Invitati

Dobrogea şi războaiele ruso-turce (II). Sfârşitul conflictului şi Pacea de la Cainargeaua Mică (Kuciuk-Kainargi) (1768-1774) - galerie foto

În 1770, Rusia condusă de Ecaterina a II-a, încurajată de succesele militare înregistrate pe diverse fronturi, se pregătea să demareze contraofensiva.

Imperiul Otoman îşi concentrase mare parte din armată în nordul Dobrogei, în taberele militare de la Isaccea sau Babadag. De la Isaccea, sultanul Mustafa al III-lea trimitea pe 26 mai 1770 un firman destinat cadiilor şi funcţionarilor din localităţile dunărene, cerându-le să îi aducă grabnic provizii din Ţara Românească.

 

Turcii nu mai puteau face însă nimic pentru a schimba soarta războiului. În anul următor, ruşii invadează ţările române, intră în Iaşi şi Moldova. În acelaşi timp, armatele ţariste trec Dunărea şi invadează şi Dobrogea. Tulcea, Isaccea, Măcin şi Hârşova sunt pe rând cucerite.
 
Diplomaţii de la Constantinopole se gândesc deja la pace. Se încheie chiar un armistiţiu la Focşani, în 1772, dar acesta este de scurtă durată, luptele fiind reluate aproape imediat. Se dau lupte grele la Silistra, iar otomanii visează la o contraofensivă, vrând să îi împingă pe ruşi măcar până la Hârşova.
 
Suvorov, Weismann şi ceilalţi generali ai Rusiei stăpânesc însă foarte bine situaţia şi reuşesc să înregistreze noi succese, fiind mult mai disciplinaţi tactic. De la Isaccea la Silistra, Dobrogea este un tărâm de groază, în care pustiul şi distrugerile sunt la ele acasă. Mulţi români au trecut deja Dunărea, refugiindu-se în Ţara Românească, dar şi acolo situaţia este foarte grea.
 
Pe 24 decembrie 1773, Mustafa al III moare şi sultan devine Abdul Hamid, care doreşte să pună capăt războiului. Între timp, armata sa este împinsă tot mai mult spre sud, peste Balcani.
 
Cele două tabere decid într-un final să facă pace. Pe 21 iulie 1774 se încheie tratatul cunoscut sub numele de Kuciuk-Kainargi, după locul semnării sale. Ce se ştie mai puţin astăzi este că acest loc este chiar în Dobrogea, foarte aproape de Dunăre.
 
Numele Kucuk-Kaynarca, cum i-au zis turcii, vine de la cele două sate apropiate. Unul este Kainardja (numele românesc - Cainargeaua Mică), aflat în prezent în Bulgaria, iar celălalt este Cuiugiuc, sat de aproximativ 200 de locuitori, aflat la numai un kilometru de graniţă şi care aparţine de mult mai bine-cunoscuta comună Lipniţa (alături de alte şase sate). Aşadar, un tratat de pace încheiat într-un loc pe care astăzi îl trecem cu vederea mult prea uşor.
 
Documentele au fost semnate lângă o fântână aflată astăzi pe teritoriul satului bulgăresc, unde a fost întemeiat şi un muzeu care să amintească semnarea tratatului.
 
În urma acestui tratat, otomanii învinşi au fost obligaţi să recunoască independenţa Hanatului Crimeii, care intra însă sub protectorat rusesc, iar Austriei i-a fost cedată Bucovina.

Rusia a obţinut numeroase avantaje materiale, politice, economice şi mai ales teritoriale. Astfel a primit stepa dintre Bug şi Nistru şi a recăpătat ieşirea la Marea Azov, pe care în trecut o realizase Petru cel Mare.

Rusia reuşea însă acum să obţină accesul la Marea Neagră. Mai mult decât atât, învingătorii primeau o despăgubire de război de 4,5 milioane ruble. Este un tratat care a dezavantajat ţările române, pentru că Rusia a primit şi dreptul de a proteja credincioşii ortodocşi de peste tot şi s-a folosit apoi de această prerogativă în Ţara Românească şi Moldova, intervenind puternic în timpul domniilor fanariote. Acest tratat a fost semnat de feldmareşalul Piotr Rumianţev şi de reprezentanţii sultanului Abdul Hamid.
 
Pe 27 septembrie 1774, printr-un berat imperial semnat la Constantinopole, sultanul Abdul Hamid îl numeşte domn în Moldova pe Grigore III Ghica şi îl informează cu privire la obligaţiile ce îi revin conform tratatului de la Kuciuk Kainargi. Procedează la fel în decembrie, când, printr-un hatt-i-serif, îl anunţă pe domnul Ţării Româneşti, Alexandru Ipsilanti, despre obligaţiile care îi revin conform tratatului.
 
Dobrogea a supravieţuit marelui război, dar rănile sale sunt foarte adânci. Treptat, lucrurile încep să revină la normal, satele sunt repopulate, oamenii reîncep să lucreze pământurile... Totul este însă o iluzie care va dura puţin timp... Războaiele vor continua...
 
(Va urma)

Bibliografie

Rădulescu/Bitoleanu - Istoria românilor dintre Dunăre şi Mare - Dobrogea, Ed. Știinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1979
Brian L. Daveis - The russo-turkish wars 1768-1774, Catherine II and the ottoman empire
Abdurrahim Ozer - The ottoman-russian relations between the years 1774-1787, Bilkent University Ankara.  

Despre Cristian Cealera

Născut pe data de 16 iulie 1974, în Techirghiol, Cristian Cealera a urmat cursurile şcolilor nr. 25 şi nr. 12, a absolvit Liceul „Decebal“, promoţia 1992, după care a urmat Facultatea de Drept, licenţiindu-se în criminalistică. După absolvirea facultăţii, a urmat stagiul în armată, apoi, timp de trei ani, a lucrat ca jurist la o societate din Mangalia. Din 2001 a lucrat, timp de 15 ani, în presă, inclusiv la ziarul ZIUA de Constanţa. A început să scrie despre Dobrogea în 2005, la ZIUA, apoi la România Liberă, iar din 2007 a început să realizeze la CTV filme documentare despre siturile arheologice din Dobrogea.
 
Citeşte şi:

După 15 ani de presă, Cristian Cealera şi-a descoperit o nouă vocaţie

Interviu cu publicistul Cristian Cealera - „Nu m-am considerat niciodată un scriitor, ci mai repede un cronicar de Ev Mediu“

Dobrogea şi războaiele ruso-turce (I). Un tărâm devastat (1768-1774)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#Dobrogeaetnică Arheologul D. M. Teodorescu, profesor la Cluj-Napoca, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

21 Nov 2018 202

Comunități etnice alogene stabilite în Dobrogea și la Medgidia. Turcii (II) (galerie foto)

21 Nov 2018 472

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Între filozofie și matematică - Aram Frenkian, vorbitor de sanscrită, născut la Constanța

21 Nov 2018 307

#citeşteDobrogea 152 de ani de la naşterea unui „autentic dobrogean“. Medalie instituită de ZIUA de Constanţa în memoria colonelului Marin Ionescu Dobrogianu

21 Nov 2018 372

#Dobrogeaetnică Prefectul moşier Constantin D. Pariano, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

20 Nov 2018 243

„Dragostea de oameni rămâne perenă…“ Elevii Colegiului Pedagogic „Constantin Brătescu“, impresionaţi de filmul documentar „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“ (galerie foto)

20 Nov 2018 566

ZIUA de Constanţa împlineşte astăzi 18 ani!

20 Nov 2018 427

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Tahsin Gemil, fiul Medgidiei care a făcut istorie din istorie. Primul președinte al UDTTMR (galerie foto)

20 Nov 2018 743

LIVE text Filmul documentar „Adrian V. Rădulescu – ctitorul“, proiectat, azi, la Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu“ din Constanţa

19 Nov 2018 468

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Medicul sufletelor, Krikor Pambuccian - „L-am considerat pe doctor ca o ființă deosebită“

19 Nov 2018 367

Bandele de tâlhari suprimate de autoritățile române în Dobrogea anului 1880

19 Nov 2018 1053

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Prima zi de școală din viața lui Petre Frangopol. „Tu ai nume grecesc, dar ești român“

17 Nov 2018 502

#Dobrogeaetnică „Toate popoarele din Balcani și din jurul Pontului Euxin erau aici“. Filologul grec Stavros Manesis, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

17 Nov 2018 398

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Dansuri și cântece tătărești (III)

17 Nov 2018 927

Răsfăț culinar și cultural la 140 de ani de Dobrogea! La ce evenimente sunt invitați constănțenii

16 Nov 2018 376

Sub egida Societății de Științe Istorice din România, Filiala Constanța La școlile din Siminoc și 23 August - sărbătorirea Zilei Dobrogei (galerie foto)

16 Nov 2018 450

La Mihail Kogălniceanu Noile generații ale comunității turco-tătarilor și aromânilor au cinstit Ziua Dobrogei (galerie foto)

16 Nov 2018 913

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Despre sfârșitul lumii, cutremure și cina în familie (II)

16 Nov 2018 604

#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Haig Acterian - povestea de dragoste desprinsă din tragediile shakespeariene

16 Nov 2018 506

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Despre căsătorie, porecle și anecdote obscene (I)

15 Nov 2018 1360

ZIUA de Constanţa vă prezintă „Imnul Centenar“, compus de Ovidiu Komornyik, pe versurile poetei Carmen Aldea Vlad, interpretat de vocile de aur ale muzicii uşoare

15 Nov 2018 701

Momente istorice la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“. Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ“, organizat de ISJ Constanţa, de Ziua Dobrogei (galerie foto + document)

15 Nov 2018 814

Târg cu produse tradiţionale de Ziua Dobrogei, la Pavilionul Expoziţional. Ce surprize le sunt pregătite constănţenilor (galerie foto)

15 Nov 2018 1052

Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, mesaj pentru dobrogeni „Dumnezeu să binecuvânteze România! La mulţi ani, Dobrogea!“

15 Nov 2018 313

#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Din Medgidia până la Casa Albă a Statelor Unite - Kemal Karpat, istoric, sociolog şi om de bază pe trei continente

15 Nov 2018 460

#Dobrogeaetnică Primul bibliograf al Dobrogei, Stan Greavu-Dunăre, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

15 Nov 2018 442

Interviu live de Ziua Dobrogei Imnul Dobrogei, festivalurile Constanței îngropate politic și soarta artistului român pe care îl plângem trei zile și apoi îl uităm (video)

15 Nov 2018 559

Târg de bunătăți la Școala Gimnazială ,,Grigore Moisil” Năvodari, cu ocazia Zilei Dobrogei (galerie foto)

14 Nov 2018 370

Seară folclorică de Ziua Dobrogei, la Sala Sporturilor din Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 351

Ziua Dobrogei Mesaj transmis de Simona Halep

14 Nov 2018 384

De Ziua Dobrogei, mai mulți copaci au fost plantați la granița dintre județele Constanța și Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 779

Ziua Dobrogei Ce mesaj a transmis Dorin Popescu, Președintele Asociației Casa Mării Negre/ Black Sea House Constanța

14 Nov 2018 249

“140 de ani de la Unirea dintre Dobrogea și Patria Mamă, România”, omagiați de Asociația “Dobrogea Unită”(galerie foto)

14 Nov 2018 465

Ziua Dobrogei, desfășurată la Liceul Tehnologic Poarta Albă, județul Constanța (galerie foto)

14 Nov 2018 247

Reuniune afectiv-memorială, închinată Dobrogei, la Şcoala „Ciprian Porumbescu”

14 Nov 2018 812

Ziua Dobrogei, sărbătorită la Monumentul Independenței din Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 354

„Bibliografia Dobrogei - 425 a.Hr. - 1928 d.Hr.“, de S. Greavu - Dunăre

14 Nov 2018 196

Ziua Dobrogei. Senatorul PSD Constanța, Ștefan Mihu a susținut o declarație politică în ședința Senatului

14 Nov 2018 365

Ce mesaj a transmis preşedintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul zilei Dobrogei şi al sărbătoririi a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

14 Nov 2018 222

Ziua Dobrogei la Constanța. Seniorii invitați la o porție de mâncare tradițională în mai multe parcuri (galerie foto)

14 Nov 2018 604

Ziua Dobrogei. Ce mesaj a transmis primarul Decebal Făgădău la împlinirea a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

14 Nov 2018 258

Muzeul de Artă Populară Constanța celebrează Ziua Dobrogei prin Ziua Porților Deschise

14 Nov 2018 237

Forțele Navale Române vor sărbători Ziua Dobrogei, prin activități cu caracter militar și cultural

14 Nov 2018 360

Mai multe evenimente organizate de Asociația Dobrogea Unită, de Ziua Dobrogei

14 Nov 2018 339

140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă. Ce mesaj le transmite deputatul Robert Turcescu dobrogenilor de ziua lor

14 Nov 2018 295

#citeșteDobrogea 107 ani de la nașterea pictorului tulcean Victor Rusu Ciobanu. A fost premiat de celebre instituții internaționale

14 Nov 2018 255

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Coloniștii germani de acum 100 de ani. Printre ei, arhitectul-șef al orașului, care a clădit Portul Constanța

14 Nov 2018 485

#citeșteDobrogea 142 de ani de la nașterea cercetătorului dobrogean Orest Tafrali. „Nici o regiune din România nu-i este comparabilă Dobrogei...“

14 Nov 2018 405

Comunităţi străine stabilite în Dobrogea şi la Medgidia. Turcii (I)

14 Nov 2018 1193

Interviu cu profesorul Stoica Lascu „Reintegrarea Dobrogei este termenul care acoperă cel mai bine și în chip real procesul istoric“ (document)

14 Nov 2018 1085