de la Constantinopole, Henric I de Hainaut. Pe tronul lui Caloian urcă fostul său cumnat Borilă (Boril), apoi nepotul Ioan Asan al II-lea.
 
Acesta din urmă era fiul marelui Ioan Asan I, întemeietorul dinastiei. El se va ridica la înălţimea aşteptărilor, fiind la fel de priceput şi abil precum tatăl şi unchii săi. Ioan Asan al II-lea a domnit între 1218 şi 1241. Înainte de a deveni ţar, a fost în exil la ruşi, unde şi-a strâns aliaţi şi cu o armată mare s-a întors şi l-a detronat pe Borilă, pe care l-a prins şi l-a orbit.
 
În vremea lui Ioan Asan al II-lea, imperiul vlaho-bulgar cuprinde istorica provincie Moesia, adică Dobrogea plus tot ţinutul de la sud de Dunăre şi până în munţii Balcani, dar şi porţiuni din Serbia, Macedonia şi Tracia. De asemenea, ţarul a deţinut un timp şi câteva mici teritorii la nord de Dunăre.
 
Ioan Asan al II-lea s-a remarcat ca un fin diplomat, evitând pe cât posibil vărsarea de sânge. El a reuşit să îşi mărească imperiul fără să scoată mereu sabia. În 1230 el cucereşte Vlahia Mare (Tesalia), unde locuiau foarte mulţi vlahi. Iată ce scrie cronicarul Georgios Akropolites:
„Faţă de mulţimea celor prinşi, Asan s-a arătat foarte omenos, pe cei mai mulţi dintre soldaţi şi mai ales pe cei de rând, gloata, îi eliberează şi îi trimite în satele şi oraşele lor, fie să se arate milostiv, fie să îşi slujească totodată interesul. Căci voia şi să domnească asupra lor, despărţindu-i de împărăţia romeilor. Ceea ce a şi izbutit. Fiindcă... toţi i s-au supus fără vărsare de sânge“.
 
După Ioan Asan al II-lea, imperiul vlaho-bulgar va mai exista încă aproape patru decenii. Viitori ţari - Căliman I, Căliman al II-lea, Miţo Asan, Constantin Tich sau Ioan Asan al III-lea (ultimul asanid) - nu vor reuşi însă să redea gloria de altădată a imperiului.
 
De altfel, din 1241, imperiul vlaho-bulgar se confruntă cu o nouă mare primejdie. Tătarii devastează Europa şi, implicit, zonele dunărene, schimbând total polii de putere.
 
Fostul imperiu se fărâmiţează apoi treptat, iar micile state formate sunt conduse, în cele mai multe cazuri, de căpetenii slave. La sfârşitul secolului XIV, după 1396, sudul Dunării este cucerit de noua mare putere, Imperiul Otoman...
 
Fostă parte a imperiului Asăneştilor, Dobrogea îşi are însă altă poveste. În secolul XIV, în prima jumătate a veacului, provincia este încă stăpânită, oficial, de bizantini. O familie de despoţi locali, asemeni Asăneştilor, se revoltă şi va face istorie. Dar aceasta este o altă poveste...
 
(Va urma)
 

Bibliografie

 
- Izvoare istorice privind istoria României (FONTES III - Scriitori bizantini sec. XI-XVI), Ed. Academiei RSR 1975, Giorgios Akropolites p. 386-406; Pseudo-Kodinos p. 530-532
- Rădulescu Adrian, Bitoleanu Ion - „Dobrogea, Istoria românilor dintre Dunăre şi Mare“, pag.173-180
- C-tin Scorpan, Costin Scorpan - „Istoria Românilor - enciclopedie“;
- Constantin Giurescu, Dinu C. Giurescu - „Istoria românilor din cele mai vechi timpuri…“
 
Sursa foto: „De la Svik - Operă proprie, CC BY-SA 3.0“, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5674514
 
Despre Cristian Cealera
 
Născut pe data de 16 iulie 1974, în Techirghiol, Cristian Cealera a urmat cursurile şcolilor nr. 25 şi nr. 12, a absolvit Liceul „Decebal“, promoţia 1992, după care a urmat Facultatea de Drept, licenţiindu-se în criminalistică. După absolvirea facultăţii, a urmat stagiul în armată, apoi, timp de trei ani, a lucrat ca jurist la o societate din Mangalia. Din 2001 a lucrat, timp de 15 ani, în presă, inclusiv la ziarul ZIUA de Constanţa. A început să scrie despre Dobrogea în 2005, la ZIUA, apoi la România Liberă, iar din 2007 a început să realizeze la CTV filme documentare despre siturile arheologice din Dobrogea.
 
Citeşte şi:
 
După 15 ani de presă, Cristian Cealera şi-a descoperit o nouă vocaţie
 
Interviu cu publicistul Cristian Cealera - „Nu m-am considerat niciodată un scriitor, ci mai repede un cronicar de Ev Mediu“
 
Dobrogea medievală Conducători militari şi formaţiuni statale din sec. XII. Revolta Asăneştilor - Ioan Asan şi Petru
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Medicul sufletelor, Krikor Pambuccian - „L-am considerat pe doctor ca o ființă deosebită“

19 Nov 2018 148

Bandele de tâlhari suprimate de autoritățile române în Dobrogea anului 1880

19 Nov 2018 145

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Prima zi de școală din viața lui Petre Frangopol. „Tu ai nume grecesc, dar ești român“

17 Nov 2018 475

#Dobrogeaetnică „Toate popoarele din Balcani și din jurul Pontului Euxin erau aici“. Filologul grec Stavros Manesis, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

17 Nov 2018 368

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Dansuri și cântece tătărești (III)

17 Nov 2018 624

Răsfăț culinar și cultural la 140 de ani de Dobrogea! La ce evenimente sunt invitați constănțenii

16 Nov 2018 357

Sub egida Societății de Științe Istorice din România, Filiala Constanța La școlile din Siminoc și 23 August - sărbătorirea Zilei Dobrogei (galerie foto)

16 Nov 2018 372

La Mihail Kogălniceanu Noile generații ale comunității turco-tătarilor și aromânilor au cinstit Ziua Dobrogei (galerie foto)

16 Nov 2018 873

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Despre sfârșitul lumii, cutremure și cina în familie (II)

16 Nov 2018 559

#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Haig Acterian - povestea de dragoste desprinsă din tragediile shakespeariene

16 Nov 2018 475

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Despre căsătorie, porecle și anecdote obscene (I)

15 Nov 2018 1165

ZIUA de Constanţa vă prezintă „Imnul Centenar“, compus de Ovidiu Komornyik, pe versurile poetei Carmen Aldea Vlad, interpretat de vocile de aur ale muzicii uşoare

15 Nov 2018 669

Momente istorice la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“. Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ“, organizat de ISJ Constanţa, de Ziua Dobrogei (galerie foto + document)

15 Nov 2018 732

Târg cu produse tradiţionale de Ziua Dobrogei, la Pavilionul Expoziţional. Ce surprize le sunt pregătite constănţenilor (galerie foto)

15 Nov 2018 1005

Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, mesaj pentru dobrogeni „Dumnezeu să binecuvânteze România! La mulţi ani, Dobrogea!“

15 Nov 2018 285

#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Din Medgidia până la Casa Albă a Statelor Unite - Kemal Karpat, istoric, sociolog şi om de bază pe trei continente

15 Nov 2018 434

#Dobrogeaetnică Primul bibliograf al Dobrogei, Stan Greavu-Dunăre, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

15 Nov 2018 423

Interviu live de Ziua Dobrogei Imnul Dobrogei, festivalurile Constanței îngropate politic și soarta artistului român pe care îl plângem trei zile și apoi îl uităm (video)

15 Nov 2018 529

Târg de bunătăți la Școala Gimnazială ,,Grigore Moisil” Năvodari, cu ocazia Zilei Dobrogei (galerie foto)

14 Nov 2018 323

Seară folclorică de Ziua Dobrogei, la Sala Sporturilor din Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 340

Ziua Dobrogei Mesaj transmis de Simona Halep

14 Nov 2018 369

De Ziua Dobrogei, mai mulți copaci au fost plantați la granița dintre județele Constanța și Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 752

Ziua Dobrogei Ce mesaj a transmis Dorin Popescu, Președintele Asociației Casa Mării Negre/ Black Sea House Constanța

14 Nov 2018 243

“140 de ani de la Unirea dintre Dobrogea și Patria Mamă, România”, omagiați de Asociația “Dobrogea Unită”(galerie foto)

14 Nov 2018 442

Ziua Dobrogei, desfășurată la Liceul Tehnologic Poarta Albă, județul Constanța (galerie foto)

14 Nov 2018 240

Reuniune afectiv-memorială, închinată Dobrogei, la Şcoala „Ciprian Porumbescu”

14 Nov 2018 630

Ziua Dobrogei, sărbătorită la Monumentul Independenței din Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 340

„Bibliografia Dobrogei - 425 a.Hr. - 1928 d.Hr.“, de S. Greavu - Dunăre

14 Nov 2018 173

Ziua Dobrogei. Senatorul PSD Constanța, Ștefan Mihu a susținut o declarație politică în ședința Senatului

14 Nov 2018 347

Ce mesaj a transmis preşedintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul zilei Dobrogei şi al sărbătoririi a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

14 Nov 2018 213

Ziua Dobrogei la Constanța. Seniorii invitați la o porție de mâncare tradițională în mai multe parcuri (galerie foto)

14 Nov 2018 586

Ziua Dobrogei. Ce mesaj a transmis primarul Decebal Făgădău la împlinirea a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

14 Nov 2018 248

Muzeul de Artă Populară Constanța celebrează Ziua Dobrogei prin Ziua Porților Deschise

14 Nov 2018 229

Forțele Navale Române vor sărbători Ziua Dobrogei, prin activități cu caracter militar și cultural

14 Nov 2018 354

Mai multe evenimente organizate de Asociația Dobrogea Unită, de Ziua Dobrogei

14 Nov 2018 329

140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă. Ce mesaj le transmite deputatul Robert Turcescu dobrogenilor de ziua lor

14 Nov 2018 283

#citeșteDobrogea 107 ani de la nașterea pictorului tulcean Victor Rusu Ciobanu. A fost premiat de celebre instituții internaționale

14 Nov 2018 245

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Coloniștii germani de acum 100 de ani. Printre ei, arhitectul-șef al orașului, care a clădit Portul Constanța

14 Nov 2018 472

#citeșteDobrogea 142 de ani de la nașterea cercetătorului dobrogean Orest Tafrali. „Nici o regiune din România nu-i este comparabilă Dobrogei...“

14 Nov 2018 390

Comunităţi străine stabilite în Dobrogea şi la Medgidia. Turcii (I)

14 Nov 2018 1155

Interviu cu profesorul Stoica Lascu „Reintegrarea Dobrogei este termenul care acoperă cel mai bine și în chip real procesul istoric“ (document)

14 Nov 2018 1018

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Studenții de la UMC vor afla ce îi leagă de istoricul Adrian V. Rădulescu, prin vizionarea documentarului dedicat acestuia

14 Nov 2018 348

#Dobrogeaetnică 14 noiembrie. Astăzi este despre Dobrogea, la 140 de ani de la revenirea pe harta României. „Iubiţi ţara la a cărei soartă este lipită de acum şi soarta voastră!“

14 Nov 2018 773

Constănţenii, invitaţi să guste preparate tradiționale, de Ziua Dobrogei. Iată unde se află corturile special amenajate!

13 Nov 2018 4630

Intrare libera în instituțiile din subordinea Consiliului Județean Constanța, de Ziua Dobrogei

13 Nov 2018 385

Cazinoul din Constanţa, în vreme de război. Eveniment cultural, de Ziua Dobrogei

13 Nov 2018 529

Ziua Națională a Dobrogei, omagiată de ISJ Constanța prin Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ dobrogean”

13 Nov 2018 538

#Dobrogeaetnica George Călinescu - „Cutare face o istorie a artei, altul o teorie, numai K.H. Zambaccian se logodește cu tabloul“

13 Nov 2018 344

Poveştile Histriei (II) Moştenirea centurionului Saturninus, veteranii romani şi tragedia lui Chrysippos

13 Nov 2018 327

#Dobrogeaetnică Ziua Dobrogei, sărbătorită la Muzeul Etnografic „Gheorghe Celea“ din Mihail Kogălniceanu

13 Nov 2018 671